Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ: Νέα εποχή με 4 πυλώνες ανάπτυξης

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ: Νέα εποχή με 4 πυλώνες ανάπτυξης

Του Στάθη Βασιλόπουλου

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η εταιρεία τα τελευταία χρόνια αποφάσισε 
να προσαρμόσει το "μείγμα" της στρατηγικής της και να επενδύσει σε νέες αγορές και προϊόντα, χωρίς ωστόσο να σταματήσει να εξελίσσει µε προσθήκες και συνεργασίες τον πυρήνα των εµπορικών-εισαγωγικών δραστηριοτήτων της, που τροφοδοτούν, εξάλλου, την ανάπτυξή της όλες αυτές τις δεκαετίες. 

Oι αλλαγές που συντελούνται στον τοµέα της αυτοκίνησης είναι πλέον ραγδαίες και κινούνται µε "γαλαξιακές" ταχύτητες: η πράσινη µετάβαση, τα ηλεκτρικά οχήµατα και η ανάπτυξη της µικροκινητικότητας είναι µερικοί από τους παράγοντες που έχουν ανατρέψει άρδην το σκηνικό στον κλάδο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πετρόπουλος σχεδίασε τις νέες της κινήσεις µε στόχο τη µετάβαση του οµίλου στην "επόµενη µέρα", προκειµένου να αντιµετωπίσει αποτελεσµατικά τις αλλαγές που µεταµορφώνουν το ευρύτερο επιχειρηµατικό περιβάλλον µέσα στο οποίο κινείται. 

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Εταιρείας, Μιχάλης Η. Οικονομάκης

 

Αιχµή του δόρατος στο πέρασµα στη "νέα εποχή" αποτελεί η υλοποίηση της πράσινης επένδυσης µε την ονοµασία "EcoShift" και η δηµιουργία παραγωγικού βραχίονα στον τοµέα της ηλεκτροκίνησης που τη συνοδεύει. Η επένδυση αφορά την κατασκευή γραµµής παραγωγής και συναρµολόγησης ηλεκτρικών οχηµάτων πόλης, για επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες, επιτυγχάνοντας εξυπνότερες, πιο πράσινες, ευέλικτες και οικονοµικές αστικές µετακινήσεις. Περιλαµβάνει, επίσης, τη δηµιουργία µονάδων µπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, για επαγγελµατική ή οικιακή χρήση, αλλά και µεγάλων συσσωρευτών για αποθήκευση ενέργειας σε βιοµηχανίες και µεγάλες εγκαταστάσεις, µέσω χρήσης επαναχρησιµοποιηµένων συσσωρευτών οχηµάτων.

Το ηλεκτρικό scooter NOOS

Στο εργοστάσιο, που βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαµίας, στο ύψος της Μεταµόρφωσης, έχει σταδιακά ξεκινήσει η παραγωγή του πρώτου έξυπνου ηλεκτρικού σκούτερ µε το όνοµα NOOS, που αναµένεται να βγει σύντοµα στην αγορά (έχοντας πρόσφατα λάβει την ευρωπαϊκή έγκριση τύπου, αναµένεται εντός των ηµερών και η ελληνική), αλλά και συστηµάτων αποθήκευσης ενέργειας µε την ονοµασία BES 1.0. 

Το NOOS είναι το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό έξυπνο σκούτερ, "made in Greece by Greeks". 

Το NOOS της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από Έλληνες µηχανικούς. Θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, που καλύπτουν τις κατηγορίες L1 και L3, ξεκινώντας φέτος µε την παραγωγή του L3. Η έκδοση L1 έχει µέγιστη ταχύτητα 45 χλµ./ώρα –δηλαδή θα οδηγείται και από κατόχους άδειας οδήγησης αυτοκινήτου–, ενώ η έκδοση L3 φτάνει τα 80 χλµ./ώρα. Κινείται µε ηλεκτροκινητήρα της Bosch µε ισχύ από 3 έως 5 kW, ανάλογα µε την έκδοση, και φέρει µέχρι δύο µπαταρίες που του δίνουν αυτονοµία 132 χλµ. Υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης του οχήµατος είτε µε µία είτε µε δύο µπαταρίες, χωρίς αλλαγή στις επιδόσεις.

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ

Το NOOS είναι ένα έξυπνο όχηµα, µε σύνδεση στο Cloud, αλλά και µε το κινητό, προσφέροντας έξυπνες λύσεις και λειτουργίες στους χρήστες του. Η διασύνδεση στο Cloud είναι µια τεχνολογία που ξεκλειδώνει πολλές δυνατότητες και τώρα και στο µέλλον, µε το εργοστάσιο συναρµολόγησης να έχει δυνατότητα live "παρατήρησης" του οχήµατος και να πραγµατοποιεί προληπτικούς ελέγχους σε περίπτωση που εντοπιστεί οποιαδήποτε "αναντιστοιχία" σε σχέση µε τα υπολογιστικά µοντέλα που τρέχουν στο Cloud, ώστε να σταλεί ειδοποίηση στον οδηγό για την αποφυγή ενδεχόµενης καταπόνησης του οχήµατος ή της µπαταρίας, ή και να διορθωθεί οποιοδήποτε πρόβληµα µε "over the air update", εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Η εξαγορά της ΤΕΜΜΑ και το άνοιγμα στην αγορά της Αφρικής

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί έναν από τους τέσσερις πυλώνες των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η διοίκηση της εταιρείας. Ο δεύτερος πυλώνας σχετίζεται µε την εξαγορά, τον Ιούλιο του 2024, της ΤΕΜΜΑ, ελληνικής εταιρείας µε µια διαδροµή άνω των 60 ετών στο επιχειρείν, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή µηχανολογικών εξαρτηµάτων ακριβείας. 

Η ΤΕΜΜΑ δηµιουργεί υψηλής ακρίβειας µηχανολογικές εφαρµογές και µέρη, λειτουργώντας ουσιαστικά ως προµηθευτής εταιρειών που φτιάχνουν συστήµατα στον χώρο της αµυντικής βιοµηχανίας. Η εξαγορά αυτή κινείται στην κατεύθυνση διεύρυνσης και παρουσίας του οµίλου σε δραστηριότητες προστιθέµενης αξίας που σχετίζονται µε τις τεχνολογικές εξελίξεις σε µια πολλά υποσχόµενη αγορά, η οποία αναµένεται να γνωρίσει τα επόµενα χρόνια µεγάλη ανάπτυξη µετά τις εξαγγελίες του σχεδίου ReArmEurope/Readiness 2030, το οποίο προβλέπει δαπάνες ύψους άνω των 800 δισεκατοµµυρίων ευρώ µε στόχο τη θωράκιση της άµυνας της Ε.Ε. Να σηµειωθεί ότι η ΤΕΜΜΑ διαθέτει ένα µεγάλο διεθνές πελατολόγιο και συνεργάζεται µε µεγάλους οργανισµούς του εξωτερικού, αλλά και ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αµυντική βιοµηχανία.

Σε αυτή τη νέα συνεργασία έρχεται να "πατήσει" ο τρίτος πυλώνας που αναπτύσσει η εταιρεία, το "Innovation Business Unit" (IBU), το οποίο ξεκίνησε τη δραστηριότητά του τον Ιανουάριο του 2022, αποτελούµενο από µια οµάδα µηχανολόγων και ηλεκτρολόγων µηχανικών µε εµπειρία στον τοµέα της αυτοκινητοβιοµηχανίας, της αεροδιαστηµικής και της ηλεκτρονικής. Έργο της µονάδας IBU αποτελεί η συνέχιση της δραστηριότητας και η διεύρυνση του υφιστάµενου πελατολογίου, λειτουργώντας ως άµεσος ("tier one") προµηθευτής υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας (υπολογιστική µηχανική, σχεδιασµός, ανάλυση και βελτιστοποίηση κατασκευών, νέα υλικά, αεροδυναµική ανάλυση, crash tests κ.ά.) σε αυτοκινητοβιοµηχανίες και άλλες εταιρείες συναφείς µε τον κλάδο. Το IBU θα επιδιώξει συνέργειες µε "όχηµα" την ΤΕΜΜΑ, µε στόχο τη διεύρυνση του αποτυπώµατος της Πετρόπουλος στον τοµέα της Άµυνας. 

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ

Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας δραστηριότητας της Πετρόπουλος έχει χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και σχετίζεται µε τις προοπτικές που ανοίγονται στην Αφρική, µε πρώτο προορισµό την τεράστια αγορά της Νιγηρίας. Ήδη από τον περασµένο Μάιο στελέχη της εταιρείας έχουν πραγµατοποιήσει ταξίδια στην αφρικανική χώρα, µε σκοπό τη διερεύνηση των προοπτικών ανάπτυξης επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων, τη δηµιουργία της οργάνωσης που θα τις διαχειρίζεται τοπικά και τη σύναψη συνεργασιών µε φορείς της περιοχής. Η πρώτη δραστηριότητα που αναµένεται να αναπτύξει η Πετρόπουλος είναι στο κοµµάτι του αγροτικού εξοπλισµού µε την Kubota, µακροχρόνιο συνεργάτη της στην Ελλάδα. Να σηµειωθεί πως η χώρα έχει µεγάλη ανάγκη από επενδύσεις στον αγροτικό τοµέα, για την αντιµετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, τη µείωση της ανεργίας των νέων και τον περιορισµό της εσωτερικής µετανάστευσης προς τις µεγάλες πόλεις. Η δεύτερη δραστηριότητα θα είναι τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη Petrogen (γεννήτριες), τοµέας που παρουσιάζει µεγάλες ευκαιρίες. Η Νιγηρία είναι από τις µεγαλύτερες αγορές ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στην Αφρική, καθώς το υπάρχον δίκτυο ηλεκτροδότησης αδυνατεί να εξυπηρετήσει τη συνολική ζήτηση. 

Η ιστορία της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ

Η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ κατασκευάζει, διασκευάζει, διανέµει και υποστηρίζει µεγάλο εύρος προϊόντων αυτοκινητοβιοµηχανίας, όπως αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, γεννήτριες, κινητήρες diesel, σκάφη, εξωλέµβιες µηχανές, αγροτικά, χωµατουργικά, βιοµηχανικά µηχανήµατα, µπαταρίες, λιπαντικά, προϊόντα ηλεκτροκίνησης και ενέργειας, ελαστικά και µοτοσικλέτες. Η ιστορική της πορεία έχει αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, όπου το 1922 ο ιδρυτής της, Πέτρος Πετρόπουλος, ξεκίνησε µε µια µικρή µονάδα συναρµολόγησης αυτοκινήτων. Στη συνέχεια, ο Πέτρος Πετρόπουλος δραστηριοποιήθηκε στις επισκευές αυτοκινήτων, δίνοντας έµφαση στο πιο πολύπλοκο µέρος του οχήµατος, τον κινητήρα, χρησιµοποιώντας µηχανήµατα για την ανακατασκευή του (ρεκτιφιέ στροφάλων και µπόρινγκ κυλίνδρων) που εισήγαγε από τις ΗΠΑ. 

Το πρώτο εταιρικό καταστατικό της Πέτρος Πετρόπουλος & Σία Ο.Ε. (Οµόρρυθµος Εταιρεία) είχε ηµεροµηνία 30 Μαρτίου 1938. Με την είσοδο των Γερµανών στη Θεσσαλονίκη, το εργοστάσιο της Πετρόπουλος επιτάσσεται και λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής υπό γερµανική διοίκηση. Ο Πέτρος Πετρόπουλος αποφασίζει να φύγει από τη Θεσσαλονίκη µαζί µε την οικογένειά του. Η εταιρεία επανέλαβε τις δραστηριότητές της µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και το 1948 µετακόµισε την έδρα της στην Αθήνα, όπου είχε ήδη δηµιουργήσει θυγατρική. 

Η σύναψη συµφωνίας µε την Perkins, προµηθευτή κινητήρων ντίζελ για αυτοκίνητα (φορτηγά - λεωφορεία κυρίως) και τρακτέρ, το 1952 ήταν ένας από τους σηµαντικότερους σταθµούς στην ιστορία της εταιρείας, όπως και η κατασκευή του πρώτου ελληνικού τρακτέρ το 1959 (τρακτέρ Πετρόπουλος Π-35). Ακολούθησαν πολλές άλλες "λαµπρές" στιγµές, όπως η πρωτοποριακή κατασκευή κινητήρων πετρελαίου το 1974 και το πρώτο όχηµα πολλαπλών χρήσεων, Polytrak, το 1976. Το 1998 ξεκινά µια συνεργασία-σταθµός για την εταιρεία, η ανάληψη της αντιπροσωπείας των οχηµάτων Isuzu, ενώ την επόµενη χρονιά (1999) η Πετρόπουλος εισέρχεται στο Χρηµατιστήριο Αθηνών. Το 2019 η εταιρεία επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην είσοδό της στον ανερχόµενο κλάδο των ηλεκτρικών οχηµάτων, θεµελιώνοντας σηµαντικές συνεργασίες.

H εταιρεία υλοποιεί πράσινη επένδυση µε την ονοµασία EcoShift, η οποία περιλαµβάνει γραµµή παραγωγής ηλεκτρικών οχηµάτων πόλης και δηµιουργία µπαταριών αποθήκευσης ενέργειας.

Περισσότερα από Forbes

Γιατί οι τράπεζες βλέπουν την αγορά της Κύπρου ως προέκταση και πύλη εισόδου προς ανατολάς

Τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες επενδύουν ήδη στην Κύπρο συνολικά ποσά που ξεπερνούν τα 1,9 δισ. ευρώ.

Ο Μασκ ξεμένει από ιδέες για να σώσει την Tesla

Τα προβλήματα της Tesla δεν θα λυθούν σύντομα, ακόμη και αν ο Μασκ γίνει ο πιο δραστήριος CEO.

Τερκενλής: Από τη Θεσσαλονίκη στις διεθνείς αγορές με όχημα το ελληνικό τσουρέκι

Η ιστορία επιτυχίας της ελληνικής εταιρείας, η μετάβαση στη δεύτερη γενιά, η επέκταση του δικτύου, η οικονομική πορεία και τα επενδυτικά πλάνα.

Intel: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα έσοδα - Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το β' τρίμηνο

Η μετοχή υποχώρησε άνω του 7% στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές.

Brainomix: Η startup με ελληνικές ρίζες που αλλάζει τα δεδομένα στη φροντίδα των εγκεφαλικών

Η εταιρεία με Έλληνα συν-ιδρυτή άντλησε πρόσφατα $18 εκατ. σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series C.

Η αμερικανική Lyft αποκτά έναντι 175 εκατ. ευρώ την FreeNow, που είχε εξαγοράσει το ελληνικό TaxiBeat

Δυναμική είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά για την ανταγωνίστρια της Uber.

Cash cow η Ελλάδα για τη Zara – Το νέο μοντέλο καταστημάτων

Πού ανοίγει και πού κλείνει καταστήματα ο ισπανικός κολοσσός Inditex.

Το Starlink μπορεί να "προσγειώσει ανώμαλα" την αποτίμηση της SpaceX

Οι bullish εκτιμήσεις για τη SpaceX του Μασκ αγνοούν τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Starlink

Αδειάζει το ποτήρι της Diageo Hellas - O ρόλος της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών

Οι στόχοι που θέτει η Diageo για την ελληνική αγορά, τα μερίσματα των 7,3 εκατ. και η κατ’ οίκον κατανάλωση αλκοόλ.