Χ. Βιτσικάνος (L’ Artigiano): Λαμβάνουμε 100 βιογραφικά από υποψήφιους εργαζόμενους και δεν έρχεται κανείς

Χ. Βιτσικάνος (L’ Artigiano): Λαμβάνουμε 100 βιογραφικά από υποψήφιους εργαζόμενους και δεν έρχεται κανείς

Του Γιώργου Λαμπίρη

Mε συνολικά 24 καταστήματα αυτή τη στιγμή, η ελληνική αλυσίδα πίτσας και ιταλικού φαγητού, L’ Artigiano, συνεχίζει το πλάνο ανάπτυξης καθώς το 2024 έχει προγραμματίσει να λειτουργήσει τρία νέα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και τα βόρεια προάστια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ιδρυτής και επικεφαλής της επιχείρησης, Χρήστος Βιτσικάνος στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Η επένδυση για κάθε κατάστημα αγγίζει περίπου τις 250.000 ευρώ, ενώ και τα τρία νέα καταστήματα θα είναι εταιρικά. Σημειώνεται ότι από τον προαναφερόμενο αριθμό καταστημάτων τα 18 από αυτά είναι εταιρικά και τα υπόλοιπα λειτουργούν με το μοντέλο του franchise. 

Στα ενδεχόμενα που εξετάζει ο επιχειρηματίας είναι να παραχωρήσει εταιρικά καταστήματα σε δικαιοδόχους που γνωρίζουν το αντικείμενο. Aπό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν αποκλείονται μέλη του προσωπικού της L’Artigiano που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Ωστόσο σύμφωνα με τον κύριο Βιτσικάνο δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή προτεραιότητα η επέκταση του σήματος μέσω franchise αποκλειστικά και μόνο για να τοποθετήσει η επιχείρηση το σήμα της σε περισσότερες περιοχές της χώρας, καθότι η λειτουργία κάθε σημείου franchise αποτελεί προϊόν προσεκτικής επιλογής. 

Το 2022 ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης άγγιξε τα 18 εκατομμύρια ευρώ και φέτος υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 22 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των πωλήσεών της περίπου το 25% προέρχεται από τις πλατφόρμες διανομών (Box-efood), το 60% από τηλεφωνικές παραγγελίες και το δικό της site, ενώ το υπόλοιπο 15% από take away παραγγελίες μέσω του δικτύου καταστημάτων της. 

Η επιχείρηση επιβαρύνθηκε όπως και το σύνολο των εταιρειών εστίασης από τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, ενώ υποχρεώθηκε σε δύο ανατιμήσεις στον κατάλογό της κατά 8% το 2022 και κατά επίσης 8% το 2023. Σημειώνεται ότι η εταιρεία καταβάλει αυτή τη στιγμή το διπλάσιο ποσό ενέργειας σε σχέση με το 2021, έχοντας ωστόσο έρθει στο μεσοδιάστημα αντιμέτωπη και με πολύ υψηλότερη επιβάρυνση.

Η δυσκολία εύρεσης προσωπικού

Σημαντικό είναι το κενό που παρουσιάζεται στην εύρεση προσωπικού και ιδίως διανομέων για τα καταστήματα της αλυσίδας εστιατορίων, δεδομένου ότι από τη στιγμή έναρξη της δραστηριότητάς τους οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής έχουν απορροφήσει περίπου 10.000 άτομα. "Τα πράγματα όμως είναι πολύ δύσκολα και σε ό,τι αφορά την εύρεση άλλων ειδικοτήτων στα καταστήματά μας όπως είναι άτομα για μπουφέ ή μάγειρες. Η εικόνα επιδεινώθηκε σημαντικά στη μετά Covid περίοδο. Δημιουργήσαμε ειδικό τμήμα ανθρώπινων πόρων προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τη συγκεκριμένη συνθήκη και να βρούμε λύση στο πρόβλημα. Το πιο σύνηθες είναι ότι δημοσιεύουμε μία αγγελία, λαμβάνουμε 100 βιογραφικά, κλείνουμε 10 ραντεβού και στη συνέχεια δεν έρχεται κανείς στο ραντεβού. Αυτή τη στιγμή το εργατικό κόστος ανέρχεται σε ποσοστό 37% επί του συνολικού μας τζίρου, ενώ ο μέσος μισθός για το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε περίπου 1.200 ευρώ μεικτές αποδοχές", επισημαίνει ο κύριος Βιτσικάνος. 

Βασικοί ανταγωνιστές Pizza Fan και Dominos

Η Artigiano έχει ως βασικούς της ανταγωνιστές την επίσης ελληνικών συμφερόντων Pizza Fan, όπου ο κύκλος εργασιών το 2022 ανήλθε στα 42,93 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 18,01% σε σχέση με το 2021 όπου οι πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 36,3 εκατ. Ισχυρός παίκτης στην ίδια αγορά είναι και η Dominos καθώς η Daufood Greece (master franchisee του πολυεθνικού ομίλου Domino’s στην Ελλάδα), το 2021 είχε κύκλο εργασιών 19,1 εκατ. ευρώ και πέρυσι άγγιξε τα 22,7 εκατ. ευρώ.

Η L’Artigiano φέτος συμπλήρωσε 30 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής στο χώρο της εστίασης με έναρξη λειτουργίας του πρώτου καταστήματος στον Βύρωνα τον Ιανουάριο του 1993. Ο Χρήστος Βιτσικάνος, ήρθε στην Αθήνα το 1987, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως διανομέας το βράδυ το πρωί ως μουσικός. Η επαφή του με την εστίαση λόγω της απασχόλησή του ως διανομέας, ήταν εκείνη που του έδωσε το ερέθισμα να δημιουργήσει μία αλυσίδα καταστημάτων παραγωγής και διανομής πίτσας.

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

GENOSOPHY®: Η startup του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες συστάσεις υγείας

Η εταιρεία έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο ικανό να ενσωματώνει και να αξιολογεί γενετική πληροφορία.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.