Ρώσοι στρατιωτικοί εισήλθαν σε βάση όπου σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ στον Νίγηρα

Ρώσοι στρατιωτικοί εισήλθαν σε βάση όπου σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ στον Νίγηρα

Του Siladitya Ray

Ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό έφτασε την Πέμπτη σε αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, όπου σταθμεύουν ορισμένα στρατεύματα των ΗΠΑ εν μέσω μιας ευρισκόμενης σε εξέλιξη αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, επιβεβαίωσαν οι αρχές του Πενταγώνου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη Χονολουλού της Χαβάης, όπου βρίσκεται, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επιβεβαίωσε την παρουσία ρωσικού προσωπικού στην αεροπορική βάση 101 στη Νιαμέι, υποβάθμισε ωστόσο την πιθανότητα να αλληλεπιδράσουν με τα στρατεύματα των ΗΠΑ.

Ο Όστιν είπε ότι οι Ρώσοι "βρίσκονται σε ξεχωριστό συγκρότημα και δεν έχουν πρόσβαση στις δυνάμεις των ΗΠΑ ή στον εξοπλισμό μας".

Ο Όστιν είπε ότι η προσοχή του παραμένει επικεντρωμένη στην ασφάλεια των στρατευμάτων των ΗΠΑ και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση, ωστόσο δεν πιστεύει ότι υπάρχει "σημαντικό ζήτημα όσον αφορά την προστασία των δυνάμεών μας".

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας που δεν κατονομάζεται, τον οποίο επικαλείται το Reuters είπε ότι η κατάσταση "δεν ήταν εξαιρετική, αλλά βραχυπρόθεσμα διαχειρίσιμη".

Σύμφωνα με το Associated Press, το ρωσικό προσωπικό που μετακόμισε στην αεροπορική βάση 101 ήταν εκπαιδευτές που άρχισαν να φτάνουν στη χώρα πριν από τρεις εβδομάδες, αφότου η στρατιωτική χούντα του Νίγηρα διέταξε όλες τις δυνάμεις των ΗΠΑ να φύγουν.

Η στρατιωτική χούντα του Νίγηρα ήρθε στην εξουσία πέρυσι μετά την ανατροπή του προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μπαζούμ με πραξικόπημα. Ο Μπαζούμ ήταν βασικός σύμμαχος της Δύσης και ο Νίγηρας ήταν στο επίκεντρο της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής. Η παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα οφειλόταν στις ανησυχίες για την παρουσία ισλαμιστών μαχητών στην περιοχή με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και με το Ισλαμικό Κράτος. Μετά την ανάληψη της εξουσίας, η χούντα και οι υποστηρικτές της αντιτάχθηκαν στη δυτική στρατιωτική παρουσία στο έδαφός της χώρας, ενώ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Ρωσία και τον ηγέτη της, Βλαντιμίρ Πούτιν. Μετά από συνομιλίες με Αμερικανούς διπλωμάτες τον Μάρτιο, η χούντα ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στον Νίγηρα δεν δικαιολογείται πλέον. Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη χώρα.

Περίπου 1.000 στρατιώτες των ΗΠΑ παραμένουν στον Νίγηρα, ωστόσο η πλειονότητά τους είναι σταθμευμένη στην Αεροπορική Βάση 201 κοντά στην πόλη Αγκαντέζ - η οποία βρίσκεται σε απόσταση 800 και πλέον χιλιομέτρων από τη Νιαμέι. Το Πεντάγωνο δεν έχει ανακοινώσει ακριβές χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της απόσυρσής των δυνάμεών του. Το μέλλον του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στον Νίγηρα παραμένει επίσης ασαφές.

Περισσότερα από Forbes

"Όχι" ΗΠΑ σε μονομερείς αναγνωρίσεις του παλαιστινιακού κράτους μετά τις ανακοινώσεις Ισπανίας, Νορβηγίας και Ιρλανδίας

"Παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να δημιουργηθεί μέσω "άμεσων διαπραγματεύσεων" μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών".

Ποιος θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ - Η λίστα των επιλογών

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία δεν ανοίγει τα χαρτιά του.

Γιατί η Ρωσία διεξάγει πυρηνικές ασκήσεις και τι πρέπει να προσέξουμε

Ανώτερη ρωσική πηγή δήλωσε ότι το μήνυμα έχει ως στόχο να κάνει τη Δύση να φοβηθεί και να μην κλιμακώσει τον πόλεμο.

Η Ρωσία αλλάζει το "μείγμα" των μαζικών της επιθέσεων στην Ουκρανία

Περιορίζει τα drones και βασίζεται στους βαλλιστικούς πυραύλους.

Γιατί ο Νότος επαναπατρίζει τον χρυσό του από τις ΗΠΑ

Δυσπιστούν τα κράτη της Αφρικής και Μ. Ανατολής προς το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Ουκρανία χρειάζεται 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού - Ο Καναδάς χρειάζεται έναν χρόνο για να παραδώσει 50

Οι Ουκρανοί περιμένουν ένα χρόνο για 50 νέα Bisons προκειμένου να καλύψουν περίπου το 5% της ζήτησης στον στρατό.

Η "αποκινεζοποίηση" του TikTok στις ΗΠΑ κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης για τον Μπάιντεν

Η κινεζική ByteDance απλώς αποκλείεται να πουλήσει τον αλγόριθμό σε ξένο επενδυτή.

Η Ρωσία τροφοδοτεί τα συνοριακά προβλήματα των ΗΠΑ για να επηρεάσει την προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ

Για άλλη μια φορά, η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ προωθώντας τη διχόνοια για θέματα μετανάστευσης.

Πώς να νικήσετε τη Ρωσία χωρίς τη βοήθεια της Αμερικής

Η Μόσχα παράγει πλέον 4.500 στρατιωτικά οχήματα τον χρόνο.

Τι κάνουν Ελλάδα και Τουρκία με τους ρωσικούς S-300 και S-400

Το πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ από την πώληση των F-35 στην Ελλάδα είναι ο αντίκτυπος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.