Του David Axe
Ο ουκρανικός πύραυλος κρουζ Storm Shadow που εξουδετέρωσε το υποβρύχιο "Rostov-on-Don" του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο αγκυροβόλιο της Σεβαστούπολης, στην κατεχόμενη Κριμαία στις 13 Σεπτεμβρίου, δεν προκάλεσε απλώς ζημιά στο σκάφος κλάσης Kilo, αλλά το ανατίναξε από μέσα.
Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα στο διαδίκτυο και δείχνουν τα συντρίμμια του υποβρυχίου λένε μια ξεκάθαρη ιστορία: το μέταλλο που στρέφεται προς τα έξω στο σημείο που χτύπησε ο Storm Shadow το 3.100 τόνων Rostov-on-Don, υποδηλώνει ότι ο πύραυλος διαπέρασε το κύτος του υποβρυχίου πριν εκραγεί.
Αυτό είναι το σχέδιο. Η βρετανική εταιρεία BAE Systems ανέπτυξε την κεφαλή Bomb Royal Ordnance Augmented Charge -βάρους 400 κιλών- του Storm Shadow για να εξουδετερώνει δύσκολους στόχους, όπως υπόγειες αποθήκες. Αλλά η προσαρμογή δύο πολεμικών κεφαλών προφανώς λειτουργεί εξίσου καλά εναντίον πλοίων.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτουν και άλλα όπλα βαθιάς κρούσης -με εμβέλεια περίπου στα 300 χιλιόμετρα- για να πλήξουν τη Σεβαστούπολη πίσω από την ουκρανική γραμμή αντιπαράταξης. Όπως τους πυραύλους εδάφους-εδάφους Harpoon και Neptune ή τους πυραύλους αεράμυνας S-200.
Το Κίεβο είχε ως στόχο να καταστρέψει πολεμικά πλοία. Συγκεκριμένα, πολεμικά πλοία που βρίσκονταν σε ναυπηγείο στη Σεβαστούπολη. Και μπορεί ο Storm Shadow -με τον οποίο έχουν εξοπλιστεί τα βομβαρδιστικά Sukhoi Su-24M- να μην είναι ο μοναδικός πύραυλος στο ουκρανικό οπλοστάσιο με κεφαλή tandem, αλλά φαίνεται πως είναι ο καλύτερος.
Λειτουργεί ως εξής: όταν ένας Storm Shadow που πετάει χαμηλά -με πλοήγηση που συνδυάζει GPS, αντιστοίχιση εδάφους και υπέρυθρη απεικόνιση- βρει τον στόχο του, ένας πυροκροτητής στη μύτη του ενεργοποιεί μια μικρή κεφαλή που ανοίγει τρύπα στο εξωτερικό στρώμα του στόχου -του σκυροδέματος ή του μετάλλου- ανοίγοντας τον δρόμο για τη δεύτερη κεφαλή του πυραύλου που εισέρχεται στο εσωτερικό του στόχου και μετά ανατινάσσεται.
"Αυτός ο σχεδιασμός της κεφαλής επιτρέπει στους πυραύλους κρουζ να διεισδύσουν στο εσωτερικό ενός δύσκολου στόχου. Μέχρι πρότινος, αυτό ήταν εφικτό μόνο με βόμβες βαρύτητας με καθοδήγηση λέιζερ", εξήγησε ο Φάμπιαν Χόφμαν, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Όσλο για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων. "Ως εκ τούτου, ο Storm Shadow αποτελεί ένα απίστευτα αποτελεσματικό όπλο κατά 'σκληρών' στόχων, εφόσον τους πλήξει".
Το Κρεμλίνο επέμεινε ότι θα επισκευάσει και θα επαναφέρει σε λειτουργία τα δύο πολεμικά πλοία που κάηκαν μέσα στο ναυπηγείο της Σεβαστούπολης στις 13 Σεπτεμβρίου. Αλλά η ζημιά που προκάλεσε ο Storm Shadow στο υποβρύχιο "Rostov-on-Don" αποδυναμώνει αυτό τον ισχυρισμό. Όσο βαριές και αν φαίνονται οι εξωτερικές ζημιές στο υποβρύχιο, οι ζημιές στο εσωτερικό του σκάφους είναι πολύ-πολύ χειρότερες.
Το "Rostov-on-Don" καταστράφηκε ανεπανόρθωτα, καθιστώντας το το πρώτο υποβρύχιο που έχασε το ρωσικό ή σοβιετικό Ναυτικό σε μάχη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.