Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Του David Axe

Στις 4 Απριλίου, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Τσάσιβ Γιαρ: προπύργιο των Ουκρανών στα ανατολικά στη χώρας, δυτικά από το κατεστραμμένο Μπαχμούτ. Τρεις μήνες μετά, οι Ρώσοι κατέλαβαν την πιο σημαντική περιοχή της πόλης - τη συνοικία του Καναλιού.

Ωστόσο, η κατάληψη αυτού του πολύ μικρού σε έκταση τμήματος του Τσάσιβ Γιαρ, μιας βιομηχανικής πόλης όπου κάποτε κατοικούσαν 12.000 ανθρώποι, κόστισε στους Ρώσους χιλιάδες απώλειες. Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ. Πιθανόν δεν είναι αυτός ο ακριβής αριθμός των σκοτωμένων Ρώσων μέσα και  γύρω από την πόλη, αλλά ισχύει σε κλίμακα δεκάδων χιλιάδων απωλειών. 

"Η Ρωσία έχει προωθηθεί εδαφικά, ωστόσο το έχει πετύχει με τεράστιο κόστος", παρατήρησε ο Mick Ryan, Αυστραλός στρατηγός εν αποστρατεία. Θυσιάζοντας τόσες πολλές ζωές έναντι μικρού επιχειρησιακού οφέλους, η Ρωσία "φαίνεται να έχει σπαταλήσει μια σημαντική -αν όχι την τελευταία- ευκαιρία της για να καταφέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα κατά των ουκρανικών δυνάμεων σε αυτό τον πόλεμο", πρόσθεσε ο Ryan.

Πιθανόν αυτό που θα ακολουθήσει είναι ό,τι συμβαίνει εδώ και μήνες. Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται πληρώνοντας βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωής και εξοπλισμό. Οι απώλειες που υφίστανται οι Ουκρανοί είναι πολύ μικρότερης κλίμακας. Για κάθε πόλη -ακόμη και συνοικία- που καταλαμβάνουν οι Ρώσοι, θάβουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες τους.

Η ουκρανική φρουρά στο Τσάσιβ Γιαρ δεν έχει σταματήσει τη μάχη. Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, Ναζάρ Βολοσίν, η φρουρά υποχώρησε μερικά προς τα δυτικά, κατά μήκος του καναλιού Siversky Donets-Donbas με κατεύθυνση από βορρά προς νότο, επειδή οι ρωσικές βόμβες και το πυροβολικό είχαν καταστρέψει όλα τα κτίρια στη συνοικία του Καναλιού.

Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιο εύκολο να αμυνθούν στη δυτική πλευρά του Καναλιού, καθώς οι Ρώσοι θα πρέπει πρώτα να το διασχίσουν για να επιτεθούν: στρατιωτικός ελιγμός που δεν είναι ανέφικτος, αλλά δεν είναι και ο πιο βολικός για τους Ρώσους. 

Ίσως κάποιους να τους εκπλήσσει το γεγονός ότι η ουκρανική φρουρά -με επικεφαλής την 41η, 56η και 67η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, την 5η Ταξιαρχία Εφόδου και την 241η Ταξιαρχία Άμυνας Εδάφους- άντεξε τόσο πολύ στην απομονωμένη και εύκολα προσβάσιμη από τον εχθρό συνοικία του Καναλιού.

Ήδη από τα τέλη Μαΐου, η ουκρανική ομάδα ανάλυσης Frontelligence Insight προέβλεψε ότι το Τσάσιβ Γιαρ "θα το καταλάβουν εντέλεοι οι ρωσικές δυνάμεις". Αλλά η ουκρανική φρουρά πολέμησε για άλλες έξι εβδομάδες.

Βοήθησε το γεγονός ότι, στα μέσα Απριλίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να στέλνει και πάλι πυρομαχικά στην Ουκρανία, αφού ξεπεράστηκε το 6μηνο "μπλόκο" που έστησαν οι φίλα προσκείμενοι προς τη Μόσχα Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την αποστολή αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο. 

Την ουκρανική άμυνα βοήθησε επίσης το γεγονός ότι οι βαριές απώλειες της Ρωσίας αποδυναμώνουν τα συντάγματα και τις ταξιαρχίες, ακόμη και όταν το Κρεμλίνο καταφέρνει -με δυσκολία- να στρατολογήσει νέα στρατεύματα για να αναπληρώσει τα θύματα - νεκρούς και τραυματίες.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ρυθμός των απωλειών αναγκάζει τη Μόσχα να στέλνει στρατιώτες στο μέτωπο που δεν έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση ή δίχως τον απαραίτητο εξοπλισμό. "Η δυνατότητα της Ρωσίας να δημιουργήσει μια καλύτερη επιχειρησιακά στρατιωτική μηχανή -που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις μεγαλύτερης κλίμακας- έχει περιοριστεί", εξηγεί ο Ryan.

Αυτό είναι θετικό για τα ουκρανικά στρατεύματα που υπερασπίζονται το Τσάσιβ Γιαρ. Δίνουν τις μάχες τους ανά οικοδομικό τετράγωνο, ανεξάρτητα από το ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο. Και είναι πιθανό να γίνουν πιο σκληρές οι μάχες εντός της οικοδομημένης πόλης, καθώς οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν τα εδαφικά τους κέρδη σε ένα από τα λίγα πεδία σύγκρουσης, όπου έχουν μείνει στάσιμοι.

Σύμφωνα με το Ουκρανικό Κέντρο Αμυντικής Στρατηγικής, "οι ρωσικές δυνάμεις θα ξεκινήσουν σύντομα επιθέσεις κατά μήκος του καναλιού Siversky Donets-Donbas στο κέντρο του Τσάσιβ Γιαρ από τις θέσεις τους στη συνοικία του Καναλιού".

Περισσότερα από Forbes

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα στρατό από επίγεια ρομπότ