Του David Axe
Ορισμένα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία έχουν κατασκευάσει τους δικούς τους όλμους. Ήταν μια πολύ, πολύ κακή ιδέα.
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη δείχνει δύο Ρώσους στρατιώτες να ρίχνουν βλήματα 82 χιλιοστών σε όλμους που, με την πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνονται σαν κανονικοί όλμοι πεζικού.
Αν κοιτάξουμε όμως πιο προσεκτικά, οι σωλήνες των όλμων είναι απλοί μεταλλικοί σωλήνες, με προσαρτημένες λαβές, άσχημα συγκολλημένοι σε μια αρθρωτή βάση. Πιθανώς υπάρχει ένας πείρος πυροδότησης στη βάση του σωλήνα.
Δεν είναι σαφές γιατί οι Ρώσοι στρατιώτες θα έφτιαχναν τους δικούς τους όλμους. Ίσως οι Ρώσοι δεν έχουν πλέον αρκετούς όλμους, όπως δεν έχουν πλέον και σύγχρονα άρματα μάχης και οχήματα μάχης.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές γιατί οι Ρώσοι δεν πρέπει να κατασκευάσουν τους δικούς τους όλμους. Εκτός του ότι είναι εξαιρετικά ανακριβείς, ένας αυτοσχέδιος όλμος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τον χειριστή του. Οποιοδήποτε ελάττωμα στον σωλήνα θα μπορούσε να προκαλέσει την έκρηξη στο εσωτερικό του, με καταστροφικές συνέπειες για τον σκοπευτή.
Είναι πιθανό οι Ρώσοι να είχαν πρόσβαση σε όλμους 2Β14 82 χιλιοστών, αλλά ήθελαν κάτι πιο φορητό: αυτό που οι στρατιώτες αποκαλούν "όλμο κομάντο".
Ενώ οι περισσότεροι όλμοι πεζικού απαιτούν ένα πλήρωμα τουλάχιστον δύο ατόμων για τη μεταφορά, τη συναρμολόγηση και τη λειτουργία - και ένας όλμος 2Β14 χρειάζεται συνήθως τέσσερα άτομα πλήρωμα -, ένας όλμος κομάντο έχει μέγεθος για έναν στρατιώτη. Ο σοβιετικός στρατός έβγαλε έναν όλμο κομάντο 37 χιλιοστών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα πολλοί στρατοί εκδίδουν όλμους κομάντο 51 ή 60 χιλιοστών.
Αλλά όχι οι Ρώσοι. Οι μικρότεροι όλμοι σε ρωσική υπηρεσία εκτοξεύουν βόμβες 82 χιλιοστών. Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει την παράδοση. Ενώ σε πολλούς στρατούς, οι χειριστές των μικρότερων όλμων πεζικού είναι πράγματι πεζικό, στον ρωσικό στρατό όλα τα πληρώματα όλμων ανήκουν στο σώμα πυροβολικού.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι όλμοι δεν υποστηρίζουν άμεσα τις μικρές μονάδες, καθώς το κάνουν. Οι όλμοι 82 χιλιοστών των Ρώσων συνήθως στοχεύουν στα τελευταία στάδια μιας επίθεσης πεζικού. "Η τελική προέλαση καλύπτεται από όλμους πεζικού και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται χειροβομβίδες πριν από την είσοδο στη θέση-στόχο", σημειώνουν οι Jack Watling και Nick Reynolds σε έκθεση του Μαΐου για το Royal United Services Institute στο Λονδίνο.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς ένα μικρότερος, πιο φορητός όλμος θα μπορούσε να είναι χρήσιμος στο άγχος και το χάος μιας μάχης. Ένας στρατιώτης θα μπορούσε να γονατίσει, να ακουμπήσει το όπλο στο έδαφος, να παρατηρήσει τη γωνία και να ρίξει μερικές βολές.
Αλλά οι στρατοί που υιοθέτησαν αυτή τη μέθοδο παρήγαγαν σωλήνες όλμων εργοστασιακής ποιότητας που είναι καθαροί, ευθύγραμμοι και σχεδιασμένοι για σκληρή χρήση.
Ο αυτοσχεδιασμός ενός όλμου κομάντο από οικοδομικά υλικά είναι πιθανό να παράγει ένα σωλήνα που είναι βρώμικος, στρεβλός και εύθραυστος. Μια μόνο δυσλειτουργία αρκεί για να ανατιναχθεί ο όλμος μαζί με τον άτυχο χειριστή του.