Κάμαλα Χάρις: Προβάδισμα 4 μονάδων έναντι Τραμπ στην πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση μετά το Συνέδριο των Δημοκρατικών

Κάμαλα Χάρις: Προβάδισμα 4 μονάδων έναντι Τραμπ στην πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση μετά το Συνέδριο των Δημοκρατικών

Της Sara Dorn

Η Καμάλα Χάρις προηγείται με τέσσερις μονάδες του Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε μετά το Συνέδριο των Δημοκρατικών.

Ειδικότερα, η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποκτήσει προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έναντι του πρώην προέδρου (48% έναντι 44%) σε δημοσκόπηση της Morning Consult που διεξήχθη μεταξύ 23-25 Αυγούστου.

Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τη μετατόπιση ψηφοφόρων υπέρ της Χάρις μετά την απόσυρση Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα: Σε δημοσκόπηση του Economist/YouGov, που πραγματοποιήθηκε με δείγμα εγγεγραμμένους ψηφοφόρους από τις 17 έως τις 20 Αυγούστου, η Χάρις είχε προβάδισμα τριών μονάδων έναντι του Τραμπ (46%-43%), πολύ κοντά στο προβάδισμα με 46%-44% που διατηρούσε η Χάρις μια εβδομάδα νωρίτερα.

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 49% έναντι 45% στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και με 51% έναντι 45% στο συνολικό δείγμα των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση των Ipsos/ ABC News και Washington Post που δημοσιεύθηκε στις 18 Αυγούστου.

Σε δημοσκόπηση των CBS και YouGov, που δημοσιεύθηκε επίσης στις 18 Αυγούστου, η Χάρις είχε προβάδισμα τριών μονάδων έναντι του Τραμπ (51%-48%), με τους δύο υποψηφίους να ισοψηφούν στις κρίσιμες πολιτείες (50%-50%).

Η Χάρις προηγείται με 50% έναντι 46% του Τραμπ σε δημοσκόπηση του Emerson College (15 Αυγούστου) σε δείγμα 1.000 ερωτηθέντων.

Ο Τραμπ προηγείται μόνο σε μία μεγάλη δημοσκόπηση των τελευταίων δύο εβδομάδων, και αυτή διενεργήθηκε από το Fox News και δημοσιεύθηκε στις 15 Αυγούστου. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε βραχύ προβάδισμα 50%-49% έναντι της Χάρις. 

Συνολικά, ο Τραμπ προηγείται της Χάρις σε οκτώ δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την απόσυρση του Μπάιντεν από την εκλογική μάχη, αλλά στις περισσότερες η Χάρις έχει ψαλιδίσει τη διαφορά και η δημοφιλία της ενισχύεται από όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της. 

Ο Τραμπ προηγείται της Χάρις κατά μία μονάδα (48% έναντι 47%) σε δημοσκόπηση των New York Times/Siena που διεξήχθη στις 22-24 Ιουλίου, κατά δύο μονάδες (49% έναντι 47%) σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal στις 23-25 Ιουλίου και κατά δύο μονάδες (47% έναντι 45%) σε διαδικτυακή έρευνα των HarrisX/Forbes που δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που παρακολουθεί το RealClearPolitics η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Ο σταθμισμένος μέσος όρος του FiveThirtyEight δίνει προβάδισμα 3,5 μονάδων στη Χάρις.

Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Monmouth που δημοσιεύθηκε στις 14 Αυγούστου έδειξε ότι ο ενθουσιασμός των Δημοκρατικών έχει σχεδόν διπλασιαστεί μετά την είσοδο της Χάρις στην προεδρική κούρσα, από 46% τον Ιούνιο σε 85%, ενώ των Ρεπουμπλικάνων παραμένει στάσιμος στο 71%.

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ κατά μία μονάδα συνολικά στις επτά κρίσιμες πολιτείες που είναι πιθανό να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα: Σύμφωνα με έρευνα της Cook Political Report, η Χάρις προηγείται σε πέντε πολιτειες: Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν, Αριζόνα και Βόρεια Καρολίνα, ισοψηφεί με τον Τραμπ στην Τζόρτζια και χάνει με 3 μονάδες στη Νεβάδα.

Ο δημοσκόπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Τόνι Φαμπρίτσιο, προέβλεψε μια "βραχυπρόθεσμη" άνοδο των δημοσκοπήσεων υπέρ της Χάρις τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η είσοδός της στην εκλογική κούρσα τονώνει τν ενθουσιασμό των Δημοκρατικών, κάνοντας λόγο για "μήνα του μέλιτος της Χάρις" μετά τη δημοσκόπησης των Reuters/Ipsos.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

11 σημεία-κλειδιά από το ιστορικό ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ

Η Χάρις υπερασπίστηκε τη μεσαία τάξη με μια "οικονομία ευκαιριών", ενώ ο Τραμπ εστίασε στο μεταναστευτικό.

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Από το 1980 μόνο ένας Δημοκρατικός υποψήφιος έχει καταφέρει να επικρατήσει στην πολιτεία των 16 εκλεκτόρων.

Η Χάρις συγκέντρωσε $540 εκατ. δολάρια μετά την απόσυρση Μπάιντεν - Τα "στρατόπεδα" των δισεκατομμυριούχων δωρητών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών "έσβησε" το οικονομικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ο Τραμπ.

Σε φιλικό τόνο η συνέντευξη Τραμπ στον Μασκ - Τον άφησε να αναπτύξει την ατζέντα του

Μετά από αρκετά τεχνικά προβλήματα - Κυβερνοεπίθεση κατήγγειλε ο ιδιοκτήτης του X.

Ποιοι μεγιστάνες της Wall στηρίζουν Κάμαλα Χάρις - Τι θα σήμαινε η εκλογή της για τις τράπεζες

Η αμφιλεγόμενη στάση της στο παρελθόν και η "κυνομαχία" με τον Jamie Dimon.

Είτε κερδίσει, είτε χάσει, αυτές οι εκλογές θα είναι κέρδος για την Κάμαλα Χάρις

Με οδηγό το παρελθόν, η Κάμαλα Χάρις έχει στα χέρια της ένα πανίσχυρο χαρτί προς εξαργύρωση.

Ποιοι celebrities στηρίζουν Κάμαλα Χάρις και ποιοι Τραμπ - Ποιοι δεν έχουν εκφραστεί (ακόμη)

Οι "φωνές" των celebrities έχουν εμπλακεί στην προεδρική κούρσα του 2024 με διάφορους τρόπους.

Όλα όσα γνωρίζουμε για την Κάμαλα Χάρις

Τα θετικά της, αλλά και οι προβληματισμοί για μια πιθανή υποψηφιότητά της.

Ενισχύονται οι πιθανότητες η Καμάλα Χάρις να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν

Τα δυνατά και αδύνατα σημεία της υποψηφιότητάς της.

Φαβορί η Καμάλα Χάρις για το χρίσμα των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τις εταιρείες στοιχημάτων

Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις υπέρ της απόσυρσης του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα αυξάνονται.

Τι είναι το Project 2025: Το ριζοσπαστικό δεξιό σχέδιο διακυβέρνησης για τη δεύτερη θητεία Τραμπ

Τι αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν οι πολιτικές του Project 2025 και πώς εμπλέκεται ο Τραμπ;