Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος - Ανακαλεί τους πρεσβευτές του το Ισραήλ

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος - Ανακαλεί τους πρεσβευτές του το Ισραήλ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:28

Εν μέσω του πολυαίμακτου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν σήμερα πρωτοβουλία με σκοπό την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, σχέδιο που έχει καταδικάσει εκ των προτέρων η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ειδικότερα, η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, προσθέτοντας ότι αναμένει πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία και θα κάνουν το ίδιο βήμα τις επόμενες εβδομάδες.

"Σήμερα η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης", δήλωσε ο Χάρις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας λόγο "για ιστορική ημέρα, σημαντική για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη".

"Τώρα κάθε ένας από εμάς θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα σε εθνικό επίπεδο για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή", πρόσθεσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. "Είμαι πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες θα μας ακολουθήσουν και θα κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομαδες", σημείωσε.

Ταυτόχρονα ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε μιλώντας στο κοινοβούλιο ότι η Ισπανία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους από την Τρίτη 28 Μαΐου.

Τον Μάρτιο, ο κ. Σάντσεθ είχε δώσει στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες κοινή ανακοίνωση με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, με την οποία εξέφραζαν την βούλησή τους να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης.

Η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε. "Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης", δήλωσε ο Στέρε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός απηύθυνε με αυτή την αφορμή "ισχυρή έκκληση" σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομοίως: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια, σημείωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Ο Στέρε καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί ένα μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που χάνουν έδαφος σε αυτήν την παρατεταμένη και ωμή σύγκρουση. Επίσης στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και αριθμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε επίσης.

Αυτό θα μπορούσε εντέλει να καταστήσει δυνατή την επανάληψη της διαδικασίας προς την επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών και να της δώσει νέα ώθηση, πρόσθεσε ακόμη, σημειώνοντας ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας θα πρέπει να στηρίζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει πολιτική συνοχή και θα απορρέει από την Παλαιστινιακή Αρχή, συνέχισε. Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, σημείωσε επίσης.

Στην κοινή πρωτοβουλία Μαδρίτης, Δουβλίνου και Όσλο ενδέχεται να ενταχθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Ένα ουσιαστικό βήμα" προς τη λύση των δύο κρατών, χαιρετίζει η Ιορδανία - "Θετική απόφαση" τη χαρακτηρίζει η Σαουδική Αραβία

Η Ιορδανία χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, κρίνοντας ότι πρόκειται για ένα "σημαντικό και ουσιαστικό βήμα προς τη λύση των δύο κρατών".

Το βασίλειο "χαιρέτισε την απόφαση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους που ελήφθη από φίλες ευρωπαϊκές χώρες", δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σαφάντι.

"Θεωρούμε την απόφαση αυτή σημαντικό και ουσιαστικό βήμα στον δρόμο για τη λύση των δύο κρατών, με ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967", πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Σαφάντι εξέφρασε την ελπίδα "η απόφαση αυτή να οδηγήσει σε μια ευρύτερη κίνηση που επιβάλλει την ειρήνη και θέτει όλες τις χώρες του κόσμου και της περιοχής σε έναν ξεκάθαρο δρόμο προς μια δίκαιη και συνολική ειρήνη, την μόνη εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και την περιοχή".

Εξάλλου, συνέχισε, πρόκειται για ένα "σημαντικό, ουσιαστικό και απαραίτητο" βήμα "απάντησης στις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία όχι μόνον απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών, αλλά λαμβάνει επίσης συγκεκριμένα μέτρα στο πεδίο που σκοτώνουν τις πιθανότητες να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή".

"Αυτό που βλέπουμε όσον αφορά τις σφαγές, τους φόνους και την καταστροφή καλεί σε μια οριστική λύση στη σύγκρουση, που θα ενσαρκώνεται από ένα κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος", κατέληξε ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας, την ώρα που για πάνω από επτά μήνες μαίνεται καταστροφικός πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε σήμερα την "θετική απόφαση" που έλαβαν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και κάλεσε κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Το βασίλειο του Κόλπου "χαιρετίζει την θετική απόφαση" που έλαβαν η Νορβηγία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, ανακοίνωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Σαουδική Αραβία "εκτιμά" την πρωτοβουλία αυτή, η οποία "υπογραμμίζει την διεθνή συναίνεση για το εγγενές δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και καλεί κι άλλες χώρες να λάβουν την ίδια απόφαση", προστίθεται στην ανακοίνωση του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για ένα "κρίσιμο και στρατηγικό βήμα προς την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών", αντέδρασε παράλληλα ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ο Γιάσεμ Μοχάμεντ Αλμπουνταΐουι σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ανακαλούνται οι Ισραηλινοί πρεσβευτές σε Ιρλανδία και Νορβηγία  


Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση "για διαβουλεύσεις" των ισραηλινών πρεσβευτών στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση των χωρών αυτών να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος.

"Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα", τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Η Ιρλανδία και η Νορβηγία θέλουν να στείλουν "ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και σε όλο τον κόσμο: η τρομοκρατία αποδίδει", αντέδρασε ο Κατς.

"Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διέπραξε τη μεγαλύτερη σφαγή εβραίων μετά το Σόαχ, αφού διέπραξε τα πιο φρικτά σεξουαλικά εγκλήματα που έχει γνωρίσει ο κόσμος, οι χώρες αυτές αποφάσισαν να ανταμείψουν τη Χαμάς και το Ιράν και να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος", κατήγγειλε.

Ο Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε την κίνησή τους "στρεβλή", εκτιμώντας ότι πρόκειται για "αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου" και ότι "πλήττει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα".

Επίσης το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μεταφόρτωσε στο X βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για το προειδοποιήσει πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί "σε πιόνι στα χέρια του Ιράν" και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ερίζει η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης χωρίς να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις θα αποτελούσε "ανταμοιβή της τρομοκρατίας" της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος υποστηριζόμενου από την Τεχεράνη, που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου άνευ προηγουμένου έφοδο με ορμητήριο της Λωρίδας της Γάζας εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας.

Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, η κυβέρνηση Νετανιάχου ορκίστηκε να "αφανίσει" τη Χαμάς κι άρχισε ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς και από τα τέλη του ίδιου μήνα χερσαίες επιχειρήσεις.

Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων, που προκάλεσαν επίσης ανθρωπιστική καταστροφή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

"Ιστορική στιγμή η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από 3 ευρωπαϊκές χώρες", λέει η PLO

Η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες συνιστά μια "ιστορική" στιγμή, ανακοίνωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ - PLO), βλέποντας σε αυτήν "τον δρόμο για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή".

Πρόκειται για "ιστορική στιγμή θριάμβου του ελεύθερου κόσμου (...) έπειτα από μακρές δεκαετίες παλαιστινιακού εθνικού αγώνα, βασάνων, πόνου, ρατσισμού, φόνων, καταπίεσης, κακομεταχείρισης και καταστροφής στις οποίες υποβλήθηκε ο λαός της Παλαιστίνης", υπογράμμισε ο Χουσέιν αλ Σέιχ, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Την ικανοποίησή του για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία εξέφρασε παράλληλα το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, το οποίο την χαρακτήρισε "σημαντικό βήμα".

"Το θεωρούμε σημαντικό βήμα προς την επικύρωση του δικαιώματός μας στη γη και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα", ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία καλεί "τις χώρες σε όλον τον κόσμο να αναγνωρίσουν τα νόμιμα εθνικά δικαιώματά" των Παλαιστινίων.

Η "θαρραλέα αντίσταση" των Παλαιστινίων οδήγησε τρεις χώρες (τη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Ισπανία) να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε παράλληλα στο AFP ο Μπάσεμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

"Οι διαδοχικές αυτές αναγνωρίσεις είναι το άμεσο αποτέλεσμα της γενναίας αυτής αντίστασης και της ιστορικής επιμονής του παλαιστινιακού λαού, πιστεύουμε ότι πρόκειται για σημείο καμπής στη διεθνή θέση για το παλαιστινιακό ζήτημα", σημείωσε ο Ναΐμ.

 

Περισσότερα από Forbes

Τρεις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο Τραμπ στις πρώτες 100 ημέρες

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την οικονομία και θέλουν μέτρα που θα προωθήσουν την ευημερία.

Η Συρία ήταν το "πρώτο ντόμινο" της ρωσικής υποχώρησης παγκοσμίως

Για να ξηλώσει τον "αυτοκρατορικό ιστό" του Πούτιν, η Δύση πρέπει να εξετάσει πώς θα είναι η Ρωσία μετά τον Πούτιν.

Αν η Ευρώπη παγώσει, η Ουκρανία θα καεί;

Ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου στη βιομηχανία.

Η Ρωσία έχασε τον έλεγχο του συριακού εναέριου χώρου και η Τουρκία τον διεκδικεί

Μετά τη μεταφορά των S-400 από τη Συρία στην ανατολική Λιβύη.

Τα τουρκικά drones μπορούν πλέον να εκτοξεύουν βαλλιστικό πύραυλο

Η Τουρκία θα παράγει ένα "ιδιαίτερο" προϊόν, αν διαθέσει στην αγορά τον πύραυλο UAV-230 μαζί με το drone Akinci.

Το ανθρωπιστικό κόστος του πολέμου στη Γάζα είναι μεγαλύτερο από ό,τι φαντάζεστε

Αν οι βομβαρδισμοί σταματούσαν αύριο, οι έμμεσοι θάνατοι θα συνεχίζονταν για αρκετό καιρό.

Το Ιράν απειλεί να "κρατήσει όμηρο" την παγκόσμια ενέργεια

Εκτός από το Ισραήλ, το Ιράν απειλεί και το Αζερμπαϊτζάν. Οι κίνδυνοι.

Ποιες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο του Ισραήλ

Τι κινδύνους εγκυμονεί ένα ισραηλινό πλήγμα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν για την παγκόσμια αγορά αργού.

Το ρίσκο της Μόσχας εξοπλίζοντας την αεράμυνα του Ιράν

Το Ισραήλ έχει ήδη αποδείξει πως μπορεί να διασπάσει τη ρωσική αεράμυνα της Τεχεράνης.

Ο επερχόμενος πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ δεν θα επηρεάσει μόνο τη Μέση Ανατολή, αλλά όλο τον κόσμο

Οι ηγέτες της Δύσης θα αντιμετωπίσουν ένα νέο δίλημμα, την ώρα που έχουν μπροστά τους κρίσιμες εκλογές.

Εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ κατά ηγετών Ισραήλ - Χαμάς: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Το αίτημα του εισαγγελέα είναι απίθανο να αλλάξει τον πόλεμο, αλλά μπορεί να αλλάξει άλλους.

"Όχι" ΗΠΑ σε μονομερείς αναγνωρίσεις του παλαιστινιακού κράτους μετά τις ανακοινώσεις Ισπανίας, Νορβηγίας και Ιρλανδίας

"Παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να δημιουργηθεί μέσω "άμεσων διαπραγματεύσεων" μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών".