Του Στάθη Βασιλόπουλου
Η Volton είναι από σήμερα και επίσημα ο τέταρτος "παίκτης" στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, προσφέροντας υπηρεσίες και συνδυαστικά πακέτα κινητής τηλεφωνίας. Όπως ανακοίνωσαν τα στελέχη του ενεργειακού παρόχου κατά τη διάρκεια χτεσινοβραδινής εκδήλωσης, η επέκταση στις τηλεπικοινωνίες αποτελεί το στρατηγικό βήμα για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος υπηρεσιών, που θα καλύπτει τις ανάγκες των πελατών τόσο για ενέργεια όσο και για επικοινωνία.
Η Volton κάνει "ντεμπούτο" στην αγορά των telcos με πακέτα κινητής τηλεφωνίας καθώς και με συνδυαστικά πακέτα κινητής τηλεφωνίας και ενέργειας. Σε δεύτερο χρόνο θα διαθέσει και προγράμματα καρτοκινητής. Η Volton καθίσταται πλέον η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που βγαίνει στην αγορά με συνδυαστικά πακέτα ενέργειας και κινητής τηλεφωνίας με το εμπορικό όνομα (brand name) Οrizon.
Τα μηνιαία προγράμματα συμβολαίου της Οrizon ξεκινούν από τα 18 ευρώ για όλους και από 15 ευρώ για τους συνδρομητές ενέργειας Volton. Όλα δίνουν απεριόριστη ομιλία, απεριόριστα SMS και δυνατότητα πρόσβασης στο ίντερνετ με χρέωση που κλιμακώνεται ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων (5GB, 15GB, 35GB). Το ακριβότερο πρόγραμμα κινητής (Οrizon Unlimited) προσφέρει στους χρήστες απεριόριστα δεδομένα και κοστίζει 26 ευρώ για τους συνδρομητές ενέργειας Volton και 30 για όλους. Τα πακέτα κινητής που συνδυάζονται με την ενέργεια ξεκινούν από τα 46 ευρώ το μήνα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της χτεσινής εκδήλωσης όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της OrizΟn, ο Managing Director της Volton, Διονύσης Τσίτος, είπε ότι η επένδυση για την είσοδο στην κινητή τηλεφωνία ανήλθε στα 15 εκατ. ευρώ.
Η Volton, συμφερόντων των επιχειρηματικών οικογενειών Μπάκου – Καϋμενάκη, θα δραστηριοποιηθεί ως εικονικός πάροχος (mobile virtual network operator – MVNO) με "όχημα" την εμπορική συμφωνία την οποία έχει συνάψει με την Vodafone ήδη από το 2023, προκειμένου να παρέχει αυτόνομα τις δικές της υπηρεσίες στην κινητή τηλεφωνία.
Η συμφωνία με τη Vodafone είναι εξαετούς διάρκειας και προβλέπει τη χρησιμοποίηση του φάσματος του τηλεπικοινωνιακού παρόχου από τη Volton. Πάνω εκεί η Volton έχει "χτίσει" δικό της δίκτυο κορμού και έχει αναπτύξει διασυνδέσεις με εθνικούς και διεθνείς παρόχους.
Η παρουσία της εταιρείας ως εικονικού παρόχου, θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε όξυνση του ανταγωνισμού συμπιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές, προς όφελος των καταναλωτών. Το αν η κίνηση της Volton θα επηρεάσει – και σε ποιο βαθμό- τα δεδομένα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς μένει να φανεί στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία εν Ελλάδι εταιρεία που είχε δραστηριότητα ως MVNO ήταν η Cyta Hellas, μέσω συμφωνίας με την Vodafone. Εν συνεχεία, η Cyta Hellas εξαγοράστηκε από τη Vodafone, σε μια συμφωνία ύψους 118 εκατ. ευρώ. Το μοντέλο του εικονικού παρόχου γνωρίζει ιδιαίτερη απήχηση στο εξωτερικό με τον αριθμό τους σε παγκόσμιο επίπεδο να ξεπερνά τις 2.000. Το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και σε χώρες, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Ολλανδία.