Πώς η Apple ξεφεύγει (προς το παρόν) από τον τεχνολογικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κίνας

Πώς η Apple ξεφεύγει (προς το παρόν) από τον τεχνολογικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κίνας

Η κινεζική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ επεφύλασσε ένα μικρό σοκ προς τους επενδυτές σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, ανακοινώνοντας ρυθμιστικά μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό τoυ συγκεκριμένου ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου της οικονομίας της χώρας, ενώ επαναβεβαίωσε τον έλεγχο σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της. Αλλά η μεγάλη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην Κίνα — η Apple - είναι πιθανώς προστατευμένη από την αναταραχή προς το παρόν.

"Η καταστολή από το Πεκίνο έχει αιφνιδιάσει τους επενδυτές δεδομένης της κλίμακας και του πεδίου εφαρμογής", δήλωσε ο Dan Ives, αναλυτής της Apple στην Wedbush Securities. "Η Apple ήταν σε θέση να ισορροπήσει στο πολιτικό κλίμα της Κίνας σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η Apple είναι σε θέση να είναι πιο ανθεκτική από την άποψη της ρυθμιστικής εστίασης".

Την Τρίτη — όταν ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός Tencent Holdings είχε τη χειρότερη μέρα του εδώ και μια δεκαετία και οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας που κυμαίνονται από την παράδοση τροφίμων έως τους διαδικτυακούς τομείς διδασκαλίας συνέχισαν μια πολυήμερη "βουτιά" - η Apple υπογράμμισε την κυριαρχία της, δημοσιοποιώντας κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street τόσο για τις πωλήσεις όσο και για τα κέρδη και ανέφεραν τριμηνιαία έσοδα που ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά. Αυτό περιελάμβανε ισχυρή ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, χώρα για την οποία ανακοίνωσε πωλήσεις 14,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 58% από το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο.

Υπό την προϋπόθεση της αντιμετώπισης των μονοπωλιακών πρακτικών της τεχνολογικής βιομηχανίας και των ανησυχιών για την κυβερνοασφάλεια για τον περιορισμό του αυξανόμενου κόστους εκπαίδευσης των εταιρειών, η κινεζική κυβέρνηση έστειλε ένα σαφές μήνυμα: Δεν φοβάται να εξαλείψει τα τεράστια οικονομικά κέρδη προκειμένου να ακολουθήσει τις πολιτικές της. "Η Κίνα προχωρά μετέωρα ως προς την καταστολή των εταιρειών τους", δήλωσε ο Mark Zgutowicz, αναλυτής της Rosenblatt Securities. "Εάν σκεφτείτε τις Τencent, Alibaba, JD.com - η Κίνα δεν θέλει καμία από τις εταιρείες της να γίνει πολύ μεγάλη για να τις ελέγχει. Και κάθε φορά που αυτές οι εταιρείες γίνονται πολύ μεγάλες για τα δεδομένα της, η Κίνα θα έρθει και θα πει, "ξέρεις κάτι, θα το ρυθμίσουμε ή θα φέρουμε άλλον ανταγωνιστή".

Η κατασκευαστική αλυσίδα εφοδιασμού της Apple εδρεύει στην Κίνα και την Ταϊβάν, όπου κατασκευάζονται σχεδόν όλοι οι υπολογιστές iPhone, iPad και Mac. Με τα χρόνια, η Κίνα έχει αποδείξει ότι είναι τόσο σημαντικός πελάτης όσο και συνεργάτης της Apple.

Σύμφωνα με τον Zgutowicz, η παρουσία της Apple στην Κίνα είναι στην πραγματικότητα ένα όφελος στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης. Κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Huawei , η Shenzhen, η Vivo και η Guangdong Oppo Mobile έχουν περισσότερο ή το ίδιο μερίδιο αγοράς κινητής τηλεφωνίας στην Κίνα με την Apple, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Counterpoint. Αυτό σημαίνει ότι η Apple είναι απλά ένας ακόμα "παίκτης" που εμποδίζει τις εγχώριες εταιρείες της να αναπτυχθούν. "Με αρκετή δόση ειρωνίας, η Apple διατηρεί τις άλλες εταιρείες υπό έλεγχο", δήλωσε ο Żgutowicz. "Διατηρεί τα πράγματα ισορροπημένα για τους άλλους Κινέζους κατασκευαστές".

Η Apple μπορεί να μην δέχεται την πλήρη επίδραση της κινεζικής καταστολής, αλλά δεν είναι εντελώς ανεπηρέαστη από τους ρυθμιστικούς φορείς τα τελευταία χρόνια. Το 2017, μετά την ψήφιση από την Κίνα ενός νόμου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που απαιτούσε από τις εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να αποθηκεύουν δεδομένα Κινέζων χρηστών στη χώρα, η Apple συμφώνησε να κατασκευάσει δύο κέντρα δεδομένων στη χώρα. Ο Cook διαβεβαίωσε το κοινό ότι θα κρατήσει αυτά τα δεδομένα ασφαλή. Αλλά μια πρόσφατη έρευνα των New York Times ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία είχε σχεδόν εγκαταλείψει τον έλεγχο των υπολογιστών μέσα στο κέντρο δεδομένων στο κινεζικό κράτος.

Τον Αύγουστο του 2020, η Apple "κατέβασε" 47.000 εφαρμογές από το App Store κατόπιν αιτήματος της κινεζικής κυβέρνησης για τη μη απόκτηση των κατάλληλων αδειών παιχνιδιών, σύμφωνα με τον Rich Bishop, Διευθύνοντα Σύμβουλο της AppInChina, μιας εταιρείας με έδρα το Πεκίνο που είναι κορυφαίος εκδότης διεθνών εφαρμογών στην Κίνα και βοηθά τους προγραμματιστές να εντοπίσουν τις εφαρμογές τους και να συμμορφωθούν με τους τοπικούς νόμους. Αυτό το αίτημα ήρθε μετά από μια δεκαετία που η Κίνα κάνει τα στραβά μάτια στον τρόπο με τον οποίο η Apple διαχειρίζεται το App Store της στη χώρα. "Είναι πολύ ασαφές το γιατί η κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε στην Apple να δρα μέχρι τώρα χωρίς συμμόρφωση προςψτην κινεζική νομοθεσία", δήλωσε ο Bishop. "Φαντάζομαι ότι είναι επειδή η Apple συμβάλλει πολύ στην κινεζική οικονομία όσο αφορά τη μεταποίηση και τις πωλήσεις - ή ίσως έχουν δυνατές κυβερνητικές σχέσεις".

Η μεγάλη εξάρτηση της εταιρείας από την περιοχή ήταν μια προσπάθεια της οποίας ηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο Tim Cook, ο οποίος εργάστηκε στην Apple για δεκατρία χρόνια υπό τον Steve Jobs πριν γίνει Διευθύνων Σύμβουλος το 2011. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η κινεζική κυβέρνηση και οι ηγέτες των επιχειρήσεων της καλωσόρισαν την Apple, δαπανώντας δισεκατομμύρια για την κατασκευή εργοστασίων, σταθμών παραγωγής ενέργειας και κατοικιών εργαζομένων. Σε μια περίπτωση το 2004, όταν η Apple προσπαθούσε να επεκτείνει το αποτύπωμά της στη χώρα, ένας κατασκευαστικός εταίρος στην Κίνα μετακίνησε φυσικά ένα βουνό για να κάνει χώρο για ένα εργοστάσιο κατασκευής iPod.

Διευθύνοντες σύμβουλοι σε μερικούς από τους μεγαλύτερους εταίρους της Αλυσίδας Εφοδιασμού της Apple στην Κίνα και την Ταϊβάν έχουν γίνει οι ίδιοι δισεκατομμυριούχοι. Η Zhou Qunfei, η οποία προεδρεύει της Lens Technology, ενός προμηθευτή οθόνης smartphone που είναι εδώ και καιρό ένας από τους πρώτους προμηθευτές της Apple για το iPhone, είναι μία από τις πλουσιότερες γυναίκες της ευρύτερης περιοχής της Κίνας, με περιουσία 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Terry Gou, ο οποίος ίδρυσε την Foxconn και συναρμολογεί iPhone για την Apple, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ταϊβάν με περιουσία 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια. "Μέρος αυτής της πράξης εξισορρόπησης για την Apple και τον Cook ήταν να διασφαλιστεί ότι είναι επιτυχείς στην Κίνα χωρίς καμία οπισθοδρόμηση από τον συνεχιζόμενο Τεχνολογικό Ψυχρό Πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας", δήλωσε ο Ives της Wedbush. "Και η πραγματικότητα είναι ότι σε έναν πλήρη κύκλο παραγωγής για το iPhone, η Apple μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού της είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σε ολόκληρη την Κίνα, απασχολώντας ενδεχομένως περισσότερους από ένα εκατομμύριο υπαλλήλους σε όλη την ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού της χώρας".

Η Apple και η ευρύτερη περιοχή της Κίνας έχουν απολαύσει μια σχέση συμβίωσης, αλλά η εταιρεία έχει κάνει παραχωρήσεις προκειμένου να εξευμενίσει μια κυβέρνηση με ολοένα και αυξανόμε η επιθυμία ελέγχου. Προς το παρόν, λειτουργεί -μέχρι η κινεζική κυβέρνηση να αρχίσει να βλέπει την Apple ως απειλή. "Η Κίνα χαιρετίζει τον ανταγωνισμό, εφόσον η Apple δεν γίνει πολύ μεγάλη", δήλωσε ο Zgutowicz. "Αλλά κάθε φορά που μια εταιρεία αρχίζει να γίνεται πολύ μεγάλη, θα το δει από μίλια μακριά. Δεν θέλουν οι εταιρείες να γίνουν πολύ μεγάλες και να δημιουργήσουν τη δική τους κυβέρνηση με τους χρήστες τους".

Περισσότερα από Forbes

Η Κίνα δίνει άλλο ένα οικονομικό "χτύπημα" στη Ρωσία

Η στάση του Πεκίνου για το ρωσικό φυσικό αέριο και τον αγωγό "Power of Siberia 2" σκληραίνει.

Γιατί η Κίνα στοιχημάτισε εναντίον της Ευρώπης;

Το Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή. Ούτε η Β. Κορέα. Η Κίνα είχε. Στοιχημάτισε σωστά υποστηρίζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;

Το μεγάλο μπαράζ της Κίνας στη μάχη των τσιπ

Η τεχνολογία των ημιαγωγών αποτελεί ένα από τα βασικά πεδία μάχης του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Ο Musk λέει "όχι" στους δασμούς Μπάιντεν στους Κινέζους ανταγωνιστές της Tesla

Μολονότι προ μηνών προειδοποιούσε για τον κινεζικό ανταγωνισμό.

Γιατί ο Buffett "ξεφορτώνεται" 13% της Apple πριν την επαναγορά-"μαμούθ" μετοχών $110 δισ.

Τα αμφιλεγόμενα μηνύματα του μεγιστάνα επενδυτή για τη μετοχή της Apple.

Επίσκεψη Σι: Πώς οι κινεζικές επενδύσεις ασκούν "έλξη" στην Ευρώπη

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες όπου οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η έφοδος των Κινέζων και η ανατροπή που φέρνουν και στην Ελλάδα

Όλοι οι μεγάλοι εισαγωγείς μπαίνουν στη διαδικασία διάθεσης νέων κινέζικων ηλεκτροκίνητων μοντέλων στη χώρα μας.

Η "αποκινεζοποίηση" του TikTok στις ΗΠΑ κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης για τον Μπάιντεν

Η κινεζική ByteDance απλώς αποκλείεται να πουλήσει τον αλγόριθμό σε ξένο επενδυτή.

Η Samsung εκθρόνισε την Apple στην παγκόσμια αγορά smartphones

Oι αποστολές smartphones της Apple μειώθηκαν κατά 9,6% το α' τρίμηνο. Σταθερά τρίτη η Xiaomi.

Το δίλημμα του Σι Τζινπίνγκ στην Ερυθρά Θάλασσα: Ιράν ή... Κίνα;

Εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για τις επιθέσεις των Χούθι, υπάρχει μια εκκωφαντική σιωπή: αυτή της Κίνας.