Πού κόλλησε η συμφωνία για την ENA Cash and Carry

Πού κόλλησε η συμφωνία για την ENA Cash and Carry

Του Γιώργου Λαμπίρη

Λόγοι που σχετίζονται με την αλληλοκάλυψη του δικτύου μεταξύ της ενδιαφερόμενης αλυσίδας The Mart Cash & Carry του ομίλου Σκλαβενίτη και της ENA Cash & Carry της ΑΒ Βασιλόπουλος, είναι αυτοί που σύμφωνα με πληροφορίες έθεσαν εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών παρά το ενδιαφέρον που υπήρχε από την πρώτη για εξαγορά της δεύτερης. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες το γεγονός ότι εάν η The Mart προχωρούσε στη συγκεκριμένη εξαγορά, θα υποχρεωνόταν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να διαθέσει σε τρίτους τα καταστήματα σε σημεία όπου έχουν ταυτόχρονη παρουσία τόσο εκείνη όσο και η ENA, λειτούργησε αποτρεπτικά στη συμφωνία των δύο πλευρών. Να σημειωθεί ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε διερευνήσει το ενδεχόμενο πώλησης των 14 καταστημάτων της ENA Cash & Carry, η οποία δεν αποτελούσε προτεραιότητα για τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, προκειμένου να εισπράξει το τίμημα από μία τέτοια συμφωνία και ταυτόχρονα να αποεπενδύσει από το συγκεκριμένο κλάδο. Υπολογίζεται ότι η ΕΝΑ Cash & Carry αποφέρει περίπου το 6% των εσόδων της ΑΒ Βασιλόπουλος, ήτοι περί τα 120 εκατομμύρια ευρώ από τα 1,97 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν ο συνολικός κύκλος εργασιών της επιχείρησης το 2023. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ήταν ζημιογόνα, καθώς ανήλθαν σε 19,27 εκατ. ευρώ καθαρές ζημιές, από 2,47 εκατ. ευρώ. Εξέλιξη που ο κ. Λαβίδας απέδωσε στην απομείωση της αξίας των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων.

Σε δηλώσεις του προ μερικών ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας, υποστήριξε ότι η επιχείρηση σκοπεύει πλέον να επενδύσει και στα καταστήματα χονδρικής της ΕΝΑ Cash & Carry, διακρίνοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει ο συγκεκριμένος κλάδος λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα, καθότι απευθύνονται σε ξενοδοχεία και σημεία εστίασης.

Ο ρόλος του νέου CEO Ευρώπης και Ινδονησίας

Tην ίδια στιγμή με ενδιαφέρον αναμένεται ο ρόλος που θα έχει και οι κινήσεις που θα πραγματοποιήσει ως προς την παρουσία της ΑΒ Βασιλόπουλος στην Ελλάδα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ahold Delhaize για Ευρώπη και Ινδονησία, Claude Sarrailh, ο οποίος ανέλαβε επίσημα καθήκοντα στις αρχές Οκτωβρίου, διαδεχόμενος τον προκάτοχό του, Wouter Kolk. H AB Βασιλόπουλος που ανήκει στον όμιλο Ahold Delhaize, έχει προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού της μοντέλου και επαναξιολόγησης εργατικού δυναμικού το τελευταίο διάστημα, σε μία προσπάθεια να μειώσει τα κόστη λειτουργίας και να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας, μετατρέποντας την ίδια στιγμή αρκετά από τα καταστήματά της σε franchise.

Στο πλάνο είναι η διακοπή λειτουργίας ζημιογόνων καταστημάτων, όπως αυτό του Χαλανδρίου στη συμβολή των οδών Δουκίσσης Πλακεντίας και Ζήνωνος, το οποίο λειτούργησε μόλις 18 μήνες πριν διακόψει τελικά τη λειτουργία του. Ταυτόχρονα και το κατάστημα της λεωφόρου Κηφισίας, στο ίδρυμα Μιμηκοπούλου, του οποίου η έναρξη λειτουργίας έγινε με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, κινείται με ρυθμό χαμηλότερο του προσδοκώμενου.  Για το εν λόγω ο Νίκος Λαβίδας, ανέφερε ότι σχεδιάζεται να λειτουργήσει και ως hub για την τροφοδοσία παραγγελιών για το eshop της αλυσίδας.

Σε ό,τι αφορά το franchise αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο στρατηγικής της αλυσίδας για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, προκειμένου να μετατρέψει ζημιογόνα εταιρικά καταστήματα σε κερδοφόρα υπ΄ το καθεστώς franchise. Η φιλοσοφία σε αυτήν την περίπτωση για την ΑΒ Βασιλόπουλος είναι ότι μεταφέρει την ευθύνη και το κόστος λειτουργίας στους δικαιοδόχους και κατά βάση σε οικογενειακές επιχειρήσεις, των οποίων τα μέλη αυταπασχολούνται στα καταστήματα και δεν προσλαμβάνουν προσωπικό, γεγονός που περιορίζει δραστικά το κόστος λειτουργίας. Το 2023 η ΑΒ Βασιλόπουλος προχώρησε στη μετατροπή 5 εταιρικών καταστημάτων της σε franchise και για φέτος είναι προγραμματισμένη η μετατροπή 45 καταστημάτων σε franchise σε συνδυασμό με τη διακοπή λειτουργίας 11 εταιρικών καταστημάτων και ταυτόχρονη επένδυση σε 63 νέα σημεία που θα λειτουργούν τόσο ως franchise όσο και ως εταιρικά, όπως αναφέρεται στον ισολογισμό της επιχείρησης για το 2023.
 

Περισσότερα από Forbes

Wonderplant: Στα χνάρια της Ολλανδίας το υπερσύγχρονο θερμοκήπιο semi-closed των 50 εκατομμυρίων ευρώ

Νέα δεδομένα φέρνει για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα η δημιουργία του πρώτου semi-closed θερμοκηπίου.

OK! Markets: Οριστικά εκτός της αλυσίδας μίνι μάρκετ οι Μαρινόπουλοι

Η εταιρεία είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την ανάκτηση του ενεχύρου που διεκδικούσε η Alpha Bank για το 51,1% των μετοχών της, τις οποίες στο παρελθόν κατείχε η αλυσίδα Μαρινόπουλος.

Syft Analytics: Ποια είναι η "ελληνική" startup που εξαγοράστηκε από την Xero για 70 εκατ. δολ.

Με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά Έλληνες στην ιδρυτική ομάδα, το λογισμικό της Syft χρησιμοποιείται σε πάνω από 80 χώρες.

Τέλος οι ηλεκτρικές συσκευές Siemens στην Ελλάδα

Τη σταδιακή έξοδό της από την ελληνική αγορά σχεδιάζει σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του <b>Forbes Greece</b> η Siemens από τον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών.

Ν. Καλλιαγκόπουλος (Big Pi): Νέες επενδύσεις σε καινοτόμες startups - Σε ποιους κλάδους εστιάζει

Μέσω του δεύτερου fund της, ύψους 50 εκατ. ευρώ, η Big Pi στοχεύει να πραγματοποιήσει 15-20 επενδύσεις.

Tropos Technologies: Ποια είναι η ελληνική startup που θέλει να μετασχηματίσει τον κλάδο της εστίασης

Η εφαρμογή "apla" της Tropos Technologies έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων εστίασης και των προμηθευτών χονδρικής.

Αποκαλυπτήρια για τη μεγάλη επένδυση της Aegean στο Ελ. Βενιζέλος

Μέσα σε περίπου έναν χρόνο από την μέρα που ανακοινώθηκε, υλοποιήθηκε η μεγάλη επένδυση της Aegean.

Όλυμπος: "Έκλεισε" την επένδυση των €40 εκατ. στη Ρουμανία - Εγκαίνια για το χαλούμι στην Κύπρο

Η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος είναι ισχυρός παίκτης στον συγκεκριμένο κλάδο στη Ρουμανία.

Wildberries: Πώς η πλουσιότερη γυναίκα της Ρωσίας παρέδωσε το ένα τρίτο της περιουσίας της - Ο ρόλος του Κρεμλίνου, όλο το παρασκήνιο

Μια από τις πιο συναρπαστικές επιχειρηματικές ιστορίες της Ρωσίας μετατράπηκε σε θανάσιμο εφιάλτη.

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.