Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων PLAY από τον ΟΠΑΠ. Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται ήδη 40 σημεία στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις της χώρας, αριθμός που θα αυξάνεται κάθε εβδομάδα με στόχο μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου να έχει αναπτυχθεί η πρώτη φάση του πλάνου ανάπτυξης, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της διοίκησης.
Σταδιακά, επίσης, θα λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα καταστήματα PLAY για τα οποία υπήρχαν ήδη συμφωνίες με τους παραχωρησιούχους που συμμετείχαν στο σχετικό διαγωνισμό του Οργανισμού το 2015. Παράλληλα, μετά τη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συνεργάτες που επιθυμούν να επενδύσουν σε gaming halls (πρακτορεία τύπου Β), ο ΟΠΑΠ θα αρχίσει να εντάσσει στο δίκτυο του και νέα σημεία λειτουργίας VLTs.
Επίσης, VLTs προβλέπεται ότι θα λειτουργήσουν και σε υφιστάμενα πρακτορεία καθώς η αλλαγή του Κανονισμού των VLTs επιτρέπει τη λειτουργία παιγνιομηχανημάτων στα gaming halls με την ονομασία PLAY (έως 25 μηχανήματα) και σε πρακτορεία (έως 3 μηχανήματα).
Την περασμένη εβδομάδα άνοιξαν διαδοχικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και την Κυπαρισσία, στο κέντρο της Αθήνας, στου Ζωγράφου, το Καματερό, το Π. Φάληρο και το πιο πρόσφατο στην Ομόνοια. Σήμερα, εκτός της Αττικής, καταστήματα PLAY στη Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Ιτέα, Βέροια, Γιάννενα, Σπάρτη, Καλαμάτα, Διαβατά και Κυπαρισσία, μέχρι στιγμής. Έτσι, από τα τέσσερα πρώτα που άνοιξαν στις αρχές του 2017, όπως αποκάλυψε το Capital.gr., σε λιγότερο από τρεις μήνες ο αριθμός τους έχει 10πλασιαστεί.
Συνολικά έως 16.500 VLTs που θα διαχειρίζεται ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να εγκατασταθούν μέχρι τα μέσα του 2018, βάσει της προθεσμίας που έχει θέσει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Παράλληλα, αναμένεται να εκκινήσουν οι διαδικασίες για τα υπόλοιπα 18.500 VLTs, τη λειτουργία των οποίων θα αναλάβουν, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, 4 έως 10 παραχωρησιούχοι. Ως γνωστόν, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημοσίευση της σχετικής Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (RFI).
Το ομόλογο
Την ερχόμενη Τετάρτη, 15 Μαρτίου, ξεκινά η δημόσια εγγραφή για την έκδοση 5ετούς κοινού ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ), έως 200 εκατ. ευρώ. Η έκδοση διαιρείται σε 200.000 ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο προσδιορισμός της απόδοσης, της τιμής και τους επιτοκίου των ομολογιών, θα γίνει με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, το οποίο τηρείται από τους συντονιστές κυρίους ανάδοχους.
Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα αξιοποιηθούν για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, ποσό 72,1 εκατ. ευρώ θα δαπανηθεί για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και των πρακτορείων, 25,2 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου παιχνιδομηχανών (VLTs) και 20,3 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση τερματικών στοιχηματισμού τύπου self-service (SSBTs) και "virtual games" στα πρακτορεία. Σημειωτέον πως, εάν το ΚΟΔ δεν καλυφθεί σε ποσό τουλάχιστον 100 εκατ.ευρώ, θα ματαιωθεί η έκδοση.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το επιτόκιο αναμένεται σημαντικά υψηλότερο από αυτά που προσφέρουν οι τράπεζες για προθεσμιακές καταθέσεις. Το ελάχιστο ποσό εγγραφής είναι τα 1.000 ευρώ και για την απόκτηση ομολογιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα που βρίσκονται σε λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών καθώς δεν υπάρχουν περιορισμοί από τα capital controls.
Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι στη δημόσια προσφορά του Κοινού Ομολογιακού Δανείου (ΚΟΔ) είναι η Eurobank Ergasias και η Εθνική Τράπεζα. Οι δύο τράπεζες ενεργούν και ως σύμβουλοι στην έκδοση, ενώ ανάδοχοι είναι η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, η Euroxx Χρηματιστηριακή και η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος.