Lamda Development: Έσοδα 3,3 δισ. ευρώ από το Ελληνικό στο τέλος του 2026

Lamda Development: Έσοδα 3,3 δισ. ευρώ από το Ελληνικό στο τέλος του 2026

Της Ελένης Μπότα

Έσοδα της τάξεως των 3,3 δισ ευρώ αναμένει η Lamda Development μέχρι το 2026, δηλαδή στην πρώτη φάση ανάπτυξης του Ελληνικού. 

Στο πλαίσιο του Investor Day που διοργανώθηκε χθες, η διοίκηση της Lamda Development ανέφερε ότι θα προκύψουν σημαντικές υπεραξίες από την αύξηση της τιμής πώλησης των κατοικιών στο Ελληνικό και ως εκ τούτου η διοίκηση του Ομίλου θέτει στόχο αύξησης της καθαρής αξίας ενεργητικού από το 1,2 δισ. ευρώ στα 3 δισ. ευρώ το 2026 (1,8 δισ. ευρώ από το Ελληνικό και 1,4 δισ. ευρώ από τα εμπορικά κέντρα).

Αναφερόμενος στην κεφαλαιοποίηση ύψους 1,4 δισ. ευρώ του Ομίλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου έκανε λόγο για "υποτίμηση της αξίας" της Lamda, καθώς δεν φαίνεται στα βιβλία η πρόοδος των πωλήσεων, που ισούται με 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, οι δυνατότητές της είναι περισσότερες, χάρη στις ανατιμήσεις των κατοικιών στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Η κάθε κατοικία θα πωλείται προς 1.000 ευρώ παραπάνω ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση τη μέση τιμή των 7.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, γεγονός που θα αποφέρει επιπλέον ρευστότητα 1 δισ ευρώ.

Αναφορικά με τις τιμές των οικιστικών αναπτύξεων του 2027-2037, οι τιμές, σύμφωνα με το σημερινό σχέδιο της Lamda και πριν υιοθετηθεί η πολιτική ανατίμησης, διαμορφώνονται σε 9.000 ευρώ/τ.μ. για τα διαμερίσματα του πύργου 50 μέτρων και σε 5.900 έως 7.200 ευρώ/τ.μ. για τις mainstream κατοικίες. Έως τις 27 Ιουνίου η Lamda είχε από τη διαδικασία των προπωλήσεων τόσο των κατοικιών όσο και των άλλων ακινήτων (π.χ. κοινοπρακτικά σχήματα για ξενοδοχεία με την ΤΕΜΕΣ, για εμπορικό πάρκο με τον όμιλο Φουρλή, για πύργο μεικτής χρήσης ξενοδοχείου και διαμερισμάτων με την Brooklane), εισπράξει το ποσό των 330 εκατ. ευρώ (τα 274 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά τις κατοικίες). Μέχρι το τέλος του 2023 τα προσδοκώμενα έσοδα θα ανέλθουν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ (600 εκατ. ευρώ από τις κατοικίες).

Συνολικά, η ρευστότητα που θα αποκομίσει η Lamda μετά την ολοκλήρωση όλων των φάσεων της ανάπλασης του Ελληνικού θα αγγίξει, βάσει προβλέψεων, το 1,7 δισ. ευρώ. 

Τέλος, αναφορικά με την εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία εκτιμάται εντός του 2024, αναμένεται η άντληση 150 εκατ. ευρώ. Τα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα της εταιρείας αναμένεται να γράψουν EBITDA 92 εκατ. το 2026, ποσό που θα αυξηθεί σε 168 εκατ. κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας και των δύο malls στο Ελληνικό.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) το α’ τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 38% έναντι του 2022, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση που καταγράφηκε από το β’ εξάμηνο του 2022 και έπειτα, λόγω της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Designer Outlet Athens κατέγραψε σημαντική αύξηση 42% έναντι του 2022.

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Ελληνικό: Πόσο πωλούνται τα σπίτια στη νέα γειτονιά Little Athens

Στην ανάπτυξη και πώληση νέων κατοικιών μέσα στο επόμενο διάστημα προχωράει η Lamda Development στην έκταση του Ελληνικού. Aναμένεται άμεσα να λανσαριστούν περίπου 180 διαμερίσματα.

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.