Η Ουκρανία επιστρατεύει δεκάδες χιλιάδες νέους στρατιώτες - Μεγάλη ανάγκη για περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα

Η Ουκρανία επιστρατεύει δεκάδες χιλιάδες νέους στρατιώτες - Μεγάλη ανάγκη για περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα

Του David Axe

Μετά από μήνες συζητήσεων στο Κίεβο, ο νέος νόμος περί επιστράτευσης τέθηκε τελικά σε ισχύ. Ο νόμος μειώνει την ηλικία κατά την οποία οι άνδρες μπορούν να στρατολογηθούν από τα 27 στα 25 έτη και δημιουργεί ποινές για τους άνδρες που καταφεύγουν σε ξένες χώρες για να αποφύγουν τη στράτευση.

Με τη βεβαιότητα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουν δεκάδες χιλιάδες άτομα στις τάξεις του, ο ουκρανικός στρατός ενισχύεται κατά πολύ. Αλλά δεν υπάρχουν αρκετά βαρέα οχήματα για όλα αυτά τα νέα στρατεύματα.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Ρωτήστε τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν χάσει περισσότερα από 15.000 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία και αγωνίζονται να τα αντικαταστήσουν. Όλο και περισσότεροι Ρώσοι μπαίνουν στη μάχη με ανοιχτά αμαξίδια του γκολφ και στρατιωτικά τρακτέρ της δεκαετίας του 1950 με θωράκιση σαν από χαρτί.

Η απομηχανοποίηση των ρωσικών μηχανοκίνητων μονάδων "είναι πιθανό να οδηγήσει σε πιο αργές και περιορισμένες προόδους στο πεδίο, παρεμποδίζοντας τη συνολική πρόοδο των ρωσικών δυνάμεων", εξήγησε η ουκρανική ομάδα ανάλυσης Frontelligence Insight.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν την ίδια απειλή καθώς αναπτύσσονται. Το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο συγκροτεί 10 νέες ταξιαρχίες των 2.000 ατόμων, επεκτείνει ορισμένα τάγματα σε ταξιαρχίες, μεταφέρει μια ελαφρά εξοπλισμένη εδαφική ταξιαρχία στο σώμα των πεζοναυτών και προσθέτει μια ταξιαρχία πυροβολικού στην εθνοφρουρά.

Συνολικά, οι αλλαγές θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις των 100 ταξιαρχιών κατά περίπου 10%. Ο στρατός συγκροτεί πέντε νέες ταξιαρχίες πεζικού.

Σημείωση: οι 156η, 157η, 158η και 159η ταξιαρχίες πεζικού δεν είναι μηχανοκίνητες ταξιαρχίες πεζικού - δηλαδή δεν διαθέτουν τα τεθωρακισμένα οχήματα που χρησιμοποιούν τα μηχανοκίνητα στρατεύματα στη μάχη. Η έλλειψη βαρέων οχημάτων στην Ουκρανία είναι τόσο σοβαρή που μια πρόσφατα σχηματισμένη μηχανοκίνητη ταξιαρχία, η 153η, έχει ουσιαστικά υποβαθμιστεί από μηχανοκίνητη μονάδα σε μονάδα πεζικού.

Οι Ουκρανοί δεν έχουν αρχίσει ακόμη να μπαίνουν στη μάχη με αμαξίδια του γκολφ. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν η έλλειψη οχημάτων επιδεινωθεί.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από 27 μήνες, το Κίεβο παρέλαβε περίπου 7.500 τεθωρακισμένα οχήματα από τους ξένους συμμάχους και επίσης αποκατέστησε, από μακροχρόνια αποθήκευση, χιλιάδες παλαιότερα οχήματα που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή. Αυτά τα 10.000 και πλέον οχήματα προστέθηκαν στα χιλιάδες οχήματα που βρίσκονταν ήδη σε υπηρεσία όταν η Ρωσία επιτέθηκε.

Αλλά οι απώλειες στο πεδίο της μάχης έχουν καταστρέψει περίπου 5.000 οχήματα - και η ζήτηση για οχήματα συνεχίζει να εντείνεται και να εντείνεται, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υπερδιπλασιάσει το μέγεθός τους, ενώ παράλληλα προσπαθούν να γίνουν συνολικά πιο μηχανοκίνητες.

Οι ΗΠΑ συμβάλλουν στον μετριασμό αυτής της έλλειψης, τώρα που οι φιλικοί προς τη Ρωσία Ρεπουμπλικάνοι τερμάτισαν επιτέλους το νομοθετικό τους μπλοκάρισμα της νέας βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία. Τα τρία πρώτα πακέτα βοήθειας περιλάμβαναν εκατοντάδες οχήματα μάχης M-2, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M-113 και τεθωρακισμένα φορτηγά.

Αλλά ακόμη και αυτά τα εκατοντάδες οχήματα είναι πολύ λίγα. Είναι ασφαλές να πούμε ότι η επέκταση του ανθρώπινου δυναμικού του ουκρανικού στρατού έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη μηχανοποίησή του. Το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις νεότερες ταξιαρχίες είναι ταξιαρχίες πεζικού αποτελεί απόδειξη αυτού.

Αυτή η έλλειψη οχημάτων δεν είναι καταστροφική για την Ουκρανία, όσο τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονται σε αμυντική θέση και δεν χρειάζεται να προχωρήσουν γρήγορα ενώ δέχονται πυρά.

Αλλά αν πρόκειται να επιτεθούν κάποια στιγμή και να επιχειρήσουν να απελευθερώσουν το περίπου 17% της Ουκρανίας που κατέχει η Ρωσία, οι Ουκρανοί θα χρειαστούν περισσότερα οχήματα για όλα αυτά τα νέα στρατεύματα που επιστρατεύουν.

Περισσότερα από Forbes

Η σύρραξη Ισραήλ-Χεζμπολάχ απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο

Ένας νέος εμφύλιος θα μπορούσε με τη σειρά του να αλλάξει ριζικά τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Πόσα χρήματα έχουν κερδίσει στην "αποστρατεία" οι εν ζωή πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ

Πώς έχει "φερθεί η ζωή" στους πρώην αρχηγούς του αμερικανικού κράτους;

Μεγαλώνει το προβάδισμα Χάρις έναντι Τράμπ - Κερδίζει 6 από τις 7 κρίσιμες πολιτείες - Ισοπαλία στην 7η

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 51% έναντι 45% στη δημοσκόπηση της Morning Consult.

11 σημεία-κλειδιά από το ιστορικό ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ

Η Χάρις υπερασπίστηκε τη μεσαία τάξη με μια "οικονομία ευκαιριών", ενώ ο Τραμπ εστίασε στο μεταναστευτικό.

Το ενεργειακό φιάσκο της Ευρώπης φέρνει εκλογικά σοκ

Η Ευρώπη κλυδωνίζεται τους τελευταίους μήνες από μια σειρά κρίσιμων εκλογικών μαχών.

Γιατί οι εκλογές τον Οκτώβριο στη Γεωργία θα "ταρακουνήσουν" τη Δύση

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία έχουν οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου και η χώρα είναι σε αναβρασμό. Στις επόμενες εβδομάδες οι ταραχές θα είναι διαρκείς, ενώ αναμένεται καταστολή της ελευθερίας του λόγου και λήψη κατασταλτικών μέτρων από την πολιτική ηγεσία. Υπήρξε εποχή που η Δύση έδινε μεγάλη προσοχή στις εξελίξεις στη χώρα. Γιατί όμως οι εσωτερικές υποθέσεις ενός μικρού απομονωμένου κράτους έχουν σημασία για τον κόσμο;

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Από το 1980 μόνο ένας Δημοκρατικός υποψήφιος έχει καταφέρει να επικρατήσει στην πολιτεία των 16 εκλεκτόρων.

"Φρένο" από τη Μογγολία στο σχέδιο Πούτιν για δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα

Η Ουλάν Μπατόρ παγώνει τη χρηματοδότηση του Power of Siberia-2 για την επόμενη 4ετία.

F-35: Τουρκικά παζάρια με "ξαναζεσταμένη πρόταση" για τους S-400

Η Τουρκία ευελπιστεί να πείσει τις ΗΠΑ να άρουν το μπλόκο για τα F-35.

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".