Kenotom: Προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη και "κοιτάζει" νέους τομείς

Kenotom: Προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη και "κοιτάζει" νέους τομείς

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Σε νέους τομείς θέλει να επεκταθεί στο επόμενο διάστημα η Kenotom, μια ελληνική εταιρεία τεχνολογίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ανάπτυξης και του σχεδιασμού ενσωματωμένων συστημάτων για τον τομέα της βιομηχανίας, με εξειδίκευση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

"Το επόμενο στοίχημα είναι να επεκταθούμε σε άλλους τομείς τόσο εντός της αυτοκινητοβιομηχανίας, σε περιοχές όπως το αυτόνομο όχημα, όσο κι εκτός αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως είναι η αεροπλοΐα και η διαστημική βιομηχανία”, λέει στο Capital.gr ο Τηλέμαχος Ματιάκης, co-founder της Kenotom. 

Οι κυριότερες παρεχόμενες υπηρεσίες εκ μέρους της εταιρείας εντάσσονται στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη λογισμικού, καθώς επίσης και στον σχεδιασμό κυκλωμάτων ηλεκτρονικής για ενσωματωμένα συστήματα, αναπτύσσοντας ολοκληρωμένες λύσεις προσανατολισμένες στις ανάγκες του κάθε πελάτη της. "Σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο υπάρχουν πολλές έξυπνες συσκευές -ή αλλιώς ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι- που είναι κρυμμένες στο αυτοκίνητο και ελέγχουν, βελτιστοποιούν και αυτοματοποιούν διάφορες διαδικασίες. Ουσιαστικά κάθε λειτουργία κρύβει από πίσω της και μία electronic control unit (ECU). Εμείς αναπτύσσουμε τέτοιες συσκευές σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες του χώρου, κυρίως από την κεντρική Ευρώπη”, εξηγεί ο κ. Ματιάκης. 

Για την πραγματοποίηση των παραπάνω εργασιών απασχολείται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό μηχανικών-αναλυτών που βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους πελάτες της εταιρείας για την εκτέλεση του κάθε project. 

Πελάτες της Kenotom είναι κυρίως εταιρείες που προμηθεύουν με ενσωματωμένα συστήματα τις αυτοκινητοβιομηχανίες (όπως Vitesco Technologies, Magna κ.ά.), καθώς και θυγατρικές εταιρείες αυτοκινητοβιομηχανιών. Η Kenotom αναλαμβάνει κάποια κομμάτια της ανάπτυξης αυτών των συσκευών, σε συνεργασία με τα τμήματα R&D αυτών των εταιρειών. Οι κυριότεροι πελάτες της έχουν την έδρα τους στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, ενώ μικρή δραστηριότητα αναπτύσσεται και στην Ελλάδα.

Αύξηση τζίρου και κερδοφορίας 

Η Kenotom ιδρύθηκε το 2014 και μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να αναζητήσει χρηματοδότηση, καθώς έχει καταφέρει να στηριχθεί σε ίδια κεφάλαια. 

Η ιστορία της ξεκίνησε από τη Γερμανία, όπου οι δύο ιδρυτές της εταιρείας ζούσαν και εργάζονταν. "Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε την εμπειρία μας και το ‘know how’ στην Ελλάδα, ιδρύοντας ένα μικρό γραφείο και αναλαμβάνοντας στην αρχή κάποια μικρά projects, με μία μικρή επένδυση που υποστηρίξαμε μόνοι μας. Το ξεκίνημα ήταν αρκετά δύσκολο αλλά με το που καταφέραμε να κλείσουμε την πρώτη μας συμφωνία, η μία δουλειά έφερε την άλλη”, λέει ο κ. Ματιάκης. 

"Συγκεντρώσαμε τo ‘know how’ από το εξωτερικό και καταφέραμε να το μεταδώσουμε και να το καλλιεργήσουμε σε νέα παιδιά που μπορέσαμε να αντλήσουμε από το ελληνικό πανεπιστήμιο. Η ομάδα μας μπορεί αυτήν τη στιγμή να σταθεί αντάξια στις απαιτήσεις που μπορεί να έχει η ευρωπαϊκή και αργότερα και παγκόσμια βιομηχανία”, δηλώνει από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ζαπάρτας, Managing Partner της εταιρείας.

Η εταιρεία έχει επεκταθεί πολύ από την ίδρυσή της, απασχολώντας σήμερα περίπου 200 άτομα. Μάλιστα, το 2022 σηματοδότησε μια εντυπωσιακή ανάπτυξη για την Kenotom, καθώς πέτυχε αύξηση 78% στον κύκλο εργασιών της, φτάνοντας περίπου τα 9 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τα 5,04 εκατομμύρια ευρώ του 2021. Σημαντική ήταν και η αύξηση στην κερδοφορία, αφού τα καθαρά κέρδη της Kenotom ανήλθαν το 2022 σε 2,6 εκατ. ευρώ, έναντι των κερδών 1,5 εκατ. της προηγούμενης χρήσης. 

Οι προβλέψεις της εταιρείας για το 2023 είναι εξίσου ενθαρρυντικές, αναμένοντας ο κύκλος εργασιών της να φτάσει περίπου τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

GENOSOPHY®: Η startup του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες συστάσεις υγείας

Η εταιρεία έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο ικανό να ενσωματώνει και να αξιολογεί γενετική πληροφορία.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.