Protavio: Παράγει "made in Greece" εργαλεία διάγνωσης του καρκίνου

Protavio: Παράγει "made in Greece" εργαλεία διάγνωσης του καρκίνου

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Στην περαιτέρω επέκταση της παρουσίας της στην Αμερική στοχεύει για το επόμενο διάστημα η Protavio, μια ελληνική και 100% εξαγωγική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και παραγωγή νέων διαγνωστικών προϊόντων για τη βελτίωση της ποιότητας της υγείας.

Η έδρα και το εργαστήριο της Protavio στεγάζονται στο Επιστημονικό Πάρκο Δημόκριτος, στην Αθήνα, ενώ η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις και στη Mασαχουσέτη των ΗΠΑ. 

Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο Λεωνίδας Αλεξόπουλος, co-founder της Protavio και καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), η Protavio επικεντρώνεται στη συνεργασία με εταιρείες σε Ευρώπη και Αμερική για την ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Επιπλέον, παράγει ένα εκατομμύριο τεστ τον χρόνο για τον έλεγχο παιδιατρικών εμβολίων. 

Λεωνίδας Αλεξόπουλος, 17.05.2024

Τα επόμενα βήματα της εταιρείας περιλαμβάνουν τη διεύρυνση του εργαστηρίου και της ομάδας της προκειμένου να είναι σε θέση να αναπτύξει ακόμη περισσότερα διαγνωστικά εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας της υγείας, στοχεύοντας και σε άλλους τύπου καρκίνου, όπως πνεύμονα, στήθους και τραχήλου της μήτρας.

"Όνειρό μας είναι να φτιάξουμε καινούρια διαγνωστικά εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας της υγείας των ανθρώπων”, τονίζει ο κ. Αλεξόπουλος. 

Η πορεία της Protavio 

Ο κ. Αλεξόπουλος σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, αρχικά στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ και αργότερα στο Χάρβαρντ και το ΜΙΤ. Το 2008 αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου ανέλαβε θέση λέκτορα στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, στον τομέα της Βιοϊατρικής. Από τότε ανάπτυξε την έρευνα μέσα στο εργαστήριο στο ΕΜΠ, αλλά πάντα, όπως λέει, ήθελε να μπορέσει να μετουσιώσει τη δουλειά του σε ένα προϊόν ή υπηρεσία για το καλό της ανθρωπότητας.

Έτσι, το 2011, μαζί με τη Σοφία Σταματάτου, Χημικό Μηχανικό με MSc στη Ρομποτική και MBA - επίσης από το ΕΜΠ - ίδρυσαν την Protavio (www.protavio.com), έχοντας αρχικά στη διάθεσή τους ένα πολύ μικρό κεφάλαιο, καθώς εκείνη την εποχή δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση ούτε σε επενδυτικά κεφάλαια ούτε σε τραπεζικά δάνεια. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Αλεξόπουλος, βασιζόμενη στην τεχνολογία της, η Protavio κατάφερε να βρει τους πρώτους της πελάτες της και να μεγαλώσει οργανικά. Η εταιρεία έχει μάλιστα καταφέρει τα τελευταία πέντε χρόνια να κλείσει συμβόλαια με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, ενώ από τον τρίτο χρόνο από την ίδρυσή της είναι σταθερά κερδοφόρα.

Protavio 1 17.05.2024

Η ομάδα της Protavio αποτελείται αυτήν τη στιγμή από 11 άτομα. 

Καινοτόμες τεχνολογίες και ΑΙ

Η ελληνική εταιρεία, την οποία στις αρχές του χρόνου είχε επισκεφθεί στον Δημόκριτο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνδυάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) με τα οφέλη καινοτόμων πρωτεομικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των Olink και Luminex. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, "αυτό που διαφοροποιεί την Protavio από άλλες εταιρείες του εξωτερικού είναι ότι συνδυάζει τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην πρωτεομική με Τεχνητή Νοημοσύνη και με το σύστημα διαχείρισης ποιότητας που απαιτείται από την ΕΕ και την Αμερική ώστε να μπορεί μια εταιρεία να παράγει διαγνωστικά προϊόντα”. 

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Τι προμηνύει η "μαύρη αγορά" των τερματικών της Starlink στο Ιράν

Θα μπορούσε να σπάσει το ψηφιακό σιδηρούν παραπέτασμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Τα νέα καταστήματα των μεγαλύτερων λιανεμπόρων στην Ελλάδα - Άφιξη Nike στη Στοά Αρσακείου

Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου λειτούργησαν 28 νέα καταστήματα στις βασικές εμπορικές αγορές της Αθήνας.

kleesto: Από την Ελλάδα στο Μαϊάμι και στην Καραϊβική η start up που αυτοματοποιεί τον τουρισμό

Η εταιρεία αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει μια νέα στρατηγική συνεργασία στον τομέα του yachting.

Cosmos Sport: Από ένα κατάστημα 40 τετραγωνικών το ’82, όμιλος 200 εκατομμυρίων το ‘24

Φέτος το έμψυχο δυναμικό του Cosmos Group αγγίζει τα 2.000 άτομα ενώ στο πλάνο για τα έτη 2025-2029 είναι να ανοίγει 10 καταστήματα ετησίως σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κινεζικές εταιρείες αυτοκινήτου που μπήκαν με αξιώσεις στην ελληνική αγορά - Τα μερίδια των "παικτών"

Μερίδια από τις ευρωπαϊκές εταιρείες αυτοκινήτων αποσπούν το τελευταίο διάστημα οι κινεζικές.

Η OpenAI απειλεί τα "παραδοσιακά" έσοδα της Google

Τα έσοδα από την Google Search πιθανόν θα μειωθούν μακροπρόθεσμα λόγω των νέων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Fund Managers: Γιατί το 2025 θα είναι καλύτερο για τις ελληνικές startups

Το ελληνικό οικοσύστημα startups παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη και αυξανόμενες προοπτικές.

MLS: Έτσι ναυάγησε η εταιρεία που ήθελε να γίνει ελληνική Apple

Από τις μεγάλες προσδοκίες στην κατρακύλα δίχως φρένο. Οι λάθος χειρισμοί και οι αδέξιες στρατηγικές κινήσεις που την οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού.

Wealthyhood: Στρατηγικές συνεργασίες και επέκταση στη νότια Ευρώπη μέσα στο 2025

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την άδεια λειτουργίας από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η παλιά και η νέα SATO: Η λύση της εταιρείας και η νέα εποχή

H επικοινωνιακή ιστορία της SATO βασίστηκε στο διάσημο για την εποχή διαφημιστικό μότο "Ή κάτω ή SATO".

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max