Η ασυλία Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα για όλες τις υποθέσεις που διώκεται

Η ασυλία Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα για όλες τις υποθέσεις που διώκεται

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επιτρέπεται να διωχθεί ποινικά για τις επίσημες ενέργειες στις οποίες προέβη ως πρόεδρος, αλλά μπορεί να διωχθεί για τις ιδιωτικές πράξεις του, σε μια απόφαση-σταθμό με την οποία αναγνωρίστηκε, για πρώτη φορά, μια μορφή προεδρικής ασυλίας.

Το δικαστήριο έκρινε κατά συνέπεια ότι οι πρώην πρόεδροι προστατεύονται από διώξεις για ενέργειες στις οποίες προέβησαν στο πλαίσιο άσκησης της συνταγματικής εξουσίας τους, όχι όμως και για πράξεις που έκαναν ως ιδιώτες. Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση των ΗΠΑ, τον 18ο αιώνα, που το Ανώτατο Δικαστήριο δηλώνει ότι οι πρώην πρόεδροι μπορεί να προστατευθούν από ποινικές κατηγορίες σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με τους New York Times, oι δικηγόροι του Τραμπ κατέθεσαν αίτημα για την απόρριψη της ποινικής του καταδίκης με βάση την απόφαση, αφού ο Τραμπ καταδικάστηκε για 34 κακούργημα για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων με βάση επιταγές αποζημίωσης που έστειλε ο πρώην δικηγόρος του Μάικλ Κοέν για την πρωταγωνίστρια ταινιών πορνό,  Στόρμι Ντάνιελς.


Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου ισχυρίστηκαν ότι ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην υπόθεση θα πρέπει να εξαιρεθούν βάσει της απόφασης περί ασυλίας, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο είπε ότι τα στοιχεία σχετικά με τις επίσημες πράξεις ενός προέδρου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δίκη - ακόμη και αν το υποτιθέμενο έγκλημα είναι που δικάζεται δεν είναι απρόσβλητο από τη δίωξη.


Ο Τραμπ, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν τέσσερις διαφορετικές ποινικές υποθέσεις, προσπαθούσε νωρίτερα με κάθε τρόπο να καθυστερήσει την εκδίκασή τους, κατά προτίμηση για μετά τις προεδρικές εκλογές. Υποστήριξαν ότι ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία που σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν οι εισαγγελείς στη δίκη από την εποχή που ήταν πρόεδρος καλύπτονταν από ασυλία, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων δηλώσεων και ενός εντύπου δεοντολογίας που δείχνει την αποζημίωση του Κοέν.

Οι εισαγγελείς χρησιμοποίησαν αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη - τα οποία ο Τραμπ μπορούσε τώρα να αμφισβητήσει - συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων που έκανε ο Τραμπ το 2018 μετά την πληρωμή του Κοέν στη Ντάνιελς που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Δεν είναι σαφές εάν αυτές οι δημόσιες δηλώσεις θα καλύπτονταν από την απόφαση ασυλίας: Το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του ότι ενώ τα περισσότερα από τα δημόσια σχόλια του Τραμπ ως προέδρου θα εμπίπτουν στα επίσημα καθήκοντά του, "μπορεί να υπάρχουν πλαίσια στα οποία ο Πρόεδρος μιλάει με ανεπίσημη ιδιότητα", η οποία δεν θα ήταν επιλέξιμη για ασυλία.

Η απόφαση περί ασυλίας είναι πιθανό να επηρεάσει και τις τέσσερις ποινικές υποθέσεις εναντίον του Τραμπ. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποτελεί μέρος της διαδικασίας στην ομοσπονδιακή υπόθεση του Τραμπ για απόπειρα ανατροπής των εκλογών του 2020, η οποία θα επιστρέψει τώρα στο κατώτερο δικαστήριο για να καθορίσει ποιες πράξεις που περιγράφονται στο κατηγορητήριο θεωρούνται επίσημες πράξεις και ποιες είναι ανεπίσημες πράξεις για τις οποίες μπορεί να εξακολουθεί να διώκεται. 

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης ότι έχει ασυλία στην ομοσπονδιακή του υπόθεση για φερόμενη απόκρυψη εγγράφων του Λευκού Οίκου, επειδή ισχυρίζεται ότι είχε χαρακτηρίσει έγγραφα ως "προσωπικά" ενώ ήταν ακόμη πρόεδρος. Έχει επίσης κάνει παρόμοιες αξιώσεις ασυλίας με την υπόθεση των ομοσπονδιακών εκλογών στην πολιτειακή του υπόθεση για προσπάθεια ανατροπής των εκλογών του 2020 στη Γεωργία. Οι διαδικασίες και στις δύο υποθέσεις - των οποίων οι δίκες έχουν ήδη καθυστερήσει επ 'αόριστον - είναι πιθανό να παραταθούν περαιτέρω καθώς εκδικάζονται οι αξιώσεις ασυλίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου έχει ήδη προκαλέσει εκτεταμένη κριτική από τους επικριτές του Τραμπ και η δικαστής Sonia Sotomayor έγραψε στη διαφωνία της κατά της γνώμης ότι "γελοιοποιεί την αρχή, θεμελιώδη για το Σύνταγμά μας και το σύστημα διακυβέρνησής μας, ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι υπεράνω ο νόμος."

Περισσότερα από Forbes

Οι top-10 μεγιστάνες που χρηματοδοτούν την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ

Έχουν δώσει 123 εκατ. δολάρια, ενώ η συνολική τους αξία υπερβαίνει τα 55 δισ. δολάρια.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Οι αγορές ομολόγων θα "ψηφίσουν" στις κρίσιμες κάλπες Γαλλίας και Μ. Βρετανίας

Το τετραήμερο 4-7 Ιουλίου θα είναι καθοριστικό για τη δημοκρατία και στις δύο όχθες της Μάγχης.

Ο επερχόμενος πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ δεν θα επηρεάσει μόνο τη Μέση Ανατολή, αλλά όλο τον κόσμο

Οι ηγέτες της Δύσης θα αντιμετωπίσουν ένα νέο δίλημμα, την ώρα που έχουν μπροστά τους κρίσιμες εκλογές.

Tα άρματα κοστίζουν ενώ οι Ρώσοι στρατιώτες είναι φθηνοί - Εξ ου και το μακελειό του πεζικού στο Βολτσάνσκ

Οι Ρώσοι διοικητές προτιμούν να χάσουν μια ομάδας πεζικού παρά ένα όχημα αξίας χιλιάδων ή εκτομμυρίων δολαρίων.

Γιατί η Κίνα στοιχημάτισε εναντίον της Ευρώπης;

Το Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή. Ούτε η Β. Κορέα. Η Κίνα είχε. Στοιχημάτισε σωστά υποστηρίζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;

Ο Μακρόν γίνεται "Σούνακ" και ο κίνδυνος για τη Γαλλία μεγαλώνει

Ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να ρισκάρει προκηρύσσοντας εκλογές, ευελπιστώντας ότι η Ιστορία θα επαναληφθεί.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Ελλάδα και Κύπρος βλέπουν το ενεργειακό τους πλεονέκτημα και το αξιοποιούν

Τα δύο κράτη διαθέτουν πλεονεκτήματα που μέχρι πρόσφατα φάνταζαν ανέφικτα.

Οι δικαστικές περιπέτειες του Ντ. Τραμπ μόλις άρχισαν

Αντιμετωπίζει ακόμη 54 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε τρία διαφορετικά δικαστήρια

Μπορούν τα ρωσικά Shaheds να κερδίσουν τον πόλεμο drones μακράς εμβέλειας με την Ουκρανία;

Η Ρωσία φέρεται να επιταχύνει την παραγωγή πιο εξελιγμένων drones Shaheds.