Woli: Relaunch με Visa και άνοιγμα στην Ευρώπη για το τραπεζικό app που εκπαιδεύει τα παιδιά στα οικονομικά

Woli: Relaunch με Visa και άνοιγμα στην Ευρώπη για το τραπεζικό app που εκπαιδεύει τα παιδιά στα οικονομικά

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου


Σε διαδικασία relaunch με τη Visa και την προσθήκη νέων εργαλείων βρίσκεται αυτήν την περίοδο η Woli, η οποία, παράλληλα, ετοιμάζει… βαλίτσες για τη νότια Ευρώπη.

Όπως εξήγησε στο Capital.gr ο Βασίλης Ζούπας, συνιδρυτής της εταιρείας, αυτήν τη στιγμή, η Woli άνοιξε ξανά τις εγγραφές της, με νέα, φιλική στο περιβάλλον κάρτα από τη Visa καθώς και νέες υπηρεσίες.

Παράλληλα, μέσα στο 2023, το Woli app θα είναι διαθέσιμο πιλοτικά και στην Ιταλία, ενώ για το 2024 προγραμματίζεται άνοιγμα στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Αυτήν τη στιγμή, η startup, με έδρα την Ελλάδα, απασχολεί δέκα άτομα, ενώ στις σκέψεις της είναι το στήσιμο γραφείου στην Ιταλία, που θα "τρέχει” και άλλες χώρες.

Για να τα πετύχει όλα αυτά, η Woli έχει πραγματοποιήσει εντός του 2023 έναν γύρο χρηματοδότησης άνω του 1 εκατ. ευρώ, με επικεφαλής το fund Eleven από τη Βουλγαρία, που αποτελεί και τον βασικό θεσμικό επενδυτή στην εταιρεία, καθώς και περίπου 200 χιλ. ευρώ μέσω της πλατφόρμας Seedblink. Στον συγκεκριμένο γύρο συμμετείχε και το ελληνικό early-stage fund Genesis VC. Το 2022 η startup είχε αντλήσει ακόμα 700 χιλ. ευρώ, με επικεφαλής το Eleven.

Έμφαση στην οικονομική εκπαίδευση

Ο κ. Ζούπας, διαθέτοντας εκτενή επαγγελματική εμπειρία στις ηλεκτρονικές πληρωμές και σε εταιρείες όπως η Viva Wallet, διαπίστωσε ότι πολλοί γονείς ήθελαν έναν τρόπο να ελέγχουν τις online αγορές (π.χ. games) που πραγματοποιούν τα παιδιά τους. "Με αυτήν τη βασική ιδέα  συγκεντρώσαμε ένα πρώτο κεφάλαιο και στήσαμε σιγά-σιγά την προσπάθεια”, ανέφερε στο Capital.gr.

Woli 11.12.2023

Όπως πρόσθεσε, έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην οικονομική εκπαίδευση, τόσο στο επίπεδο του σχολείου όσο και της οικογένειας, ενώ τα παιδιά δείχνουν να διαμορφώνουν καταναλωτικές συνήθειες ήδη πριν από τα 7 τους χρόνια. Ένα ακόμη μεγάλο όφελος της Woli είναι η εξοικείωση των νέων με την έννοια της αποταμίευσης, καθώς το παιδί καλείται να διαχειριστεί το χαρτζιλίκι του και να αποταμιεύσει θέτοντας προσωπικούς στόχους (Money Goals) προκειμένου να αγοράσει κάτι που θέλει.

Ο κ. Ζούπας τονίζει ότι το Woli δεν είναι απλά μια προπληρωμένη κάρτα, αλλά μια πλατφόρμα οικονομικής εκπαίδευσης, με το ένα κομμάτι της πλατφόρμας να απευθύνεται στους γονείς και το άλλο στα παιδιά. "Αυτό που χρειάζεται ο γονέας είναι να έχει ένα εργαλείο για σιγουριά και ασφάλεια με τα χρήματα”, εξηγεί ο κ. Ζούπας. Αναλυτικότερα, ο γονέας μπορεί, μεταξύ άλλων, να αυτοματοποιήσει το χαρτζιλίκι του παιδιού του ή να πραγματοποιήσει άμεσες μεταφορές, να ενημερώνεται για τις δαπάνες του παιδιού και να ορίζει όρια, να κλειδώνει την κάρτα του παιδιού ή και συγκεκριμένες κατηγορίες εμπόρων κ.ά.

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά μπορούν να παρακολουθούν τα έσοδα και έξοδά τους, να κάνουν αγορές online και offline με απόλυτη ασφάλεια, να θέτουν στόχους αποταμίευσης, αποκτώντας ένα εργαλείο εκμάθησης οικονομικής διαχείρισης.

Στόχος του Woli είναι να ενδυναμώσει τα παιδιά δίνοντάς τους οικονομική ελευθερία και γνώση. Γι' αυτό ενσωματώνει διαρκώς νέα εργαλεία, όπως κουίζ πάνω σε οικονομικά θέματα, τα οποία σχεδιάζονται σε συνεργασία και με πανεπιστήμια. Όταν το παιδί τελειώσει ένα πακέτο μαθημάτων, η πλατφόρμα στέλνει ενημέρωση στους γονείς καθώς και αυτόματες επιβραβεύσεις στο παιδί. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι και η υλοποίηση ενός προσωπικού βοηθού οικονομικών, με τη μορφή ενός AI-powered chatbot.

Επίσης, τα παιδιά μπορούν να δέχονται χρηματικά δώρα από συγγενείς και φίλους, μέσω της υπηρεσίας Woli Gift. Στα επόμενα σχέδια είναι και η δυνατότητα αποστολής χρημάτων μεταξύ των παιδιών -κυρίως εφήβων- με δυνατότητα ελέγχου της διαδικασίας από τους γονείς, ενώ στα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας βρίσκεται και η ζώνη των 18-24 ετών, με μικρότερο ρόλο για τον γονέα και περισσότερο έλεγχο της κατάστασης από το παιδί-φοιτητή.
Επίσης, η startup βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες, ώστε να προσφέρουν το Woli σαν benefit στους υπαλλήλους με παιδιά. "Υπάρχει ενδιαφέρον, καθώς βοηθάει τις εταιρείες και στο κομμάτι του ESG”, αναφέρει ο κ. Ζούπας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να φτιάξει τα εργαλεία της, η Woli στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο feedback και τα σχόλια που λαμβάνει από τους χρήστες της.

Η Woli αποτελεί ένα μείγμα fintech και edtech startup,  καθώς το κομμάτι της εκπαίδευσης κάνει την ουσιαστική διαφορά στην εμπειρία. "Πιστεύουμε ότι ένα παιδί δυνατό στη διαχείριση των χρημάτων του, θα μπορέσει να γίνει δυνατό και στο κυνήγι των ονείρων του”, αναφέρει ο κ. Ζούπας. 

Στόχος της Woli είναι μεν η αυτοματοποίηση των χρημάτων μέσα στην οικογένεια, αλλά πάντα με γνώμονα την εκπαίδευση. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ξεκινήσει αρκετές πιλοτικές συνεργασίες με σχολεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν σχεδόν 2.000 εγγεγραμμένες οικογένειες στην πλατφόρμα της Woli.

Περισσότερα από Forbes

PhosPrint: Η ελληνική startup που εκτυπώνει κύτταρα και αναγεννά όργανα

Ο Lars Rasmussen, συνιδρυτής της Google Maps και angel investor, έχει επενδύσει στην εταιρεία.

Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή της Aegean στο μετοχικό κεφάλαιο της ισπανικής Volotea

Χρειάστηκαν μερικοί μήνες σύντομων συζητήσεων προκειμένου να οδηγηθούμε στη συμφωνία.

Η ευλογιά των πιθήκων εκτοξεύει τη μετοχή της Bavarian Nordic εν μέσω ανησυχίας για έξαρση του ιού

Το εμβόλιό της είναι το μοναδικό που έχει λάβει έγκριση σε ΗΠΑ και ΕΕ - Παράδοση 10 εκατ. δόσεων έως το τέλος του 2025.

Stake.com: Το μεγαλύτερο υπεράκτιο καζίνο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο

Έχει έδρα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας και είχε έσοδα $2,6 δισ. πέρυσι. Οι ιδρυτές της είναι δύο από τους νεότερους αυτοδηµιούργητους δισεκατοµµυριούχους στον πλανήτη

Κουλουράδες: Πώς από τον Πειραιά επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα - Τα σχέδια για εξωτερικό & τα νέα projects

Η δημιουργία της αλυσίδας εστίασης από τον Δημήτρη Γρίβα, η επιτυχία, η συνεργασία με το SwitzGroup και τα επόμενα σχέδια.

Τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης έσωσαν αυτή τη start-up που τώρα θέλει να κοντράρει την Nvidia

Η κεφαλαιοποίηση της Groq έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2021 στα 2,8 δισ. δολάρια.

Ποια είναι η νέα επένδυση της Μαρίτας Καράτζη στην Κρήτη

Ολοκληρώνεται το επενδυτικό πλάνο του ομίλου MK Hotel Collection ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.