Γιατί η Κίνα στοιχημάτισε εναντίον της Ευρώπης;

Γιατί η Κίνα στοιχημάτισε εναντίον της Ευρώπης;

Του Frank Lavin

Το Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή. Ούτε η Βόρεια Κορέα. Η Κίνα, όμως, είχε. Στοιχημάτισε σωστά υποστηρίζοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;

Επισήμως, δηλαδή σε ρητορικό επίπεδο, η Κίνα δεν τάσσεται υπέρ της εισβολής. Πρακτικά, όμως, έχει εξελιχθεί στον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας και στον σημαντικότερο προμηθευτή της στρατιωτικού υλικού.

Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα στην πραγματικότητα δεν είχαν επιλογή. Δεν είχαν ιδιαίτερες οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη, ούτε προοπτικές ανάπτυξης μιας τέτοιας σχέσης. Και οι δύο τελούν υπό καθεστώς οικονομικών κυρώσεων που περιορίζουν τις επιλογές τους - πέραν της δικής τους οικονομικής κακοδιαχείρισης που καθιστά τη δέσμευσή τους στην Ευρώπη μικρής σημασίας. Γιατί λοιπόν να μην υποστηρίξουν τη Ρωσία, ένα από τα λίγα κράτη που έχει εμπορικούς δεσμούς μαζί τους και συμμερίζεται το αίσθημα δυσαρέσκειας τους απέναντι στη δημοκρατική Δύση;

Η Κίνα όμως είναι διαφορετική περίπτωση: μια επιτυχημένη (αν και σε επιβράδυνση) οικονομία, με ευρύ φάσμα εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με την Ευρώπη. Η ΕΕ εκτιμά πως οι εμπορικές συναλλαγές ΕΕ-Κίνας το 2023 ανήλθαν σε περίπου 740 δισ. ευρώ (περίπου 790 δισεκατομμύρια δολάρια), 4πλάσιο ποσό σε σύγκριση με την εμπορική δραστηριότητα μεταξύ Ρωσίας- Κίνας. Επιπλέον, η Ευρώπη έχει χάσει προ πολλού τους γεωπολιτικούς δεσμούς της με την Ασία. Έτσι, η διεκδικητικότητα του Πεκίνου στην Ασία -που οξύνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ- έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο στην Ευρώπη.

Συνοψίζοντας, η σχέση Ευρώπης-Κίνας είχε αξία και για τους δύο πλευρές και άξιζε να ενδυναμωθεί, ιδίως από τη στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν αποδυναμωθεί.

Γιατί τότε η Κίνα τα πόνταρε "όλα για όλα" στον Πούτιν;

Μια θεωρία είναι ότι η υποστήριξη της Κίνας προς τον Πούτιν καλλιεργήθηκε εξαιτίας σταδιακών λαθών. Η Κίνα υποστήριξε τον Πούτιν πριν από την έναρξη του πολέμου, χωρίς να φανταστεί ότι η Ρωσία θα εξαπέλυε μια επίθεση πλήρους κλίμακας. Επίσης, δεν υπολόγισε τη διάρκεια ή τις ζημιές του πολέμου. Εφόσον ξεκίνησε όμως ο πόλεμος, δεν υπήρχε εύκολος τρόπος να απεγκλωβιστεί. Ακόμη και σήμερα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νίκης του Πούτιν ή έστω να αποφύγει να υποστεί μια καθαρή ήττα. Εν ολίγοις, ήταν ένας λίγο-πολύ λανθασμένος υπολογισμός από πλευράς Πεκίνου.

Μια δεύτερη θεωρία είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που θα έχουν κόστος στην Κίνα. Η Κίνα μπόρεσε να διατηρήσει, και μάλιστα να ενισχύσει, την οικονομική της σχέση με την Ευρώπη, ακόμη και όταν υποστήριζε την εισβολή του Πούτιν. Η ΕΕ μπορεί να αρχίσει να επιβάλλει ένα οικονομικό κόστος στην Κίνα ως "αντίποινα" για το στοίχημά της, προσχωρώντας στην εμπορική συμφωνία Trans-Pacific Partnership (όπως έχει ήδη κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο) ή επιδιώκοντας να συνάψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ταϊβάν. Πώς θα σας φαινόταν μια "μίνι-FTA" μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, όπου όλα τα είδη με δασμούς κάτω του 2% γίνονταν αφορολόγητα; Ακόμη και η υιοθέτηση μιας απλής συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ για τα αυτοκίνητα ή τα ηλεκτρικά οχήματα θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Αλλά η Ευρώπη μοιάζει κολλημένη στη στασιμότητα και δεν "τιμωρεί" τη συμπεριφορά της Κίνας επιβάλλοντάς της κάποιο κόστος.

Αγνοήστε λοιπόν το ηθικό σκέλος της απόφασης, αγνοήστε το κόστος του πολέμου σε ανθρώπινες ζωές και εξετάστε το ζήτημα με όρους Realpolitik. Για την Κίνα όλο αυτό είναι μια ευκαιρία να πλήξει την αξιοπιστία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Το μήνυμα από μια νίκη του Πούτιν, ή έστω μια "ισοπαλία", θα είναι: Να είστε προσεκτικοί σχετικά με οποιαδήποτε συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ, διότι αυτές οι δεσμεύσεις δεν σημαίνουν πολλά. Οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να δεσμεύονται μακρόχρονα και η πολιτική που εφαρμόζουν δεν θα αποτρέψουν την κόπωσή τους μετά από λίγα χρόνια. Ίσως ήρθε η ώρα για μια διευθέτηση του ζητήματος με την Κίνα.

Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με μια αντιπροσωπεία της ΕΕ κατά την επίσκεψή της στο Σαν Φρανσίσκο. Τα μέλη της αμφισβήτησαν έντονα την άποψη ότι η Κίνα τη γλιτώνει χωρίς κόστος. "Διαμαρτυρόμαστε για τις ενέργειές τους κάθε φορά που συναντιόμαστε μαζί τους", σχολίασε ένας αξιωματούχος.

Ένας ισχυρισμούς που αυτοαναιρείται. Εάν η αντίδραση της ΕΕ περιορίζεται σε παράπονα, τότε οι ενέργειες της Κίνας πραγματικά δεν τις κοστίζουν τίποτα. Έπειτα γευμάτισα με δύο Γερμανούς βουλευτές, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη ρωσική εισβολή ως θέμα που προκαλεί έντονη ανησυχία στη Γερμανία και ότι απαιτείται πολιτική απάντηση. Ακόμη και αν οι Βρυξέλλες δεν έχουν ιδέες ή εργαλεία για το πώς να αντιδράσουν, το Βερολίνο προφανώς έχει. Διότι αν τα επίσημα "παράπονα" είναι η βασική απάντηση προς την Κίνα, τότε το Πεκίνο καλά έκανε και στοιχημάτισε εναντίον της Ευρώπης. Με το να μην ανάβει κόκκινο φως στην Κίνα, στην ουσία η ΕΕ τής δίνει πράσινο φως.

 

 

Περισσότερα από Forbes

Tα άρματα κοστίζουν ενώ οι Ρώσοι στρατιώτες είναι φθηνοί - Εξ ου και το μακελειό του πεζικού στο Βολτσάνσκ

Οι Ρώσοι διοικητές προτιμούν να χάσουν μια ομάδας πεζικού παρά ένα όχημα αξίας χιλιάδων ή εκτομμυρίων δολαρίων.

Το μεγάλο μπαράζ της Κίνας στη μάχη των τσιπ

Η τεχνολογία των ημιαγωγών αποτελεί ένα από τα βασικά πεδία μάχης του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Οι δικαστικές περιπέτειες του Ντ. Τραμπ μόλις άρχισαν

Αντιμετωπίζει ακόμη 54 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε τρία διαφορετικά δικαστήρια

Ρώσοι στρατιωτικοί εισήλθαν σε βάση όπου σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ στον Νίγηρα

Ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό έφτασε την Πέμπτη σε αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, όπου σταθμεύουν ορισμένα στρατεύματα των ΗΠΑ εν μέσω μιας ευρισκόμενης σε εξέλιξη αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Η "αποκινεζοποίηση" του TikTok στις ΗΠΑ κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης για τον Μπάιντεν

Η κινεζική ByteDance απλώς αποκλείεται να πουλήσει τον αλγόριθμό σε ξένο επενδυτή.

Η Ρωσία τροφοδοτεί τα συνοριακά προβλήματα των ΗΠΑ για να επηρεάσει την προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ

Για άλλη μια φορά, η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ προωθώντας τη διχόνοια για θέματα μετανάστευσης.

Πώς να νικήσετε τη Ρωσία χωρίς τη βοήθεια της Αμερικής

Η Μόσχα παράγει πλέον 4.500 στρατιωτικά οχήματα τον χρόνο.

Τι κάνουν Ελλάδα και Τουρκία με τους ρωσικούς S-300 και S-400

Το πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ από την πώληση των F-35 στην Ελλάδα είναι ο αντίκτυπος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Το δίλημμα του Σι Τζινπίνγκ στην Ερυθρά Θάλασσα: Ιράν ή... Κίνα;

Εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για τις επιθέσεις των Χούθι, υπάρχει μια εκκωφαντική σιωπή: αυτή της Κίνας.

Θα παρέχει η Κίνα στη Ρωσία drones - καμικάζι;

Το Sunflower-200 φέρεται να μην είναι ένα άμεσο αντίγραφο του Shahed, αλλά κάτι σαν αναβάθμιση.