Cenergy: Ευχάριστη έκπληξη να επενδύεις στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί μας υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες

Cenergy: Ευχάριστη έκπληξη να επενδύεις στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί μας υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ευχάριστη έκπληξη ήταν για τη διοίκηση της Cenergy το πόσο θετική ήταν η αποδοχή και η υποδοχή από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς, της μεγάλης επένδυσης που υλοποιεί η ελληνική εταιρεία στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Η επένδυση που θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την εν εξελίξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εκτός των άλλων ωφελημάτων,  εξασφάλισε μέσω του IRA φορολογική απαλλαγή ύψους 58 εκατ. δολαρίων.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings Αλέξης Αλεξίου από το σύνολο των αιτημάτων που υποβάλλονται για να λάβουν το ευεργέτημα του IRA μόλις το 10% εγκρίνεται. "Είμαστε στο 10% παρουσιάσαμε ένα εξαιρετικό business plan" τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η υποδοχή της επένδυσης είναι εξαιρετική από την τοπική κοινωνία αλλά και τον κυβερνήτη της Πολιτεία. Όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας οι χρόνοι αδειοδότησης είναι τρεις φορές πιο γρήγοροι από ό,τι στην Ευρώπη ενώ οι αρχές βίσκονται δίπλα στους επενδυτές καλύπτοντας όλες τις ανάγκες τους. Αναγνωρίζουν ότι θα δημιουργήσουμε αξία και θέσεις εργασίας και όλα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά για το μέλλον και την επόμενη φάση της επένδυσής μας, τόνισε ο κ. Αλεξίου.

Ο ίδιος υπογράμμισε, στη διάρκεια δημοσιογραφικής παρουσίασης της εταιρείας, ότι η επένδυση στις ΗΠΑ δίνει απάντηση σε ένα από τα βασικά ζητούμενα της στρατηγικής της Cenergy που δεν είναι άλλο από την γεωγραφική επέκταση της εταιρείας.

"Η Αμερική είναι το βήμα που πρέπει να κάνει η εταιρεία που είναι εξωστρεφής" ανέφερε από την πλευρά του ο οικονομικός διευθυντής της Cenergy Αλέξανδρος Μπένος. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια αγορά με μεγάλα περιθώρια, διπλάσια από την Ευρώπη, στην οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο παίκτες που την μονοπωλούν η Prysmian και η South Wire. Μάλιστα ήδη και πριν την κατασκευή του εργοστασίου υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας που θα αρχίσουν να παραδίδονται στη διετία 2025 – 2026.

Το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στο Μέριλαντ, θα δραστηριοποιείται στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων μέσης τάσης και θα είναι ουσιαστικά ένα αντίγραφο της μονάδας που λειτουργεί η εταιρεία στη Θήβα με ίδια δυναμικότητα και χαρακτηριστικά. Στόχος μας είναι να βάλουμε πόδι στην Αμερική και να έχουμε μια πετυχημένη επένδυση. Δεν μπαίνουμε στην αγορά βάζοντας στόχο να αποσπάσουμε μεγάλο μερίδιο της αγοράς που σήμερα φτάνει στην συγκεκριμένη κατηγορία τα 8 δις. δολάρια αλλά να πάρουμε σε πρώτη φάση το … "αμερικανικό διαβατήριο". Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι αμερικανοί προτιμούν να αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα, σημείωσε ο κ. Μπένος. 

Το εργοστάσιο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2027 και μέχρι το 2028 αναμένεται να έχει πραγματικές πωλήσεις. Ξεκινάμε πουλώντας στους ίδιους πελάτες προϊόντα από το εργοστάσιο της Θήβας, με αμερικανικές προδιαγραφές, η εξέλιξη και η χρήση του δυναμικού του νέου εργοστασίου του Μέριλαντ θα είναι πολύ γρήγορη, είπε ο κ. Μπένος. 

Σε ό,τι αφορά την ΑΜΚ που βρίσκεται σε εξέλιξη σε αυτήν δε θα συμμετάσχει ο μεγαλύτερος υφιστάμενος μέτοχος η Βιοχάλκο, με στόχο να υπάρξει προσέλκυση νέων μετόχων. Σε ό,τι αφορά τους μετόχους μειοψηφίας εφόσον συμμετάσχουν θα έχουν προνομιακή κατανομή ούτως ώστε να διατηρήσουν ακέραιο το ποσοστό τους. Η χρήση των ποσών που θα αντληθούν θα κατευθυνθεί στην επένδυση στις ΗΠΑ ενώ το βιβλίο προσφορών που έχει ήδη ανοίξει κλείνει την Πέμπτη, με την τιμολόγηση να προβλέπεται να γίνει την Παρασκευή. Η μέγιστη τιμή ορίστηκε το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής δηλαδή τα 9,86 ευρώ. Με την ΑΜΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% το free float της μετοχής και από 20% θα φτάσει στο 30%. Ήδη όπως αναφέρθηκε έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς επενδυτές, επενδυτικούς οίκους, family offices και κεφάλαια που δεν είναι σήμερα στην εταιρεία. 
 

Περισσότερα από Forbes

BlackRock: Νέο ιστορικό υψηλό assets υπό διαχείριση στο γ' τρίμηνο - Στα 11,48 τρισ. δολ.

Τα καθαρά κέρδη της BlackRock αυξήθηκαν στα 1,63 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 10,90 δολάρια ανά μετοχή.

Οι ΗΠΑ κοντά σε ιστορική απόφαση για διάσπαση της Google λόγω μονοπωλιακών πρακτικών

Τι αναφέρει το DoJ των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας τα σχετικά επιχειρήματά του ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Πού κόλλησε η συμφωνία για την ENA Cash and Carry

Λόγοι που σχετίζονται με την αλληλοκάλυψη του δικτύου.

Wonderplant: Στα χνάρια της Ολλανδίας το υπερσύγχρονο θερμοκήπιο semi-closed των 50 εκατομμυρίων ευρώ

Νέα δεδομένα φέρνει για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα η δημιουργία του πρώτου semi-closed θερμοκηπίου.

OK! Markets: Οριστικά εκτός της αλυσίδας μίνι μάρκετ οι Μαρινόπουλοι

Η εταιρεία είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την ανάκτηση του ενεχύρου που διεκδικούσε η Alpha Bank για το 51,1% των μετοχών της, τις οποίες στο παρελθόν κατείχε η αλυσίδα Μαρινόπουλος.

Syft Analytics: Ποια είναι η "ελληνική" startup που εξαγοράστηκε από την Xero για 70 εκατ. δολ.

Με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά Έλληνες στην ιδρυτική ομάδα, το λογισμικό της Syft χρησιμοποιείται σε πάνω από 80 χώρες.

Τέλος οι ηλεκτρικές συσκευές Siemens στην Ελλάδα

Τη σταδιακή έξοδό της από την ελληνική αγορά σχεδιάζει σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του <b>Forbes Greece</b> η Siemens από τον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών.

Ν. Καλλιαγκόπουλος (Big Pi): Νέες επενδύσεις σε καινοτόμες startups - Σε ποιους κλάδους εστιάζει

Μέσω του δεύτερου fund της, ύψους 50 εκατ. ευρώ, η Big Pi στοχεύει να πραγματοποιήσει 15-20 επενδύσεις.

Tropos Technologies: Ποια είναι η ελληνική startup που θέλει να μετασχηματίσει τον κλάδο της εστίασης

Η εφαρμογή "apla" της Tropos Technologies έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων εστίασης και των προμηθευτών χονδρικής.

Αποκαλυπτήρια για τη μεγάλη επένδυση της Aegean στο Ελ. Βενιζέλος

Μέσα σε περίπου έναν χρόνο από την μέρα που ανακοινώθηκε, υλοποιήθηκε η μεγάλη επένδυση της Aegean.

Όλυμπος: "Έκλεισε" την επένδυση των €40 εκατ. στη Ρουμανία - Εγκαίνια για το χαλούμι στην Κύπρο

Η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος είναι ισχυρός παίκτης στον συγκεκριμένο κλάδο στη Ρουμανία.

Wildberries: Πώς η πλουσιότερη γυναίκα της Ρωσίας παρέδωσε το ένα τρίτο της περιουσίας της - Ο ρόλος του Κρεμλίνου, όλο το παρασκήνιο

Μια από τις πιο συναρπαστικές επιχειρηματικές ιστορίες της Ρωσίας μετατράπηκε σε θανάσιμο εφιάλτη.