Μεγαλώνει το προβάδισμα Χάρις έναντι Τράμπ - Κερδίζει 6 από τις 7 κρίσιμες πολιτείες - Ισοπαλία στην 7η

Μεγαλώνει το προβάδισμα Χάρις έναντι Τράμπ - Κερδίζει 6 από τις 7 κρίσιμες πολιτείες - Ισοπαλία στην 7η

Της Sara Dorn

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις προηγείται του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά έξι μονάδες μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων στην τελευταία δημοσκόπηση που δείχνει ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών διατηρεί το προβάδισμά της μετά το ντιμπέιτ της Τρίτης, το οποίο οι περισσότεροι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι κέρδισε.

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 51% έναντι 45% στη δημοσκόπηση της Morning Consult που διενεργήθηκε στις 13-15 Σεπτεμβρίου, σε μια αύξηση τριών μονάδων από πριν από το ντιμπέιτ της 10ης Σεπτεμβρίου και το μεγαλύτερο προβάδισμά της στις εβδομαδιαίες έρευνες του ομίλου (η Χάρις προηγούνταν με 50% έναντι 45% μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων σε μονοήμερη δημοσκόπηση της Morning Consult που διενεργήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά το ντιμπέιτ).

Η Χάρις είχε προβάδισμα 52%-46% μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων καται 51%-47%μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε δημοσκόπηση των ABC News/Ipsos που διενεργήθηκε λίγες ημέρες μετά το ντιμπέιτ στις 11-13 Σεπτεμβρίου, ουσιαστικά αμετάβλητο από το προβάδισμά της με έξι μονάδες μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις των ABC/Ipsos στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Αυγούστου - παρόλο που το 63% των Αμερικανών δήλωσε ότι η Χάρις κέρδισε το ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας.

Ακόμη, μετά το ντιμπέιτ, η Χάρις προηγούνταν με διαφορά πέντε μονάδων - 475 έναντι 42% - σε διήμερη δημοσκόπηση των  Reuters/Ipsos σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που ολοκληρώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου (στα τέλη Αυγούστου, δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos έδειχνε ότι η Χάρις είχε προβάδισμα 45%-41%).

Οι δημοσκοπήσεις πριν από το ντιμπέιτ έδειχαν ότι η δημοσκοπική άνοδος της Χάρις φαινόταν να περιορίζεται, συμπεριλαμβανομένης μιας δημοσκόπησης των NPR/PBS/Marist σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που διενεργήθηκε στις 3-5 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οποία η Χάρις προηγούνταν του Τραμπ με 49% έναντι 48%, από προβάδισμα τριών μονάδων τον Αύγουστο, αν και εξακολουθούσε να προηγείται με τρεις μονάδες, 51% έναντι 48%, μεταξύ εκείνων που δήλωναν ότι σκόπευαν σίγουρα να ψηφίσουν.

Ο Τραμπ προηγούνταν της Χάρις με 48%-47% μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων σε δημοσκόπηση των Times/Siena που διεξήχθη από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου, ποσοστό ίσο με το προβάδισμα μιας μονάδας του πρώην προέδρου πριν από έξι εβδομάδες, σηματοδοτώντας ένα από τα πρώτα προβαδίσματα του Τραμπ από μεγάλη δημοσκόπηση από τότε που το Fox News τον βρήκε να προηγείται με 50%-49% στις αρχές Αυγούστου (η δημοσκόπηση των Times/Siena είχε περιθώριο σφάλματος 2,8 μονάδων).

Η Χάρις προηγούνταν κατά δύο μονάδες, 47% έναντι 49%, σε μια δημοσκόπηση του Emerson College στις 3-4 Σεπτεμβρίου σε πιθανούς ψηφοφόρους, σε μια μικρή μείωση από το προβάδισμά της κατά τέσσερις μονάδες στη δημοσκόπηση του Emerson τον Αύγουστο, και η Χάρις προηγούνταν του Τραμπ κατά δύο μονάδες σε μια δημοσκόπηση των Economist/YouGov στις 1-3 Σεπτεμβρίου.

Ο Χάρις προηγείται του Τραμπ με 47%-45% εάν συμπεριληφθούν οι υποψήφιοι του τρίτου κόμματος ή με 48%-47% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε στις 29 Αυγούστου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο που ο Τραμπ υπολείπεται σε δημοσκόπηση της WSJ - μια αντιστροφή από το 49%-47% του Τραμπ πριν από ένα μήνα (η δημοσκόπηση διεξήχθη σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους από τις 24 έως τις 28 Αυγούστου, με περιθώριο σφάλματος 2,5 μονάδες).

Η Χάρις είχε προβάδισμα 49%-47% στην πρώτη δημοσκόπηση του Quinnipiac σε πιθανούς ψηφοφόρους από τις 23 έως τις 27 Αυγούστου, εντός του περιθωρίου σφάλματος της δημοσκόπησης των 2,4 μονάδων, καθώς ο Τραμπ και η Χάρις μοίραζαν τους ανεξάρτητους με 45%-45% (η δημοσκόπηση -που διεξήχθη από τις 23 έως τις 27 Αυγούστου- επέτρεψε στους ερωτηθέντες να επιλέξουν τρίτους υποψηφίους, και σε μια κούρσα στήθος με στήθος, το προβάδισμα της Χάρις συρρικνώνεται σε 49%-48%).

Η Κάμαλα προηγούνταν του Τραμπ με πέντε μονάδες - 48% έναντι 43% - μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων σε δημοσκόπηση της Suffolk/USA Today που διενεργήθηκε στις 25-28 Αυγούστου, σε μια τεράστια μετατόπιση από το προβάδισμα του Τραμπ με 41%-38% έναντι του προέδρου Τζο Μπάιντεν λίγο μετά την άσχημη εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ τον Ιούνιο (το περιθώριο σφάλματος της δημοσκόπησης είναι 3,1 μονάδες).

1,7. Με τόσες μονάδες προηγείται η Χάρις έναντι του Τραμπ στον τελευταίο δημοσκοπικό μέσο όρο της RealClearPolitics. Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος του FiveThirtyEight δείχνει ότι η Χάρις προηγείται με 2,7 μονάδες.

Ο δημοσκόπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Τόνι Φαμπρίτσιο, προέβλεψε μια "βραχυπρόθεσμη" άνοδο στις δημοσκοπήσεις για τη Χάρις, καθώς η είσοδός της στην κούρσα αναμένεται να αναζωογονήσει τους Δημοκρατικούς, αναφερόμενος στην αναμενόμενη ώθηση ως "μήνα του μέλιτος της Χάρις" σε σημείωμα που κυκλοφόρησε δύο ημέρες μετά την έναρξη της υποψηφιότητάς της στις 21 Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Monmouth University που δημοσιεύθηκε στις 14 Αυγούστου, ο ενθουσιασμός των Δημοκρατικών έχει σχεδόν διπλασιαστεί μετά την είσοδο της Χάρις στην κούρσα, από 46% τον Ιούνιο σε 85% τώρα, ενώ ο ενθουσιασμός των Ρεπουμπλικάνων παρέμεινε στάσιμος στο 71%.

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ κατά δύο μονάδες συνολικά στις επτά πολιτείες που είναι πιθανό να κρίνουν τις εκλογές: Μίτσιγκαν, Πενσυλβάνια, Γουινσκόνσιν, Νεβάδα, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα και Τζόρτζια, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Bloomberg/Morning Consult που πραγματοποιήθηκε στις 23-27 Αυγούστου. Η Χάρις προηγείται του Τραμπ σε έξι από τις επτά πολιτείες, ενώ ισοβαθμεί στην Αριζόνα.

Η Χάρις μείωσε το προβάδισμα του Τραμπ στην Αϊόβα έναντι του Μπάιντεν από 18 μονάδες τον Ιούνιο σε 4 μονάδες σε δημοσκόπηση των Des Moines Register/Mediacom Iowa που διεξήχθη από τις 8 έως τις 11 Σεπτεμβρίου από την επί σειρά ετών δημοσκόπο Ανν Σέλτζερ, γνωστή για την εγκυρότητά της.

Ο Μπάιντεν εγκατέλειψε την κούρσα στις 21 Ιουλίου, αφού αντιστάθηκε επί εβδομάδα στις εκκλήσεις του κόμματός του να τερματίσει την επανεκλογή του μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου. Ο Μπάιντεν υποστήριξε αμέσως τη Χάρις και εκείνη ανακοίνωσε τα σχέδιά της να διεκδικήσει το χρίσμα. Το κόμμα συσπειρώθηκε γρήγορα γύρω της, με το 99% των Δημοκρατικών αντιπροσώπων να ψηφίζει επίσημα για την υποψηφιότητά της σε μια ονομαστική ψηφοφορία πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο. Η Χάρις επέλεξε ως υποψήφιο σύντροφό της τον κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Γουόλζ, λίγες εβδομάδες αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε τον γερουσιαστή του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς ως επιλογή του για αντιπρόεδρο. Το ABC News φιλοξένησε το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ της Χάρις και του Τραμπ στις 10 Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές, μεταξύ των οποίων ο πρώην παρουσιαστής του Fox News Κρις Γουάλας και ο ιστορικός του NBC News για τις προεδρικές εκλογές Μάικλ Μπέσλος, θεώρησαν ευρέως ότι η Χάρις ήταν η νικήτρια του ντιμπέιτ, κάνοντάς τον Τραμπ να παρεκκλίνει από το θέμα. Η πλειονότητα των ψηφοφόρων, το 53%, που δήλωσαν ότι είχαν ακούσει τουλάχιστον κάτι για το ντιμπέιτ, δήλωσε ότι η Χάρις κέρδισε, ενώ το 24% δήλωσε ότι ο Τραμπ κέρδισε και οι υπόλοιποι δεν απάντησαν, σύμφωνα με έρευνα Reuters/Ipsos. Πολύ περισσότεροι Δημοκρατικοί (91%) είπαν επίσης ότι η Χάρις κέρδισε, από το ποσοστό των Ρεπουμπλικάνων (53%) που είπαν ότι κέρδισε ο Τραμπ, σύμφωνα με την έρευνα των Reuters/Ipsos.

Περισσότερα από Forbes

11 σημεία-κλειδιά από το ιστορικό ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ

Η Χάρις υπερασπίστηκε τη μεσαία τάξη με μια "οικονομία ευκαιριών", ενώ ο Τραμπ εστίασε στο μεταναστευτικό.

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Από το 1980 μόνο ένας Δημοκρατικός υποψήφιος έχει καταφέρει να επικρατήσει στην πολιτεία των 16 εκλεκτόρων.

Η Χάρις συγκέντρωσε $540 εκατ. δολάρια μετά την απόσυρση Μπάιντεν - Τα "στρατόπεδα" των δισεκατομμυριούχων δωρητών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών "έσβησε" το οικονομικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ο Τραμπ.

Σε φιλικό τόνο η συνέντευξη Τραμπ στον Μασκ - Τον άφησε να αναπτύξει την ατζέντα του

Μετά από αρκετά τεχνικά προβλήματα - Κυβερνοεπίθεση κατήγγειλε ο ιδιοκτήτης του X.

Ποιοι μεγιστάνες της Wall στηρίζουν Κάμαλα Χάρις - Τι θα σήμαινε η εκλογή της για τις τράπεζες

Η αμφιλεγόμενη στάση της στο παρελθόν και η "κυνομαχία" με τον Jamie Dimon.

Είτε κερδίσει, είτε χάσει, αυτές οι εκλογές θα είναι κέρδος για την Κάμαλα Χάρις

Με οδηγό το παρελθόν, η Κάμαλα Χάρις έχει στα χέρια της ένα πανίσχυρο χαρτί προς εξαργύρωση.

Ποιοι celebrities στηρίζουν Κάμαλα Χάρις και ποιοι Τραμπ - Ποιοι δεν έχουν εκφραστεί (ακόμη)

Οι "φωνές" των celebrities έχουν εμπλακεί στην προεδρική κούρσα του 2024 με διάφορους τρόπους.

Όλα όσα γνωρίζουμε για την Κάμαλα Χάρις

Τα θετικά της, αλλά και οι προβληματισμοί για μια πιθανή υποψηφιότητά της.

Ενισχύονται οι πιθανότητες η Καμάλα Χάρις να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν

Τα δυνατά και αδύνατα σημεία της υποψηφιότητάς της.

Φαβορί η Καμάλα Χάρις για το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τις εταιρείες στοιχημάτων

Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις υπέρ της απόσυρσης του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα αυξάνονται.