Miele Hellas: Η άλλοτε ζημιογόνος ελληνική θυγατρική επέστρεψε σε κέρδη και έγινε η ομπρέλα για 8 χώρες

Miele Hellas: Η άλλοτε ζημιογόνος ελληνική θυγατρική επέστρεψε σε κέρδη και έγινε η ομπρέλα για 8 χώρες

Του Γιώργου Λαμπίρη

Νέο διευρυμένο ρόλο αποκτά η Miele Hellas, η οποία θα έχει πλέον υπό την ομπρέλα της 8 ευρωπαϊκές αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε σχέση με τις 5 που διαχειριζόταν μέχρι πρότινος. Το νέο cluster, με επίκεντρο την Ελλάδα, ξεκίνησε να υφίσταται από την 1η Ιανουαρίου του 2025. Το cluster Miele Adria Aegean επεκτείνει τη δραστηριότητα σε Κροατία, Σλοβενία και Βοσνία με σκοπό να αναπτυχθεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η δημιουργία του cluster αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των ιδιοκτητών της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών να μεταδώσουν τη φιλοσοφία της εταιρείας και να δημιουργήσουν συνέργειες μεταξύ των συγκεκριμένων αγορών. Η εταιρεία κατάφερε να αντιστρέψει την εικόνα που είχε έως και το 2019, όταν και ήταν ζημιογόνα επί σειρά ετών και από το 2020 κατέγραψε διαδοχικά κερδοφόρα αποτελέσματα, με εξαίρεση το 2023, όπου σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Θάνο Κυριαζή, η Miele Hellas επιβαρύνθηκε με πρόσθετους φόρους.

Η Miele Hellas είχε μέχρι πρότινος την ευθύνη για Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, Κόσοβο και Β. Μακεδονία με δύο γραφεία σε Αθήνα και Λευκωσία και απασχολούσε 103 άτομα προσωπικό. Πλέον, προστίθενται και δύο νέα γραφεία σε Λιουμπλιάνα και Ζάγκρεμπ και ο οργανισμός θα αποτελείται από 153 άτομα προσωπικό. Σε επίπεδο κύκλου εργασιών και από τις 8 χώρες, θα ανέρχεται στα 64 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προσθέτει τρία νέα σημεία πώλησης που βρίσκονται ήδη σε αυτές τις αγορές και απευθύνεται σε έναν συνολικό πληθυσμό 26 εκατομμυρίων, απολαμβάνοντας μερίδιο αγοράς κοντά στο 4% στο σύνολο των αγορών που δραστηριοποιείται. Ταυτόχρονα, η ελληνική θυγατρική έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε μεγαλύτερη περιφέρεια. Στόχος είναι να ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών το 2025 υπό το νέο cluster που δημιουργήθηκε. 

Στα 40 εκατομμύρια ευρώ ο τζίρος το 2024

Το 2024, ο κύκλος εργασιών από τις πέντε αγορές που είχε παρουσία μέχρι πρότινος, η Miele Hellas ανήλθε στα 40 εκατομμύρια ευρώ με ανάπτυξη 10% σε σχέση με το 2023. Διαθέτει 5 ιδιόκτητα καταστήματα, προσθέτοντας 2 νέα στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Το μερίδιο αξίας είναι 4,5% στις κατηγορίες που δραστηριοποιείται, εμφανίζοντας ανάπτυξη 0,8 μονάδες το 2024. Η ανάπτυξη του 2024 οφείλεται στις επιδόσεις της Ελλάδας, όπου η εταιρεία είχε ανάπτυξη κατά 12% σε σχέση με το 2023, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατάφερε να μεγαλώσει κατά 50%. Είναι κάτι που συνέβη με τρόπο υγιή και βιώσιμο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας και managing director του Cluster Adria Aegean, Θάνο Κυριαζή, ξεδιπλώνοντας τις προοπτικές της επιχείρησης για το μέλλον. Η εταιρεία κινήθηκε περαιτέρω ανοδικά το 2024, εφαρμόζοντας ένα αποτελεσματικότερο μοντέλο επιλεκτικής διανομής που ενισχύει τα μεγέθη της, ενώ καταφέρνει να απευθύνεται σε περισσότερους καταναλωτές, γεγονός που ενισχύει το μερίδιο αγοράς της. 

Το 2023 είχε ζημίες λόγω του ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής της Miele Hellas κατέβαλε πρόσθετους φόρους. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημιογόνα στις 493,77 χιλιάδες ευρώ τη συγκεκριμένη χρονιά και τα αποτελέσματα μετά από φόρους ήταν ζημιογόνα στις 912,68 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, το 2023 ήταν μία κερδοφόρα λειτουργικά χρονιά, όπως επισήμανε ο ίδιος. Έχει γυρίσει σε κερδοφορία από το 2020 και ύστερα και έχουμε ένα υγιές μοντέλο που μας επιτρέπει να επενδύουμε επειδή είναι κερδοφόρο. Το 2024 η κερδοφορία θα είναι στο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με επίσης κερδοφόρες χρονιές, όπως το 2021 και το 2022 (ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη), ωστόσο επισήμανε ότι δεν έχει γίνει η εκκαθάριση για να προκύψει το καθαρό κέρδος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, το ΕΒΙΤDA πέρυσι εμφάνισε περιθώριο αντίστοιχο με το 4% του τζίρου κοντά στα 1,6 εκατ. ευρώ και ΕΒΙΤ στα επίπεδα του 3% κοντά στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ. "Καταφέραμε να κάνουμε έναν ζημιογόνο οργανισμό να είναι σταθερά κερδοφόρος. Και αυτό μας δημιουργεί χώρο να κάνουμε επενδύσεις στην Ελλάδα", πρόσθεσε ο Θ. Κυριαζής. 

Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία, το 2024 αναπτύχθηκε με 44% σε πωλήσεις λόγω της δυναμικής αυτών των αγορών όπου στηρίζει τη στρατηγική έως και το 2030. Επίσης, προέβη σε κινήσεις επέκτασης της διανομής στις τρεις αυτές χώρες που φαίνεται να αποδίδουν. Τρίτος πυλώνας είναι οι επενδύσεις σε αυτές τις αγορές αλλά και στον τομέα της επικοινωνίας των προϊόντων και του brand. 

Ένας ακόμα άξονας ανάπτυξης είναι το κανάλι Direct to Consumer, το οποίο αφορά σε απευθείας πωλήσεις προς τον καταναλωτή μέσα από τα ιδιόκτητα καταστήματα όπου εμφάνισε ανάπτυξη 24% με οργανική ανάπτυξη. Επίσης, τα δύο νέα σημεία που προστέθηκαν, φέρνουν ένα νέο σχήμα καταστημάτων που σχεδιάστηκε και υλοποιείται στην Ελλάδα με συνεργασία στο Kitchen Retail, γεγονός που προσέλκυσε την προσοχή της Miele παγκοσμίως λόγω των αποτελεσμάτων που φέρνει. Επίσης, αναπτύχθηκαν οι πωλήσεις στο eshop κατά 57% και θα συνεχίσει να επενδύει σε αυτό. 

Η εταιρεία, σε τεμάχια αναπτύχθηκε κατά 13% το 2024, ενώ δεν έκανε αυξήσεις, αναγνωρίζοντας την πίεση που προέρχεται από τον πληθωρισμό. Επιπλέον, οι προτεινόμενες τιμές λιανικής δεν άλλαξαν τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τον managing director της Miele Hellas.

Σε ό,τι αφορά τον Κωτσόβολο, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια σκέψη επανέναρξης της συνεργασίας με τη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών από πλευράς τζίρου στην Ελλάδα. 

Στόχος τα 100 εκατομμύρια 

Στόχος είναι να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. Στρατηγικές προτεραιότητες για να συμβεί αυτό είναι η διαφοροποίηση και η δημιουργία για καταναλωτές και συνεργάτες της εταιρείας. Η πρώτη στρατηγική επιλογή είναι ο οργανισμός της Miele Hellas, επενδύοντας σημαντικά και με συνέπεια στην ανάπτυξη του οργανισμού που κάθε χρόνο αναπτύσσεται και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, επιδιώκοντας να προσελκύει τα καλύτερα μυαλά της αγοράς. Επενδύει επίσης στην ενδυνάμωση του προσωπικού για να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της διαρκώς μεταβαλλόμενης αγοράς. Επένδυση γίνεται και στην κουλτούρα υψηλής απόδοσης. Στρατηγικό σημείο για την ανάπτυξη είναι και η εξωστρέφεια μέσω της επικοινωνίας του brand.

Περισσότερα από Forbes

Witside: Νέα διψήφια ανάπτυξη και διεθνής επέκταση για την ελληνική εταιρεία που καινοτομεί σε data και ΑΙ

Σύμφωνα με τον CEO, η εταιρεία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, για πιθανές εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες.

Απογοήτευσαν τα έσοδα της McDonald's στο δ' τρίμηνο

Επηρεασμένα από το θανατηφόρο ξέσπασμα E. Coli.

Αθ. Πουκαμισάς: Πώς θα γίνει η επένδυση των 29 εκατ. με ανέγερση σχολείου στην Παλλήνη

Γνωστοποίησε την υλοποίηση επένδυσης για την κατασκευή σχολικής μονάδας σε ιδιόκτητη έκταση στην Παλλήνη.

Neurohive: H startup από τη Θεσσαλονίκη που οδηγεί τις φάρμες στην ψηφιακή εποχή

Η εταιρεία, που στοχεύει στη δημιουργία ενός "Ψηφιακού Κτηνοτρόφου", πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση 175.000 ευρώ.

Εθνική Ασφαλιστική: Αντίστροφη μέτρηση για τις κινήσεις Πειραιώς και Εθνικής στην κούρσα εξαγοράς

Η αγορά περιμένει από την Πειραιώς την υποβολή προσφοράς. "Δεν υπάρχει οριστική συμφωνία", δηλώνει η τράπεζα.

Evercurious VC: Η πρώτη επένδυση του ελληνικού fund και οι επόμενοι στόχοι

Ποια τα σχέδια που έχει για την Ελλάδα η ελβετική εταιρεία στην οποία επένδυσε το ελληνικό VC.

Apple: Κέρδη υψηλότερα των προσδοκιών παρά την πτώση των πωλήσεων στην Κίνα

Οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα έχασαν τις προσδοκίες. Εντυπωσιακές πωλήσεις για Mac, iPad.

Η Boeing είναι από τις πιο ζημιογόνες εταιρείες του 21ου αιώνα

Έχει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 27 εισηγμένες (S&P 500) που σημειώνουν ζημίες για τουλάχιστον 6 σερί χρόνια από το 1999.

Flexfin: Ποια είναι η fintech εταιρεία που εξαγόρασε η Alpha Bank

Η κυπριακή Flexfin LTD είναι πολυμετοχική εταιρεία, με πάνω από 45 διαφορετικούς μετόχους, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας.

Ζημίες άνω των 11 δισ. δολαρίων το 2024 ανακοίνωσε η Boeing

Από το 2019 έχει χάσει περισσότερα από $30 δισ.