Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας μήνυσε την Pfizer - Ζητά περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια σε αστικά πρόστιμα

Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας μήνυσε την Pfizer - Ζητά περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια σε αστικά πρόστιμα

Της Molly Bohannon

Ο γενικός εισαγγελέας της αμερικανικής πολιτείας Τέξας, Ken Paxton, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπέβαλε αγωγή κατά της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer για παραπλάνηση των Τεξανών σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid-19 και για προσπάθειες εκφοβισμού της κοινής γνώμης, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό και να συνιστάται από κορυφαίους οργανισμούς υγείας.

Ο Paxton, μέσω της αγωγής, ισχυρίζεται ότι η Pfizer παραβίασε τον νόμο περί παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών του Τέξας, καθώς προέβη σε "ψευδείς, παραπλανητικές πράξεις και πρακτικές, προβάλλοντας "ανυπόστατους ισχυρισμούς" σχετικά με το εμβόλιο και ότι διεξήγαγε "εκστρατεία εκφοβισμού του κοινού ώστε να αναγκαστεί να κάνει το εμβόλιο".

Ο Paxton υποστήριξε ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν ανταποκρινόταν στο ποσοστό αποτελεσματικότητας του 95% που διαφήμιζε η εταιρεία, αναφέροντας σε ανακοίνωση ότι "τα κρούσματα αυξήθηκαν μετά την ευρεία χορήγηση του εμβολίου" και ότι "σε ορισμένες περιοχές παρατηρήθηκε μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων" μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων από ό,τι των ανεμβολίαστων - αν και το τελευταίο επιχείρημα θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί, κι όχι ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί.

Ακόμη, ο Paxton δήλωσε ότι αφού το εμβόλιο απέτυχε να ανταποκριθεί στην υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα, η Pfizer άρχισε να εκφοβίζει και να λογοκρίνει τους επικριτές της λέγοντας ότι οι άνθρωποι που "παραπληροφορούν" είναι "εγκληματίες", κάτι που δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer σε συνέντευξή του το 2021.

Στην αγωγή αναφέρονται δύο περιστατικά στα οποία ο Paxton ισχυρίζεται ότι ο Scott Gottlieb, πρώην διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Pfizer εκείνη την εποχή, επικοινώνησε με άτομα στο Twitter για "φερόμενες παραβιάσεις της πολιτικής του Twitter" από χρήστες που έκαναν tweets εκφράζοντας σκεπτικισμό για το εμβόλιο.

Ο Paxton ζητά περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια σε αστικά πρόστιμα, καθώς και την έκδοση δικαστικής απόφασης που θα απαγορεύει στην Pfizer να σχολιάζει δημοσίως την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σύμφωνα με την αγωγή.

Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε στο Forbes ότι "η εταιρεία θεωρεί πως η αγωγή δεν έχει βάση και θα απαντήσει στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω".

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού ανήλθε περίπου στο 92,4% και περίπου στο 94,3% για την πρόληψη της νοσηλείας, σύμφωνα με έκθεση αξιολόγησης του 2021. Η αποτελεσματικότητα ήταν μειωμένη μεν από το αρχικό ποσοστό του 95% που έδωσε η Pfizer, αλλά σε μεγάλο βαθμό αφού άρχισαν να κυκλοφορούν περισσότερες παραλλαγές του κορονοϊου. Τα CDC εξακολούθησαν να συνιστούν το εμβόλιο της Pfizer και να το χαρακτηρίζουν αποτελεσματικό, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει "πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής νόσου και μέτρια αποτελεσματικότητα έναντι εμφάνισης συμπτωμάτων".

Η έρευνα 

Τον Μάιο, ο Paxton ξεκίνησε έρευνα για τις εταιρείες Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson προκειμένου να διαπιστώσει αν χρησιμοποίησαν αμφιλεγόμενες πρακτικές για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και αν παραπλάνησαν το κοινό σχετικά με αυτό. Όταν ξεκίνησε η έρευνα, εκπρόσωπος της Pfizer υπερασπίστηκε το εμβόλιο και δήλωσε στην Texas Tribune ότι "οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου μας κατά της COVID-19".

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το γραφείο του Paxton δεν έχει καταθέσει αγωγές εναντίον της Moderna ή της Johnson & Johnson.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο Paxton αντιτάχθηκε στη χρήση εμβολίων και μασκών, ενώ ηγήθηκε αγωγής κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν για την απαίτηση να εμβολιαστούν οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι του προγράμματος Head Start. Ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια και τη δημόσια υγεία δεν περιορίστηκε στον Paxton ή στο Τέξας, καθώς αυξήθηκε σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τον Δεκέμβριο του 2022, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis κατέθεσε αίτημα για τη σύσταση σώματος ενόρκων "για τη διερεύνηση εγκλημάτων και αδικημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος των κατοίκων της Φλόριντα και σχετίζονται με το εμβόλιο COVID-19", παρόμοιο με αυτό που κατέθεσε φέτος ο Paxton, αν και τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

 

Περισσότερα από Forbes

Γιατί οι εκλογές τον Οκτώβριο στη Γεωργία θα "ταρακουνήσουν" τη Δύση

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία έχουν οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου και η χώρα είναι σε αναβρασμό. Στις επόμενες εβδομάδες οι ταραχές θα είναι διαρκείς, ενώ αναμένεται καταστολή της ελευθερίας του λόγου και λήψη κατασταλτικών μέτρων από την πολιτική ηγεσία. Υπήρξε εποχή που η Δύση έδινε μεγάλη προσοχή στις εξελίξεις στη χώρα. Γιατί όμως οι εσωτερικές υποθέσεις ενός μικρού απομονωμένου κράτους έχουν σημασία για τον κόσμο;

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Από το 1980 μόνο ένας Δημοκρατικός υποψήφιος έχει καταφέρει να επικρατήσει στην πολιτεία των 16 εκλεκτόρων.

"Φρένο" από τη Μογγολία στο σχέδιο Πούτιν για δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα

Η Ουλάν Μπατόρ παγώνει τη χρηματοδότηση του Power of Siberia-2 για την επόμενη 4ετία.

F-35: Τουρκικά παζάρια με "ξαναζεσταμένη πρόταση" για τους S-400

Η Τουρκία ευελπιστεί να πείσει τις ΗΠΑ να άρουν το μπλόκο για τα F-35.

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η Χάρις συγκέντρωσε $540 εκατ. δολάρια μετά την απόσυρση Μπάιντεν - Τα "στρατόπεδα" των δισεκατομμυριούχων δωρητών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών "έσβησε" το οικονομικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ο Τραμπ.

Ποια κράτη αγοράζουν πυραύλους και drones από την Τουρκία

Μέσα σε δύο χρόνια, δύο γείτονες χώρες έχουν εξελιχθεί σε σημαντικούς εισαγωγείς τουρκικών οπλικών συστημάτων.

Η αμερικανική πετρελαϊκή SLB "διευκολύνει" την πολεμική μηχανή του Πούτιν

Ο CEO της βασίζεται στο γεγονός ότι οι δυτικές κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να κάνουν τα "στραβά μάτια".

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Το διαβόητο 501 Τάγμα Ουκρανών Πεζοναυτών πολεμά στο Κουρσκ και έχει την ευκαιρία να εξιλεωθεί

Οι περίπου 400 πεζοναύτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά αυτό δεν ίσχυε πάντα.