Γιατί η Nvidia μπορεί να γίνει η έκτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση $1 τρισ.

Γιατί η Nvidia μπορεί να γίνει η έκτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση $1 τρισ.

Της Arianna Johnson

Με την κεφαλαιοποίηση της Nvidia να είναι πολύ κοντά στο 1 τρισ. δολάρια, οι αναλυτές αποδίδουν την εκτίναξη της εταιρείας στη σχέση τεχνητής νοημοσύνης και μονάδων επεξεργασίας γραφικών.

Στα αποτελέσματα α’ τριμήνου που ανακοίνωσε η Nvidia έκανε την εκτίμηση πως ο τζίρος της θα φτάσει στα 11 δισ. δολάρια το β’ τρίμηνο – πρόβλεψη 50% πάνω από τον "χρησμό" των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα ύψους 7,19 δισ. δολαρίων το α’ τρίμηνο, ξεπερνώντας κατά 67 εκατ. δολάρια τις προσδοκίες των αναλυτών και κατά 19% τα έσοδα του δ’ τριμήνου 2022.

Σύμφωνα με το Reuters, η μετοχή της εταιρείας κάνει ράλι άνω του 160% από την αρχή του έτους, προσθέτοντας 586 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία και καθιστώντας την Nvidia την πέμπτη πιο πολύτιμη εταιρεία των ΗΠΑ.

Η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia αγγίζει το 1 τρισ. δολάρια – επίτευγμα που μόνο άλλες πέντε εταιρείες έχουν καταφέρει: η Apple, η Amazon, η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, η Microsoft και η Saudi Aramco.

Η εταιρεία παράγει κάρτες γραφικών (GPU) και εκτιμάται ότι έχει συντριπτικό μερίδιο (95%) στην αγορά.

Η Nvidia ιδρύθηκε το 1993 και ξεκίνησε να κατασκευάζει GPUs για βιντεοπαιχνίδια, οι οποίες είναι κάρτες που οι παίκτες συνήθως συνδέουν στους υπολογιστές για να βοηθήσουν στην εκτέλεση εργασιών που σχετίζονται με τα γραφικά, όπως εφέ και βίντεο. Ωστόσο, ανακαλύφθηκε ότι οι GPU μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη βαθιά μάθηση της τεχνητής νοημοσύνης. Η βαθιά μάθηση διδάσκει στους υπολογιστές να επεξεργάζονται δεδομένα με πολύπλοκο τρόπο, "εμπνευσμένο" από τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Περιλαμβάνει την αναγνώριση περίπλοκων μοτίβων, ήχων, εικόνων, κειμένου και άλλων δεδομένων για τη δημιουργία επακριβών γνώσεων και προβλέψεων. Σύντομα, τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Amazon, η Google, η Meta και η Microsoft άρχισαν να αγοράζουν τα τσιπ της Nvidia για την επεξεργασία δεδομένων τους, ενώ ιδρύματα –όπως το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης– άρχισαν να χρησιμοποιούν τσιπ της Nvidia για να εντοπίζουν ανωμαλίες σε ιατρικές αποτυπώσεις, όπως οι αξονικές τομογραφίες. Επίσης, το 2021, η Tesla παρουσίασε τον υπερυπολογιστή της που χρησιμοποιεί τα τσιπ της Nvidia για την τροφοδοσία των αυτόνομων οχημάτων της. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Nvidia αποκάλυψε μια νέα κατηγορία GPU που φέρεται να λειτουργεί με διπλάσια ταχύτητα από τις προηγούμενες. Οι αναβαθμισμένες GPUs, μαζί με τις εντυπωσιακές επιδόσεις της εταιρείας στην αγορά, οδήγησαν τους αναλυτές της Bank of America να χαρακτηρίσουν την Nvidia "αδιαμφισβήτητο ηγέτη της τεχνητής νοημοσύνης" σε πρόσφατη έκθεσή τους.

Το λανσάρισμα του chatbot ChatGPT από την OpenAI τον Νοέμβριο του 2022 πυροδότησε την πρόσφατη έκρηξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι στην ουσία αλγόριθμοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέου περιεχομένου, όπως εικόνες, κείμενα, βίντεο και ήχοι. Από το λανσάρισμα του ChatGPT, πολλές εταιρείες συμμετέχουν στη φρενίτιδα των chatbots, όπως η Google, η Snap και πιο πρόσφατα η TikTok με το chatbot Tako. Οι GPUs παίζουν σημαντικό ρόλο στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της εκπαίδευσης των μοντέλων και επιτρέποντάς τους να μαθαίνουν από μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων. Τον Μάρτιο, η Google ανακοίνωσε πως συνεχίζει τη συνεργασία της με την Nvidia για την παροχή GPU σε οργανισμούς που δεν έχουν την πρόσβαση για τη δημιουργία γενετικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Ο Elon Musk φέρεται μάλιστα να αγόρασε χιλιάδες GPUs για να τρέξει ένα νέο project γενετικής τεχνητής νοημοσύνης τον Απρίλιο, ωστόσο ο πωλητής δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός. 

Ο αναλυτής της Bank of America, Vivek Arya, σημειώνει ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Nvidia "καθοδηγήθηκαν από τις μεγάλες επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα".

Το Forbes εκτιμά ότι η αξία του Jensen Huang, συνιδρυτή και CEO της Nvidia, έχει ανέλθει στα 34,7 δισ. δολάρια μετά το ράλι της μετοχής την Πέμπτη, και ο ίδιος έχει σκαρφαλώσει στο Νο 36 της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. 

Διαβάστε ακόμα:

* Ιστορική "αστοχία" της Κάθι Γουντ με την Nvidia - Πούλησε πριν το ράλι των $560 δισεκατομμυρίων

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης έσωσαν αυτή τη start-up που τώρα θέλει να κοντράρει την Nvidia

Η κεφαλαιοποίηση της Groq έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2021 στα 2,8 δισ. δολάρια.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Nvidia: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα τριμήνου

Τα έσοδα της σκαρφάλωσαν σε νέο ρεκόρ στα 18,12 δισ. δολ. το γ' τρίμηνο, σημειώνοντας άλμα 206%.

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.