Goldman Sachs: Πώς έφτασαν τα κέρδη της στη χειρότερη χρονιά της 4ετίας

Goldman Sachs: Πώς έφτασαν τα κέρδη της στη χειρότερη χρονιά της 4ετίας

Του Derek Saul

Μπορεί η Goldman Sachs να ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε την Τρίτη, με τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο άνω του 1,5% και να πιάνει υψηλό 12 μηνών, αλλά οι αδυναμίες στην επενδυτική τραπεζική αποτέλεσε "αγκάθι" στην εικόνα της εταιρείας.

Η Goldman ανακοίνωσε έσοδα ύψους 11,32 δισ. δολαρίων και κέρδη ανά μετοχή 5,48 δολαρίων το δ' τρίμηνο του 2023, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για έσοδα 10,8 δισ. δολάρια και κέρδη ανά μετοχή 3,62 δολάρια αντίστοιχα.

Ο τίτλος της Goldman ενισχύθηκε, παραμένοντας σε απόσταση κάτω του 10% από το ιστορικό του υψηλό, σε αντίθεση με τις απώλειες που σημείωσαν οι αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους την περασμένη Παρασκευή.

Παρά τα ισχυρά μεγέθη σε επίπεδο τριμήνου, η έκθεση αποτελεσμάτων της Goldman Sachs οριστικοποίησε μερικά αρνητικά ορόσημα για την τράπεζα σε ετήσια βάση: τα έσοδα ύψους 46,5 δισ. δολαρίων σηματοδότησαν τη χειρότερη χρονιά της τράπεζα από το 2020 και τα καθαρά κέρδη της ύψους 8,52 δισ. δολαρίων επισφράγισαν τη λιγότερο κερδοφόρα χρονιά της από το 2019.

Τα αδύναμα αποτελέσματα στο έτος συμπίπτουν με μια δύσκολη περίοδο για το ιδιαίτερα κερδοφόρο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman. Τα έσοδα 6,2 δισ. δολαρίων του 2023 από προμήθειες της επενδυτικής τραπεζικής και τα έσοδα 3,3 δισ. δολαρίων από συγχωνεύσεις και εξαγορές αποτέλεσαν τις χειρότερες επιδόσεις της εταιρείας από το 2013 και το 2020, αντίστοιχα.

Η ανταγωνίστρια Morgan Stanley ξεπέρασε επίσης τις εκτιμήσεις για τα έσοδα τριμήνου, αν και τα έσοδα ύψους 4,6 δισ. δολαρίων από την επενδυτική τραπεζική υποχώρησαν άνω του 10% σε σύγκριση με το 2022.

Η μεγάλη πτώση από προμήθειες της επενδυτικής τραπεζικής το 2023 συνέπεσε με τις πιο μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες. Τα υψηλά επιτόκια αποθαρρύνουν τις εταιρείες από το να προχωρήσουν σε δημόσιες εγγραφές ή σε άλλες στρατηγικές κινήσεις, καθώς το κόστος δανεισμού καθιστά τις εν λόγω επιχειρηματικές δραστηριότητες πολύ πιο ακριβές. Το 2023 ήταν το χειρότερο έτος για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές παγκοσμίως από το 2013, σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Morrison Foerster. Η πτώση ήρθε μετά από μια περίοδο-ρεκόρ (το 2020 και 2021), όταν οι προμήθειες συμβουλευτικής εκτινάχθηκαν λόγω της φρενίτιδας για εισαγωγή εταιρειών στα χρηματιστήρια.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

GENOSOPHY®: Η startup του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες συστάσεις υγείας

Η εταιρεία έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο ικανό να ενσωματώνει και να αξιολογεί γενετική πληροφορία.

Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή της Aegean στο μετοχικό κεφάλαιο της ισπανικής Volotea

Χρειάστηκαν μερικοί μήνες σύντομων συζητήσεων προκειμένου να οδηγηθούμε στη συμφωνία.

Η ευλογιά των πιθήκων εκτοξεύει τη μετοχή της Bavarian Nordic εν μέσω ανησυχίας για έξαρση του ιού

Το εμβόλιό της είναι το μοναδικό που έχει λάβει έγκριση σε ΗΠΑ και ΕΕ - Παράδοση 10 εκατ. δόσεων έως το τέλος του 2025.

Stake.com: Το μεγαλύτερο υπεράκτιο καζίνο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο

Έχει έδρα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας και είχε έσοδα $2,6 δισ. πέρυσι. Οι ιδρυτές της είναι δύο από τους νεότερους αυτοδηµιούργητους δισεκατοµµυριούχους στον πλανήτη

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Goldman Sachs: Ισχυρή πτώση κερδοφορίας στο τρίμηνο με "βαρίδι" το real estate

Μεγέθη καλύτερα από ό,τι περίμενε η αγορά αλλά σημαντικά χαμηλότερα από πέρυσι.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.