Γεροβασιλείου - Σκούρας: Καθαρά κέρδη τουλάχιστον στο 1/3 του τζίρου τους και μηδενικός δανεισμός για τα δύο ελληνικά οινοποιεία

Γεροβασιλείου - Σκούρας: Καθαρά κέρδη τουλάχιστον στο 1/3 του τζίρου τους και μηδενικός δανεισμός για τα δύο ελληνικά οινοποιεία

Του Γιώργου Λαμπίρη

Κρασιά με προστιθέμενη αξία έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν οινοποιίες όπως είναι το Κτήμα Γεροβασιλείου με έδρα την Επανομή Θεσσαλονίκης αλλά και το Κτήμα Σκούρα με έδρα τη Νεμέα, αξιοποιώντας διαφορετικές μεταξύ τους αμπελουργικές ζώνες της χώρας. Θυμίζουμε ότι το Κτήμα Γεροβασιλείου και συγκεκριμένα ο ιδρυτής του, Βαγγέλης Γεροβασιλείου ήταν εκείνος που διέσωσε και ανέδειξε την ποικιλία Μαλαγουζιά, ενώ ο Γιώργος Σκούρας, ανέδειξε την αμπελουργική ζώνη της Νεμέας και το Αγιωργίτικο, ποικιλία που ευδοκιμεί στην περιοχή. 

Πρόκειται επιχειρήσεις που παρά τον κατακερματισμό και την κυριαρχία μικρών οινοποιείων στην ελληνική αγορά, καταφέρνουν να έχουν ισχυρά χρηματοοικονομικά μεγέθη σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το Κτήμα Γεροβασιλείου είχε κύκλο εργασιών το 2023, ο οποίος ανήλθε στα 12,19 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους στα 4,18 εκατομμύρια ευρώ από 11,2 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο κύκλος εργασιών το 2022 με κέρδη μετά από φόρους 3,92 εκατομμύρια ευρώ. 

Αντίστοιχα το Κτήμα Σκούρα είχε κύκλο εργασιών 7,77 εκατομμύρια ευρώ το 2023 με καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους στα 2,17 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 7,24 εκατομμυρίων ευρώ και 2,16 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα το 2022. 

Μηδενικός δανεισμός

Το αξιοσημείωτο και για τις δύο οινοποιητικές επιχειρήσεις είναι ότι έχουν μηδενική δανειακή εξάρτηση, πραγματοποιώντας επενδύσεις από τα κέρδη της δραστηριότητάς τους. 

Το Κτήμα Γεροβασιλείου διατηρεί πειραματικό αμπελώνα στην Επανομή, όπου καλλιεργούνται και δοκιμάζονται 42 διαφορετικές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Η πειραματική αυτή έκταση αποτελεί τον οδηγό για τις επόμενες φυτεύσεις, οινοποιήσεις και ετικέτες του Κτήματος. Η αρχική καλλιέργεια από τον ιδρυτή του Κτήματος, Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ήταν 15 στρέμματα και σήμερα οι συνολικά καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή της Επανομής Θεσσαλονίκης ανέρχονται στα 1.150 στρέμματα ενιαίου και ιδιόκτητου αμπελώνα.

Οι βασικές χώρες διάθεσης των κρασιών του Κτήματος Γεροβασιλείου στο εξωτερικό είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Κύπρος, η Γερμανία και η Βρετανία. Συν τοις άλλοις η εταιρεία έχει εξαγωγική δραστηριότητα σε συνολικά 36 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ταϊβάν, η Κορέα, το Μεξικό, η Βραζιλία. Στο πλαίσιο του επενδυτικού της σχεδιασμού η εταιρεία υπέβαλε αίτηση ένταξης σε επιδοτούμενα προγράμματα σε συνέχεια επενδύσεων ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποίησε το 2022 σε νέο αμπελώνα 150 στρεμμάτων για την παραγωγή Μαλαγουζιάς και για νέους αποθηκευτικούς χώρους και πιεστήρια. Το 2023 έγινε νέα επέκταση του αμπελώνα κατά 60 στρέμματα και φέτος θα ακολουθήσει και τρίτη επέκταση με άλλα 40 στρέμματα, με τα οποία ο αμπελώνας της εταιρείας ανήλθε στα 1.150 στρέμματα.

Κτήμα Σκούρα: Το 40% της παραγωγής σε εξαγωγές

Τον περασμένο Ιούλιο το Κτήμα Σκούρα προχώρησε στην απόκτηση νέου οινοποιείου στην περιοχή του Ζευγολατιού Αρκαδίας, το οποίο προέρχεται από το χαρτοφυλάκιο της Eurobank. Στόχευση του γνωστού οινοποιείου είναι να προχωρήσει στην δημιουργία νέας παραγωγικής εγκατάστασης στην περιοχή και ενώ ήδη διατηρεί δύο οινοποιεία στην οινική ζώνη της Νεμέας.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχει διαθέσει 3 εκατομμύρια ευρώ για αμπελώνες, μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το Κτήμα Σκούρα εξάγει περίπου το 40% των παραγόμενων ποσοτήτων κρασιού σε 30 χώρες του κόσμου, από τις οποίες το 25% διατίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. 

Περισσότερα από Forbes

BlackRock: Νέο ιστορικό υψηλό assets υπό διαχείριση στο γ' τρίμηνο - Στα 11,48 τρισ. δολ.

Τα καθαρά κέρδη της BlackRock αυξήθηκαν στα 1,63 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 10,90 δολάρια ανά μετοχή.

Οι ΗΠΑ κοντά σε ιστορική απόφαση για διάσπαση της Google λόγω μονοπωλιακών πρακτικών

Τι αναφέρει το DoJ των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας τα σχετικά επιχειρήματά του ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Cenergy: Ευχάριστη έκπληξη να επενδύεις στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί μας υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες

Εξασφάλισε μέσω του IRA φορολογική απαλλαγή, ενώ οι χρόνοι αδειοδότησης είναι τρεις φορές γρηγορότεροι από την Ευρώπη.

Πού κόλλησε η συμφωνία για την ENA Cash and Carry

Λόγοι που σχετίζονται με την αλληλοκάλυψη του δικτύου.

Wonderplant: Στα χνάρια της Ολλανδίας το υπερσύγχρονο θερμοκήπιο semi-closed των 50 εκατομμυρίων ευρώ

Νέα δεδομένα φέρνει για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα η δημιουργία του πρώτου semi-closed θερμοκηπίου.

OK! Markets: Οριστικά εκτός της αλυσίδας μίνι μάρκετ οι Μαρινόπουλοι

Η εταιρεία είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την ανάκτηση του ενεχύρου που διεκδικούσε η Alpha Bank για το 51,1% των μετοχών της, τις οποίες στο παρελθόν κατείχε η αλυσίδα Μαρινόπουλος.

Syft Analytics: Ποια είναι η "ελληνική" startup που εξαγοράστηκε από την Xero για 70 εκατ. δολ.

Με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά Έλληνες στην ιδρυτική ομάδα, το λογισμικό της Syft χρησιμοποιείται σε πάνω από 80 χώρες.

Τέλος οι ηλεκτρικές συσκευές Siemens στην Ελλάδα

Τη σταδιακή έξοδό της από την ελληνική αγορά σχεδιάζει σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του <b>Forbes Greece</b> η Siemens από τον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών.

Ν. Καλλιαγκόπουλος (Big Pi): Νέες επενδύσεις σε καινοτόμες startups - Σε ποιους κλάδους εστιάζει

Μέσω του δεύτερου fund της, ύψους 50 εκατ. ευρώ, η Big Pi στοχεύει να πραγματοποιήσει 15-20 επενδύσεις.

Άμβυξ και Chateau Minuty συστήνουν το σπάνιο ροζέ της Προβηγκίας στην Ελλάδα

To <b>Forbes Greece</b> είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον επικεφαλής του κτήματος, Francois Matton.

Οινοποιία Κουρτάκη: Στο κατώφλι της εξαγοράς

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οινοποιία έχει δώσει τα χέρια με τη Μάντης Εμπορική, εταιρεία η οποία εξαγόρασε και την οινοποιία Μαλαματίνα. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το due diligence.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max