OK! Markets: Οριστικά εκτός της αλυσίδας μίνι μάρκετ οι Μαρινόπουλοι

OK! Markets: Οριστικά εκτός της αλυσίδας μίνι μάρκετ οι Μαρινόπουλοι

Του Γιώργου Λαμπίρη

Οριστικό τέλος, δικαιώνοντας ουσιαστικά την αλυσίδα σούπερ μάρκετ γειτονίας, OK! Anytime Markets έβαλε ο Άρειος Πάγος στα "απόνερα” του Μαρινόπουλου. Η εταιρεία είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την ανάκτηση του ενεχύρου που διεκδικούσε η Alpha Bank για το 51,1% των μετοχών της, τις οποίες κατά το
παρελθόν κατείχε η αλυσίδα Μαρινόπουλος. Όπως αναφέρεται σχετικά και στις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης για το συγκεκριμένο θέμα: "Σε συνέχεια εξωδικαστικής συμφωνίας και έκδοσης της υπ’ αριθμ. 1822/2023 απόφασης του Άρειου Πάγου, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας διαμορφώθηκε πλέον οριστικά σε 404.100€, διαιρεμένο σε 13.470 ονομαστικές μετοχές, ανήκουσες στους μετόχους - μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ελεύθερες παρελθόντων βαρών”.

177 καταστήματα στο δίκτυό της

Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση έχει στο δίκτυό της 177 καταστήματα, ενώ εντός του 2024 επεκτάθηκε σε περιοχές όπως οι Σάπες, η Κομοτηνή, η Θάσος, το Νευροκόπι στη Βόρεια Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα επεκτάθηκε σε Ναύπακτο, Παξούς, Κατούνα Ξηρομέρου στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς. Όλα τα παραπάνω καταστήματα λειτουργούν με το μοντέλο του franchise, το οποίο αποτελεί και το κύριο όχημα ανάπτυξης της αλυσίδας.

Για το θέμα ανάκτησης του ενεχύρου των μετοχών από πλευράς Alpha Bank είχε
προηγηθεί η υπ’ αριθμόν 1841/2021 του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, με την οποία ακυρώνονταν οι αποφάσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από πλευράς των σημερινών της μετόχων στις 16-10-2017 και 29-12-2017 μέσω των Έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων της εταιρείας. Η επιχείρηση άσκησε αναίρεση ενώπιον του Άρειου Πάγου που είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση της εγκυρότητας των αποφάσεων και ενεργειών της.

Τι αφορούσε η δικαστική διαφορά με την Alpha Bank

Ειδικότερα, η δικαστική διαμάχη με την Alpha Bank αφορούσε τις αποφάσεις για δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισαν οι γενικές συνελεύσεις της Ok! Anytime στην οποία τότε το 51,1% άνηκε στην Μαρινόπουλος ΑΕ. Σημειώνεται εδώ ότι μετά την κατάρρευση του Μαρινόπουλου, οι σημερινοί μέτοχοι της εταιρείας – οικογένεια Ξυνού και Κώστας Κορκιδάκης - που είχαν στην κατοχή τους τις υπόλοιπες μετοχές της εταιρείας απέκτησαν και το ποσοστό του Μαρινόπουλου. Η πλευρά της Alpha Bank υποστήριζε ότι οι αποφάσεις αυτές έπρεπε να ακυρωθούν και να αναγνωριστεί το δικαίωμα ενεχύρου της επί του 51,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Ok! Anytime Markets για οφειλές που είχε ο Μαρινόπουλος προς το μέρος της.

Να σημειωθεί επίσης ότι στις 7 Οκτωβρίου του 2021 με απόφαση του Πολυμελούς Δικαίου Αθηνών ακυρώνονταν οι αποφάσεις της από 10 Σεπτεμβρίου του 2019 γενικής συνέλευσης της εταιρείας που αφορούσαν στην έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων για την εταιρική χρήση του 2018 και της έκθεσης του διοικητικού συμβουλίου για τα πεπραγμένα της χρήσης και την έγκριση της συνολικής διαχείρισης για τη χρήση του 2018 των μελών του διοικητικού συμβουλίου και την απαλλαγή των ελεγκτών για τη χρήση του 2018.

Πλέον, όλα τα παραπάνω αποτελούν παρελθόν και η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξή της με νέα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι ο κύκλος εργασιών της το 2023 ανήλθε σε 74,74 εκατομμύρια ευρώ από 68,33 εκατομμύρια ευρώ το 2022 με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 638,64 χιλιάδες ευρώ από 562,97 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα στις δύο οικονομικές χρήσεις. Αποτελεί μία άκρως υγιή επιχειρηματική οντότητα, της οποίας ο συνολικός δανεισμός στο τέλος του 2023 ήταν στα επίπεδα των 1,49 εκατομμυρίων ευρώ.

Η OK! Anytime Markets συμμετέχει και στην εταιρεία OK! Anytime Βορείου Ελλάδος, η οποία προήλθε από την εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων της Θεσσαλονίκης Kosmosthess, που πραγματοποιήθηκε το 2021.

Περισσότερα από Forbes

Syft Analytics: Ποια είναι η "ελληνική" startup που εξαγοράστηκε από την Xero για 70 εκατ. δολ.

Με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά Έλληνες στην ιδρυτική ομάδα, το λογισμικό της Syft χρησιμοποιείται σε πάνω από 80 χώρες.

Τέλος οι ηλεκτρικές συσκευές Siemens στην Ελλάδα

Τη σταδιακή έξοδό της από την ελληνική αγορά σχεδιάζει σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του <b>Forbes Greece</b> η Siemens από τον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών.

Ν. Καλλιαγκόπουλος (Big Pi): Νέες επενδύσεις σε καινοτόμες startups - Σε ποιους κλάδους εστιάζει

Μέσω του δεύτερου fund της, ύψους 50 εκατ. ευρώ, η Big Pi στοχεύει να πραγματοποιήσει 15-20 επενδύσεις.

Tropos Technologies: Ποια είναι η ελληνική startup που θέλει να μετασχηματίσει τον κλάδο της εστίασης

Η εφαρμογή "apla" της Tropos Technologies έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων εστίασης και των προμηθευτών χονδρικής.

Αποκαλυπτήρια για τη μεγάλη επένδυση της Aegean στο Ελ. Βενιζέλος

Μέσα σε περίπου έναν χρόνο από την μέρα που ανακοινώθηκε, υλοποιήθηκε η μεγάλη επένδυση της Aegean.

Όλυμπος: "Έκλεισε" την επένδυση των €40 εκατ. στη Ρουμανία - Εγκαίνια για το χαλούμι στην Κύπρο

Η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος είναι ισχυρός παίκτης στον συγκεκριμένο κλάδο στη Ρουμανία.

Wildberries: Πώς η πλουσιότερη γυναίκα της Ρωσίας παρέδωσε το ένα τρίτο της περιουσίας της - Ο ρόλος του Κρεμλίνου, όλο το παρασκήνιο

Μια από τις πιο συναρπαστικές επιχειρηματικές ιστορίες της Ρωσίας μετατράπηκε σε θανάσιμο εφιάλτη.

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.