Οι δικαστικές περιπέτειες του Ντ. Τραμπ μόλις άρχισαν

Οι δικαστικές περιπέτειες του Ντ. Τραμπ μόλις άρχισαν

της Άλισον Ντάρκι

Την περασμένη Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε ένοχος και για τις 34 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που είχαν απαγγελθεί σε βάρος του κι έγινε ο πρώτος πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρος που καταδικάστηκε ποτέ για ποινικά αδικήματα στην ιστορία των ΗΠΑ. Ωστόσο η καταδίκη του Ντ. Τραμπ στο Μανχάταν θα μπορούσαν να είναι η πρώτη και να ακολουθήσουν κι άλλες καθώς ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει τρεις ακόμη ποινικές υποθέσεις που αφορούν συνολικά 54 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. 

Την περασμένη εβδομάδα το 12μελές δικαστήριο τυο Μανχάταν έκρινε τον Τραμπ ένοχο για 34 κακουργήματα, βάσει κατηγορίας για παραποίηση επαγγελματικών αρχείων στο πλαίσιο της υπόθεσης Στόρμι Ντάνιελς. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, χρησιμοποιώντας ως αποδεικτικά έγγραφα τις επιταγές με τις αποζημιώσεις που είχε στείλει ο Ντ. Τραμπ στον πρώην νομικό του σύμβουλο Μάικλ Κοέν και ο οποίος με τη σειρά του είχε καταβάλει 130.000 δολάρια στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να μη μιλήσει για τη σχέση που είχε με τον Τραμπ κατά τη δεκαετία του 2000.

Τα τρία δικαστήρια

Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μπροστά του άλλα τρία δικαστήρια.

Το πρώτο αφορά την υπόθεση των ομοσπονδιακών εκλογών όπου ο Τραμπ αντιμετωπίζει 4 κατηγορίες: Ο Τραμπ κατηγορείται για τις προσπάθειές του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020, και συγκεκριμένα κατηγορείται για συνωμοσία για εξαπάτηση των ΗΠΑ, συνωμοσία για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας και συνωμοσία κατά των δικαιωμάτων— βάσει ενός νόμου που είχε δημιουργηθεί για τη δίωξη μελών της Κου Κλουξ Κλαν αλλά πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε για εκλογικά αδικήματα. 

Το δεύτερο αφορά την υπόθεση των διαβαθμισμένων ομοσπονδιακών εγγράφων όπου ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων αντιμετωπίζει 40 κατηγορίες: Ο Τραμπ συγκεκριμένα αντιμετωπίζει 40 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος στη Φλόριντα για φερόμενο λανθασμένο χειρισμό απόρρητων εγγράφων του Λευκού Οίκου τα οποία είχε μεταφέρει στην ιδιωτική του έπαυλη στο Μαρ-α-Λάγκο και κρατούσε μετά τη λήξη της θητείας του καθώς και για το ότι παρεμπόδισε την έρευνα των αρχών για αυτά, επομένως επιβαρύνεται με κατηγορίες για εσκεμμένη διακράτηση απόρρητου υλικού με πληροφορίες εθνικής άμυνας, παρεμπόδιση, απόκρυψη εγγράφων και ψευδείς δηλώσεις.

Το τρίτο αφορά την υπόθεση των εκλογών στη Τζόρτζια όπου ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει 10 κατηγορίες: Αρχικά ο Τραμπ επιβαρύνθηκε για 13 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος στη πολιτεία της Τζόρτζια για την προσπάθειά του του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα  του 2020 - ως μέρος μιας εκτεταμένης φερόμενης συνωμοσίας εκβιασμού μαζί με 18 συμμάχους του που επίσης κατηγορούνται. Τον περασμένο Μάρτιο ωστόσο, ο δικαστής Σκοτ Μακ Κάφι απέρριψε έξι από τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων και τριών κατηγοριών εναντίον του Τραμπ, αν και οι εισαγγελείς κάνουν έκκληση για την επαναφορά τους.

Επομένως στη Τζόρτζια ο Ντ. Τραμπ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες για εκβιασμό, συνωμοσία για πλαστοπροσωπία δημόσιου λειτουργού, συνωμοσία για πλαστογραφία, για ψευδείς δηλώσεις και για κατάθεση πλαστών εγγράφων. Οι κατηγορίες που αποσύρθηκαν  αφορούσαν όλες την παραβίαση του όρκου από δημόσιο υπάλληλο, οι οποίες βασίστηκαν σε τηλεφωνική συνομιλία του Τραμπ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσπεργκερ, κατά την οποία ο πρώην πρόεδρος είχε ζήτησε από τον Ράφενσπεργκερ να "βρεί" αρκετές ψήφους για να εξασφαλίσει τη νίκη του υποψήφιου των ρεπουμλικάνων στην Πολιτεία.

Άγνωστο πότε θα γίνουν τα υπόλοιπα δικαστήρια 

Αυτό που δεν ξέρουμε ωστόσο ακόμη είναι πότε θα γίνουν όλα αυτά τα δικαστήρια. Τόσο η υπόθεση της Τζόρτζια όσο και η υπόθεση των ομοσπονδιακών διαβαθμισμένων εγγράφων είναι δυνατόν να καθυστερήσουν επ' αόριστον. 

Στην υπόθεση της Τζόρτζια ο Τραμπ και οι συγκατηγορούμενοί του έχουν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να αποκλειστεί η εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον Φάνι Γουίλις. 

Η υπόθεση της παραβίασης των διαβαθμισμένων ομοσπονδιακών εγγράφων καθυστερεί επίσης με απόφαση της περιφερειακής δικαστού Αϊλίν Κάνον, η οποία έχει την επίβλεψη. 

Η υπόθεση των ομοσπονδιακών εκλογών πάλι έχει παγώσει εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο εξετάζει εάν οι κατηγορίες κατά του Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να απορριφθούν λόγω "προεδρικής ασυλίας". Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου και αν είναι σε βάρος του Τραμπ, η υπόθεση μπορεί να επανέλθει σε τροχιά - αν και πολλοί νομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι είναι πλέον απίθανο να υπάρξει ετυμηγορία για την υπόθεση πριν από την ημέρα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Δηλώνει αθώος

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει αθώος απορρίπτοντας όλες τις ποινικές κατηγορίες σε βάρος του και επιμένοντας ότι οι διώξεις σε βάρος του είναι "κυνήγι μαγισσών" που έχει σκοπό  να πλήξει την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία. Μετά την δικαστική απόφαση περί ενοχής του την περασμένη Πέμπτη, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι ένας "πολύ αθώος άνθρωπος", καταγγέλλοντας την υπόθεση ως "στημένη" και "ντροπή". "Η πραγματική ετυμηγορία θα είναι στις 5 Νοεμβρίου από τον λαό", τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.
 

Περισσότερα από Forbes

Τραμπ: "Ο Μπάιντεν είναι εγωιστής - Δεν θα εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα"

Συνέχισε να επιτίθεται στον αντίπαλό του υπονοώντας ότι "ημι-διοικεί" την κυβέρνησή του.

Οι top-10 μεγιστάνες που χρηματοδοτούν την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ

Έχουν δώσει 123 εκατ. δολάρια, ενώ η συνολική τους αξία υπερβαίνει τα 55 δισ. δολάρια.

Tα crypto ετοιμάζονται για τη "μεγάλη στροφή" του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ

Ε-mail αποκαλύπτει ότι επίκειται "η πιο σημαντική συνάντηση φορέων χάραξης πολιτικής μέχρι σήμερα".

Γιατί η Κίνα στοιχημάτισε εναντίον της Ευρώπης;

Το Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή. Ούτε η Β. Κορέα. Η Κίνα είχε. Στοιχημάτισε σωστά υποστηρίζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;

"Όχι" ΗΠΑ σε μονομερείς αναγνωρίσεις του παλαιστινιακού κράτους μετά τις ανακοινώσεις Ισπανίας, Νορβηγίας και Ιρλανδίας

"Παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να δημιουργηθεί μέσω "άμεσων διαπραγματεύσεων" μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών".

Ποιος θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ - Η λίστα των επιλογών

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία δεν ανοίγει τα χαρτιά του.

Ρώσοι στρατιωτικοί εισήλθαν σε βάση όπου σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ στον Νίγηρα

Ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό έφτασε την Πέμπτη σε αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, όπου σταθμεύουν ορισμένα στρατεύματα των ΗΠΑ εν μέσω μιας ευρισκόμενης σε εξέλιξη αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Η "αποκινεζοποίηση" του TikTok στις ΗΠΑ κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης για τον Μπάιντεν

Η κινεζική ByteDance απλώς αποκλείεται να πουλήσει τον αλγόριθμό σε ξένο επενδυτή.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

Η κατάσχεση της περιουσίας του Τραμπ δεν θα "τρέξει" γρήγορα — ούτε είναι εύκολη

"Πρόκειται για νομική διαδικασία. Δεν θα πουληθούν αυτά τα ακίνητα μέσα σε μία εβδομάδα".

Η Ρωσία τροφοδοτεί τα συνοριακά προβλήματα των ΗΠΑ για να επηρεάσει την προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ

Για άλλη μια φορά, η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ προωθώντας τη διχόνοια για θέματα μετανάστευσης.