Μονόδρομος για το βιώσιμο μέλλον του αγροτικού τομέα η ευφυής γεωργία

Μονόδρομος για το βιώσιμο μέλλον του αγροτικού τομέα η ευφυής γεωργία

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Στις νέες δυνατότητες και τα οφέλη που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στους παραγωγούς, αναφέρθηκαν οι ομιλητές σε εκδήλωση με θέμα "Καλλιεργώντας τους Σπόρους της Καινοτομίας” που πραγματοποίησαν το EIT Food, οι IDGC και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αφορμή την έναρξη του "Smart Agro Lab”, της θερμοκοιτίδας για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην αγροδιατροφή. 

Παράλληλα με την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε και το pitching των ομάδων που θα συμμετάσχουν στη θερμοκοιτίδα. Ειδικότερα, στη διαδικασία συμμετείχαν 37 υποψήφιες startups, εκ των οποίων θα επιλεγούν τελικά 12. "Αυτές τις ομάδες θα τις βοηθήσουμε στην αλυσίδα προς την αγορά, να δημιουργήσουν δηλαδή προϊόντα τα οποία είτε θα δουλέψουμε από κοινού ή θα βοηθήσουμε να βγουν στην αγορά”, δήλωσε ο Μιχάλης Στάγκος, επικεφαλής του ΕΙΤ Food hub Greece και συνιδρυτής του L-stone Capital και των Industry Disruptors Game Changers. 

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Στάγκος χαιρέτισε την ταχύτητα με την οποία κινείται πλέον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημιουργία -από κοινού με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο- του Smart Agro Hub, μιας ανώνυμης εταιρείας που λειτουργεί ως ένα κέντρο δεξιοτήτων, στο οποίο ιδιώτες μέτοχοι, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας συνέπραξαν ώστε, όπως είπε, να δημιουργήσουν "μια εταιρεία που θα φέρει υπεραξία και πραγματικές λύσεις”.

πιν

Όλο και μεγαλύτερη πίεση στους παραγωγούς 

"Όταν κάτι το μετράς είσαι σε θέση να το κατανοήσεις καλύτερα”, δήλωσε, από την πλευρά της, η Έλενα Κούκουνα, Ειδική στη Βιωσιμότητα στην Smart Agro Hub Α.Ε., μιλώντας σε πάνελ για τη βιωσιμότητα. Σύμφωνα με την κα Κούκουνα, όταν ένας παραγωγός καταφέρνει να μετρήσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει και σημεία βελτίωσης. Αυτά τα σημεία μπορούν να διαφοροποιήσουν έναν παραγωγό από τους υπόλοιπους κι έτσι να του δώσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς και να επιφέρουν μια σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Επίσης, η κα Κούκουνα ανέφερε ότι πλέον ασκείται όλο και μεγαλύτερη πίεση από τους προμηθευτές, τους πελάτες και τους καταναλωτές προς τις επιχειρήσεις -και κατ’ επέκταση και τους παραγωγούς- οπότε όταν ένας παραγωγός διαφοροποιεί την παραγωγή του με τέτοιους τρόπους σίγουρα αποκτά ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η ίδια ανέφερε ότι μια όλο και συχνότερη τάση στο εξωτερικό θέλει μεγάλους λιανοπωλητές και σούπερ μάρκετ να ζητούν τέτοιου είδους περιβαλλοντική πληροφορία από τους παραγωγούς. "Βλέπουμε ότι πλέον αποτελεί μονόδρομο για τον αγρότη το να ενσωματώσει βιώσιμες πρακτικές στις δραστηριότητές του”, τόνισε. 

Η κα Κούκουνα αναφέρθηκε και στο κομμάτι της κανονιστικής συμμόρφωσης. Διευκρίνισε ότι σε αυτή τη φάση δεν προβλέπονται κανονισμοί που να αφορούν άμεσα τους αγρότες, ωστόσο εκτίμησε ότι σταδιακά θα επηρεαστεί και αυτός ο κλάδος.

Προκλήσεις στην ευφυή γεωργία 

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τσεσμελής, Διευθυντής Τεχνολογίας Προϊόντων και Υπηρεσιών της Neuropublic Α.Ε., μιλώντας σε πάνελ για την ευφυή γεωργία, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα ακούγεται πλέον η ευφυής γεωργία. "Η ευφυής γεωργία για εμάς είναι ένα ‘πάντρεμα’ γεωπονίας, γνώσης του πεδίου -που προέρχεται είτε από τους γεωπόνους του πεδίου είτε από τους παραγωγούς- και τεχνολογίας”, τόνισε.

Ο ίδιος, αναφερθείς στις προκλήσεις που υπάρχουν αναφορικά με την υιοθέτηση των καινούριων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα, τόνισε ότι το βασικότερο κομμάτι είναι η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών, το να πειστεί ο παραγωγός και ο αγρότης ότι όντως έχουν αποτέλεσμα: "Αν πούμε σε 100 παραγωγούς ότι χρειάζεται να εφαρμοστούν τα ψηφιακά εργαλεία, θα συμφωνήσουν και οι 100. Όταν όμως απευθυνόμαστε ατομικά σε έναν αγρότη, προτείνοντάς τού λύσεις, τότε εμφανίζεται διστακτικός”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του, ο Βλάσης Τσέζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Agritract S.A., ανέφερε ως βασικές προκλήσεις την πολυπλοκότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, την αντίδραση στην αλλαγή και την ανάγκη για data standardization, καθώς χωρίς πληροφορία δεν μπορεί να βελτιωθεί τίποτα.

Έρχεται το "112” για τους αγρότες

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη σύνδεσης της καινοτομίας και της βιωσιμότητας στον πρωτογενή τομέα. Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι η τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα θα συμβάλει στην μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και στην παραγωγή καλύτερης ποιότητας προϊόντων, ενώ επεσήμανε ότι η χρήση των καινοτομιών στον αγροτικό τομέα θα ενισχύσει τη βιωσιμότητά του. "Έχουμε ανάγκη από την ενίσχυση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία. Η χρήση της τεχνολογίας είναι εξόχως σημαντική καθώς συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το στερεότυπο ότι η τεχνολογία είναι για λίγους ανήκει στο παρελθόν. Τα εργαλεία υπάρχουν και είναι πολλά, στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε τα περισσότερα από αυτά, αν όχι όλα”, είπε. 

Επιπλέον, με παρέμβασή του στο πρώτο πάνελ, ο κ Αυγενάκης προανήγγειλε ότι θα υπάρξει ένα νέο νούμερο τύπου "112”, το οποίο θα ενημερώνει τους αγρότες για ακραίες καιρικές συνθήκες (χαλάζι, καύσωνας, πλημμύρες κ.λπ.).

Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, που θα εφαρμοστεί αρχικά για την περιοχή της Θεσσαλίας και σταδιακά για όλη την Ελλάδα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για πρώτη φορά μπαίνει μπροστά μια πολιτική για το νερό. "Προχωρούμε ολοταχώς, με αφορμή την κατάσταση που προκλήθηκε στον θεσσαλικό κάμπο, όπου όντως υπήρχε πρόβλημα”. Όπως πρόσθεσε, η Θεσσαλία αποδεικνύεται ένα μεγάλο στοίχημα για να γίνουν πράγματα τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να γίνουν. 

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στον νέο κανονισμό για τη λειτουργία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ που μπαίνει σε διαβούλευση και θα έρθει σε διαδικασία ψήφισης στη Βουλή στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, "μετά από 25 χρόνια έρχεται ένας νέος σύγχρονος ασφαλιστικός κανονισμός που θα λειτουργεί για τους αγρότες με τους νέους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας”. Όπως πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ένας ανομοιογενής μηχανισμός. "Θέλουμε να τον πάμε ψηλά με τη νέα διοίκηση που θα έχουμε τον Ιανουάριο και υπάρχει η διάθεση να βελτιωθεί περισσότερο το πλαίσιο λειτουργίας του. Είναι ένας γίγαντας που κοιμάται”.

Περισσότερα από Forbes

Noval: Ολοκληρώνει επένδυση 19 εκατ. ευρώ σε κτίριο κατοικιών και γραφείων στο Μετς

Σημαντική προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco το Ardittos House, ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών και ισόγειων γραφείων.

Angelo Trocchia (CEO Safilo Group): Τα επενδυτικά πλάνα, οι τάσεις στον κλάδο των οπτικών και το pop up κατάστημα Eyewear by David Beckham στη Μύκονο

Ο διευθύνων σύμβουλος της Safilo Group, Angelo Trocchia, βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας και μίλησε στο Capital.gr για τα επενδυτικά πλάνα του ομίλου, τις νέες τάσεις που θα πρωταγωνιστήσουν στον κλάδο τα επόμενα χρόνια και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά οπτικών.

Μοτοδυναμική: Πώς Porsche και Toyota θα "πατήσουν γκάζι" στις πωλήσεις το 2025

Σε αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας προσβλέπει για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της Μοτοδυναμικής.

Ντέρμπι Fourlis - Πολωνού retailer για ποδοσφαιρικά αθλητικά είδη

Η πολωνική R-GOL, κορυφαίος online λιανέμπορος ποδοσφαιρικού εξοπλισμού, ψάχνει "δίχτυα" στην ελληνική αγορά.

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ: Νέα εποχή µε 4 πυλώνες ανάπτυξης

Νέα κεφάλαια στο "βιβλίο" της πολυετούς της ιστορίας είναι έτοιµη να γράψει η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, µία από τις πιο ιστορικές ελληνικές εταιρείες στον χώρο της αυτοκίνησης.

Γιατί η Apple μπορεί να αφήσει στην άκρη τα πιο "εύκολα" $20 δισ.

Με ή χωρίς τη Google, η Apple διατηρεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Μέσα στο εργοστάσιο της Waymo που δημιουργεί τα ρομποταξί του μέλλοντος

Το σχέδιο είναι να αυξηθεί εντυπωσιακά και να αυτοματοποιηθεί η παραγωγή.

Η νέα εποχή του πρώην Hilton Αθηνών

Απο το ιστορικο ξενοδοχειο στη δηµιουργια του "The Ilisian".

Όμιλος Σαράντη: Το αμερικάνικο όνειρο ζει το Carroten – Πού επενδύει 40 εκατ. ευρώ ο όμιλος

Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο – Σε εξέλιξη επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ.