Το διαβόητο 501 Τάγμα Ουκρανών Πεζοναυτών πολεμά στο Κουρσκ και έχει την ευκαιρία να εξιλεωθεί

Το διαβόητο 501 Τάγμα Ουκρανών Πεζοναυτών πολεμά στο Κουρσκ και έχει την ευκαιρία να εξιλεωθεί

Του David Axe

Ακόμα μια ουκρανική μονάδα συμμετέχει στην αντεπίθεση του Κίεβου στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.  Την Κυριακή, το 501 Τάγμα Πεζοναυτών του ουκρανικού στρατού έκανε γνωστή την παρουσία του στην περιοχή, σε ένα βίντεο που δείχνει πεζοναύτες να κατεβάζουν μια ρωσική σημαία "σε έναν από τους οικισμούς του Κουρσκ".

Οι περίπου 400 πεζοναύτες του τάγματος "βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των πολεμικών επιχειρήσεων", ανέφερε η μονάδα. Αλλά αυτό δεν ίσχυε πάντα. Το 501 Τάγμα έχει μια "κακή" ιστορία στο παρελθόν του. Υπό αυτή την έννοια, η εκστρατεία στο Κουρσκ είναι μια ευκαιρία για εξιλέωση.

Το 501 Τάγμα Πεζοναυτών ανήκε στην ουκρανική φρουρά της Κριμαίας όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χερσόνησο το 2014. Όταν οι ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν από τη χερσόνησο, μόλις 64 Πεζοναύτες από το 501 Τάγμα τούς ακολούθησαν. Οι υπόλοιποι -ενδεχομένως εκατοντάδες- παρέμειναν οικειοθελώς στην Κριμαία και ουσιαστικά συντάχθηκαν με τους Ρώσους κατακτητές.

Το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας ανασυγκρότησε το 501 Τάγμα Πεζοναυτών. Οκτώ χρόνια μετά, τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Τάγμα εντάχθηκε στη φρουρά της Μαριούπολης στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα ρωσικά στρατεύματα πολιόρκησαν τη Μαριούπολη, βομβαρδίζοντας ανελέητα τη φρουρά της πόλης και τον άμαχο πληθυσμό. Η κύρια φρουρά -περισσότεροι από 2.000 άνδρες- άντεξε για τρεις μήνες, υποχωρώντας τελικά στο εργοστάσιο Azovstal, πριν τελικά παραδοθεί στα τέλη Μαΐου 2022, όταν τελείωσαν τα τρόφιμα, τα πυρομαχικά και τα φάρμακα.

Το 501 Τάγμα Πεζοναυτών δεν ήταν μεταξύ των τελευταίων ανυπότακτων. Αντιθέτως, παραδόθηκε έξι εβδομάδες νωρίτερα κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Χωρίς να συντονιστούν με τις άλλες ουκρανικές δυνάμεις, περίπου 270 πεζοναύτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και τα όπλα τους και οδηγήθηκαν στην αιχμαλωσία από τους Ρώσους. "Θέλουμε να αποφύγουμε τα θύματα και την αιματοχυσία", είχε πει στα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ ο υπολοχαγός του 501 Τάγματος Πεζοναυτών, Kostiantyn Bezsmertnyi, μετά την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών. "Έχω κουραστεί να βλέπω ανθρώπους να πεθαίνουν".

Οι αρχές στο Κίεβο ξεκίνησαν έρευνα για την αυθαίρετη παράδοση των πεζοναυτών, εστιάζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, την προσοχή τους στον Bezsmertnyi και σε έναν άλλο υψηλόβαθμο αξιωματικό.Τα επόμενα δύο χρόνια, περίπου 20 από τους πεζοναύτες επέστρεψαν στην Ουκρανία στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων. Όμως, περίπου 250 παραμένουν στη Ρωσία.

Το 501 Τάγμα Πεζοναυτών αποδεκατίστηκε στη Μαριούπολη και έπρεπε να ανασυγκροτηθεί. Με νέους αξιωματικούς και νεοσύλλεκτους, η μονάδα ξαναμπήκε στη μάχη το 2023 - αρχικά πολέμησε στην περιφέρεια της Χερσώνας. Φέτος το καλοκαίρι, η μονάδα βρισκόταν στην περιφέρεια του Χάρκοβο και υπερασπιζόταν την πόλη Βοβτσάνσκ από μια μεγάλη ρωσική επίθεση διαρκείας.

Το 501 Τάγμα Πεζοναυτών προφανώς μετακινήθηκε την περασμένη εβδομάδα διανύοντας τα 100 μίλια που χωρίζουν τη Βοβτσάνσκ με το Κουρσκ, κι ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις διεύρυναν τον έλεγχό τους στην περιοχή πέρα από την πόλη Σούτζα, σε βάθος 6 μιλίων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. 

Με την άφιξη του 501 Τάγματος, η ουκρανική δύναμη εισβολής στα ρωσικά εδάφη περιλαμβάνει Πεζικό, Αεροπορία και Πεζοναύτες. Αλλά οι Πεζοναύτες έχουν να αποδείξουν τα περισσότερα.

 

 

Περισσότερα από Forbes

11 σημεία-κλειδιά από το ιστορικό ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ

Η Χάρις υπερασπίστηκε τη μεσαία τάξη με μια "οικονομία ευκαιριών", ενώ ο Τραμπ εστίασε στο μεταναστευτικό.

Το ενεργειακό φιάσκο της Ευρώπης φέρνει εκλογικά σοκ

Η Ευρώπη κλυδωνίζεται τους τελευταίους μήνες από μια σειρά κρίσιμων εκλογικών μαχών.

Γιατί οι εκλογές τον Οκτώβριο στη Γεωργία θα "ταρακουνήσουν" τη Δύση

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία έχουν οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου και η χώρα είναι σε αναβρασμό. Στις επόμενες εβδομάδες οι ταραχές θα είναι διαρκείς, ενώ αναμένεται καταστολή της ελευθερίας του λόγου και λήψη κατασταλτικών μέτρων από την πολιτική ηγεσία. Υπήρξε εποχή που η Δύση έδινε μεγάλη προσοχή στις εξελίξεις στη χώρα. Γιατί όμως οι εσωτερικές υποθέσεις ενός μικρού απομονωμένου κράτους έχουν σημασία για τον κόσμο;

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Από το 1980 μόνο ένας Δημοκρατικός υποψήφιος έχει καταφέρει να επικρατήσει στην πολιτεία των 16 εκλεκτόρων.

"Φρένο" από τη Μογγολία στο σχέδιο Πούτιν για δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα

Η Ουλάν Μπατόρ παγώνει τη χρηματοδότηση του Power of Siberia-2 για την επόμενη 4ετία.

F-35: Τουρκικά παζάρια με "ξαναζεσταμένη πρόταση" για τους S-400

Η Τουρκία ευελπιστεί να πείσει τις ΗΠΑ να άρουν το μπλόκο για τα F-35.

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η Χάρις συγκέντρωσε $540 εκατ. δολάρια μετά την απόσυρση Μπάιντεν - Τα "στρατόπεδα" των δισεκατομμυριούχων δωρητών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών "έσβησε" το οικονομικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ο Τραμπ.

Ποια κράτη αγοράζουν πυραύλους και drones από την Τουρκία

Μέσα σε δύο χρόνια, δύο γείτονες χώρες έχουν εξελιχθεί σε σημαντικούς εισαγωγείς τουρκικών οπλικών συστημάτων.