Ποια κράτη αγοράζουν πυραύλους και drones από την Τουρκία

Ποια κράτη αγοράζουν πυραύλους και drones από την Τουρκία

Του Paul Iddon

Μόλις μέσα σε δύο χρόνια, η Ινδονησία και η Μαλαισία έχουν εξελιχθεί σε σημαντικούς εισαγωγείς τουρκικών οπλικών συστημάτων, παραγγέλνοντας προηγμένα drones, αντιπλοϊκούς πυραύλους, ακόμη και πολεμικά πλοία.

Με αφορμή την 79η επέτειο για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ινδονησίας στις 17 Αυγούστου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασέρ Γκιουλέρ εξέφρασε την "ελπίδα της Άγκυρας να αυξηθεί ο αριθμός των κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων που διεξάγονται από τις ένοπλες δυνάμεις μας".

"Ο κύριος στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη φιλία και τη συνεργασία μας σε ισχυρότερο επίπεδο σε κάθε τομέα", πρόσθεσε.

Ο επιτελάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδονησίας συναντήθηκε με τον διοικητή της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Άγκυρα την 1η Ιουλίου για να συζητήσουν μεταξύ άλλων τη συνεργασία των δύο χωρών για την ενίσχυση της αεράμυνας της Τζακάρτα. Νωρίτερα, ο Ινδονήσιος αξιωματούχος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Baykar Technology, κατασκευάστριας εταιρεία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2, και παρακολούθησε μια επίδειξη πτήσης του προηγμένου drone Akinci που αναπτύσσει η ίδια εταιρεία.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας ενδιαφέρεται να αποκτήσει τα drone μάχης Akinci και Anka της Bayraktar, που κατασκευάζονται από την κρατική Turkish Aerospace Industries. Η Baykar και η TAI βρίσκονται κοντά σε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία αεροδιαστημικής Dirgantara Indonesia.

Η Τζακάρτα έχει ήδη παραγγείλει 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Anka για τον στρατό, την αεροπορία και το ναυτικό της, σε μια συμφωνία ύψους 300 εκατ. δολαρίων που συνήψε με την TAI το 2023, και αναμένει την παράδοση όλων των drones μέχρι τον Νοέμβριο του 2025. 

Η Ινδονησία θεωρεί τα τουρκικά συστήματα κατάλληλα για την επιτήρηση και την υπεράσπιση των θαλάσσιων συνόρων της. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Άμυνας της χώρας πρότεινε τον εξοπλισμό των φρεγατών Red White με τουρκικούς πυραύλους τον Ιούνιο, αναθεωρώντας ένα προηγούμενο σχέδιο εισαγωγής όπλων από άλλους προμηθευτές για αυτά τα πολεμικά της πλοία.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση της Ινδονησίας να αγοράσει 45 τουρκικούς αντιπλοϊκούς κατευθυνόμενους πυραύλους Atmaca, καθιστώντας την Τζακάρτα τον μεγαλύτερο αγοραστή του εν λόγω πυραύλου εδάφους-εδάφους. Η Τουρκία κατασκευάζει τον Atmaca για να αντικαταστήσει τους αμερικανικούς AGM-84 Harpoons.

Η χερσαία παραλλαγή του πυραύλου, ο Kara Atmaca, πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα τη μεγαλύτερη δοκιμαστική του πτήση, πλήττοντας με ακρίβεια έναν πλωτό στόχο. Ο εν λόγω πύραυλος φέρεται να έχει εμβέλεια 173 μιλίων και φέρει ελαφρώς βαρύτερη κεφαλή από την ναυτική με "ακριβείας ακρίβεια". Αυτός ο πύραυλος έχει υποτιθέμενο βεληνεκές 173 μίλια και ελαφρώς βαρύτερη κεφαλή από τη ναυτική παραλλαγή του.

Ο Atmaca δεν είναι ο μόνος πύραυλος τουρκικής κατασκευής που πρώτη αγόρασε η Ινδονησία. Η τουρκική εταιρεία Roketsan υπέγραψε σύμβαση με την Ινδονησία τον Νοέμβριο του 2022 για την προμήθεια του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς Khan, παραλλαγή του τουρκικού SRBM Bora-1, γεγονός που θα καταστήσει την Τζακάρτα τον πρώτο "ξένο χειριστή" του τουρκικού SRBM.

Παράλληλα, η Ινδονησία υπέγραψε άλλη μια σύμβαση με την Τουρκία για την ανάπτυξη ενός πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας. Δεν έχουν γνωστοποιηθεί πολλές λεπτομέρειες για αυτή τη σύμβαση. Στη συνάντηση της 1ης Ιουλίου μεταξύ του αρχηγού του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδονησίας και του διοικητή της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας για τη συνεργασία στον τομέα της αεράμυνας που προαναφέρθηκε πιθανόν συζητήθηκε και η σύμβαση αυτή. Παρεμπιπτόντως, στις αρχές Αυγούστου η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην κατασκευή του αντιπυραυλικό αμυντικού της συστήματος "Steel Dome" ("Aτσαλένιος Θόλος"), το οποίο θα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από τουρκικής παραγωγής πυραύλους εδάφους-αέρος. 

Την ίδια περίοδο, η Τουρκία έχει υπογράψει συμβάσεις στον αμυντικό τομέα με τη γείτονα χώρα στα δυτικά της Ινδονησίας, τη Μαλαισία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γκιουλέρ επισκέφθηκε τη Δευτέρα τη Μαλαισία και συναντήθηκε με τον Μαλαισιανό ομόλογό του και τον πρωθυπουργό της χώρας. Όπως ήταν αναμενόμενο, συζήτησαν τη διμερή αμυντική συνεργασία.

Η Μαλαισία υπέγραψε τον Ιούνιο με την Τουρκία μια σύμβαση για την κατασκευή τριών πλοίων για το Βασιλικό Ναυτικό της. Η σύμβαση αυτή "είναι η πρώτη κυβερνητική συμφωνία που υπογράφεται για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού" για τη Μαλαισία, σύμφωνα με το Defense News.

Η Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή των πολεμικών πλοίων εντός του έτους και να τα παραδώσει μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τα πλοία θα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες τουρκικής κατασκευής και πυραύλους Atmaca.

Επιπλέον, τον Μάιο η εταιρεία Dayatech Merin από τη Μαλαισία υπέβαλε πρόταση για την αγορά τουρκικών αντιπλοϊκών πυραύλων Kuzgun για κορβέτες και πυραυλακάτους του Μαλαισιανού Ναυτικού.

Η Μαλαισία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2023 ότι υπέγραψε σύμβαση με την TAI για την αγορά τριών drones Anka -έναντι 91,6 εκατ. δολαρίων-, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν υποστηρικτικά στις επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αστυνομίας της χώρας. Έναν χρόνο μετά, την άνοιξη του 2024, εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της Μαλαισίας δήλωσε στο Naval News ότι η παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η εκπαίδευση των Μαλαισιανών χειριστών τους εξακολουθούν να βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος.

Με τόσα πολλά projects εν εξελίξει, είναι βέβαιο πως έως το τέλος της δεκαετίας, οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδονησίας και της Μαλαισίας θα έχουν αναπτύξει διάφορα αμυντικά συστήματα τουρκικής κατασκευής για την επιτήρηση και την υπεράσπιση των αντίστοιχων εναέριων χώρων και χωρικών υδάτων τους.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Η αντικατάσταση του Σολτς δεν αρκεί - Η Γερμανία πρέπει να επανεφεύρει την επιχειρηματικότητα

Η Γερμανία χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια πολιτική αλλαγή: χρειάζεται νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Πώς θα χειριστεί η Τουρκία τους πληρεξούσιους και τους Κούρδους στη μετα-Άσαντ εποχή

Η Άγκυρα θα δείξει αν έχει την ευελιξία να εξελιχθεί ή αν έχει "κολλήσει" σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει.

Ποιοι δισεκατομμυριούχοι θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση Τραμπ

Ο πλουσιότερος με διαφορά είναι ο Έλον Μασκ, αλλά δεν είναι ο μόνος.

Η Γεωργία σε αναταραχή - Το χρονολόγιο των μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της ΕΕ και η κρατική καταστολή

Η χώρα σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με την πολιτική και κοινωνική αναταραχή να κλιμακώνεται.

Ήρθε η ώρα για μια Ευρωπαϊκή άμυνα στη σκιά του Τραμπ;

Θα καταφέρει η Ευρώπη να συμφωνήσει να συνεργαστεί για την ασφάλειά της;

Το παρασκήνιο πίσω από την ανάφλεξη στη Συρία και το "παιχνίδι" της Τουρκίας

Το κρυφό παρασκήνιο των γεγονότων στη Συρία και τα ευρύτερα στρατηγικά παιχνίδια

Τα τουρκικά drones μπορούν πλέον να εκτοξεύουν βαλλιστικό πύραυλο

Η Τουρκία θα παράγει ένα "ιδιαίτερο" προϊόν, αν διαθέσει στην αγορά τον πύραυλο UAV-230 μαζί με το drone Akinci.

F-35: Τουρκικά παζάρια με "ξαναζεσταμένη πρόταση" για τους S-400

Η Τουρκία ευελπιστεί να πείσει τις ΗΠΑ να άρουν το μπλόκο για τα F-35.

Τι σημαίνουν οι επιλογές της Τουρκίας σε μαχητικά αεροσκάφη για το μέλλον

Αξιωματούχοι έδωσαν ουσιαστική εικόνα για το μέλλον της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Τα χρέη των αγροτών στην Τουρκία και οι υποθήκες

Οι Τούρκοι αγρότες παλεύουν με χρέος σχεδόν 700 δισεκατομμυρίων λιρών.

Γερμανία: Ξεμπλοκάρει την πώληση Eurofighter στη Σ. Αραβία – τι θα κάνει με την Τουρκία;

Το Βερολίνο υπαναχώρησε από την αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή "αντιπυραυλική ομπρέλα".