Του Στάθη Βασιλόπουλου
Ισχυρά οικονομικά μεγέθη κατέγραψε το 2024 η εταιρεία Πληροφορικής Neurosoft, η οποία τα τελευταία χρόνια κινείται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ανήλθε πέρσι στα 37,9 εκατ. έναντι 27,3 εκατ. ευρώ το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 39%. Τα EDITDA ήταν ενισχυμένα κατά 30% και διαμορφώθηκαν σε 4,1 εκατ. ευρώ, από 3,17 εκατ. ευρώ. Tα μικτά κέρδη το 2024 ανήλθαν σε 8,39 εκατ. ευρώ από 5,87 εκατ. ευρώ το 2023. Τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 1,68 εκατ. ευρώ έναντι 1,28 εκατ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για την οικονομική χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2024. Ο κύκλος εργασιών πέρσι ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Neurosoft από το 1994, όταν και ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
Πριν από περίπου τρία χρόνια, η διοίκηση της εταιρείας ξεκίνησε να υλοποιεί ένα πιο "επιθετικό" πλάνο ανάπτυξης με στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς, βάζοντας στο "ραντάρ" της και επιλεγμένα έργα του δημόσιου τομέα (κυρίως στον τομέα της κυβερνοασφάλειας), όπου μέχρι το 2021 δεν είχε καθόλου παρουσία. Η Neurosoft λειτουργεί, πλέον, κάτω από τρεις επιχειρηματικούς πυλώνες: "Cyber Security Operations" (CSO), "Field Services Operations" (FSO) και "Infrastructure & Cloud Operations" (ICO), ακολουθώντας το στρατηγικό πλάνο που έχει χαράξει με χρονικό ορίζοντα ως το 2027. Η στρατηγική αυτή επέτρεψε στην εταιρεία να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της και να διευρύνει την παρουσία της σε νέες αγορές, αναλαμβάνοντας μεγάλα και πολύπλοκα έργα ICT, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Όσον αφορά στο δημόσιο τομέα, η Neurosoft ανέλαβε την περσινή χρονιά σε κοινοπρακτικό σχήμα με την Performance Technologies, ένα κρίσιμο έργο για την προμήθεια εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού του data center του ΑΔΜΗΕ και τη δημιουργία κέντρου ανάκαμψης από καταστροφή. Το έργο αφορά στον πλήρη εκσυγχρονισμό των συστημάτων (servers) του Κέντρου Δεδομένων της Δυρραχίου (πρωτεύον ή κύριο Κέντρο Δεδομένων – primary DC ή PR) και τη δημιουργία εφεδρικής active-active υποδομής στο Κέντρο Δεδομένων του Κρυονερίου (δευτερεύον Κέντρο Δεδομένων – secondary DC ή DR). Η αξία της σύμβασης ανήλθε στα 11,4 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και η διάρκειά της είναι πέντε έτη. Να σημειωθεί ότι η Neurosoft διεκδικεί, σε κοινό σχήμα μαζί με τη Vodafone, ένα από τέσσερα τμήματα (lots) του μεγάλου διαγωνισμού της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) για την κυβερνοασφάλεια των συστημάτων του δημοσίου, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 102 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ).
Στον ιδιωτικό τομέα, η εταιρεία ανέλαβε σημαντικά έργα, όπως είναι αυτό για την κυβερνοασφάλεια στον όμιλο Fourlis με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών SOCaaS (SOC-as-a-Service). Το έργο, που ξεκίνησε να υλοποιείται βάσει της σχετικής σύμβασης την 1η Ιανουαρίου του 2025, στηρίχτηκε στον ολικό επανασχεδιασμό της στρατηγικής cubersecurity στον όμιλο, "θωρακίζοντάς" τον από κακόβουλες ενέργειες. Στον ιδιωτικό τομέα ξεχωρίζουν, επίσης, το συμβόλαιο που υπέγραψε η Neurosoft για παροχή λύσης (Observability Solution) στην Καizen Gaming καθώς και η υλοποίηση δικτύου (SD-WAN) στην HELLENiQ Energy, ως βασικός υπεργολάβος της Cosmote, η οποία έχει αναλάβει το έργο για τον εκσυγχρονισμό της βασικής υποδομής του δικτύου του ενεργειακού ομίλου.
Η Neurosoft διαθέτει 330 εξειδικευμένους υπαλλήλους, με σημαντική εμπειρία στους τομείς δραστηριότητάς τους και η έδρα της είναι στην Αθήνα.