Πώς ο Τραμπ έβγαλε δισεκατομμύρια από την πολιτική

Πώς ο Τραμπ έβγαλε δισεκατομμύρια από την πολιτική

Του Dan Alexander

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χτίσει ολόκληρο το brand του γύρω από το ότι είναι νικητής. Στις 20 Ιανουαρίου 2021, ωστόσο, φαινόταν μάλλον το αντίθετο από κάθε πιθανή άποψη. Ηττημένος από τους ψηφοφόρους και στη συνέχεια με μια δεύτερη παραπομπή σε δίκη στο Κογκρέσο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, την οποία είχε υποδαυλίσει, ο Τραμπ επέστρεφε στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, σε μια αυτοκρατορία που είχε περιπέσει σε δύσκολη θέση. Η εμπορική του ακίνητη περιουσία ήταν σε μεγάλο βαθμό "άδεια", η ξενοδοχειακή του δραστηριότητα αιμορραγούσε κατά δεκάδες εκατομμύρια, ενώ πολλές κοινοπραξίες στις οποίες συμμετείχε είχαν βαλτώσει.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο Τραμπ καλωσόρισε τους Γουές Μος και Άντι Λιτίνσκι, πρώην διαγωνιζόμενους του Apprentice, στο ιδιωτικό του κλαμπ για μια επαγγελματική συνάντηση. Με χάμπουργκερ και παγωτά, οι δυο τους του παρουσίασαν κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον του: μια εταιρεία πολυμέσων και τεχνολογίας με την επωνυμία Trump, με μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, μια υπηρεσία ροής όπως το Disney+ και μια πλατφόρμα φιλοξενίας ιστοσελίδων στο πρότυπο της Amazon. Το πιο δελεαστικό κομμάτι της πρότασης; Ο Τραμπ θα ήλέγχε το 90% του μετοχικού κεφαλαίου - και, σύμφωνα με κάποιον που ενεπλάκη στη συμφωνία, δεν χρειαζόταν να επενδύσει τίποτα εκ των προτέρων.

Έτσι ξεκίνησε μια τετραετής μεταμόρφωση που μετέτρεψε τον πιο διάσημο δισεκατομμυριούχο του κλάδου ακινήτων της Αμερικής στον πρώτο Αμερικανό που δημιούργησε δισεκατομμύρια από την πολιτική του δραστηριότητα. Κι άλλοι πλούσιοι άνθρωποι έχουν θέσει υποψηφιότητα για κρατικά αξιώματα και πολλοί, πραγματικά πολλοί πολιτικοί -συμπεριλαμβανομένου κάθε εν ζωή πρώην προέδρου των ΗΠΑ- έχουν αξιοποιήσει τη φήμη και τις επαφές τους για απόκτηση πλούτου μετά την ολοκλήρωση της πολιτικής τους καριέρας. Κανείς όμως δεν το κατάφερε με τον τρόπο ή την κλίμακα του Τραμπ.

Στις αρχές του 2021, το Forbes υπολόγιζε ότι ο Τραμπ είχε καθαρή περιουσία 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια δεσμευμένα σε παραδοσιακά εμπορικά ακίνητα, 1 δισεκατομμύριο δολάρια από αυτά συγκεντρωμένα στη Νέα Υόρκη. Σήμερα επιστρέφει στο Forbes 400 με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το μεγαλύτερο μέρος της - 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια στις 30 Αυγούστου, την ημέρα που "κλείδωσαν" οι αξίες για τη λίστα - να προέρχεται από την επιχείρηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία εισήλθε στο χρηματιστήριο τον Μάρτιο. Μόλις 600 εκατομμύρια δολάρια βρίσκονται τώρα σε εμπορικά ακίνητα της Νέας Υόρκης. Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, μεγάλωσε και μεταμόρφωσε πλήρως μια περιουσία που έχτιζε για πάνω από 40 χρόνια.

Η προεδρία των ΗΠΑ σίγουρα αύξησε τα κέρδη του Τραμπ στα βασικά του εγχειρήματα, βοηθώντας να αυξήσει τα λειτουργικά του έσοδα σε περίπου 218 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, 58% υψηλότερα από τον μέσο όρο που μετρούσε όσο ήταν στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με ανάλυση φορολογικών δηλώσεων και οικονομικών γνωστοποιήσεων, αρχειοθετήσεις ομολόγων, πιστωτικές εκθέσεις και εσωτερικά αρχεία. Ένα κάποτε όχι ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της αυτοκρατορίας του, η επιχειρηματική του δραστηριότητα στο πεδίο του γκολφ και τα σχετικά κλαμπ, έχουν μετατραπεί σε χρυσή αγελάδα μετρητών, έναν τρόπο να πωλείται κυριολεκτικά πρόσβαση στον πιο διάσημο άνθρωπο στη γη με τη μορφή υψηλών τελών. Το Forbes εκτιμά ότι το τμήμα αυτό της δραστηριότητάς του ανέρχεται πλέον σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 570 εκατομμυρίων δολαρίων όταν άφησε την εξουσία, καθώς τα κέρδη σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Αποτελεί εξάλλου και έμμεση πηγή άλλων εσόδων, από βιβλία, NFT, Βίβλους, ακόμη και κομμάτια από το κοστούμι που φόρεσε στο ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο.

Βασικό προϊόν προς πώληση ο ίδιος ο Τραμπ

Τι πουλάει πραγματικά ο Τραμπ; Τον εαυτό του. Το έχει κάνει για δεκαετίες, ως ένας 30άρης που ζούσε τη μεγάλη ζωή στον Πύργο Τραμπ, ως ένας 40άρης που ξόδευε πολλά στο Ατλάντικ Σίτι, ως ένας 50άρης που κυριαρχούσε στα τηλεοπτικά στούντιο, ως ένας 60άρης που εισέβαλε στην πολιτική σκηνή και, τώρα, ως 70άρης που ζητεί εκδίκηση. Μέσα από τόσα σκαμπανεβάσματα, ένα πράγμα παραμένει σταθερό: κερδίζει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που δεν τον αναλύουν πολύ προσεκτικά - και μετά την εξαργυρώνει. Απλώς ρωτήστε τους δανειστές του, τους οποίους δεν ξεπλήρωσε ποτέ. Ή τους μετόχους του καζίνο που τον παρακολούθησαν να απομυζά μετρητά από μια εισηγμένη εταιρεία και μετά να την οδηγεί σε χρεοκοπία - δύο φορές. Ή τους αγοραστές διαμερισμάτων που έχασαν περιουσίες σε φανταχτερές μονάδες στον πύργο του στο Σικάγο, ενώ εκείνος κέρδισε εκατομμύρια σε αμοιβές διαχείρισης. Όταν ο Τραμπ αποτυγχάνει, δεν τα παρατάει - απλώς βρίσκει ένα νέο "γήπεδο" και συχνά ένα νέο κοινό. Στην πολιτική, έχει αναπτύξει μια τεράστια ομάδα οπαδών, οι πιο σκληροπυρηνικοί από τους οποίους είναι πιο πιστοί στον ίδιο από οποιονδήποτε από τους προηγούμενους πελάτες του, αγοράζοντας πρόθυμα ό,τι κι αν προσφέρει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, σχεδόν σε οποιαδήποτε τιμή είναι διατεθειμένος να το πουλήσει.

Όλα αυτά συνδυάζονται, σε άνευ προηγουμένου κλίμακα, μέσω του Ομίλου Trump Media & Technology, της μητρικής εταιρείας του αντιγράφου του Twitter, Truth Social. Από οικονομική άποψη, είναι μια από τις πιο παράλογες επιχειρήσεις στην Αμερική, με πωλήσεις μόλις 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων στους 12 μήνες έως τον Ιούνιο και με καταγεγραμμένη καθαρή ζημιά 380 εκατομμυρίων δολαρίων. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτός ο αριθμός εσόδων είναι στην πραγματικότητα μειωμένος κατά σχεδόν 10% τον περασμένο χρόνο, ακόμη και τη στιγμή που ο ομώνυμος ιδιοκτήτης του κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα και στους τίτλους των ειδήσεων. Δεν έχει ξεκάθαρη επιχειρηματική χρησιμότητα τώρα που ο Elon Musk κατέχει το X (πρώην Twitter), φαινομενικά εξαλείφοντας την ανάγκη για μια πιο δεξιά εναλλακτική. Δεν έχει έναν εμπνευσμένο ηγέτη – ο διευθύνων σύμβουλος Devin Nunes, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο και την κυβέρνηση, πούλησε περίπου το 25% των μετοχών του τον Αύγουστο για να καλύψει τις πληρωμές φόρων. Ωστόσο, οι traders που αγαπούν τον Τραμπ εξακολουθούσαν να αποτιμούν την επιχείρηση στα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου μήνα (και 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια όταν οι αγορές έκλεισαν την Τρίτη). Εάν κάποιος άλλος εκτός από τον Τραμπ βρισκόταν πίσω από την εταιρεία, οι επενδυτές πιθανότατα θα την είχαν οδηγήσει σε πλήρη χρεοκοπία.

Η Trump Media & Technology Group, η οποία επί του παρόντος έχει μηνύσει το Forbes και άλλα μέσα ενημέρωσης για παλαιότερες αναφορές τους, δεν έδωσε απαντήσεις σε μια λίστα ερωτήσεων γι’ αυτό το ρεπορτάζ. Αντίθετα, εκπρόσωπος του ομίλου κατηγόρησε το Forbes ότι προσπαθεί να ενισχύσει τις εκλογικές προοπτικές της Κάμαλα Χάρις.

Όπως η πολιτική άλλαξε τον Τραμπ, έτσι και αυτός άλλαξε την πολιτική, ξαναγράφοντας τους κανόνες για το πώς να μπορεί κανείς να αποκομίσει χρηματικά κέρδη από μια προεδρία. Μόνο ένα άτομο είχε προβλέψει κάτι σχετικό. "Είναι πολύ πιθανό", προέβλεψε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο Fortune πριν από 24 χρόνια, "να είμαι ο πρώτος προεδρικός υποψήφιος που θα κατέβει στις εκλογές και θα βγάλει χρήματα από αυτό".

Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν έτσι. Η προεδρική εκστρατεία του Τραμπ το 2016 ξεκίνησε μέσα στον Πύργο Τραμπ, το πιο διάσημο ακίνητο στο χαρτοφυλάκιό του, με τον μεγιστάνα των ακινήτων να κατεβαίνει μια κυλιόμενη σκάλα και στη συνέχεια να πυρπολεί αμέσως την αμερικανική πολιτική. "Όταν το Μεξικό στέλνει τους ανθρώπους του στις ΗΠΑ, δεν στέλνει τον καλύτερό του εαυτό", δήλωσε, επιλέγοντας το πρώτο πεδίο μάχης της εκστρατείας του, με πολλούς ακόμη να ακολουθήσουν. "Φέρνουν ναρκωτικά. Φέρνουν το έγκλημα. Είναι βιαστές. Και κάποιοι, υποθέτω, είναι καλοί άνθρωποι". Όταν το Forbes τον επισκέφτηκε στον Πύργο Τραμπ λίγους μήνες αργότερα, μια μέρα που συνέπεσε με ένα τεράστιο πλήθος γεμάτο ευσεβείς Λατίνους που περίμενε να δει τον Πάπα Φραγκίσκο να παρελαύνει, ο Τραμπ αποδοκιμάστηκε έντονα.

Καθώς μετέτρεπε μια επωνυμία γνωστή για την πολυτέλεια σε ένα brand που οριζόταν από τη διχαστικότητα, αυτή η χλεύη είχε κόστος: τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν από περίπου 184 εκατομμύρια δολάρια το 2015 σε 141 εκατομμύρια δολάρια το 2017. Οι συνεργάτες αδειοδότησης προϊόντων τράπηκαν σε φυγή, περιορίζοντας τις συμφωνίες που έφεραν το όνομά του σε γραβάτες, στρώματα και πουκάμισα, κάτι που κόστισε στον υποψήφιο περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Οι πελάτες των ξενοδοχείων του έκαναν επίσης check out, με αποτέλεσμα τα κέρδη να μειωθούν κατά 74% στο ξενοδοχείο του στο Σικάγο. Καθώς το εισόδημά του αποστραγγιζόταν, τα πολιτικά του έξοδα αυξάνονταν, διαβρώνοντας τη στοίβα των μετρητών του. Ξόδεψε 66 εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του το 2016, κέρδισε τις εκλογές και στη συνέχεια συμφώνησε να δαπανήσει άλλα 25 εκατομμύρια δολάρια ημέρες αργότερα για να δώσει τέλος σε μια δίκη για απάτη που αφορούσε το Πανεπιστήμιο Τραμπ. Μέχρι να εγκατασταθεί στο Οβάλ Γραφείο, ο ισολογισμός του έγραφε μόλις 76 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, λιγότερο από τα μισά από τα 192 εκατομμύρια δολάρια που ανέφερε στην αρχή της εκστρατείας.

Η εξουσία έκανε ελάχιστα για να βοηθήσει τα οικονομικά του Τραμπ - τουλάχιστον αρχικά. Σίγουρα προσπάθησε να κερδίσει χρήματα από την προεδρία, μετατρέποντας το Mar-a-Lago σε έναν "χειμωνιάτικο Λευκό Οίκο", μεταφέροντας εκατομμύρια δολάρια της εκστρατείας του στην επιχείρησή του, προσφέροντας να φιλοξενήσει μια διάσκεψη των ηγετών της G7 στο θέρετρο γκολφ του και ούτω καθεξής. Τίποτα από αυτά, ωστόσο, δεν αναπλήρωσε τη ζημιά που προκάλεσε η πολιτική στο εμπορικό σήμα Τραμπ. Η δυναμική αυτή εμφανιζόταν πλήρως μέσα στο Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον, με ένα λόμπι γεμάτο ισχυρούς παίκτες, αλλά όχι αρκετούς καθημερινούς ταξιδιώτες στα παραπάνω δωμάτια, με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να καταγράφονται απώλειες. Σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό του, τα εκτιμώμενα λειτουργικά έσοδα κυμάνθηκαν γύρω στα 150 εκατομμύρια δολάρια το 2018 και το 2019, μειωμένα κατά περίπου 18% από το προ της προεδρίας του επίπεδο.

Ο Έρικ Τραμπ, ο οποίος βοήθησε στην ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης όσο ο πατέρας του υπηρετούσε ως πρόεδρος των ΗΠΑ, τον καθησύχαζε ότι όλα πήγαιναν καλά. Σε αντίθεση με εκείνον, ωστόσο, παραδεχόταν επίσης τις εμφανείς προκλήσεις. "Είναι επωφελής η προεδρία;", αναρωτήθηκε φωναχτά ο Έρικ ενώ καθόταν πίσω από το γραφείο του στον Trump Tower στις αρχές του 2017. "Πρέπει να το δεις και από τις δύο πλευρές. Αν μιλάμε για υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία, τα πάνε καταπληκτικά. Αν μιλάμε για το σύνολο, κάναμε θυσίες για να του επιτρέψουμε -και έχει κάνει θυσίες και ο ίδιος- για να αναλάβει το μεγαλύτερο αξίωμα στον κόσμο".

Ωστόσο, από τη στιγμή που χτύπησε η πανδημία, τα προβλήματα δεν μπορούσαν πια να κρυφτούν. Τα εκτιμώμενα λειτουργικά κέρδη του Τραμπ έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο τους, των 110 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα πέντε ξενοδοχεία που του ανήκαν εξ ολοκλήρου κατέγραψαν εκτιμώμενες ζημίες 23 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πιο προβληματικό στοιχείο: τα εμπορικά του ακίνητα, όπου οι ενοικιαστές, δεσμευμένοι σε μακροχρόνιες μισθώσει,ς παρέμεναν εν μέσω της πολιτικής αναταραχής, άρχισαν να δείχνουν σημάδια δυσκολιών. Ο Οργανισμός Τραμπ επαναδιαπραγματεύτηκε τη μίσθωσή του με την Gucci, βασικό μισθωτή στον Πύργο Τραμπ, μειώνοντας περίπου κατά 7 εκατομμύρια δολάρια το ενοίκιο του λιανοπωλητή. Η πληρότητα μειώθηκε από το 89% στο 75% στον αριθμό 40 της Wall Street καθώς το κτίριο γλίστρούσε προς την οικονομική άβυσσο. Την εποχή που ο Τραμπ άφησε την εξουσία, η περιουσία του υπολογιζόταν σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα που ανακοίνωσε την έναρξη της εκστρατεία του, το 2016, στο αίθριο του Πύργου Τραμπ. Οκτώ μήνες μετά τη λήξη της προεδρίας του, ο Τραμπ χάθηκε και επίσημα από τη λίσταForbes 400 για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, περίπου δύο εβδομάδες αφότου βρέθηκε εκτός του Forbes 400, ο Τραμπ φιλοξενούσε ξανά τους Apprentices του στο Mar-a-Lago. Το κλαμπ ξεχώριζε ως φωτεινό σημείο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, καθώς διαπλεκόταν όλο και περισσότερο με την πολιτική. Κάποια παλιά Σε κάποιους παλιούς θαμώνες δεν άρεσε η αλλαγή και αποφάσισαν να φύγουν, κάτι που στην πραγματικότητα ωφέλησε τον Τραμπ. Όσο περισσότεροι αποχωρούσαν, τόσο περισσότερους νέους μπορούσε να φέρνει, χρεώνοντας συνεχώς αυξανόμενα τέλη. Απελευθερωμένος από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ επικέντρωσε την τροχιά του γύρω από το Μαρ-α-Λάγκο και κάλεσε όσους μπορούσαν να γράψουν επιταγές που φημολογείται ότι πλησίαζαν το 1 εκατομμύριο δολάρια έκαστη προκειμένου να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη extravaganza. Η κατάσταση εσόδων έδειξε άλμα στις αμοιβές έναρξης από 3 εκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 11 εκατομμύρια δολάρια το 2021, υπερδιπλασιάζοντας τα κέρδη στα 15 εκατομμύρια δολάρια εκείνο το έτος. Παρόμοιες τάσεις σημειώθηκαν στη συλλογή του από γήπεδα γκολφ, κάποτε δευτερεύον στοιχείο στο χαρτοφυλάκιό του, η οποία έλαβε ώθηση από την πανδημία και ξαφνικά άρχισε να παράγει περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια εκτιμώμενο λειτουργικό εισόδημα ετησίως, από 17 εκατομμύρια δολάρια το 2020.

Παρ’ όλα τα νέα μετρητά, εξακολουθούσε να μην ήθελε να επενδύσει πολλά στην startup του στα media. Έχοντας "καεί" από διάσημες χρεοκοπίες προηγούμενων δεκαετιών, έγινε πιο προσεκτικός σε μεγάλη πια ηλικία. "Η πολιτική είναι υπέροχη γιατί δεν ξοδεύεις χρήματα", δήλωνε στο Forbes το 2015, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε περίπτωση να είχε μειωθεί η καθαρή του περιουσία. "Δεν μπορείς να κάνεις μια κακή συμφωνία, καταλαβαίνεις".

"Δεν θέλω να πουλήσω τις μετοχές μου. Δεν πρόκειται να πουλήσω τις μετοχές μου. Δεν χρειάζομαι χρήματα".

Επενδυτές

Μια τέτοια εγκράτεια οδήγησε τους Moss και Litinsky, πρώην διαγωνιζόμενους του Apprentice, να αναζητήσουν άλλους επενδυτές. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είχαν συγκεντρώσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια χάρη στη βοήθεια του Roy Bailey, παλιού επιχειρηματικού συνεργάτη του Rudy Giuliani, καθώς και του Kenny Troutt, του πολυάσχολου δισεκατομμυριούχου μάρκετινγκ με έδρα το Ντάλας, σύμφωνα με έγγραφα των οποίων ελαβε γνώση το Forbes. Στη συνέχεια, εκείνη τη μοιραία μέρα του Οκτωβρίου του 2021, οι δυο του επέστρεψαν στο Μαρ-α-Λάγκο με έναν καλεσμένο, έναν χρηματοδότη ονόματι Πάτρικ Ορλάντο, ο οποίος ήταν σε θέση να παράσχει σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια που είχε συγκεντρώσει σε μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού.

Κάτω από γιγάντιους πολυελαίους, ο Τραμπ και ο Ορλάντο υπέγραψαν έγγραφα για τη σύναψη μιας συμφωνίας SPAC που θα συγχώνευε την εισηγμένη εμπορική στοίβα μετρητών του Ορλάντο με την ιδιωτική επιχείρηση του Τραμπ, προετοιμάζοντας τον Όμιλο Media & Technology Trump να εισέλθει στο χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι δεν είχε λειτουργική επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην ουσία, απλώς εισήγαγαν στο χρηματιστήριο τον ίδιο τον Τραμπ. Υπέγραψαν τα χαρτιά, εξέδωσαν δελτίο Τύπου και περίμεναν να αντιδράσει η αγορά. Όταν χτύπησε το καμπανάκι την επόμενη μέρα, οι μετοχές της SPAC εκτινάχθηκαν - με βάση την προοπτική μιας συγχώνευσης - από 10 $ σε 175 $, υποδηλώνοντας εν συντομία μια κεφαλαιοποίηση περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τη συγχώνευση. Ο Ορλάντο έπιασε δουλειά συγκεντρώνοντας επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια από θεσμικούς επενδυτές. "Ξέρετε, θέλω πραγματικά να φτιάξω μια εταιρεία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων", είπε στους συνεργάτες του, κρατώντας ένα μπουκάλι Veuve Clicquot. "Νομίζω ότι αυτή είναι η ομάδα που θα το κάνει".

Έκανε λάθος. Η συγχώνευση κατέληξε υπό το φως ενός κυκεώνα ερευνών. Η SPAC του Ορλάντο τον απέλυσε. Τότε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ άσκησε αγωγή περί απάτης. Ένας επιχειρηματικός εταίρος ονόματι Eric Swider παρενέβη, με πολύ μικρότερες φιλοδοξίες. "Ο στόχος εδώ είναι να γίνει μια συγχώνευση", εξήγησε. "Αυτό είναι όλο. Αυτή είναι η μοναδική εστίαση".


Τελικά, η SPAC τακτοποίησε τα δικά της ζητήματα με την SEC, προχωρώντας στη συγχώνευση και καταβάλλοντας πρόστιμο 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι μέτοχοι δεν δονήθηκαν σχεδόν καθόλου, ενισχύοντας μετοχές της συγχωνευμένης εταιρείας τη στιγμή που άρχισε να διαπραγματεύεται, στις 26 Μαρτίου, με την ένδειξη DJT - το ίδιο σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Τραμπ για την εισηγμένη εταιρεία καζίνο την οποία πτώχευσε δύο φορές. Οι μετοχές σημείωσαν άλμα 59% σε λιγότερο από μία ημέρα, ενισχύοντας την αξία του μεριδίου του Τραμπ στα 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια και ανεβάζοντας τη συνολική περιουσία του στα 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί ποτέ.

Έκτοτε, η μετοχή - και επομένως η καθαρή θέση του Τραμπ - παρουσίασε άγριες διακυμάνσεις, γενικά με τάση προς τα κάτω, όσο αποκαλυπτόταν η πραγματικότητα της πραγματικής επιχείρησης. Την ώρα που οι αγορές έκλεισαν την Τρίτη, οι επενδυτές αποτιμούσαν τις μετοχές του σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, μειώνοντας την καθαρή περιουσία του Τραμπ σε περίπου 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια, από 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από μερικές εβδομάδες. Δεδομένου ωστόσο ότι ο Τραμπ δεν επένδυσε σχεδόν τίποτα στο εγχείρημα, παραμένει εξαιρετικά κερδισμένος. Σε αυτό το σημείο, η τιμή της μετοχής είναι τόσο αποσυνδεδεμένη από τα υποκείμενα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, που η απόδοση του Ομίλου Media & Technology Trump είναι σχεδόν αδιάφορη. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι τα αισθήματα των οπαδών του Τραμπ. Είναι αυτά τα αισθήματα που θα υπαγορεύσουν πόσα μπορεί να αποσπάσει από το στοίχημά του.

Ο ίδιος φαίνεται να γνωρίζει ότι η επιχείρησή του στα social media είναι υπερτιμημένη. Πριν η εταιρεία εισαχθεί στο χρηματιστήριο, ο ίδιος, στην έκθεση οικονομικών του αποκαλύψεων, ανέφερε ότι η αξία της δεν ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια δολάρια. Δεν υπάρχει λόγος να είναι πιο πολύτιμη σήμερα, δεδομένου ότι τα έσοδά της έχουν συρρικνωθεί από τότε και η πιθανότητα ο Τραμπ να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μειώθηκε μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την εκλογική κούρσα. Η επιχείρηση διαθέτει μια ασυνήθιστη δομή που του επιτρέπει να διατηρεί το 55% των ψήφων, ακόμη κι αν πουλήσει όλες εκτός από μία από τις 115 εκατομμύρια μετοχές του. Για μήνες, οι μετοχές του υπόκεινται σε περιορισμούς που τον εμποδίζουν να πουλήσει, ωστόσο αυτοί αυτοί πρόκειται να λήξουν πολύ-πολύ σύντομα. Πουλώντας περίπου το 60% της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης μονομιάς ή ακόμα και σε κομμάτια αξιοπρεπούς μεγέθους, θα μπορούσε να επηρεάσει την τιμή της μετοχής - και να μείνει με λιγότερες μετοχές στα χέρια του. Η πρόκλησή για εκείνον είναι το πώς να πείσει τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του ότι είναι αφοσιωμένος στην εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα θα τους πουλά τις μετοχές του.

Θα μπορούσε να χρειαστεί μετρητά πολύ σύντομα. Ο Τραμπ έχει επί του παρόντος εκτιμώμενα ρευστά περιουσιακά στοιχεία ύψους 413 εκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό του, μετά την πώληση ενός ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον και ενός γηπέδου γκολφ στη Νέα Υόρκη. Δικαστής της Νέας Υόρκης, ωστόσο, ο οποίος διαπίστωσε ότι ο δισεκατομμυριούχος υπερέβαλλε ως προς την καθαρή του περιουσία στην απόκτηση και των δύο ακινήτων, αποφάσισε ότι πρέπει να επιστρέψει τα κέρδη και από τις δύο συμφωνίες, που αντιστοιχούν σε μερικά από τα 566 εκατομμύρια δολάρια που οφείλει σε νομικές υποχρεώσεις. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ασκήσει έφεση σε πολλαπλές υποθέσεις.

Στο μεταξύ, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει την τιμή της μετοχής. "Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα πουλήσω τις μετοχές μου - ξέρετε, αξίζουν δισεκατομμύρια δολάρια", είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. "Δεν θέλω όμως να πουλήσω τις μετοχές μου. Δεν πρόκειται να πουλήσω τις μετοχές μου. Δεν χρειάζομαι χρήματα". Το ξεπούλημα των μετοχών αυτών ούτως ή άλλως θα ήταν μια δόλια κίνηση, αλλά και μια κίνηση που θα μπορούσε να επιτρέψει στον Τραμπ να κλειδώσει την πρώτη ανταμοιβή δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πολιτική δραστηριότητα στην ιστορία των ΗΠΑ, δυνητικά εδραιώνοντας τη μακροπρόθεσμη θέση του στη λίστα Forbes 400, μια λίστα με την οποία έχει εμμονή από την πρώτη της έκδοση το 1982. "Ο άνθρωπος είναι το πιο μοχθηρό από όλα τα ζώα", δήλωνε σε εκείνο το εναρκτήριο τεύχος, "και η ζωή είναι μια σειρά από μάχες που τελειώνουν με νίκη ή ήττα".

Περισσότερα από Forbes

Μεγαλώνει το προβάδισμα Χάρις έναντι Τράμπ - Κερδίζει 6 από τις 7 κρίσιμες πολιτείες - Ισοπαλία στην 7η

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 51% έναντι 45% στη δημοσκόπηση της Morning Consult.

11 σημεία-κλειδιά από το ιστορικό ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ

Η Χάρις υπερασπίστηκε τη μεσαία τάξη με μια "οικονομία ευκαιριών", ενώ ο Τραμπ εστίασε στο μεταναστευτικό.

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Από το 1980 μόνο ένας Δημοκρατικός υποψήφιος έχει καταφέρει να επικρατήσει στην πολιτεία των 16 εκλεκτόρων.

Η Χάρις συγκέντρωσε $540 εκατ. δολάρια μετά την απόσυρση Μπάιντεν - Τα "στρατόπεδα" των δισεκατομμυριούχων δωρητών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών "έσβησε" το οικονομικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ο Τραμπ.

Forbes: Η Κάμαλα Χάρις πέρασε μπροστά από τον Τραμπ σχεδόν σε όλες τις κρίσιμες πολιτείες

Μεγάλη ανατροπή υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών στην κούρσα των εκλογών στις ΗΠΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση.

Σε φιλικό τόνο η συνέντευξη Τραμπ στον Μασκ - Τον άφησε να αναπτύξει την ατζέντα του

Μετά από αρκετά τεχνικά προβλήματα - Κυβερνοεπίθεση κατήγγειλε ο ιδιοκτήτης του X.

Ποιοι μεγιστάνες της Wall στηρίζουν Κάμαλα Χάρις - Τι θα σήμαινε η εκλογή της για τις τράπεζες

Η αμφιλεγόμενη στάση της στο παρελθόν και η "κυνομαχία" με τον Jamie Dimon.

Ο Τραμπ θέλει να κάνει την Αμερική παγκόσμια "υπερδύναμη του Bitcoin"

Το σχέδιο του Τραμπ για ένα "στρατηγικό απόθεμα Bitcoin" απέναντι στη "νέα ευκαιρία" που βλέπουν τα crypto στην Κάμαλα Χάρις.

Ποιοι celebrities στηρίζουν Κάμαλα Χάρις και ποιοι Τραμπ - Ποιοι δεν έχουν εκφραστεί (ακόμη)

Οι "φωνές" των celebrities έχουν εμπλακεί στην προεδρική κούρσα του 2024 με διάφορους τρόπους.

Τι είναι το Project 2025: Το ριζοσπαστικό δεξιό σχέδιο διακυβέρνησης για τη δεύτερη θητεία Τραμπ

Τι αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν οι πολιτικές του Project 2025 και πώς εμπλέκεται ο Τραμπ;