Του Derek Saul
Μπορεί η Goldman Sachs να ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε την Τρίτη, με τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο άνω του 1,5% και να πιάνει υψηλό 12 μηνών, αλλά οι αδυναμίες στην επενδυτική τραπεζική αποτέλεσε "αγκάθι" στην εικόνα της εταιρείας.
Η Goldman ανακοίνωσε έσοδα ύψους 11,32 δισ. δολαρίων και κέρδη ανά μετοχή 5,48 δολαρίων το δ' τρίμηνο του 2023, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για έσοδα 10,8 δισ. δολάρια και κέρδη ανά μετοχή 3,62 δολάρια αντίστοιχα.
Ο τίτλος της Goldman ενισχύθηκε, παραμένοντας σε απόσταση κάτω του 10% από το ιστορικό του υψηλό, σε αντίθεση με τις απώλειες που σημείωσαν οι αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους την περασμένη Παρασκευή.
Παρά τα ισχυρά μεγέθη σε επίπεδο τριμήνου, η έκθεση αποτελεσμάτων της Goldman Sachs οριστικοποίησε μερικά αρνητικά ορόσημα για την τράπεζα σε ετήσια βάση: τα έσοδα ύψους 46,5 δισ. δολαρίων σηματοδότησαν τη χειρότερη χρονιά της τράπεζα από το 2020 και τα καθαρά κέρδη της ύψους 8,52 δισ. δολαρίων επισφράγισαν τη λιγότερο κερδοφόρα χρονιά της από το 2019.
Τα αδύναμα αποτελέσματα στο έτος συμπίπτουν με μια δύσκολη περίοδο για το ιδιαίτερα κερδοφόρο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman. Τα έσοδα 6,2 δισ. δολαρίων του 2023 από προμήθειες της επενδυτικής τραπεζικής και τα έσοδα 3,3 δισ. δολαρίων από συγχωνεύσεις και εξαγορές αποτέλεσαν τις χειρότερες επιδόσεις της εταιρείας από το 2013 και το 2020, αντίστοιχα.
Η ανταγωνίστρια Morgan Stanley ξεπέρασε επίσης τις εκτιμήσεις για τα έσοδα τριμήνου, αν και τα έσοδα ύψους 4,6 δισ. δολαρίων από την επενδυτική τραπεζική υποχώρησαν άνω του 10% σε σύγκριση με το 2022.
Η μεγάλη πτώση από προμήθειες της επενδυτικής τραπεζικής το 2023 συνέπεσε με τις πιο μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες. Τα υψηλά επιτόκια αποθαρρύνουν τις εταιρείες από το να προχωρήσουν σε δημόσιες εγγραφές ή σε άλλες στρατηγικές κινήσεις, καθώς το κόστος δανεισμού καθιστά τις εν λόγω επιχειρηματικές δραστηριότητες πολύ πιο ακριβές. Το 2023 ήταν το χειρότερο έτος για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές παγκοσμίως από το 2013, σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Morrison Foerster. Η πτώση ήρθε μετά από μια περίοδο-ρεκόρ (το 2020 και 2021), όταν οι προμήθειες συμβουλευτικής εκτινάχθηκαν λόγω της φρενίτιδας για εισαγωγή εταιρειών στα χρηματιστήρια.
Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος