Ρεκόρ νέων επιχειρήσεων το 2024 με 63.000

Ρεκόρ νέων επιχειρήσεων το 2024 με 63.000

Εξαιρετικά θετικό με επιδόσεις ρεκόρ ήταν 2024 για το επιχειρείν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), φέτος άνοιξαν συνολικά 63.000 νέες επιχειρήσεις.

Αυτό αναφέρεται στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, ενώ πιο αναλυτικά γνωστοποιούνται τα εξής:

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 11%, καθώς το 2023 είχαν ιδρυθεί 58.200 επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια αύξηση που έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε μια ρότα ανάκαμψης και πως οι επιχειρηματίες δεν διστάζουν να δοκιμαστούν στα νέα δεδομένα της αγοράς, αφήνοντας κατά μέρος την επιφυλακτικότητα που υπήρχε τον πρώτο καιρό μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την υπερδεκαετή κρίση που βιώσαμε.

Σταθερά αυξητική τάση

Το γεγονός ότι το 2024 αποτελεί το αποκορύφωμα του επιχειρείν μιας σταθερής πορείας την τελευταία πενταετία, το αποδεικνύει η ψυχρή γλώσσα των αριθμών.

Ειδικότερα:

- Το 2020 καταγράφηκαν 42.000 νέες ενάρξεις επιχειρήσεων.

- Το 2021 αυξήθηκαν στις 46.400 οι νέες ενάρξεις.

- Το 2022 άγγιξαν τις 51.300.

- Το 2023 έφτασαν τις 58.200.

- Και φέτος, είχαμε, όπως προαναφέρθηκε, 63.000 νέες επιχειρήσεις, ήτοι μια αύξηση 50% σε σχέση με το 2020.

Η επίδοση αυτή συνιστά ιστορικό ρεκόρ, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να επανέρχεται στα επίπεδα προ οικονομικής ύφεσης, όταν χιλιάδες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους βάζοντας "λουκέτο".

Εντυπωσιακή είναι και η αναλογία των νέων επιχειρήσεων σε σχέση με εκείνες που κλείνουν. Το 2024, περίπου 22.200 επιχειρήσεις έκλεισαν, σημειώνοντας μείωση 11% από το 2023, όταν οι διακοπές λειτουργίας είχαν ανέλθει τότε, στις 25.000. Με βάση τα δεδομένα, για κάθε επιχείρηση που κλείνει, τρεις νέες ανοίγουν, φανερώνοντας τη δυναμική ανάπτυξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν ανήκουν κυρίως σε κατηγορίες όπως ατομικές και εποχιακές δραστηριότητες, ενώ αρκετές περιπτώσεις αφορούν επιχειρηματίες που μετασχηματίζουν τις παλιές τους εταιρείες σε νέες δομές ή που συνταξιοδοτούνται.

Οι κλάδοι που ξεχώρισαν

Η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει αναλυτικά τους κλάδους που πρωταγωνιστούν στις νέες ενάρξεις. Πρόκειται για τους εξής:

Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο: Με 11.609 νέες επιχειρήσεις, ο τομέας των καταστημάτων πώλησης τροφίμων (παντοπωλεία, μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ) κυριαρχεί, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή ζήτηση για προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης. Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας είναι αυτές που κυριαρχούν στον χώρο.

Εστίαση και Τουρισμός: Ο δεύτερος πιο δυναμικός κλάδος, με 9.433 νέες επιχειρήσεις, περιλαμβάνει κυρίως καφετέριες, εστιατόρια και τουριστικά καταλύματα. Η άνθηση αυτή αντικατοπτρίζει τη σημασία του τουρισμού ως "βαριάς βιομηχανίας" της χώρας.

Τεχνικά και Επιστημονικά Επαγγέλματα: Με 6.754 νέες επιχειρήσεις, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για επαγγέλματα όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί, που ιδρύουν ατομικές επιχειρήσεις για την καλύτερη διαχείριση εισοδημάτων και ασφάλισης.

Μεταποίηση: Αν και σταθερός σε σχέση με το 2023, ο τομέας της μεταποίησης σημείωσε περίπου 2.500 νέες εγγραφές, γεγονός που αντικατοπτρίζει την κυβερνητική στροφή προς την ενίσχυση της βιομηχανίας.

Αναλύοντας τη νομική μορφή των νέων εταιρειών, προκύπτει ότι:

- Το 37% είναι ατομικές επιχειρήσεις (23.368), με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει σε μικρές και πολύ μικρές δομές.

- Οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες (ΕΕ) φτάνουν τις 14.565, καταλαμβάνοντας φέτος τη δεύτερη θέση.

- Οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) υποχωρούν στην τρίτη θέση με 13.614.

- Σημαντική είναι η παρουσία των Ανώνυμων Εταιρειών (ΑΕ), οι οποίες αριθμούν 1.655 και χαρακτηρίζονται από μεγάλη κλίμακα δραστηριότητας και υψηλή απασχόληση.

Η μηνιαία κατανομή 

Η κατανομή των νέων επιχειρήσεων ανά μήνα φανερώνει μια έντονη δραστηριότητα στην αρχή του έτους που θα κλείσει τον κύκλο του σε λίγες ώρες.

Ειδικότερα:

Ιανουάριος και Φεβρουάριος: Καταγράφηκαν 7.388 και 7.495 νέες εγγραφές, αντίστοιχα, με τον Φεβρουάριο να αποτελεί μήνα-ρεκόρ.

Μάρτιος έως Ιούνιος: Σταθερή ροή, με τον Μάιο και τον Ιούνιο να σημειώνουν μικρότερες ενάρξεις λόγω εποχικότητας.

Καλοκαίρι και φθινόπωρο: Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος παρουσίασαν πτώση, αλλά από τον Σεπτέμβριο οι εγγραφές ανέκαμψαν.

Δεκέμβριος: Έχουν ήδη καταγραφεί 2.871 νέες επιχειρήσεις, με ημερήσιο μέσο όρο 173 ενάρξεις.

Περισσότερα από Forbes

Ποια αμερικανικά προϊόντα θα βρεθούν στο στόχαστρο της ΕΕ αν ναυαγήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με Τραμπ

Από το πετρέλαιο μέχρι τα αυτοκίνητα και τη σόγια, μια σειρά αγαθών μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με νέους δασμούς.

Μέσα στο εργοστάσιο της Waymo που δημιουργεί τα ρομποταξί του μέλλοντος

Το σχέδιο είναι να αυξηθεί εντυπωσιακά και να αυτοματοποιηθεί η παραγωγή.

Αγορά rent a car: Αυξημένος ανταγωνισμός και πίεση στα περιθώρια κέρδους

Παρά τη σταθερή ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και την αυξημένη ζήτηση, η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις.

Ακριβότερη η Βουλιαγμένη από Μαλδίβες και Μαυρίκιο

Μοιάζει απίστευτο αλλά η διαμονή στα θέρετρα της αθηναϊκής Ριβιέρας Four Seasons Astir Palace και One&Only κοστίζει παραπάνω από ότι στις ίδιες αλυσίδες στις δύο σμαραγδένιες τοποθεσίες.

Η νέα εποχή του πρώην Hilton Αθηνών

Απο το ιστορικο ξενοδοχειο στη δηµιουργια του "The Ilisian".

Όμιλος Σαράντη: Το αμερικάνικο όνειρο ζει το Carroten – Πού επενδύει 40 εκατ. ευρώ ο όμιλος

Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο – Σε εξέλιξη επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ.

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ: Νέα εποχή με 4 πυλώνες ανάπτυξης

Νέα κεφάλαια στο "βιβλίο" της πολυετούς της ιστορίας είναι έτοιμη να γράψει η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, µία από τις πιο ιστορικές ελληνικές εταιρείες στον χώρο της αυτοκίνησης.

Γιατί οι τράπεζες βλέπουν την αγορά της Κύπρου ως προέκταση και πύλη εισόδου προς ανατολάς

Τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες επενδύουν ήδη στην Κύπρο συνολικά ποσά που ξεπερνούν τα 1,9 δισ. ευρώ.

Ο Μασκ ξεμένει από ιδέες για να σώσει την Tesla

Τα προβλήματα της Tesla δεν θα λυθούν σύντομα, ακόμη και αν ο Μασκ γίνει ο πιο δραστήριος CEO.

Οι οικονομικές προκλήσεις για τον νέο Πάπα

Ο επόμενος Ποντίφικας δεν θα πρέπει να είναι μόνο θρησκευτικός ηγέτης, αλλά να έχει και δεξιότητες...CEO.