O πόλεμος των κεντρικών τραπεζών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

O πόλεμος των κεντρικών τραπεζών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Του Mark Le Dain

Τα τελευταία χρόνια, οι κεντρικοί τραπεζίτες παγκοσμίως προσέθεσαν την κλιματική αλλαγή στις οδηγίες τους. Ή τουλάχιστον στα σημεία αναφοράς τους. Μια έρευνα του 2021 αποκάλυψε ότι το 63% των κεντρικών τραπεζιτών πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους. Μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν μάλιστα ότι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής αποτελεί "βασικό καθήκον". Με αυτή την πολλά υποσχόμενη στάση, οι περιβαλλοντολόγοι ανέμεναν με ανυπομονησία ένα κύμα υποστήριξης από τα εν λόγω θεσμικά όργανα.

Ωστόσο, προχωρώντας γρήγορα μερικά χρόνια μπροστά, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν γρήγορα τα επιτόκια και ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αυτός που επηρεάζεται περισσότερο. Πολλές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η Brookfield Renewable Corp, η Algonquin Power και η NextEra Energy, βλέπουν τις μετοχές τους να χτυπούν χαμηλά 52 εβδομάδων τις τελευταίες εβδομάδες.

Ιστορικά, η μεγάλη διάρκεια ζωής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πλεονέκτημα. Ωστόσο, σε αυτό το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων προεξόφλησης, η αξία αυτών των δραστηριοτήτων μειώνεται. Σε πλήρη αντίθεση, τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ιδίως τα κοιτάσματα σχιστόλιθου που ρευστοποιούν πάνω από το ήμισυ της αξίας τους κατά το πρώτο έτος, πλήττονται λιγότερο από την αναπροσαρμογή των τιμών. Οι γρήγορες αποδόσεις που παρέχουν αυτές οι παραδοσιακές πηγές ενέργειας είναι περισσότερο προστατευμένες από τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων προεξόφλησης. Δεν είναι μόνο ότι αξίζουν περισσότερο τα περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου μικρότερης διάρκειας, αλλά τα υψηλά επιτόκια κρατούν μακριά τις νέες ανταγωνιστικές προμήθειες ενέργειας.

Μια άλλη μεγάλη πρόκληση για τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι το αυξημένο κόστος μεταφοράς που απορρέει από τα υψηλά επιτόκια. Αν και τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανέκαθεν αντιμετώπιζαν μια αυστηρή διαδικασία αδειοδότησης, αυτή ήταν διαχειρίσιμη όταν το κόστος κεφαλαίου ήταν ελάχιστο. Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κλάδος βολεύτηκε με μερικά παράλογα χρονοδιαγράμματα αδειοδότησης, επειδή οι άνθρωποι νοιάζονταν λιγότερο όταν η χρονική αξία του χρήματος ήταν αμελητέα. Ωστόσο, με την άνοδο των επιτοκίων, οι παρατεταμένες περίοδοι αξιολόγησης έχουν αναδειχθεί ως θανάσιμες για την οικονομική βιωσιμότητα αυτών των έργων. Ως απόδειξη αυτών των προκλήσεων, η Vattenfall AB απέσυρε πρόσφατα ένα έργο αιολικού πάρκου στις ακτές της Βρετανίας και η EDF Renewables ακύρωσε ένα ηλιακό επιχειρηματικό σχέδιο στο Οχάιο, επικαλούμενη την κλιμάκωση του κόστους.

Οι επιπτώσεις δεν σταματούν στα προτεινόμενα περιουσιακά στοιχεία. Οι μεγάλοι προγραμματιστές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρατηρούν συρρίκνωση των ταμειακών ροών των παλαιών περιουσιακών στοιχείων, καθώς το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους καταναλώνει μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών ροών. Απλώς έχουν λιγότερα χρήματα για να επενδύσουν σε μελλοντικές προμήθειες. Έχουν φτάσει στο σημείο οι επενδυτές, παρατηρώντας την οικονομική πίεση, να υποστηρίζουν όχι μόνο την παύση της επέκτασης των χαρτοφυλακίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά ακόμη και την πώληση ανανεώσιμων περιουσιακών στοιχείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Algonquin Power, η οποία σήμερα δέχεται πιέσεις από τους επενδυτές να πουλήσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τίθεται το ερώτημα: Πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η τάση; Προς το παρόν, είναι προφανές ότι οι πρωτοπόροι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετωπίζουν αντιξοότητες, ενώ οι παραδοσιακοί τομείς ενέργειας απολαμβάνουν μια ανάκαμψη. Το οξύμωρο είναι ότι οι αυξημένες τιμές που συνεπάγονται μικρότερη προσφορά και υψηλότερο κόστος ενέργειας, μπορεί ακούσια να παρατείνουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Τα πρόσφατα σχόλια των κεντρικών τραπεζών δεν αναφέρουν σχεδόν καθόλου την κλιματική αλλαγή, με μόνη εστίαση τον πληθωρισμό, και αυτό δείχνει πώς δεν είναι βιώσιμο να ακροβατούν μεταξύ τους πολλαπλές εντολές. Οι ακτιβιστές του κλίματος δεν έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο για να διαμορφώσουν θέση σχετικά με τα επιτόκια, και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν η συζήτηση για τα επιτόκια που εμποδίζουν τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα φτάσουν ποτέ από τις τηλεδιασκέψεις στους δρόμους. Στα σημερινά επίπεδα, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χάνονται από τις καμπύλες προσφοράς συχνά ανά εβδομάδες. Δεν φαίνεται να ανησυχούν τόσοι πολλοί για αυτή τη σημαντική αλλαγή όσο ανησυχούν για το αν η πόλη τους θα ξεκινήσει να τοποθετεί ηλεκτρικά λεωφορεία σε 12 ή 11 χρόνια.

Απόδοση - Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Περισσότερα από Forbes

Η αμερικανική Lyft αποκτά έναντι 175 εκατ. ευρώ την FreeNow, που είχε εξαγοράσει το ελληνικό TaxiBeat

Δυναμική είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά για την ανταγωνίστρια της Uber.

Cash cow η Ελλάδα για τη Zara – Το νέο μοντέλο καταστημάτων

Πού ανοίγει και πού κλείνει καταστήματα ο ισπανικός κολοσσός Inditex.

Το Starlink μπορεί να "προσγειώσει ανώμαλα" την αποτίμηση της SpaceX

Οι bullish εκτιμήσεις για τη SpaceX του Μασκ αγνοούν τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Starlink

Αδειάζει το ποτήρι της Diageo Hellas - O ρόλος της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών

Οι στόχοι που θέτει η Diageo για την ελληνική αγορά, τα μερίσματα των 7,3 εκατ. και η κατ’ οίκον κατανάλωση αλκοόλ.

PwC: Έρχεται νέα "έκρηξη" deals το 2025 - Ποιοι κλάδοι θα πρωταγωνιστήσουν

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για συναλλαγές Εξαγορών & Συγχωνεύσεων και το 2025. Ήδη καταγράφονται υπογεγραμμένες ή ορατές συναλλαγές άνω των 7,5 δισ. ευρώ.

Tesla: "Βουτιά" των πωλήσεων σε Γαλλία και Σουηδία - Το χειρότερο α' τρίμηνο της τελευταίας 4ετίας

Το μερίδιο αγοράς του ομίλου στη Γαλλία έπεσε στο 1,63% το α' τρίμηνο.

Θερμοκήπια Θράκης: Οι επενδύσεις των 36 εκατ. ευρώ και η νέα branded συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος

Σε στρατηγική θέση τα Θερμοκήπια Θράκης. Απομένει επένδυση ακόμα 7 εκατ. ευρώ.

Οι οικονομικές επιδόσεις της Neurosoft το 2024 και τα πιο σημαντικά έργα

Η εταιρεία αύξησε τον τζίρο της κατά 39%, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 37,9 εκατ.

Delivery με drone: H start up που νικά τους κολοσσούς του e-commerce

Η ζήτηση για καφέ και ο έξυπνος σχεδιασμός του drone της βοηθούν δίνουν στη Manna συγκριτικό πλεονέκτημα.