Η ισραηλινή startup που μετασχηματίζει μια αγορά φαρμάκων αξίας $1,6 τρισ.

Η ισραηλινή startup που μετασχηματίζει μια αγορά φαρμάκων αξίας $1,6 τρισ.

Του Gil Press

Ο συνδυασμός του λογισμικού με την ιατρική για να ξεκλειδώσει μια ολόκληρη νέα αγορά για "υβριδικά φάρμακα" είναι το όραμα που οδηγεί την ισραηλινή startup Remepy. Καθώς πολλές ασθένειες αντιμετωπίζονται καλύτερα συνδυάζοντας φάρμακα με μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις, η Remepy καθιστά τέτοιες λύσεις προσβάσιμες και εξατομικευμένες με τη χρήση των "ψηφιακών μορίων" της. Πρόκειται για ψηφιοποιημένες, τεκμηριωμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις που προκαλούν φυσιολογικές επιδράσεις οι οποίες ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των παραδοσιακών φαρμάκων.

Η Michal Tsur, συνιδρύτρια και συνδιευθύνουσα σύμβουλος της Remepy, αποκαλεί την υβριδική της προσέγγιση "μια πολύ μεγάλη επανάσταση, παρόμοια με αυτή που συνέβη με την ανοσοθεραπεία", η οποία μεταμόρφωσε τον κόσμο της φαρμακευτικής με την αξιοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των όγκων. "Χρησιμοποιούμε ψηφιακά εργαλεία προκειμένου να αξιοποιήσουμε τον εγκέφαλο για να προκαλέσουμε φυσιολογικές επιδράσεις που δρουν συνεργατικά με τα φάρμακα", εξήγησε η Tsur.

Η Remepy ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι έκλεισε με επιτυχία έναν επενδυτικό γύρο ύψους 10 εκατ. δολαρίων, ο οποίος μαζί με προηγούμενες χρηματοδοτήσεις ανέρχεται σε 15 εκατ. δολάρια. Ο επενδυτικός γύρος πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία της NFX, με τη συμμετοχή των Vine Ventures, PsyMed Ventures, Supernode Ventures και Firstime Ventures, ενώ συμμετείχε και η TechAviv, καθώς και οι Fresh.fund, Samsung Next, StageNext Fund και 97212 Ventures. Η Remepy ανακοίνωσε επίσης ότι ο Danny Bar Zohar, παγκόσμιος επικεφαλής Ε&Α και Chief Medical Officer της Merck, και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett, έχουν ενταχθεί στο διοικητικό της συμβούλιο.

Η Tsur είναι γνωστή Ισραηλινή επιχειρηματίας. Το 1999, μαζί με τον Bennet και άλλους ιδρυτές, ξεκίνησε την Cyota, πρωτοπόρο στην αγορά της καταπολέμησης της απάτης, η οποία πωλήθηκε στην RSA το 2005 έναντι 145 εκατ. δολαρίων. Στη συνέχεια ήταν συνιδρύτρια της Kaltura, μιας επιτυχημένης πλατφόρμας βίντεο ανοικτού κώδικα, η οποία αποτιμήθηκε σε 1,24 δισ. δολάρια όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2021. Ένα χρόνο αργότερα, μαζί με τον Or Shoval και τον καθηγητή Amir Amedi, η Tsur ίδρυσε την Remepy.

Ο Amedi είναι ιδρυτικός διευθυντής του Ινστιτούτου Baruch Ivcher για τον Εγκέφαλο, τη Νόηση και την Τεχνολογία και του Brain Imaging Center (MRI) των Ruth και Meir Rosental και καθηγητής στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Reichman του Ισραήλ. Αυτά τα ερευνητικά κέντρα έχουν ως στόχο να αξιοποιήσουν τις γνώσεις από τις νευροεπιστήμες και να τις μετατρέψουν σε τεχνολογίες με αντίκτυπο που θα μπορούν να βελτιώσουν τα ιατρικά αποτελέσματα.

Το Remepy γεννήθηκε από αυτή την ερευνητική προσπάθεια και είναι από τα πρώτα στον κόσμο που αποδεικνύουν σε πρώιμες κλινικές μελέτες τις φυσιολογικές επιδράσεις των ψηφιακών παρεμβάσεων, σύμφωνα με την Tsur. "Τα δεδομένα από τις δοκιμές μας επικύρωσαν την ικανότητά μας να αλλάζουμε την εγκεφαλική συνδεσιμότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν τη μνήμη, την πλοήγηση και τον έλεγχο των συναισθημάτων, καθώς και να βελτιστοποιούμε τα επίπεδα των βιοδεικτών του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα και το σάλιο. Τα ψυχολογικά ερωτηματολόγια επικύρωσαν την ικανότητά μας να μειώνουμε το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου", ανέφερε η Tsur.

Η προσέγγιση της Remepy βελτιώνει τη φροντίδα των ασθενών με διάφορους τρόπους. Πρώτα απ' όλα, κλιμακώνει και τυποποιεί τις αποδεδειγμένες συμπληρωματικές θεραπείες προσαρμόζοντάς τες σε μια ενιαία, εξατομικευμένη ψηφιακή εφαρμογή. Πολλοί ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις θεραπείες και αντιμετωπίζονται μόνο με φάρμακα. Για τους ασθενείς που λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη, οι διαφορετικές θεραπείες παρέχονται από διαφορετικούς θεραπευτές και δεν είναι ολοκληρωμένες και τυποποιημένες. Με την προσέγγιση της Remepy, όλες οι συμπληρωματικές θεραπείες ενσωματώνονται σε μία εφαρμογή που εκτελείται σε μια συσκευή στην τσέπη του ασθενούς, αυξάνοντας την ευκολία και την εξατομίκευση. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της προσέγγισης της Remepy είναι ότι τα δεδομένα των ασθενών συλλέγονται συνεχώς, επιτρέποντας την προσαρμογή της θεραπείας σε όλους τους ασθενείς και την απόκτηση νέων γνώσεων.

Τα υβριδικά φάρμακα δοκιμάζονται αρχικά σε ανθρώπους, παρακάμπτοντας μια σειρά πρώιμων φάσεων της παραδοσιακής διαδικασίας ανάπτυξης φαρμάκων. Ως εκ τούτου, ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσει ένα νέο φάρμακο στην αγορά - τυπικά 10 χρόνια - θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό, σύμφωνα με την Tsur. Η ρυθμιστική διαδικασία είναι αρκετά απλή, καθώς τα υβριδικά φάρμακα θα μπορούσαν να θεωρηθούν συνδυασμός ιατρικής συσκευής/φαρμάκου. Η Remepy σκοπεύει να βγει στην αγορά είτε συνδυάζοντας το λογισμικό της με ένα φαρμακευτικό γενόσημο προϊόν είτε συνδυάζοντας το λογισμικό με υπάρχοντα φάρμακα ή φάρμακα που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης.

Η Remepy στοχεύει σε ασθένειες όπου οι ουσιαστικές αλλαγές στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και οι αλλαγές στη συμπεριφορά είναι συνεργιστικές με τις επιδράσεις των φαρμάκων. Ξεκινώντας με τη νόσο του Πάρκινσον, η Remepy θα διερευνήσει την εφαρμογή των υβριδικών φαρμάκων της σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα και εκφυλιστικές οφθαλμικές ασθένειες.

"Χτίζουμε μια πλατφόρμα για την κυκλοφορία ψηφιακών μορίων και των υβριδικών φαρμάκων που αντιστοιχούν σε αυτά", τόνισε η Tsur.

Περισσότερα από Forbes

petchef: Σχέδια για διεθνή επέκταση και νέες υπηρεσίες για τη startup που φροντίζει τη διατροφή των κατοικίδιων

Στόχος του petchef είναι η προσφορά ποιοτικών, υγιεινών και θρεπτικών γευμάτων, βασισμένων σε συστατικά που είναι κατάλληλα ακόμα και για ανθρώπινη κατανάλωση.

BlackRock: Νέο ιστορικό υψηλό assets υπό διαχείριση στο γ' τρίμηνο - Στα 11,48 τρισ. δολ.

Τα καθαρά κέρδη της BlackRock αυξήθηκαν στα 1,63 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 10,90 δολάρια ανά μετοχή.

Οι ΗΠΑ κοντά σε ιστορική απόφαση για διάσπαση της Google λόγω μονοπωλιακών πρακτικών

Τι αναφέρει το DoJ των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας τα σχετικά επιχειρήματά του ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Cenergy: Ευχάριστη έκπληξη να επενδύεις στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί μας υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες

Εξασφάλισε μέσω του IRA φορολογική απαλλαγή, ενώ οι χρόνοι αδειοδότησης είναι τρεις φορές γρηγορότεροι από την Ευρώπη.

Πού κόλλησε η συμφωνία για την ENA Cash and Carry

Λόγοι που σχετίζονται με την αλληλοκάλυψη του δικτύου.

Wonderplant: Στα χνάρια της Ολλανδίας το υπερσύγχρονο θερμοκήπιο semi-closed των 50 εκατομμυρίων ευρώ

Νέα δεδομένα φέρνει για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα η δημιουργία του πρώτου semi-closed θερμοκηπίου.

OK! Markets: Οριστικά εκτός της αλυσίδας μίνι μάρκετ οι Μαρινόπουλοι

Η εταιρεία είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την ανάκτηση του ενεχύρου που διεκδικούσε η Alpha Bank για το 51,1% των μετοχών της, τις οποίες στο παρελθόν κατείχε η αλυσίδα Μαρινόπουλος.

Syft Analytics: Ποια είναι η "ελληνική" startup που εξαγοράστηκε από την Xero για 70 εκατ. δολ.

Με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά Έλληνες στην ιδρυτική ομάδα, το λογισμικό της Syft χρησιμοποιείται σε πάνω από 80 χώρες.

Τέλος οι ηλεκτρικές συσκευές Siemens στην Ελλάδα

Τη σταδιακή έξοδό της από την ελληνική αγορά σχεδιάζει σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του <b>Forbes Greece</b> η Siemens από τον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών.

Ν. Καλλιαγκόπουλος (Big Pi): Νέες επενδύσεις σε καινοτόμες startups - Σε ποιους κλάδους εστιάζει

Μέσω του δεύτερου fund της, ύψους 50 εκατ. ευρώ, η Big Pi στοχεύει να πραγματοποιήσει 15-20 επενδύσεις.