Τι γνωρίζουμε για την τρομοκρατική επιχείρηση της Χαμάς που απετράπη (;) στην Ευρώπη

Τι γνωρίζουμε για την τρομοκρατική επιχείρηση της Χαμάς που απετράπη (;) στην Ευρώπη

Του James Farrell

Γερμανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι συνέλαβαν τέσσερα άτομα συνδεόμενα με τη Χαμάς αφού αποκάλυψαν μια συνωμοσία με στόχο εβραϊκά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη, την ίδια ημέρα που Δανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν συλλήψεις σχετικά με άλλα αδικήματα συνδεόμενα με τρομοκρατία, καθώς η παγκόσμια ανησυχία για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις οι οποίες θα αντλούν έμπνευση από την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ συνεχίζει να κλιμακώνεται.

Οι Γερμανοί εισαγγελείς δημοσιοποίησαν για τους υπόπτους μόνο τα στοιχεία Abdelhamid Al A., Mohamed B., Nazih R. και Ibrahim El-R., με τον Nazih R. να έχει συλληφθεί στην Ολλανδία και τον Ibrahim El-R. να βρίσκεται υπό προσωρινή κράτηση, ενώ ένας δικαστής θα αποφασίσει σύντομα εάν θα εκδώσει πλήρες ένταλμα σύλληψης.

Η γερμανική και η ολλανδική αστυνομία συνέλαβαν τα τέσσερα άτομα που θεωρούνταν ύποπτα ως "μακροχρόνια μέλη της Χαμάς" και τα οποία φέρονται να έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε επιχειρήσεις της Χαμάς στο εξωτερικό και να είναι στενά συνδεδεμένα με την ηγεσία της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η ηγεσία της Χαμάς ανέθεσε στον Abdelhamid Al A. να δημιουργήσει ένα κρυφό οπλοστάσιο στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στο Βερολίνο, ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί σε "πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εβραϊκών ιδρυμάτων στην Ευρώπη".

Ο Abdelhamid Al A. φέρεται να άρχισε να ψάχνει για όπλα για το χτίσιμο του συγκεκριμένου οπλοστασίου την περασμένη άνοιξη και τον Οκτώβριο - τον ίδιο μήνα με την επίθεση στο Ισραήλ - ταξίδεψε επανειλημμένα από το Βερολίνο για να αναζητήσει όπλα μαζί με τον Mohamed B. και τον Nazih R., με τη βοήθεια του Ibrahim El R.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση την Πέμπτη, οι δανικές αρχές ανακοίνωσαν τρεις επιπλέον συλλήψεις με κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία - με ένα τέταρτο άτομο να κρατείται στην Ολλανδία ως ύποπτο ότι σχεδίαζε τρομοκρατική ενέργεια - αν και δεν διευκρινίστηκε αν υπάρχει κάποια σύνδεση με τη Χαμάς.

Οι Δανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την φερόμενη ως συνωμοσία που οδήγησε στις συγκεκριμένες συλλήψεις, ενώ δεν έγινε εξαρχής σαφές εάν σχετίζονταν με τις συλλήψεις από τη γερμανική και την ολλανδική αστυνομία, με αξιωματούχους στην Κοπεγχάγη να λένε απλώς ότι η υπόθεση συνδέεται με "νήματα με χώρες του εξωτερικού", έχει σχέση με εγκληματικές συμμορίες και ότι η αστυνομία δίνει "ειδική έμφαση" στην προστασία εβραϊκών ιδρυμάτων.

Η δανική Υπηρεσία Πληροφοριών δήλωσε αργότερα στο αμερικανικίο δίκτυο CNN ότι οι συλλήψεις στη Δανία δεν είχαν "άμεση σχέση" με τις τέσσερις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν από τις γερμανικές και τις ολλανδικές αρχές.

Αξιωματούχοι της Χαμάς αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση μεταξύ οποιουδήποτε από τα συλληφθέντα άτομα και της οργάνωσης. Σε δήλωσή του στο Reuters, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, σημείωσε: "Αρνούμαστε ότι υπάρχουν μέλη της Χαμάς που κρατούνται στη Δανία, τη Γερμανία ή σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η δημοσιοποίηση αυτών των ισχυρισμών έχει στόχο να επηρεάσει τις μαζικές συγκεντρώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στην Ευρώπη".

"Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εργάζεται ακατάπαυστα και εξαντλητικά για να επεκτείνει τις θανατηφόρες επιχειρήσεις της στην Ευρώπη και ως εκ τούτου να αποτελεί απειλή για την εσωτερική ασφάλεια αυτών των χωρών", δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι συλλήψεις έρχονται καθώς ο κόσμος παλεύει με μια αυξημένη ανησυχία για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, ιδίως με στόχο εβραίους, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Τον Νοέμβριο, το Reuters ανέφερε ότι αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας ανησυχούσαν για τον αυξανόμενο κίνδυνο ισλαμικής τρομοκρατικής δραστηριότητας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Στη δε Αμερική, ο διευθυντής του FBI Christopher Wray κατέθεσε στο Κογκρέσο στις 5 Δεκεμβρίου ότι τα επίπεδα συναγερμού για τρομοκρατία είχαν φτάσει σε "ένα εντελώς άλλο επίπεδο" από την επίθεση της Χαμάς και εξής, με "μια πανσπερμία ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων καλούν σε επιθέσεις εναντίον μας". Οι επιθέσεις έρχονται επίσης εν μέσω μιας αναφερόμενης αύξησης των αντισημιτικών απειλών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περισσότερα από Forbes

Εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ κατά ηγετών Ισραήλ - Χαμάς: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Το αίτημα του εισαγγελέα είναι απίθανο να αλλάξει τον πόλεμο, αλλά μπορεί να αλλάξει άλλους.

Χαμάς, Χούθι, Χεζμπολάχ: Ο κίνδυνος από το Ιράν και πώς θα αποσοβηθεί

Η παθητική στάση απέναντι στο Ιράν δεν αποτελεί επιλογή ούτε για τη Δύση ούτε για τον ισλαμικό κόσμο.

Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν έρχονται ακόμη πιο κοντά... βορείως του κοιτάσματος Λεβιάθαν

Ο πόλεμος με τη Χαμάς, αντί να υπονομεύσει τον ενεργειακό ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή, το κινητοποιεί δραστικά.

Πώς θα δράσουν τα ισραηλινά drones μέσα στα τούνελ της Χαμάς

Ακόμη και αν κατεβεί στο υπέδαφος της Γάζας η επίλεκτη μονάδα Samur, τα drones θα δράσουν ως προκάλυψη.

Ο "διψασμένος για ενέργεια" Σολτς κατευθύνεται στην Αφρική

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο την τρίτη επίσκεψή του στην υποσαχάρια Αφρική.

Όταν το ισραηλινό πεζικό εισέλθει στη Γάζα, θα είναι εξοπλισμένο με τα τυφέκια εφόδου Tavor

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα είναι οπλισμένες με το ισραηλινό TAR-21 "Tavor", ένα εγχώριο τυφέκιο δεύτερης γενιάς.

"Αν το Ιράν έχει S-300, τότε και η Χεζμπολάχ θα έχει S-300" - Τι συμβαίνει με το οπλοστάσιο του παραστρατιωτικού "Άξονα της Αντίστασης"

Χεζμπολάχ και PMF υπερβάλλουν, "θολώνουν" την εικόνα ή προειδοποιούν το Ισραήλ να μην τις υποτιμά;

Το παλαιστινιακό startup οικοσύστημα αντιπροσώπευε την οικονομική ελπίδα - Ο πόλεμος όμως το αποδεκατίζει

Αυτό που κάποτε αποτελούσε μια μικρή εύθραυστη πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη σε ένα από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου, κινδυνεύει τώρα να εξαφανιστεί εντελώς.

Sherman (βουλευτής Δημοκρατικών): "Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό"

"Ιστορικά, είναι η πρώτη φορά που "μία από τις εμπόλεμες πλευρές" έχει προειδοποιήσει για τις ενέργειές της".

Το "εγχειρίδιο" της Χαμάς για επιθέσεις στα ισραηλινά άρματα Merkava

Φυλλάδιο με οδηγίες της Χαμάς στους μαχητές της για να εξουδετερώσουν τα αντίπαλα άρματα κατά την εισβολή τους στις 7 Οκτωβρίου.