Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Στη μακρά λίστα των ελληνικών επιχειρηματικών "εμφυλίων" έρχεται να προστεθεί μια καινούρια ενδοοικογενειακή διαμάχη που έχει ξεσπάσει με… εκρηκτική ένταση. Η πώληση της εταιρείας Μάρμαρα Παυλίδης στο fund ECM Partners και η εκ νέου επαναγορά της εντός πέντε μηνών από τον Χριστόφορο Παυλίδη έχουν πυροδοτήσει μια ενδοοικογενειακή σύρραξη που φαίνεται να αποτελεί τον πυρήνα ενός νέου δικαστικού "πολέμου”.
Μετά από έγκληση που υπέβαλαν τα αδέρφια του Χριστόφορου Παυλίδη, Χριστίνα και Κυριάκος, αλλά και οι συγγενείς εξ αγχιστείας Αχιλλέας Χατζόπουλος και Μακρίνα Αθανασιάδου, κατά του Χριστόφορου Παυλίδη και των συνεργατών του, η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται πως θα συνεχιστεί στις δικαστικές αίθουσες.
Πηγές από την πλευρά του Χριστόφορου Παυλίδη και της εταιρείας τόνισαν στο Capital.gr ότι η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και ισχυρίστηκαν ότι "όλα είναι ανυπόστατα”. "Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και είμαστε σίγουροι για την έκβαση της υπόθεσης”, επεσήμαναν. Το Capital.gr επικοινώνησε και με την πλευρά των καταγγελλόντων, όμως δεν απέσπασε κάποιο σχόλιο.
Το χρονικό
Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2023. Όπως ανακοινώθηκε τότε, οι κάτοχοι των μετοχικών συμφερόντων της Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα – Γρανίτες υπέγραψαν οριστική συμφωνία με κεφάλαια που διαχειρίζεται η ECM Partners για την πώληση του 100% της Παυλίδης. Βασικοί μέτοχοι της Μάρμαρα Παυλίδης τον Ιανουάριο του 2023 ήταν οι Χριστόφορος Παυλίδης (35,42%), Χριστίνα Παυλίδη (30,02%), Κυριάκος Παυλίδης (14,56%), Αχιλλέας Χατζόπουλος (10%) και Μακρίνα Αθανασιάδου (10%), ενώ η συμφωνία περιλάμβανε και την πώληση του συνόλου των μετοχών της ενεργειακής θυγατρικής.
Τον Φεβρουάριο του 2023, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε πως ενέκρινε την εξαγορά από τη νεοσυσταθείσα "Dolit Investments Μονοπρόσωπη Α.Ε.” θυγατρική της "ECM Partners Inc.”, των εταιρειών "Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα Γρανίτες” και "Enerfarm 2 Α.E. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας”. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τελικά τον Μάρτιο του 2023.
Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2023, δηλαδή μόλις πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, γνωστοποιήθηκε πως ο Χριστόφορος Παυλίδης κατέληξε σε συμφωνία με την ECM για την επαναγορά της εταιρείας. Ειδικότερα, όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, "ο κ. Χριστόφορος Παυλίδης εξαγόρασε το 100% των μετοχικών συμφερόντων της Dolit Investments, η οποία έχει στην κατοχή της την Παυλίδης Μονοπρόσωπη Α.Ε Μάρμαρα-Γρανίτες (πρώην Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα – Γρανίτες)”.
Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε ενδοοικογενειακή έριδα μεταξύ των αδερφών του Χριστόφορου Παυλίδη -και πρώην μετόχων της εταιρείας- που μάλλον δεν "πείστηκαν” από τους "συναισθηματικούς λόγους” και το "όραμα” που επικαλέστηκε ο αδερφός τους για την απόφασή του να επιστρέψει στην εταιρεία.
Έτσι, τον περασμένο μήνα, μαζί με τους άλλους δύο βασικούς μετόχους -και συζύγους τους-, κατέθεσαν έγκληση για κακουργηματική απάτη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας και αίτηση στο Πρωτοδικείο Δράμας για ασφαλιστικά μέτρα κατά του Χριστόφορου Παυλίδη, κατηγορώντας τον για μεθόδευση της πώλησης της εταιρείας, με απώτερο σκοπό να την επαναγοράσει κατόπιν μόνος του, πετώντας τους ουσιαστικά έξω από την οικογενειακή επιχείρηση. Κεντρικό σημείο της διαμάχης φαίνεται πως είναι το τίμημα της πώλησης, το οποίο, όπως έχει διαρρεύσει, φέρεται να ανήλθε συνολικά και για τις δύο εταιρείες σε 266 εκατ. ευρώ -ποσό που οι καταγγέλλοντες θεωρούν χαμηλότερο της πραγματικής αξίας. Οι καταγγέλλοντες φέρεται να αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι ο Χριστόφορος Παυλίδης απέκρυψε τα πραγματικά γεωλογικά δεδομένα και τη δυναμικότητα των λατομείων της εταιρείας, ώστε να πειστούν να μεταβιβάσουν το σύνολο των μετοχών τους με τίμημα ιδιαίτερα χαμηλό και μη ανταποκρινόμενο στην αξία της. Όπως φέρεται, επίσης, να λένε, λόγω της θέσης του (σ.σ. Διευθύνων Σύμβουλος) και της εμπειρίας του, είχε πλήρη εικόνα της προοπτικής της εταιρείας και των αποθεμάτων των υφιστάμενων κοιτασμάτων.
Στην… αντεπίθεση ο Χριστόφορος Παυλίδης
Ο Χριστόφορος Παυλίδης, απάντησε δημόσια στις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για "αβάσιμους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς”. Ειδικότερα, -σε ανακοίνωση που εξέδωσε- ο κ. Παυλίδης κάνει λόγο για "παιδαριώδη ισχυρισμό” ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι "δήθεν εξαπατήθηκαν και πώλησαν τις μετοχές, που κατείχαν στην εταιρεία Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα Γρανίτες σε τιμή πολύ χαμηλότερη της πραγματικής αξίας τους και ότι δήθεν δεν είχαν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να έχουν γνώμη για την αγοραία αξία της εταιρείας”. Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση του Χριστόφορου Παυλίδη, "πλην όμως οι προαναφερόμενοι κατείχαν επί σειρά ετών και μέχρι την πώληση των μετοχών τους κορυφαίες εκτελεστικές θέσεις ευθύνης στη Διοίκηση όλων των εταιρειών του ομίλου (Πρόεδρος, Διευθύνων σύμβουλος, Αντιπρόεδρος), έχοντας πλήρη γνώση και πληροφόρηση για τις εταιρικές υποθέσεις. Άρα η όψιμη μετά από επτά μήνες και κακόβουλη επίθεση εναντίον μου εξυπηρετεί άλλους αθέμιτους σκοπούς, ενώ υποκινείται από ταπεινά αισθήματα ζηλοφθονίας”.
Ο Χριστόφορος Παυλίδης συνεχίζει την ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως "είναι βέβαιο ότι οι συκοφαντικοί ισχυρισμοί θα λάβουν σύντομα την προσήκουσα απάντηση από τα αρμόδια αστικά και ποινικά δικαστήρια”, ενώ επισημαίνει ότι "θα προασπίσει το κύρος, την φήμη και την αξιοπιστία του ομίλου Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες με κάθε νόμιμο μέσο, και με μοναδικό γνώμονα το εταιρικό συμφέρον και το συμφέρον των εργαζομένων”.
Συνέχεια στην κόντρα
Την δική τους απάντηση στην ανακοίνωση του Χριστόφορου Παυλίδη έδωσαν, με τη σειρά τους, οι Χριστίνα Παυλίδου, Κυριάκος Παυλίδης, Αχιλλέας Χατζόπουλος και Μακρίνα Αθανασιάδου, δια πληρεξουσίου δικηγόρου.
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, με τίτλο "Όταν η αλαζονεία προκαλεί τη Νέμεση”, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως ο Χριστόφορος Παυλίδης με δηλώσεις του στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο αποκάλυψε "το δόλιο”, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, "σχέδιο που εξύφανε εις βάρος μας και σε βάρος της μνήμης και του έργου του ιδρυτή της εταιρείας, Ευκλείδη Παυλίδη”.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση ανέφερε: "Πριν από τρεις μήνες, ο ‘αγαπημένος’ μας αδερφός Χριστόφορος Παυλίδης, με τις δηλώσεις του στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, έθεσε τον εαυτό του και την εταιρεία ‘Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες Α.Ε.’ και ήδη ‘Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες Μον. Α.Ε.’, στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος και δη της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το δόλιο σχέδιο που εξύφανε εις βάρος μας και σε βάρος της μνήμης και του έργου του ιδρυτή της εταιρείας, Ευκλείδη Παυλίδη. Ήδη σήμερα, ο Χριστόφορος Παυλίδης ευρίσκεται έμπροσθεν των συνεπειών των πράξεών του. Συνέπειες τις οποίες αντιμετωπίζει με πανικό, ύβρεις και απειλές. Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στα όργανα της οποίας έχουμε αποταθεί, διατηρούμε την πεποίθηση ότι αυτή θα πράξει τα δέοντα. Άλλωστε η αλήθεια μοιάζει με τον κιννάβαρι, όσο και να προσπαθεί κάποιος να την καλύψει, αυτή πάντοτε θα βρίσκει το δρόμο προς το φως”.
Πάνω από 40 χρόνια παρουσίας
Αξίζει να σημειωθεί πως η Μάρμαρα Παυλίδης είναι μία από τις σημαντικότερες εξορυκτικές βιομηχανίες μαρμάρων της Ελλάδας με περισσότερα από 40 χρόνια παρουσίας στον κλάδο των φυσικών πετρωμάτων, ενώ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες – leaders του μαρμάρου σε όλο τον κόσμο.
Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί ότι η εταιρεία εμφανίζει τα τελευταία χρόνια "υγιή” οικονομικά αποτελέσματα, "κόντρα” στις προκλήσεις που έφερε η πανδημία σε ολόκληρη την αγορά του μαρμάρου, κυρίως λόγω των περιορισμών στις εισαγωγές από την Κίνα -βασικό αγοραστή του ελληνικού μαρμάρου. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2021, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 119,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 17,5% σε σχέση με το 2020, ενώ το 2022 ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 13,4% σε 103,3 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα μετά φόρων για τον Όμιλο διαμορφώθηκε σε κέρδη 40,7 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 55% σε σχέση με το 2020, ενώ το 2022, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 56% σε 17,9 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου κατά την 31.12.2022 ανέρχονταν σε 264.018.181 ευρώ, από 218.185.973 ευρώ στα τέλη του 2021.
Όπως αναφερόταν στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, "οι ενδείξεις προμηνύουν αισιόδοξα μηνύματα τόσο για την οικονομία όσο και για την σταδιακή αποκατάσταση και σταθεροποίηση των αγορών. Μάλιστα διαφαίνεται ομαλοποίηση της αγοράς της Ασίας, η οποία είναι ο κύριος αποδέκτης των προϊόντων του κλάδου, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες προοπτικές ανάπτυξης και σε άλλες αγορές, εφόσον δεν υπάρξει επίδραση νέων υγειονομικών ή γεωπολιτικών αλλαγών”.
Ο αριθμός προσωπικού του Ομίλου και της Εταιρείας κατά την 31 Δεκεμβρίου 2022 ανερχόταν σε 714 και 410 άτομα αντίστοιχα.
11 ενεργά λατομεία και εξαγωγές σε πάνω από 40 χώρες
Η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα ιδρύθηκε το 1980 στην Δράμα και δραστηριοποιείται στον κλάδο εξόρυξης μαρμάρων και άλλων ασβεστολιθικών λίθων για μνημεία ή κτίρια (οικοδομικών λίθων).
Η παρουσία της Παυλίδης αποτυπώνεται με 11 ενεργά λατομεία στο δυναμικό της. Τα λατομεία της εταιρείας βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (Ariston, Venus, Galaxy, Kavala) αλλά και σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, ενώ παράγει περισσότερους από 300.000 τόνους ακατέργαστων όγκων μαρμάρου ανά έτος και 600.000 τ.μ. επεξεργασμένου μαρμάρου ανά έτος, με δυνατότητα παραγωγής που αγγίζει το 1.000.000 τ.μ.
Η επεξεργασία των όγκων μαρμάρου και η παραγωγή τελικού κομμένου προϊόντος γίνεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις 30.000 τ.μ. που βρίσκονται σε οικόπεδα εκτάσεως 100 στρεμμάτων στην Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας –ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξόρυξης λευκού μαρμάρου παγκοσμίως.
Η εταιρεία παράγει και εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως πλακίδια μαρμάρου και γρανίτη τυποποιημένων διαστάσεων, καθώς και ειδικές διαστάσεις κατά παραγγελία για επιλεγμένα έργα. Μάρμαρα της εταιρείας έχουν χρησιμοποιηθεί σε εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο, όπως το Porsche Design στο Μαϊάμι, οι Reflection Towers στη Σιγκαπούρη, το κατάστημα της Chanel στη Νέα Υόρκη, αλλά και τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Αγγελικούση (Agemar) στην Καλλιθέα.
Σημειωτέον πως η Παυλίδης κατέχει, μεταξύ άλλων, το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ολλανδικής Stone Works Holdings Coöperatief U.A. (Stoneworks), ιδιοκτήτριας του 89,25% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Mermeren Kombinat AD. Ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Mermeren Kombinat διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη μορφή των Ελληνικών Πιστοποιητικών (ΕΛ.ΠΙΣ.). Από τη Mermeren Kombinat εξορύσσεται το παγκοσμίως γνωστό λευκό μάρμαρο "Sivec”.
Επίσης, στην κατοχή του ομίλου βρίσκονται η Stone Works Αλβανίας, από την οποία εξορύσσεται το μπεζ μάρμαρο "Perla”, και οι Stone Works Βουλγαρίας και Dioyssomarble Βουλγαρίας, από τις οποίες εξορύσσεται το ιστορικό μπεζ μάρμαρο "Vratza”.
Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, τα τελευταία χρόνια, η Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες δραστηριοποιείται ενεργά στον κλάδο της ενέργειας, μέσω της Εnerfarm.