Μπήκε σε ουκρανική "λίστα θανάτου" ο Τάκερ Κάρλσον μετά τη συνέντευξη με τον Πούτιν; Όχι ακριβώς - Τι γνωρίζουμε

Μπήκε σε ουκρανική "λίστα θανάτου" ο Τάκερ Κάρλσον μετά τη συνέντευξη με τον Πούτιν; Όχι ακριβώς - Τι γνωρίζουμε

Της Arianna Johnson

Αφού ο πρώην παρουσιαστής του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, ανακοίνωσε τη συνέντευξή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, άρχισαν να κυκλοφορούν αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστήριζαν ότι ο Κάρλσον προστέθηκε στη "λίστα θανάτου" της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο οικοδεσπότης του Infowars, Άλεξ Τζόουνς, δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκπομπής του ότι ο Κάρλσον προστέθηκε σε μια "λίστα θανάτου της Ουκρανίας" ονόματι Myrotvorets μετά την ανακοίνωση της συνέντευξης με τον Ρώσο πρόεδρο, και μια άλλη viral ανάρτηση στην πλατφόρμα X ισχυρίζεται ότι ο Κάρλσον "τιμωρήθηκε" για τη συνέντευξη με την ένταξη στη "λίστα θανάτου ".

Το Myrotvorets είναι μια λίστα που καταρτίστηκε το 2014 από μια ανεξάρτητη οργάνωση που ονομάζεται Myrotvorets (ειρηνοποιός), η οποία παρακολουθεί τα άτομα που πιστεύει ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της "εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, της ανθρώπινης ζωής και υγείας, της ειρήνης, της ανθρώπινης ασφάλειας και της διεθνούς τάξης", συμπεριλαμβανομένου του καλλιτέχνη Roger Waters και του δημοσιογράφου του NBC, Keir Simmons.

Οι άνθρωποι στην λίστα που έχουν πεθάνει από διάφορες αιτίες καταγράφονται ως πεθαμένοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος πέθανε το 2022 από ασθένεια, της κόρης της Ρωσίδας εθνικίστριας Ντάρια Ντούγκινα, η οποία πέθανε σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο πίσω από την οποία οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι κρύβονται στοιχεία της ουκρανικής κυβέρνησης, και του Ιταλού δημοσιογράφου Αντρέα Ροτσέλι, ο οποίος πέθανε αφού χτυπήθηκε από πυρά όλμου στην Ουκρανία ενώ κάλυπτε τον πόλεμο.

Ο ιστότοπος ισχυρίζεται ότι ο Κάρλσον προστέθηκε στην λίστα στις 08 Ιουνίου 2023, μετά την ανάρτηση ενός βίντεο διάρκειας 10 λεπτών στην πλατφόρμα X, όπου αποκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι "αρουραίο" και υπονόησε ότι η καταστροφή του φράγματος Kakhovka στην Ουκρανία ήταν αποτέλεσμα ουκρανικής τρομοκρατικής ενέργειας.Το Forbes δεν μπόρεσε να ελέγξει ανεξάρτητα πότε προστέθηκε το όνομά του.

Ο ιστότοπος καταγράφει τη συνέντευξη του Κάρλσον με τον Πούτιν ως άλλη μία επίθεση κατά της Ουκρανίας, μαζί με μια δήλωση που έκανε το 2022 στο Fox News, λέγοντας ότι ο στρατός της Ουκρανίας ήταν πολύ μικρός για να κερδίσει αυτόν της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πολιτικός Τζωρτζ Τούκα δήλωσε στους Times του Λονδίνου ότι ο ιστότοπος δεν λαμβάνει κυβερνητική χρηματοδότηση και δεν συνδέεται με την κυβέρνηση, και δημιουργήθηκε για να παρακολουθεί τους Ουκρανούς πολιτικούς αξιωματούχους, πρώην στρατιωτικούς και πρώην αστυνομικούς που ήταν φιλορώσοι.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι κυβερνητικός ιστότοπος, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να διατηρούν "στενούς δεσμούς" με την ιστοσελίδα και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ την υποστήριξε, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο την καταδίκασε, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Myrotvorets έχει δεχθεί επικρίσεις από δυτικές χώρες για το ότι εκθέτει δημοσιογράφους. Μετά τη διαρροή προσωπικών πληροφοριών δυτικών δημοσιογράφων στον ιστότοπο, οι πρέσβεις της G7 δήλωσαν ότι "ανησυχούν βαθιά" για τη διαρροή. Οι πρέσβεις ανησυχούν ότι οι απειλές κατά των δημοσιογράφων ήταν αποτέλεσμα της διαρροής και ζήτησαν να αφαιρεθούν οι προσωπικές πληροφορίες. Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν την ουκρανική αστυνομία να διερευνήσει τη διαρροή προσωπικών δεδομένων στο Myrotvorets και να αφαιρέσει τα δεδομένα από τον ιστότοπο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνει επίσης τακτικά το Myrotvorets στις ετήσιες εκθέσεις του για τις πρακτικές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά χώρα, εντοπίζοντας τις διάφορες φορές που διαρρέουν προσωπικά δεδομένα δημοσιογράφων στον ιστότοπο. Τα προσωπικά δεδομένα μιας Ουκρανής δημοσιογράφου διέρρευσαν μετά από μια ιστορία που έγραψε και οδήγησε στην απόλυση ενός Ουκρανού αξιωματούχου, γεγονός που φέρεται να οδήγησε στο να δεχτεί απειλές, σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2022.

Ο Κάρλσον επιβεβαίωσε μέσω ενός βίντεο που αναρτήθηκε στο X την Τρίτη τη συνέντευξη με τον Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν είναι ενημερωμένοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και "πληρώνουν για μεγάλο μέρος του με τρόπους που μπορεί να μην έχουν αντιληφθεί πλήρως ακόμη", μέσω της στρατιωτικής βοήθειας. ΣΗμειώνεται πως ήταν η πρώτη φορά που ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε προσωπική συνέντευξη σε δυτικό δημοσιογράφο από το 2019. Κατά τη διάρκεια του βίντεο της ανακοίνωσής του, ο Κάρλσον ισχυρίστηκε ότι "ούτε ένας δυτικός δημοσιογράφος δεν έχει μπει στον κόπο να πάρει συνέντευξη" από τον Πούτιν, γεγονός για το οποίο δέχθηκε αντιδράσεις. "Πιστεύει πραγματικά ο Τάκερ ότι εμείς οι δημοσιογράφοι δεν έχουμε προσπαθήσει να πάρουμε συνέντευξη από τον πρόεδρο Πούτιν κάθε μέρα μετά την εισβολή του στην Ουκρανία;", δήλωσε η επικεφαλής διεθνής ανταποκρίτρια του CNN Κριστιάν Αμανπούρ σε μια απάντηση στο X. Ο Κάρλσον έχει μιλήσει ανοιχτά για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το 2022 υπέθεσε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ευθύνονται για τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τον αγωγό Nord Stream, ο οποίος προμηθεύει ρωσικό φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Περιέγραψε τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως "απλώς μια συνοριακή διαμάχη" και προέτρεψε τους Αμερικανούς να θέσουν στον εαυτό τους ένα ερώτημα: "Γιατί μισώ τον Πούτιν;" Άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες έφταιγαν για τον πόλεμο, επειδή "το να κάνουμε την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ήταν το κλειδί για την υποκίνηση πολέμου με τη Ρωσία". Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου της εκπομπής του στο Fox News το 2019, είπε ότι "ευχόταν στη Ρωσία" να κερδίσει τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, προτού διευκρινίσει ότι αστειευόταν.

Περισσότερα από Forbes

Το Κίεβο κατέρριψε 10 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη μέσα σε 10 ημέρες - Η Ρωσία χάνει πολλούς πιλότους

Οι Ρώσοι χάνουν αεροσκάφη 20 φορές ταχύτερα από ό,τι μπορούν να τα αντικαταστήσουν.

Η Ουκρανία θέλει Mirage 2000 της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας

Γιατί οι Γάλλοι δεν έχουν πει ακόμη το "ναι" και γιατί μπορεί να μην το πουν τελικά ποτέ.

Ποια είναι η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Ναβάλνι, που αναδεικνύεται σε νέα ηγέτιδα της ρωσικής αντιπολίτευσης

Μετά τον θάνατο του Ναβάλνι, η Ναβάλναγια εμφανίζεται ως η νέα πιθανή ηγέτιδα της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Ο ρωσικός στρατός άφησε "ξεκλείδωτες" τις αποθήκες και τα ουκρανικά drones δεν έχασαν την ευκαιρία

Πλέον οι Ρώσοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τα δεδομένα όταν θελήσουν να "κρύψουν" ξανά τανκ σε αποθήκες.

Ο Πούτιν είναι απίθανο να σταματήσει στη Ρωσία και την Ουκρανία

"Ο Πούτιν δεν κατανοεί ότι η Ουκρανία αποτελείται από πατριώτες αποφασισμένους να υπερασπιστούν τη χώρα τους".

Μετά από δύο χρόνια πολέμου η Ουκρανία παραμένει με χίλια τανκς

Μετά από δύο χρόνια πολέμου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τόσα ενεργά άρματα μάχης όσα είχαν πριν από την επίθεση της Ρωσίας.

Τρία εκατ. οβίδες: Τόσα επιπλέον πυρομαχικά πιστεύει η Ρωσία ότι χρειάζεται για να νικήσει την Ουκρανία

15.000 οβίδες την ημέρα. Τόσα πυρομαχικά πυροβολικού πιστεύει το Κρεμλίνο ότι χρειάζεται.

Πώς να νικήσετε τη Ρωσία χωρίς τη βοήθεια της Αμερικής

Η Μόσχα παράγει πλέον 4.500 στρατιωτικά οχήματα τον χρόνο.

Τι κάνουν Ελλάδα και Τουρκία με τους ρωσικούς S-300 και S-400

Το πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ από την πώληση των F-35 στην Ελλάδα είναι ο αντίκτυπος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

"Ο Μπάιντεν αποσύρεται από την προεδρική κούρσα": Ένα σενάριο, πολλοί υποψήφιοι αντικαταστάτες

Στο φόντο: η ηλικία του Μπάιντεν, οι ρητορικές του "γκάφες" και το χαμηλό ποσοστό αποδοχής από τους ψηφοφόρους.