Ράλι στις τιμές των LNG Carriers - Σε άνοδο τα bulkers

Ράλι στις τιμές των LNG Carriers - Σε άνοδο τα  bulkers

Της Αναστασίας Βαμβακά

Φορτηγά και LNG οι μεγάλοι κερδισμένοι των τελευταίων ημερών στη ναυλαγορά. Οι ναύλοι στα LNG carriers, με μεταφορική ικανότητα περίπου στα 160.000 κ.μ., κατέγραψαν μεγάλη άνοδο την εβδομάδα, με την τιμή τους να καταγράφει την υψηλότερη απόδοση των τελευταίων εννιά μηνών. Με άνοδο προχώρησε και η αγορά ξηρού φορτίου καθώς κέρδη παρουσίασαν όλα τα μεγέθη, με μεγαλύτερη να σημειώνεται στα Capes, ενώ στα δεξαμενόπλοια ο ούριος άνεμος συνεχίζει να ανεβάζει τα ναύλα τους. 

Ωστόσο, οι προβλέψεις για το 2024 και για τα φορτηγά και τα containerships είναι δυσοίωνες, που έρχεται ως συνέχεια των εξασθενημένων ναύλων στα χύδην ξηρού από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ειδικότερα, οι ναύλοι στα LNG carriers ανατολικά του Σουέζ σημείωσαν άνοδο 50.000 δολάρια τη μέρα και ανέρχονται στα 180.000/ημέρα, ενώ δυτικά του Σουέζ καταγράφηκε άνοδος της τάξης των 30.000 δολαρίων την ημέρα, με σύνολο ναύλων 170.000 δολάρια τη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Σεπτέμβριο του 2022 τα ναύλα ήταν 120.000 δολάρια ανά ημέρα και μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου του 2022 λόγω κυρίως των γεωπολιτικών εξελίξεων είχαν εκτοξευτεί στα 350.000 δολάρια την ημέρα. 

Και στον τομέα των φορτηγών, τα νέα είναι θετικά – και για αυτή την εβδομάδα- ειδικά για τα Capes που ανέβηκαν κατά 24,9%, τα Kamsarmaxes +0,76%, τα Supramaxes +10,11% και τα Handies +5,7% , σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι, ο BDI αυξήθηκε κατά 121 μονάδες (σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) και έκλεισε στις 1186 μονάδες.

Σε ό,τι όμως αφορά την τελευταία εβδομάδα, στην Ασία παρατηρήθηκε αρκετή κινητικότητα. Στη συνέχεια της εβδομάδας οι ρυθμοί υποχώρησαν, διατηρώντας όμως οι ναύλοι πάντα τις ανοδικές τάσεις τους για τα φορτηγά τύπου Capes. Τα επίπεδα του δείκτη στη διαδρομή Αυστραλία-Κίνα έκλεισαν την Παρασκευή στα 8,3 $/tn. Στον Ατλαντικό η ομαλή έναρξη της εβδομάδας βρήκε τους πλοιοκτήτες να μη δείχνουν διατεθειμένοι να κλείσουν στα επίπεδα των ναυλωτών. Η βελτίωση της ζήτησης στον Βορρά επηρέασε τη συνολική εικόνα του Ατλαντικού οδηγώντας σε γενικότερη άνοδο των ναύλων.

Γκρίζα σύννεφα από το 2024

Ωστόσο, οι προβλέψεις για τον κλάδο για τη νέα χρονιά είναι δυσάρεστες για τους πλοιοκτήτες. Σύμφωνα με την ανάλυση της Bimco, τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου που μεταφέρουν  κυρίως σιδηρομετάλλευμα, άνθρακα σιτηρά, αναμένει οριακή βελτίωση του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης πλοίων, μέχρι το τέλος του 2024. Η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 1%-2% το 2023 και το 2024, ενώ η αύξηση της ζήτησης προβλέπεται σε 1,5%-2,5% το 2023 και 1%-2% το 2024.  Με δεδομένο το σενάριο για χαμηλή ζήτηση, το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, ιδίως το 2024.

Πάντως, σύμφωνα με την Bimco η αύξηση του όγκου των φορτίων κυρίως στο σιδηρομετάλλευμα αναμένεται να εξασθενήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο, περιορίζοντας τα κέρδη. Το 2024, οι τιμές των ναύλων θα μπορούσαν να παραμείνουν γύρω στα επίπεδα του 2023 ή ακόμη και να εξασθενήσουν, καθώς η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνεται. Κλειδί για τους υπόλοιπους μήνες αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά η Κινεζική οικονομία, για το αν θα υπάρξει περαιτέρω αποδυνάμωση και άρα οριακή αύξηση η πτώση των ναύλων στη spot αγορά. 

Περισσότερα από Forbes

Δεξαμενόπλοια VLCC: Ενισχυμένα τα ναύλα τους παρά τις προκλήσεις

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υποτονικές καθώς οι προοπτικές ζήτησης γίνονται ασαφείς. Τα ναύλα στα δεξαμενόπλοια VLCC παραμένουν σταθερά και σε ορισμένες θαλάσσιες διαδρομές αυξημένα.

Ανεβασμένα τα ναύλα - Τι φέρνει το 2024 και το 2025 για τα φορτηγά πλοία

Το 2024 το εμπόριο ξηρού χύδην πρόκειται να γίνει μάρτυρας μιας σημαντικής προσθήκης 495 σκαφών, που συνολικά ανέρχονται σε 34,8 εκατομμύρια dwt.

Αύξηση 53% στις παραγγελίες νέων πλοίων από Έλληνες Εφοπλιστές

Οι Κινέζοι εφοπλιστές έχουν κάνει τις περισσότερες παραγγελίες, μετρώντας 554 πλοία και ακολουθούν οι Ιάπωνες. Τρίτοι οι Έλληνες εφοπλιστές.

Μελίνα Τραυλού: Σημαντική επένδυση στα logistics για τη διαχείριση 100.000+ οχημάτων

Επίσης, η Νeptune Lines πρόσφατα προχώρησε στην παραγγελία δύο πλοίων μεταφοράς οχημάτων νέας γενιάς,

Με ελληνική σημαία κυματίζουν τέσσερα νέα δεξαμενόπλοια του ομίλου Τσάκου

Με κάθε λαμπρότητα έπεσαν στη θάλασσα τα νέα tankers του ομίλου, που έχει σπάσει το φράγμα των 100 πλοίων εν πλω.

Οι αιτίες της αναταραχής στα ναύλα - Τα κρίσιµα γεγονότα

Αναταραχή στα ναύλα, κυρίως στην αγορά των φορτηγών πλοίων, έχει φέρει ο Αύγουστος.

Λιμάνια: Νέες επενδύσεις, νέα σχήµατα

Οι αλλαγές που υλοποιούνται στα λιμάνια αυξάνουν τη συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα και τις επενδύσεις.

Ελληνική ναυτιλία: Οι Ελληνίδες στα ηνία των μεγαλύτερων παγκόσμιων ναυτιλιακών κολοσσών

Ολοένα και πιο ισχυρή παρουσία στον άκρως ανταγωνιστικό και παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο της ναυτιλίας αποκτούν οι γυναίκες.

Αναγκαίες τομές 10 δισ. στην ακτοπλοΐα

Νέα πράσινα πλοία της ακτοπλοΐας έως και 100 μέτρων σίγουρα μπορούν να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα

Ούριος άνεμος φυσά ξανά για την κρουαζιέρα

Η επάνοδος της αγοράς της κρουαζιέρας μετά την πανδημία ήταν κάτι παραπάνω από γρήγορη. Τη χρονιά που πέρασε οι αφίξεις κινήθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ, ξεπερνώντας μάλιστα τις επιδόσεις του 2019. Συνολικά, το 2022, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στη χώρα μας σε ελληνικά λιμάνια ανήλθαν σε 4.780 και ο αριθμός επιβατών σε 4.629.650. Πώς η κρουαζιέρα κατάφερε να αφήσει πίσω τις απώλειες της πανδημίας και ετοιμάζεται φέτος για νέο ρεκόρ.

Γ. Πιέρρος: Το μέλλον κρύβει προκλήσεις, αλλά και τεράστιες ευκαιρίες για την ελληνική ναυτιλία

Ποιες είναι οι νέες τάσεις που καταγράφηκαν στις επιχειρηματικές κινήσεις.

Νικόλαoς Τσάκος: Η ναυτιλία, όπως και η ζωή, είναι μαραθώνιος παρά σπριντ

Ο διπλός εορτασμός της ΤΕΝ, της ίδρυσής της και της εισόδου της στο New York Stock Exchange (NYSE), συμπίπτει με ακόμα μία χρονιά-ρεκόρ στα έσοδα του ομίλου. Ο Έλληνας εφοπλιστής και πρώην πρόεδρος της Intertanko, Νικόλας Τσάκος, ίδρυσε την ΤΕΝ ως startup το 1993 –πολύ πριν η έννοια των startups κατακτηθεί ευρέως– και από τότε η πορεία της είναι εντυπωσιακή. Ως καπετάνιος της, στα δύσκολα διαχειρίστηκε πέντε παγκόσμιες κρίσεις.