HELLENiQ Energy: Στο δ’ τρίμηνο η απόφαση για γεώτρηση στην Κρήτη

HELLENiQ Energy: Στο δ’ τρίμηνο η απόφαση για γεώτρηση στην Κρήτη

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η HELLENiQ Energy μαζί με τους συνεταίρους της έχει ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες σε πολλά μπλοκ και είναι στη φάση της ερμηνείας. Βάσει των αποτελεσμάτων θα ληφθεί η απόφαση για ερευνητική γεώτρηση πιθανόν στο δ΄τρίμηνο του έτους. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται 12 με 18 μήνες για την προετοιμασία της ερευνητικής γεώτρησης, που είναι ένα περίπλοκο και κοστοβόρο εγχείρημα. Τα παραπάνω τόνισε η διοίκηση του ομίλου κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2023.

Εξάλλου, η διοίκηση της HELLENiQ Energy αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Στόχος, όπως ειπώθηκε, είναι η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού και η αντικατάσταση παλαιών στελεχών με υψηλότερο κόστος μισθοδοσίας. Η προσδοκία της διοίκησης είναι για την αποχώρηση 200 στελεχών, νούμερο το οποίο έχει ήδη ξεπεραστεί, που σημαίνει ότι δεν θα εγκριθούν όλες οι αιτήσεις που θα υποβληθούν. Η διοίκηση απέφυγε να δώσει το ακριβές κόστος της εθελουσίας, καθώς, όπως αναφέρθηκε, το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση στόχος του προγράμματος είναι η ανανέωση του προσωπικού και η προσέλκυση νέων στελεχών. 

Η διοίκηση χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του 2023 ως πολύ θετικά, αποδίδοντάς τα όχι μόνο στο θετικό περιβάλλον του κλάδου της διύλισης αλλά και στην εξαιρετική λειτουργική επίδοση και απόδοση του ομίλου. Η διοίκηση τόνισε μεταξύ άλλων την εστίασή της στην επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο, στην επιλογή έργων που προσθέτουν αξία χωρίς να απαιτούν υπερβολικά κεφάλαια και στην προσπάθεια για επίτευξη λειτουργικής αριστείας. Στις ΑΠΕ, ο όμιλος αναμένεται να πετύχει άνετα το στόχο για 1 GW έργων μέχρι το 2025. 

Ως προς τις επιδόσεις των επιμέρους τομέων στις ΑΠΕ, στα τέλη του 2023 η εγκατεστημένη ισχύς ήταν στα 356MW, οι πωλήσεις ήταν στα 53 εκατ. και τα EBITDA στα 42 εκατ. ευρώ. 

Για τον τομέα του ηλεκτρισμού, η χρονιά είχε προκλήσεις ωστόσο έκλεισε ικανοποιητικά με εξομάλυνση της κερδοφορίας σε σύγκριση με τα έκτακτα κέρδη του 2022. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,623 δισ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA σε 88 εκατ. ευρώ (από 185 εκατ. την προηγούμενη χρονιά).

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, συνολικά η χρονιά χαρακτηρίστηκε ως δύσκολη καθώς η χαμηλότερη ζήτηση και τα υψηλότερα κόστη επηρέασαν τα αποτελέσματα. Η χρήση έκλεισε με λειτουργικές ζημίες 10 εκατ. ευρώ από κέρδη 111 εκατ. το 2022 και ζημίες μετά από φόρους 6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 84 εκατ. ευρώ το 2022. 

Περισσότερα από Forbes

Η αμερικανική Lyft αποκτά έναντι 175 εκατ. ευρώ την FreeNow, που είχε εξαγοράσει το ελληνικό TaxiBeat

Δυναμική είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά για την ανταγωνίστρια της Uber.

Cash cow η Ελλάδα για τη Zara – Το νέο μοντέλο καταστημάτων

Πού ανοίγει και πού κλείνει καταστήματα ο ισπανικός κολοσσός Inditex.

Το Starlink μπορεί να "προσγειώσει ανώμαλα" την αποτίμηση της SpaceX

Οι bullish εκτιμήσεις για τη SpaceX του Μασκ αγνοούν τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Starlink

Αδειάζει το ποτήρι της Diageo Hellas - O ρόλος της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών

Οι στόχοι που θέτει η Diageo για την ελληνική αγορά, τα μερίσματα των 7,3 εκατ. και η κατ’ οίκον κατανάλωση αλκοόλ.

PwC: Έρχεται νέα "έκρηξη" deals το 2025 - Ποιοι κλάδοι θα πρωταγωνιστήσουν

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για συναλλαγές Εξαγορών & Συγχωνεύσεων και το 2025. Ήδη καταγράφονται υπογεγραμμένες ή ορατές συναλλαγές άνω των 7,5 δισ. ευρώ.

Tesla: "Βουτιά" των πωλήσεων σε Γαλλία και Σουηδία - Το χειρότερο α' τρίμηνο της τελευταίας 4ετίας

Το μερίδιο αγοράς του ομίλου στη Γαλλία έπεσε στο 1,63% το α' τρίμηνο.

Θερμοκήπια Θράκης: Οι επενδύσεις των 36 εκατ. ευρώ και η νέα branded συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος

Σε στρατηγική θέση τα Θερμοκήπια Θράκης. Απομένει επένδυση ακόμα 7 εκατ. ευρώ.

Οι οικονομικές επιδόσεις της Neurosoft το 2024 και τα πιο σημαντικά έργα

Η εταιρεία αύξησε τον τζίρο της κατά 39%, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 37,9 εκατ.

Delivery με drone: H start up που νικά τους κολοσσούς του e-commerce

Η ζήτηση για καφέ και ο έξυπνος σχεδιασμός του drone της βοηθούν δίνουν στη Manna συγκριτικό πλεονέκτημα.