Γιατί ο Buffett "ξεφορτώνεται" 13% της Apple πριν την επαναγορά-"μαμούθ" μετοχών $110 δισ.

Γιατί ο Buffett "ξεφορτώνεται" 13% της Apple πριν την επαναγορά-"μαμούθ" μετοχών $110 δισ.

Του Peter Cohan

Η Berkshire Hathaway έχει μεγάλη συμμετοχή στην Apple. Στις 4 Μαΐου, ο CEO Warren Buffett ανακοίνωσε -ενώ έπλεκε το εγκώμιο της Apple παρά τα αδύναμα οικονομικά αποτελέσματα του β' τριμήνου- ότι προχωρά σε ένα μεγάλο "ξεφόρτωμα" των μετοχών που κατέχει στην κατασκευάστρια των iPhone.

Ο Buffett επαίνεσε την εταιρεία για να διατηρήσει την τιμή όσο το δυνατόν υψηλότερα ενώ πουλά μετοχές της Apple; Δύσκολο να πει κανείς τι σκέφτεται ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.

Η Apple εμφάνισε μειωμένα έσοδα, ενώ δεν υπάρχουν καταλυτικοί παράγοντες ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, μειώθηκαν οι ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρείας και τα μετρητά. Παράγοντες που εγείρουν το ερώτημα αν ο τεχνολογικός κολοσσός θα εκδώσει περισσότερο χρέος για να στηρίξει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 110 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου.

Για τον Buffett δημιουργείται μια ευκαιρία από το buyback-μαμούθ της Apple για να πουλήσει μεγαλύτερο ποσοστό από το μερίδιό του. 

Τα αμφιλεγόμενα μηνύματα του Buffett για τη μετοχή της Apple

Η συμμετοχή της Berkshire Hathaway στην Apple, η μεγαλύτερη θέση στο χαρτoφυλάκιο του Buffett, έχει συρρικνωθεί τα τελευταία δύο τρίμηνα.

Μετά την πώληση 10 εκατ. μετοχών της Apple το δ' τρίμηνο του 2023, η έκθεση αποτελεσμάτων του α' τριμήνου 2024 της Berkshire Hathaway, αποκάλυψε ότι η συμμετοχή της επενδυτικής εταιρείας στην Apple μειώθηκε κατά 13% -σε αξία 135,4 δισ. δολάρια "που σημαίνει περίπου 790 εκατ. μετοχές", σύμφωνα με το CNBC.

Στη συνέλευση των μετόχων, ο Buffett εξήρε την κατασκευάστρια του iPhone, λέγοντας ότι είναι "εξαιρετικά πιθανό" η Apple να παραμείνει η μεγαλύτερη συμμετοχή της Berkshire μέχρι το τέλος του 2024. 

Αν του αρέσει τόσο πολύ η Apple, γιατί ο Buffett πούλησε περίπου 116 εκατ. μετοχές το α' τρίμηνο; Απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων, υποστήριξε ότι πουλούσε για να αποφύγει την υψηλότερη φορολόγηση στο μέλλον, εάν αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Ο Buffett ανέφερε ότι φορολογείται με συντελεστή 21% το 2024 και ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί προσεχώς.

Εάν ο Buffett προσπαθούσε να μεγιστοποιήσει τα έσοδα της Berkshire μετά από φόρους από το μερίδιο της εταιρείας στην Apple, ο φορολογικός συντελεστής δεν θα ήταν το μόνο στοιχείο που θα λάμβανε υπόψη. Η πτωτική πορεία της μετοχής της Apple -σε αντιδιαστολή με το +48% του 2023- είναι ακόμη μια μεταβλητή ζωτικής σημασίας.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα β' τριμήνου της Apple

Μένει μια απλή ερώτηση: Θα ανέβει η τιμή της Apple;

Είναι το πιθανότερο σενάριο αν οι επιδόσεις και οι προβλέψεις της εταιρείας για το τρίμηνο ξεπεράσουν τις προσδοκίες. Στο α' 4μηνο του 2024 η Apple έχει χάσει 10%, πτώση που αποτυπώνει τη διάψευση των εκτιμήσεων των αναλυτών. 

Παρ' όλα αυτά, περίμενα ότι η μετοχή της Apple θα ενισχυόταν λόγω ενός "από μηχανής θεού": στις 2 Μαΐου, και ενώ τα έσοδα της Apple είχαν μειωθεί κατά 4%, ο CEO Tim Cook άλλαξε θέμα ανακοινώνοντας μια επαναγορά μετοχών-μαμούθ και αύξηση μερίσματος στο 4%.

Στις 3 Μαΐου, η ανακοίνωση της Apple για την επαναγορά μετοχών ύψους 110 δισ. δολαρίων -η μεγαλύτερη στην ιστορία της εταιρείας και κατά 22% μεγαλύτερη από την προηγούμενη χρονιά- έδωσε ώθηση 7,5% στη μετοχή της Apple.

Η Apple έδωσε μια νότα αισιοδοξίας για το τρέχον τρίμηνο. Η εταιρεία αναμένει διψήφια σε ποσοστό αύξηση στις πωλήσεις iPad σε ετήσια βάση και υψηλή ανάπτυξη στο τμήμα υπηρεσιών της Apple, σύμφωνα με τον CFO Luca Maestri.

Η Apple ήταν ενθουσιασμένη με τις δυνατότητες που προσφέρει το ακουστικό εικονικής πραγματικότητας Vision Pro. "Είμαστε μόνο στην αρχή σε αυτό τον τομέα, οπότε είμαστε ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία που έχουμε", είπε ο Cook στους επενδυτές. Δυστυχώς για τους επενδυτές, "η συσκευή των 3.500 δολαρίων αναμένεται να πωληθεί σε μικρές ποσότητες", έγραψε το CNBC.

Η Apple αναθεώρησε ανοδικά τις προσδοκίες για τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο της δραστηριότητας της. "Πιστεύουμε στη μετασχηματιστική δύναμη και την προοπτική της τεχνητής νοημοσύνης και πιστεύουμε ότι έχουμε πλεονεκτήματα που θα μας διαφοροποιήσουν σε αυτή τη νέα εποχή", τόνισε ο Cook κατά την ενημέρωση στους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα.

Apple: Μπορεί να επαναγοράσει αρκετές μετοχές για να αυξήσει την τιμή της;

Δεδομένου ότι ο τίτλος της Apple μπορεί να έχει υποχωρήσει ελλείψει επαναγοράς μετοχών, ίσως η εταιρεία θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τις επαναγορές της στα επόμενα τρίμηνα για να αντισταθμίσει τη μείωση των εσόδων.

Στο τελευταίο τρίμηνο, οι ελεύθερες ταμειακές ροές της Apple μειώθηκαν κατά 45% στα 20,7 δισ. δολάρια, ενώ η εταιρεία έκλεισε το τρίμηνο με 67,2 δισ. δολάρια σε μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Δεδομένου ότι η επαναγορά μετοχών της Apple ύψους 110 δισ. δολαρίων υπερβαίνει τα μετρητά του ισολογισμού της, πώς θα πληρώσει η Apple για την επαναγορά των μετοχών;

Ένας πιθανός τρόπος είναι να κάνει ό,τι έκανε και στο παρελθόν - να εκδώσει ομόλογα για την επαναγορά μετοχών και να αποπληρώσει προηγούμενα ομόλογα. "Στην περίπτωση της Apple, τα κέρδη φυλάσσονται υπεράκτια σε χώρες με 0% φορολογία, όπως η Ιρλανδία. Στη συνέχεια, η Apple εκδίδει ομόλογα στις ΗΠΑ για να χρηματοδοτήσει αυτές τις επαναγορές και όταν λήξουν τα ομόλογα χρησιμοποιεί τα μετρητά για την αποπληρωμή των ομολόγων εξοικονομώντας τον φορολογικό συντελεστή 30% που οφείλει στις ΗΠΑ", αναφέρει ένα thread στο Reddit.

Η ιδέα δεν είναι παρατραβηγμένη. Το 2013, η Apple απέφυγε φόρους ύψους 9 δισ. δολαρίων χρησιμοποιώντας τα έσοδα από την έκδοση ομολόγων ύψους 17 δισ. δολαρίων για να πληρώσει τους μετόχους αντί να επαναπατρίσει 100 δισ. δολάρια σε μετρητά, όπου ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής ήταν 2%, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο δανεισμός της Apple το 2013 τής κόστισε περίπου 310 εκατ. δολάρια ετησίως, αλλά θα απέφερε αντισταθμιστικά 100 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες φορολογικές πιστώσεις. "Υπάρχει τεράστια εξοικονόμηση φόρων για την Apple με το να δανείζεται τα χρήματα αντί να τα φέρνει πίσω στις ΗΠΑ", δήλωσε στους Financial Times ο Kevin Phillips, διεθνής φορολογικός εταίρος της Baker Tilly.

Δεν είναι σαφές αν η Apple εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτή την τακτική για να αποφύγει την καταβολή φόρων. Ωστόσο, ο τελευταίος φορολογικός συντελεστής για την Apple ήταν 15,8% -σημαντικά χαμηλότερα από τον ομοσπονδιακό φορολογικό συντελεστή που ανέρχεται στο 21%- "κυρίως λόγω ενός χαμηλότερου πραγματικού φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη από το εξωτερικό", σύμφωνα με την Apple.

Αν και η Apple δεν έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε έκδοση νέων ομολόγων, εντούτοις ο τεχνολογικός κολοσσός έχει πουλήσει ομόλογα στο παρελθόν για να χρηματοδοτήσει επαναγορές και μερίσματα. Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάιο, η Apple εξέδωσε ομόλογα ύψους 5,25 δισ. δολαρίων και τον Αύγουστο του 2022 ομόλογα ύψους 5,5 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο του 2022, ανέφερε το TheStreet.

Ένας οικονομικός αναλυτής βλέπει θετικά την ικανότητα της Apple να χρηματοδοτεί επαναγορές μετοχών. Η Apple "παράγει περίπου 100 δισ. δολάρια ετησίως σε ελεύθερες ταμειακές ροές και οι επαναγορές μετοχών γίνονται συνήθως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να μην προκαλούνται διαταραχές βραχυπρόθεσμα στην τιμή της μετοχής", επισημαίνει ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών του Babson College, Mark Potter.

Δεν υπάρχει λόγος για την Apple να μην χρησιμοποιήσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές της για τον σκοπό αυτό. "Και σε τι να ξοδέψουν τα χρήματά τους; Αν βάλουν στην άκρη μόνο το 1/3 των ελεύθερων ταμειακών ροών για επαναγορές, μπορούν να το αναχρηματοδοτήσουν από τις δραστηριότητές τους", πρόσθεσε ο Potter.

Εν ολίγοις, η Apple χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό ομολόγων και μετρητών για να καλύψει τις επαναγορές μετοχών και τα μερίσματα. Η εταιρεία πιθανότατα θα συνεχίσει αυτή τη στρατηγική.

Δυστυχώς, η μείωση των εσόδων της Apple και η αποτυχία της να δημιουργήσει νέα προϊόντα που θα αλλάξουν τον κόσμο υποδηλώνουν ότι η εταιρεία έχει χάσει την ικανότητά της να επενδύει στην ανάπτυξη.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Επενδύσεις σε μετοχές αξίας: Γιατί η στρατηγική του Buffett μπορεί να μην αποδίδει πια

Η παρακμή της παραδοσιακής επένδυσης στην αξία και οι νέοι καταλύτες.

Η επενδυτική σοφία του Buffet για το 2024: "Η ψυχολογία μετράει όσο και τα χρηματοοικονομικά"

Το "Μαντείο της Ομάχα" εξηγεί πώς η ψυχολογία επηρεάζει τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Berkshire.

"Κάν' το όπως ο Μπάφετ": Οι top picks και οι πρόσφατες αγορές του μεγιστάνα επενδυτή

Ποιες μετοχές βάζουν υποψηφιότητα για να ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιό σας το 2024.

Καν' το όπως ο μέντορας του Warren Buffett: 12 μετοχές που δίνουν μέρισμα και με περιθώριο ασφαλείας

Ο Benjamin Graham επηρέασε πολλούς δισεκατομμυριούχους τιτάνες - Ποιες μετοχές θα επέλεγε σήμερα.

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% "και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος"

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το "worst-case" σενάριο, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan.

Είναι "ώριμη" για αγορά η μετοχή της Apple;

Ιστορικά, αν η Apple έχει διολισθήσει τον Σεπτέμβριο, η πιθανότητα ενός ισχυρού Οκτωβρίου ανέρχεται στο 75%.

Βρετανία: Σε επίπεδα πανδημίας ο PMI - Καμπανάκι για ύφεση

Ο δείκτης μειώθηκε στο 47,2 τον Σεπτέμβριο από 49,5 τον Αύγουστο βυθίζοντας τον ακόμα περισσότερο στην περιοχή συρρίκνωσης.

Γερμανία: Τη μεγαλύτερη μείωση κατ' έτος κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών

Τι δείχνουν στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Πάουελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων - Εφικτή μία "ήπια προσγείωση"

Ο Πάουελ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού εντός 2023.

Σε επίπεδα-ρεκόρ η διεθνής τιμή του ελαιολάδου με άλμα άνω του 100%

Οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου "εκτινάχθηκαν" στα $8.900/τόνο τον Σεπτέμβριο.

Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. από την ΕΚΤ βλέπουν πλέον οι traders

Λόγω πληροφοριών για στοιχεία που θα δείξουν επίμονο πληθωρισμό στην ευρωζώνη.