Protavio: Παράγει "made in Greece" εργαλεία διάγνωσης του καρκίνου

Protavio: Παράγει "made in Greece" εργαλεία διάγνωσης του καρκίνου

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Στην περαιτέρω επέκταση της παρουσίας της στην Αμερική στοχεύει για το επόμενο διάστημα η Protavio, μια ελληνική και 100% εξαγωγική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και παραγωγή νέων διαγνωστικών προϊόντων για τη βελτίωση της ποιότητας της υγείας.

Η έδρα και το εργαστήριο της Protavio στεγάζονται στο Επιστημονικό Πάρκο Δημόκριτος, στην Αθήνα, ενώ η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις και στη Mασαχουσέτη των ΗΠΑ. 

Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο Λεωνίδας Αλεξόπουλος, co-founder της Protavio και καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), η Protavio επικεντρώνεται στη συνεργασία με εταιρείες σε Ευρώπη και Αμερική για την ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Επιπλέον, παράγει ένα εκατομμύριο τεστ τον χρόνο για τον έλεγχο παιδιατρικών εμβολίων. 

Λεωνίδας Αλεξόπουλος, 17.05.2024

Τα επόμενα βήματα της εταιρείας περιλαμβάνουν τη διεύρυνση του εργαστηρίου και της ομάδας της προκειμένου να είναι σε θέση να αναπτύξει ακόμη περισσότερα διαγνωστικά εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας της υγείας, στοχεύοντας και σε άλλους τύπου καρκίνου, όπως πνεύμονα, στήθους και τραχήλου της μήτρας.

"Όνειρό μας είναι να φτιάξουμε καινούρια διαγνωστικά εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας της υγείας των ανθρώπων”, τονίζει ο κ. Αλεξόπουλος. 

Η πορεία της Protavio 

Ο κ. Αλεξόπουλος σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, αρχικά στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ και αργότερα στο Χάρβαρντ και το ΜΙΤ. Το 2008 αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου ανέλαβε θέση λέκτορα στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, στον τομέα της Βιοϊατρικής. Από τότε ανάπτυξε την έρευνα μέσα στο εργαστήριο στο ΕΜΠ, αλλά πάντα, όπως λέει, ήθελε να μπορέσει να μετουσιώσει τη δουλειά του σε ένα προϊόν ή υπηρεσία για το καλό της ανθρωπότητας.

Έτσι, το 2011, μαζί με τη Σοφία Σταματάτου, Χημικό Μηχανικό με MSc στη Ρομποτική και MBA - επίσης από το ΕΜΠ - ίδρυσαν την Protavio (www.protavio.com), έχοντας αρχικά στη διάθεσή τους ένα πολύ μικρό κεφάλαιο, καθώς εκείνη την εποχή δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση ούτε σε επενδυτικά κεφάλαια ούτε σε τραπεζικά δάνεια. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Αλεξόπουλος, βασιζόμενη στην τεχνολογία της, η Protavio κατάφερε να βρει τους πρώτους της πελάτες της και να μεγαλώσει οργανικά. Η εταιρεία έχει μάλιστα καταφέρει τα τελευταία πέντε χρόνια να κλείσει συμβόλαια με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, ενώ από τον τρίτο χρόνο από την ίδρυσή της είναι σταθερά κερδοφόρα.

Protavio 1 17.05.2024

Η ομάδα της Protavio αποτελείται αυτήν τη στιγμή από 11 άτομα. 

Καινοτόμες τεχνολογίες και ΑΙ

Η ελληνική εταιρεία, την οποία στις αρχές του χρόνου είχε επισκεφθεί στον Δημόκριτο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνδυάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) με τα οφέλη καινοτόμων πρωτεομικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των Olink και Luminex. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, "αυτό που διαφοροποιεί την Protavio από άλλες εταιρείες του εξωτερικού είναι ότι συνδυάζει τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην πρωτεομική με Τεχνητή Νοημοσύνη και με το σύστημα διαχείρισης ποιότητας που απαιτείται από την ΕΕ και την Αμερική ώστε να μπορεί μια εταιρεία να παράγει διαγνωστικά προϊόντα”. 

Περισσότερα από Forbes

Γιατί οι τράπεζες βλέπουν την αγορά της Κύπρου ως προέκταση και πύλη εισόδου προς ανατολάς

Τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες επενδύουν ήδη στην Κύπρο συνολικά ποσά που ξεπερνούν τα 1,9 δισ. ευρώ και στοχεύουν σε κοινοπρακτικά δάνεια.

Ο Μασκ ξεμένει από ιδέες για να σώσει την Tesla

Τα προβλήματα της Tesla δεν θα λυθούν σύντομα, ακόμη και αν ο Μασκ γίνει ο πιο δραστήριος CEO.

Τερκενλής: Από τη Θεσσαλονίκη στις διεθνείς αγορές με όχημα το ελληνικό τσουρέκι

Η ιστορία επιτυχίας της ελληνικής εταιρείας, η μετάβαση στη δεύτερη γενιά, η επέκταση του δικτύου, η οικονομική πορεία και τα επενδυτικά πλάνα.

Intel: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα έσοδα - Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το β' τρίμηνο

Η μετοχή υποχώρησε άνω του 7% στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές.

Brainomix: Η startup με ελληνικές ρίζες που αλλάζει τα δεδομένα στη φροντίδα των εγκεφαλικών

Η εταιρεία με Έλληνα συν-ιδρυτή άντλησε πρόσφατα $18 εκατ. σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series C.

Η αμερικανική Lyft αποκτά έναντι 175 εκατ. ευρώ την FreeNow, που είχε εξαγοράσει το ελληνικό TaxiBeat

Δυναμική είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά για την ανταγωνίστρια της Uber.

Cash cow η Ελλάδα για τη Zara – Το νέο μοντέλο καταστημάτων

Πού ανοίγει και πού κλείνει καταστήματα ο ισπανικός κολοσσός Inditex.

Το Starlink μπορεί να "προσγειώσει ανώμαλα" την αποτίμηση της SpaceX

Οι bullish εκτιμήσεις για τη SpaceX του Μασκ αγνοούν τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Starlink

Pod Network: Η Web3 startup με ελληνικό DNA που άντλησε 10 εκατ. δολ. και ανοίγει γραφείο στην Ελλάδα

Στο γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν και Έλληνες angel investors, όπως ο Απ. Αποστολάκης.

Startups: Περισσότερες οι "γεννήσεις" νέων μονόκερων το 2024

Ο πιο πολύτιμος νέος μονόκερος του 2024 ήταν η xAI του Έλον Μασκ, που "μπήκε" στη λίστα με αποτίμηση 24 δισ. δολ.