Προϊόντα ομορφιάς: Skroutz, Wolt και efood market ρυθμιστές για το τζίρο της αγοράς

Προϊόντα ομορφιάς: Skroutz, Wolt και efood market ρυθμιστές για το τζίρο της αγοράς

Του Γιώργου Λαμπίρη

Οικονομικότερες λύσεις και για την αγορά προϊόντων δευτερευούσης σημασίας για την καθημερινότητά τους πέρα από τα βασικά καταναλωτικά αγαθά που αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ, αναζητούν οι καταναλωτές. Το συγκεκριμένο γεγονός δίνει περισσότερο χώρο και στον τομέα των καλλυντικών και αρωμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Convert Group και του επικεφαλής της, Παναγιώτη Γκεζερλή, τα οποία προκύπτουν από την ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων. 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Convert Group διαφαίνεται συνεχόμενη αύξηση διείσδυσης στο χώρο των καλλυντικών και αρωμάτων, κυρίως από το Σεπτέμβριο του 2023, για το skroutz. Ο λόγος με βάση τη σχετική ανάλυση της εταιρείας μετρήσεων δεδομένων αγοράς είναι ότι οι καταναλωτές, λόγω και του πληθωρισμού αναζητούν την πιο συμφέρουσα τιμή. Ταυτόχρονα η αλλαγή που συνέβη εντός του 2023, είναι ότι το marketplace προχώρησε στη δημιουργία δικών του αποθηκών και δικτύου διανομής με δικό του στόλο 450 οχημάτων και 2.000 εγκαταστάσεις lockers σε όλη την Ελλάδα.

Ποιοι μπορούν να φέρουν επιπλέον τζίρο 100 εκατομμυρίων – Στα 250 εκατομμύρια η online αγορά

Στα παρακάτω κανάλια οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την δυνατότητα που έχουν να αποκομίσουν επιπλέον τζίρο 100 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις online πωλήσεις σε προϊόντα επιλεκτικής διανομής από Έλληνες retailers όπως sephora.gr, Galerie de Beauté, Attica Department Stores. Στην προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς καλλυντικών μέσω ηλεκτρονικών πωλήσεων μπορεί να συμβάλει και η online επιλεκτική διανομής από διεθνείς retailers όπως η notion καθώς και οι online πωλήσεις από προέρχονται και από επιχειρήσεις που μεταξύ άλλων εξυπηρετούν και επαγγελματίες του κλάδου ομορφιάς όπως για παράδειγμα από Έλληνες retailers όπως angelopouloshair.gr. Δυναμικό κανάλι ανάπτυξης για τα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς μπορεί να προσφέρει και το κανάλι του quick commerce μέσω Wolt market και eFood Market. 

Συνολικά, η αξία λιανικής των καλλυντικών και αρωμάτων που αγοράστηκαν από
Έλληνες μέσω του καναλιού του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2023 είναι μεταξύ 250 και 260 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ό,τι αφορά το κανάλι των online φαρμακείων η αξία ήταν 138 εκατομμύρια ευρώ και αυξήθηκε κατά 6% σε σύγκριση με το 2022. Στο κανάλι των ηλεκτρονικών super market η αξία ήταν 18 εκατομμύρια ευρώ και αυξήθηκε κατά 7% συγκρινόμενη με το 2022.

Στα προ μνημονίων επίπεδα ο τζίρος των προϊόντων ομορφιάς

Σε ό,τι αφορά το συνολικό τοπίο της αγοράς καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Γιαρμενίτης, το 2023 η αγορά καλλυντικών επανήλθε σε επίπεδα προ μνημονίων με πωλήσεις που άγγιξαν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ με ανάπτυξη 10% και εξαγωγές περί τα 470 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΠΣΒΑΚ εκτιμά ότι το 2024 η αγορά θα παρουσιάσει περαιτέρω ανάπτυξη τζίρου μεταξύ 4%-7% αλλά με πτώση όγκου πωλήσεων που θα προέλθει από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, παράγοντες που επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων καταναλωτών.

Περισσότερα από Forbes

Η αμερικανική Lyft αποκτά έναντι 175 εκατ. ευρώ την FreeNow, που είχε εξαγοράσει το ελληνικό TaxiBeat

Δυναμική είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά για την ανταγωνίστρια της Uber.

Cash cow η Ελλάδα για τη Zara – Το νέο μοντέλο καταστημάτων

Πού ανοίγει και πού κλείνει καταστήματα ο ισπανικός κολοσσός Inditex.

Το Starlink μπορεί να "προσγειώσει ανώμαλα" την αποτίμηση της SpaceX

Οι bullish εκτιμήσεις για τη SpaceX του Μασκ αγνοούν τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Starlink

Αδειάζει το ποτήρι της Diageo Hellas - O ρόλος της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών

Οι στόχοι που θέτει η Diageo για την ελληνική αγορά, τα μερίσματα των 7,3 εκατ. και η κατ’ οίκον κατανάλωση αλκοόλ.

PwC: Έρχεται νέα "έκρηξη" deals το 2025 - Ποιοι κλάδοι θα πρωταγωνιστήσουν

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για συναλλαγές Εξαγορών & Συγχωνεύσεων και το 2025. Ήδη καταγράφονται υπογεγραμμένες ή ορατές συναλλαγές άνω των 7,5 δισ. ευρώ.

Tesla: "Βουτιά" των πωλήσεων σε Γαλλία και Σουηδία - Το χειρότερο α' τρίμηνο της τελευταίας 4ετίας

Το μερίδιο αγοράς του ομίλου στη Γαλλία έπεσε στο 1,63% το α' τρίμηνο.

Θερμοκήπια Θράκης: Οι επενδύσεις των 36 εκατ. ευρώ και η νέα branded συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος

Σε στρατηγική θέση τα Θερμοκήπια Θράκης. Απομένει επένδυση ακόμα 7 εκατ. ευρώ.

Οι οικονομικές επιδόσεις της Neurosoft το 2024 και τα πιο σημαντικά έργα

Η εταιρεία αύξησε τον τζίρο της κατά 39%, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 37,9 εκατ.

Delivery με drone: H start up που νικά τους κολοσσούς του e-commerce

Η ζήτηση για καφέ και ο έξυπνος σχεδιασμός του drone της βοηθούν δίνουν στη Manna συγκριτικό πλεονέκτημα.