Οι επιθεωρητές θα εξετάσουν αν το πάνελ της πόρτας του 737 Max της Alaska Airlines ήταν καλά βιδωμένο

Οι επιθεωρητές θα εξετάσουν αν το πάνελ της πόρτας του 737 Max της Alaska Airlines ήταν καλά βιδωμένο

Του Siladitya Ray

Την Παρασκευή, η πτήση 1282 αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Πόρτλαντ, καθώς το βύσμα της πόρτας εξερράγη από το αεροπλάνο λίγο μετά την απογείωσή του. Και οι 171 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο αεροσκάφος δεν έπαθαν τίποτα από το περιστατικό. Το Σάββατο, η FAA διέταξε να καθηλωθούν όλα τα αεροσκάφη Max 9 στη χώρα μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα με τα βύσματα των θυρών.

Οι κρατικοί ελεγκτές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν το πάνελ της πόρτας που αποκολλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το αεροσκάφος της Alaska Airlines που εκτελούσε την πτήση 1282 ήταν σωστά βιδωμένο στη θέση του, δήλωσαν αξιωματούχοι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών αργά τη Δευτέρα, λίγες ώρες αφότου τόσο η United όσο και η Alaska Airlines διαπίστωσαν χαλαρά μπουλόνια στα πάνελ της πόρτας αρκετών από τα καθηλωμένα αεροσκάφη Boeing 737 Max 9.

Χαλαρά μπουλόνια ή σφοδρή αποσυμπίεση

Σε συνέντευξη Τύπου στο Πόρτλαντ το βράδυ της Δευτέρας, η πρόεδρος του NTSB Τζένιφερ Χόμεντι δήλωσε ότι η υπηρεσία διερευνά αν τα μπουλόνια που προορίζονταν να ασφαλίσουν το πάνελ έλειπαν όταν απογειώθηκε το αεροσκάφος ή "βγήκαν κατά τη διάρκεια της σφοδρής αποσυμπίεσης".

Το πάνελ ή το μπουλόνι της πόρτας που έφυγε από το αεροπλάνο της Alaska Airlines τοποθετείται στη θέση μιας προαιρετικής πόρτας εξόδου κινδύνου σε αεροπλάνα με λιγότερο πυκνή διάταξη καθισμάτων.

Τα εν λόγω βύσματα πόρτας ασφαλίζονται στη θέση τους με τέσσερα μπουλόνια που εμποδίζουν το πάνελ να γλιστρήσει προς τα πάνω και να αποκολληθεί από το αεροπλάνο και το NTSB δεν έχει ακόμη ανακτήσει τα μπουλόνια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος της υπηρεσίας Κλιντ Κρουκσάνκς.

Το πάνελ ασφαλίζεται επίσης στη θέση του από 12 εξαρτήματα stop, αλλά το βύσμα της πόρτας στην πτήση 1282 της Alaskan Airlines γλίστρησε προς τα πάνω "αποσυνδέθηκε από τα stop, τα οποία στη συνέχεια έσπασαν τα εξαρτήματα", πρόσθεσε ο Κρουκσάνκς.

Ο Χόμεντι δήλωσε ότι η υπηρεσία θα είναι σε θέση να προσδιορίσει αν τα μπουλόνια ήταν στη θέση τους πριν από την εκτίναξη, αφού εξετάσει το ανακτημένο μπουλόνι της πόρτας στο εργαστήριό του στην Ουάσινγκτον.

Οι διαπιστώσεις 

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η United Airlines -η οποία καθήλωσε τα 79 MAX 9 της- δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων βρήκε χαλαρά μπουλόνια στα βύσματα των θυρών αρκετών αεροσκαφών που βρίσκονται στο έδαφος. Η United αναφέρθηκε σε αυτά ως " προβλήματα εγκατάστασης στο βύσμα της πόρτας" και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μπουλόνια χρειάζονταν "πρόσθετη σύσφιξη". Η Alaskan Airlines -η οποία έχει καθηλώσει στο έδαφος 65 Max 9- εξέδωσε επίσης ανακοίνωση ότι οι επιθεωρήσεις των τεχνικών της "δείχνουν ότι σε ορισμένα αεροσκάφη ήταν ορατό κάποιο χαλαρό υλικό". Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι τα αεροπλάνα θα ελεγχθούν "ενδελεχώς" με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και ότι όλα τα ευρήματα θα καταγραφούν και θα κοινοποιηθούν στην FAA. "Κανένα αεροσκάφος δεν θα επιστρέψει στην υπηρεσία μέχρι να ολοκληρωθούν όλα αυτά τα βήματα", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η βουτιά των μετοχών

Οι μετοχές της Boeing σημειώνουν πτώση 0,8% στην προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση της Τρίτης, μετά τη βουτιά άνω του 8% της Δευτέρας. Το περιστατικό με την πτήση 1282 της Alaska Airlines είναι το τελευταίο θέμα που πλήττει τη σειρά σχεδίων 737 Max της κατασκευάστριας εταιρείας αεροσκαφών, τα οποία είχαν καθηλωθεί για το μεγαλύτερο μέρος του 2019 και του 2020 μετά από δύο θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα. Οι αναφορές για τα χαλαρά μπουλόνια των θυρών είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω έλεγχο.

Απόδοση - Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Περισσότερα από Forbes

Μεγαλώνει το προβάδισμα Χάρις έναντι Τράμπ - Κερδίζει 6 από τις 7 κρίσιμες πολιτείες - Ισοπαλία στην 7η

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 51% έναντι 45% στη δημοσκόπηση της Morning Consult.

11 σημεία-κλειδιά από το ιστορικό ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ

Η Χάρις υπερασπίστηκε τη μεσαία τάξη με μια "οικονομία ευκαιριών", ενώ ο Τραμπ εστίασε στο μεταναστευτικό.

Το ενεργειακό φιάσκο της Ευρώπης φέρνει εκλογικά σοκ

Η Ευρώπη κλυδωνίζεται τους τελευταίους μήνες από μια σειρά κρίσιμων εκλογικών μαχών.

Γιατί οι εκλογές τον Οκτώβριο στη Γεωργία θα "ταρακουνήσουν" τη Δύση

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία έχουν οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου και η χώρα είναι σε αναβρασμό. Στις επόμενες εβδομάδες οι ταραχές θα είναι διαρκείς, ενώ αναμένεται καταστολή της ελευθερίας του λόγου και λήψη κατασταλτικών μέτρων από την πολιτική ηγεσία. Υπήρξε εποχή που η Δύση έδινε μεγάλη προσοχή στις εξελίξεις στη χώρα. Γιατί όμως οι εσωτερικές υποθέσεις ενός μικρού απομονωμένου κράτους έχουν σημασία για τον κόσμο;

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Από το 1980 μόνο ένας Δημοκρατικός υποψήφιος έχει καταφέρει να επικρατήσει στην πολιτεία των 16 εκλεκτόρων.

"Φρένο" από τη Μογγολία στο σχέδιο Πούτιν για δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα

Η Ουλάν Μπατόρ παγώνει τη χρηματοδότηση του Power of Siberia-2 για την επόμενη 4ετία.

F-35: Τουρκικά παζάρια με "ξαναζεσταμένη πρόταση" για τους S-400

Η Τουρκία ευελπιστεί να πείσει τις ΗΠΑ να άρουν το μπλόκο για τα F-35.

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η Χάρις συγκέντρωσε $540 εκατ. δολάρια μετά την απόσυρση Μπάιντεν - Τα "στρατόπεδα" των δισεκατομμυριούχων δωρητών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών "έσβησε" το οικονομικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ο Τραμπ.