Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Του David Axe

Στις 4 Απριλίου, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Τσάσιβ Γιαρ: προπύργιο των Ουκρανών στα ανατολικά στη χώρας, δυτικά από το κατεστραμμένο Μπαχμούτ. Τρεις μήνες μετά, οι Ρώσοι κατέλαβαν την πιο σημαντική περιοχή της πόλης - τη συνοικία του Καναλιού.

Ωστόσο, η κατάληψη αυτού του πολύ μικρού σε έκταση τμήματος του Τσάσιβ Γιαρ, μιας βιομηχανικής πόλης όπου κάποτε κατοικούσαν 12.000 ανθρώποι, κόστισε στους Ρώσους χιλιάδες απώλειες. Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ. Πιθανόν δεν είναι αυτός ο ακριβής αριθμός των σκοτωμένων Ρώσων μέσα και  γύρω από την πόλη, αλλά ισχύει σε κλίμακα δεκάδων χιλιάδων απωλειών. 

"Η Ρωσία έχει προωθηθεί εδαφικά, ωστόσο το έχει πετύχει με τεράστιο κόστος", παρατήρησε ο Mick Ryan, Αυστραλός στρατηγός εν αποστρατεία. Θυσιάζοντας τόσες πολλές ζωές έναντι μικρού επιχειρησιακού οφέλους, η Ρωσία "φαίνεται να έχει σπαταλήσει μια σημαντική -αν όχι την τελευταία- ευκαιρία της για να καταφέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα κατά των ουκρανικών δυνάμεων σε αυτό τον πόλεμο", πρόσθεσε ο Ryan.

Πιθανόν αυτό που θα ακολουθήσει είναι ό,τι συμβαίνει εδώ και μήνες. Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται πληρώνοντας βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωής και εξοπλισμό. Οι απώλειες που υφίστανται οι Ουκρανοί είναι πολύ μικρότερης κλίμακας. Για κάθε πόλη -ακόμη και συνοικία- που καταλαμβάνουν οι Ρώσοι, θάβουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες τους.

Η ουκρανική φρουρά στο Τσάσιβ Γιαρ δεν έχει σταματήσει τη μάχη. Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, Ναζάρ Βολοσίν, η φρουρά υποχώρησε μερικά προς τα δυτικά, κατά μήκος του καναλιού Siversky Donets-Donbas με κατεύθυνση από βορρά προς νότο, επειδή οι ρωσικές βόμβες και το πυροβολικό είχαν καταστρέψει όλα τα κτίρια στη συνοικία του Καναλιού.

Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιο εύκολο να αμυνθούν στη δυτική πλευρά του Καναλιού, καθώς οι Ρώσοι θα πρέπει πρώτα να το διασχίσουν για να επιτεθούν: στρατιωτικός ελιγμός που δεν είναι ανέφικτος, αλλά δεν είναι και ο πιο βολικός για τους Ρώσους. 

Ίσως κάποιους να τους εκπλήσσει το γεγονός ότι η ουκρανική φρουρά -με επικεφαλής την 41η, 56η και 67η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, την 5η Ταξιαρχία Εφόδου και την 241η Ταξιαρχία Άμυνας Εδάφους- άντεξε τόσο πολύ στην απομονωμένη και εύκολα προσβάσιμη από τον εχθρό συνοικία του Καναλιού.

Ήδη από τα τέλη Μαΐου, η ουκρανική ομάδα ανάλυσης Frontelligence Insight προέβλεψε ότι το Τσάσιβ Γιαρ "θα το καταλάβουν εντέλεοι οι ρωσικές δυνάμεις". Αλλά η ουκρανική φρουρά πολέμησε για άλλες έξι εβδομάδες.

Βοήθησε το γεγονός ότι, στα μέσα Απριλίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να στέλνει και πάλι πυρομαχικά στην Ουκρανία, αφού ξεπεράστηκε το 6μηνο "μπλόκο" που έστησαν οι φίλα προσκείμενοι προς τη Μόσχα Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την αποστολή αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο. 

Την ουκρανική άμυνα βοήθησε επίσης το γεγονός ότι οι βαριές απώλειες της Ρωσίας αποδυναμώνουν τα συντάγματα και τις ταξιαρχίες, ακόμη και όταν το Κρεμλίνο καταφέρνει -με δυσκολία- να στρατολογήσει νέα στρατεύματα για να αναπληρώσει τα θύματα - νεκρούς και τραυματίες.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ρυθμός των απωλειών αναγκάζει τη Μόσχα να στέλνει στρατιώτες στο μέτωπο που δεν έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση ή δίχως τον απαραίτητο εξοπλισμό. "Η δυνατότητα της Ρωσίας να δημιουργήσει μια καλύτερη επιχειρησιακά στρατιωτική μηχανή -που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις μεγαλύτερης κλίμακας- έχει περιοριστεί", εξηγεί ο Ryan.

Αυτό είναι θετικό για τα ουκρανικά στρατεύματα που υπερασπίζονται το Τσάσιβ Γιαρ. Δίνουν τις μάχες τους ανά οικοδομικό τετράγωνο, ανεξάρτητα από το ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο. Και είναι πιθανό να γίνουν πιο σκληρές οι μάχες εντός της οικοδομημένης πόλης, καθώς οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν τα εδαφικά τους κέρδη σε ένα από τα λίγα πεδία σύγκρουσης, όπου έχουν μείνει στάσιμοι.

Σύμφωνα με το Ουκρανικό Κέντρο Αμυντικής Στρατηγικής, "οι ρωσικές δυνάμεις θα ξεκινήσουν σύντομα επιθέσεις κατά μήκος του καναλιού Siversky Donets-Donbas στο κέντρο του Τσάσιβ Γιαρ από τις θέσεις τους στη συνοικία του Καναλιού".

Περισσότερα από Forbes

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα στρατό από επίγεια ρομπότ

Ο ρωσικός στρατός άφησε "ξεκλείδωτες" τις αποθήκες και τα ουκρανικά drones δεν έχασαν την ευκαιρία

Πλέον οι Ρώσοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τα δεδομένα όταν θελήσουν να "κρύψουν" ξανά τανκ σε αποθήκες.

Οι Ουκρανοί εξόντωσαν τον πιο επικίνδυνο Ρώσο στο Κρίνκι

Η εξουδετέρωση του "Μωυσή" άλλαξε το momentum στη μάχη για την κωμόπολη στον Δνείπερο.

Μόνο ένας μπορεί να νικήσει τους Ουκρανούς στο πυρηνικό καταφύγιο της Αβντίβκα: το Κογκρέσο

Αν πέσει το καταφύγιο Ζενίτ, θα πέσει και η Αβντίβκα - σε μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για τον Πούτιν.

Πώς παγίδευσαν οι Ουκρανοί τα "ιπτάμενα ραντάρ" των Ρώσων

Η Μόσχα θα πρέπει μάλλον να συμβιβαστεί με ένα νέο μειονέκτημα: τα ραντάρ της δεν ελέγχουν όλη την Κριμαία.

Τα ουκρανικά drones ναρκοθετούν τα μετόπισθεν των Ρώσων με "Johnies"

Η ναρκοθέτηση πίσω από τις ρωσικές γραμμές είναι αποστολή αυτοκτονίας για τους Ουκρανούς στρατιώτες - όχι όμως και για τα drones.

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες έχασαν 50 σκάφη σε έξι εβδομάδες στη μάχη του Δνείπερου

Η κατάρριψη 5 ρωσικών βομβαριδιστικών ανάγκασε τη Μόσχα να αναστείλει τις αεροπορικές επιδρομές στο Κρίνκι.