Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Του David Axe

Ένα χρόνο μετά τη δέσμευση της Δανίας και της Ολλανδίας —έπειτα ακολούθησαν η Νορβηγία και το Βέλγιο— να παραχωρήσουν πλεονάζοντα F-16 στο Κίεβο, τα πρώτα μαχητικά είναι επιτέλους στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για πρώην δανέζικα μοντέλα F-16AM/BM με όλες τις αναβαθμίσεις που θα ανέμενε κανείς συν επιπλέον εξοπλισμό που θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ χρήσιμος για την ταλαιπωρημένη ουκρανική αεροπορία, καθώς η σύρραξη συνεχίζεται για 29ο μήνα.

Οι πρώτες επίσημες φωτογραφίες και βίντεο των F-16 με τα ουκρανικά χρώματα, που δημοσιεύθηκαν από το προεδρικό γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή, δείχνουν ένα F-16 εξοπλισμένο με πυραύλους AIM-9 με υπέρυθρη καθοδήγηση για αερομαχίες και AIM-120 με ραντάρ, δείχνοντας πόσο σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν τα F-16 στην αεράμυνα της Ουκρανίας.

Μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτές τις φωτογραφίες, αποκαλύπτει ότι οι πυλώνες στη μέση του φτερού περιλαμβάνουν ενσωματωμένα συστήματα αυτοπροστασίας — ζωτικής σημασίας για μαχητικά που επιχειρούν σε επικίνδυνο εναέριο χώρο. Για να είμαστε σαφείς, κανένας εναέριος χώρος στον κόσμο δεν είναι πιο επικίνδυνος από αυτόν της Ουκρανία τη δεδομένη στιγμή.

Τα συστήματα άμυνας είναι το Σύστημα Διανομής Ενσωματωμένου Πυλώνα και το Σύστημα Ενσωματωμένης Ηλεκτρονικής Μάχης: PIDS και ECIPS. Και τα δύο είναι συμπαραγωγές της ισραηλινής εταιρείας Elbit και της δανέζικης Terma. Οι Ευρωπαίοι χειριστές του F-16 άρχισαν να εγκαθιστούν τους αναβαθμισμένους πυλώνες πριν από μερικά χρόνια.

Το PIDS εκτοξεύει μεταλλικές "αμπούλες" και αναμμένες φωτοβολίδες για να αποσυντονίσει τους πυραύλους αντιαεροπορικής άμυνας που καθοδηγούνται με ραντάρ ή υπέρυθρες. Το ECIPS περιλαμβάνει πιο "παθητικές" άμυνες, συμπληρωματικές στο PIDS, όπως τον παρεμβολέα AN/ALQ-162 για την εξουδετέρωση των ραντάρ εδάφους, καθώς και ενός συστήματος προειδοποίησης πυραύλων AN/AAR-60 για την ενεργοποίηση των "παθητικών" αμυνών.

Τα συστήματα PIDS και ECIPS προσφέρουν στο F-16 ολοκληρωμένη προστασία ενάντια σε μια ευρεία γκάμα εχθρικών πυραύλων. Για την ουκρανική αεροπορία, η οποία έχει χάσει ήδη περισσότερα από 90 από τα συνολικά 125 αεροσκάφη που είχε πριν τον πόλεμο, αυτές οι αυτοπροστασίες καλύπτουν μια κατεπείγουσα ανάγκη.

Οι Ουκρανοί έχουν καλύψει τις απώλειες των αεροσκαφών τους επαναφέροντας στη δράση αεροπλάνα που είχα αποσυρθεί και αποκτώντας επιπλέον αεροσκάφη από τους συμμάχους τους. Βέβαιο είναι πως θέλουν να διατηρήσουν -όσο γίνεται- άθικτα τα 85 F-16 που παίρνουν από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, καθώς δεν υπάρχουν πολλές εφεδρείες F-16 στα αποθέματα των Ευρωπαίων.

Για την Ουκρανία, είναι καλύτερο να προστατεύσει τα F-16 που έχει παρά να ψάχνει πώς θα αντικαταστήσει τα F-16 που θα χάσει. Αναπόφευκτα οι Ρώσοι θα καταρρίψουν κάποια, ίσως και πολλά, F-16. Αλλά τα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να καθυστερήσουν αυτές τις απώλειες και να σώσουν τις ζωές των πιλότων.

Το πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα συστήματα PIDS και ECIPS εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αναπτύξουν οι Ουκρανοί τα F-16 τους. Αν τα μαχητικά εκτελούν κυρίως αποστολές αεράμυνας βαθιά μέσα στην ουκρανική επικράτεια, ίσως να πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνο τους πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας των Ρώσων. Αλλά αν τα F-16 εκτελούν πολλές αποστολές απευθείας πάνω από το μέτωπο, θα αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερα εχθρικά πυρά.

Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο τα F-16 θα είναι καλύτερα προστατευμένα από τα παλιά σοβιετικά αεροσκάφη της Ουκρανίας, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν καν παρεμβολείς.

Περισσότερα από Forbes

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα στρατό από επίγεια ρομπότ