Οι Ουκρανοί έχουν ανατινάξει τόσα πολλά ρωσικά οχήματα κοντά στην Αβντίεβκα που οι Ρώσοι επιτίθενται τώρα πεζοί

Οι Ουκρανοί έχουν ανατινάξει τόσα πολλά ρωσικά οχήματα κοντά στην Αβντίεβκα που οι Ρώσοι επιτίθενται τώρα πεζοί

Του David Axe

Αφού έχασαν εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα σε άμεσες επιθέσεις εναντίον ουκρανικών θέσεων μέσα και γύρω από την Αβντίεβκα, στην περιοχή Ντόνμπας της ανατολικής Ουκρανίας, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στρέφονται σε επιθέσεις πεζικού με ιππικό.

Δεν είναι και τόσο τρομερή ιδέα, από άποψη τακτικής. Οι ουκρανικές ταξιαρχίες στράφηκαν από τις έφιππες στις άτακτες επιθέσεις αυτό το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσής τους στη νότια Ουκρανία και, ως αποτέλεσμα, προχώρησαν κατά δέκα ή δώδεκα μίλια σε τουλάχιστον δύο σημαντικούς άξονες.

Αλλά οι επιθέσεις πεζικού μπορεί να είναι επικίνδυνες όταν ο εχθρός είναι οχυρωμένος, ο καιρός είναι βροχερός και κρύος και -ίσως το πιο σοβαρό- οι πεζοί στρατιώτες δεν έχουν καλή υποστήριξη από αέρος και πυροβολικό.

Ναι, η ρωσική πολεμική αεροπορία πετά όλο και περισσότερες βόμβες διασποράς στην Αβντίεβκα και ρίχνει επίσης ακόμα περισσότερες βόμβες ολίσθησης. Αλλά δεν είναι σαφές ότι η αεροπορία συντονίζει αυτά τα πλήγματα με το πεζικό. Με τη μετάβαση σε επιθέσεις με ιππικό χωρίς υποστήριξη αυτών των επιθέσεων, οι ρωσικές ταξιαρχίες και τα τάγματα μπορεί απλά να καταδίκασαν χιλιάδες πεζικάριους να πεθάνουν πεζοί χωρίς τα οχήματά τους.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν για πρώτη φορά στην Αβντίεβκα στα μέσα Οκτωβρίου, την ώρα που η ουκρανική αντεπίθεση στις περιοχές Ζαπορίζια και Ντονέτσκ επιβραδυνόταν. Ο στόχος του Κρεμλίνου είναι προφανής: να καταλάβει ένα ουκρανικό προπύργιο που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Ντονέτσκ, το επίκεντρο της ρωσικής κατοχής της γύρω ανατολικής περιφέρειας.

Μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, ταξιαρχίες από τη 2η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων και άλλες ρωσικές στρατιές του πεδίου εξαπέλυσαν επιθέσεις σε επίπεδο λόχου και τάγματος στην Αβντίεβκα. Αποκρουόμενες από νάρκες, πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι ταξιαρχίες ανακατεύθυναν γρήγορα τις επιθέσεις τους παράπλευρα του Αβντίεβκα.

Σε απάντηση, το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέπτυξε την 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στο βόρειο πλευρό της Αβντίεβκα, την 53η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στη νότια πλευρά και κατεύθυνε τουλάχιστον δύο ταξιαρχίες πυροβολικού για να υποστηρίξουν την 47η και την 53η, καθώς και την καταπονημένη 110η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, η οποία φρουρεί την ίδια την Αβντίεβκα για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς αντικατάσταση.

Το τοπίο γύρω από την Αβντίεβκα είναι ως επί το πλείστον πεδινά χωράφια που συνδέονται με δενδροστοιχίες και σιδηροδρομική γραμμή και, στα βόρεια, με θέα έναν ψηλό, άγονο σωρό βιομηχανικών αποβλήτων που γειτνιάζει με ένα εκτεταμένο εργοστάσιο κοκ. Δεν υπάρχει πολλή κάλυψη. 

Οι απώλειες των οχημάτων των Ρώσων ήταν συγκλονιστικές εκείνες τις πρώτες εβδομάδες, όταν οι επιθέσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό με οχήματα. "Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η Ρωσία έχει πιθανότατα χάσει περίπου 200 τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια των επιθέσεών της στην πόλη Αβντίεβκα του Ντονμπάς", ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στις 4 Νοεμβρίου". Οι απώλειες των ουκρανικών οχημάτων ήταν εν τω μεταξύ σε χαμηλό διψήφιο αριθμό.

Οι τεράστιες απώλειες της Ρωσίας "πιθανότατα οφείλονται σε έναν συνδυασμό σχετικής αποτελεσματικότητας των σύγχρονων φορητών αντιαρματικών όπλων της Ουκρανίας, των ναρκών, των πυρομαχικών που ρίχνονται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και των συστημάτων πυροβολικού ακριβείας", πρόσθεσε το υπουργείο. Και οι δύο πλευρές στη μάχη της Αβντίεβκα έχουν εκτοξεύσει οβίδες διασποράς η μία εναντίον της άλλης, αλλά αυτά τα πυρομαχικά λειτουργούν καλύτερα εναντίον μιας εκτεθειμένης δύναμης -και στην Αβντίεβκα και γύρω από αυτήν, είναι οι Ρώσοι που είναι εκτεθειμένοι.

Ακόμα και η Ρωσία με τα τεράστια αποθέματα παλαιών οχημάτων του Ψυχρού Πολέμου δεν μπορεί να αντέξει να συνεχίζει να χάνει αυτά τα οχήματα με ρυθμό εκατοντάδων ανά εβδομάδα σε όλη την Ουκρανία. Ίσως παρατηρώντας την επιτυχία των Ουκρανών με τις επιθέσεις πεζικού με ιππικό στη Ζαπορίζια και το Ντονέτσκ αυτό το καλοκαίρι, οι Ρώσοι άρχισαν να συγκρατούν τα οχήματα που είχαν επιζήσει και, αντ' αυτού, να στέλνουν το πεζικό με τα πόδια.

"Σε αντίθεση με τον αρχικό μήνα των επιθέσεων, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν λιγότερα οχήματα σε μικρότερο ποσοστό", σημείωσε η ουκρανική ομάδα ανάλυσης Frontelligence Insight. 

"Υπάρχει μια αξιοσημείωτη αύξηση στη χρήση μικρών ομάδων μάχης, που κινούνται σταθερά στις ίδιες περιοχές παρά τις προηγούμενες απώλειες". "Οι δικοί μας προχώρησαν προς το εργοστάσιο οπτάνθρακα [στη βόρεια Αβντίεβκα], καλύπτοντας άλλα εκατό μέτρα μπροστά στα εχθρικά πυρά", ανέφερε ένας Ρώσος παρατηρητής. "Επίσης, ομάδες εφόδου κρούσης προχώρησαν από τη δεξιά [νότια] πλευρά του χωριού [του] Στεπόβοε στη βόρεια πλευρά".

"Καταφέραμε να εξουδετερώσουμε τον εχθρό με δύο αποστολές. Και εδώ η πρόοδος ανήλθε σε μερικές εκατοντάδες μέτρα, αλλά επιτεύχθηκε με σημαντική προσπάθεια".

"Σημαντική προσπάθεια" σε αυτή την περίπτωση σημαίνει δυνητικά χιλιάδες θύματα στα αιματοβαμμένα πεδία γύρω από την Αβντίεβκα. "Είναι εύλογο ότι η Ρωσία έχει υποστεί αρκετές χιλιάδες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό γύρω από την πόλη από τις αρχές Οκτωβρίου 2023", δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Για να το θέσουμε σε προοπτική, 70.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τους πρώτους 18 μήνες του ευρύτερου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ 120.000 Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους την ίδια περίοδο. 

Αυτό σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times τον Αύγουστο. Όλα αυτά σημαίνουν ότι περίπου 3.900 Ουκρανοί και 6.700 Ρώσοι πεθαίνουν κατά μέσο όρο κάθε μήνα.

Αλλά αυτά τα στοιχεία για τις απώλειες αφορούν ολόκληρο το μέτωπο των 600 μιλίων. Τον Οκτώβριο, τρεις ή τέσσερις χιλιάδες Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους σε μία μόνο συνεχιζόμενη επίθεση σε μία μόνο πόλη.

Οι συγκλονιστικές απώλειες της Ρωσίας μπορεί να μην έχουν σημασία, τελικά. "Η ηγεσία της Ρωσίας συνεχίζει να επιδεικνύει προθυμία να δεχτεί βαριές απώλειες προσωπικού για οριακά εδαφικά κέρδη", εξήγησε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ήταν αυτή η προθυμία να στείλει χιλιάδες άνδρες στο θάνατο και η απροθυμία της ρωσικής κοινωνίας να αντιταχθεί σε αυτή την αιματοχυσία, που αποδείχθηκε καθοριστική στη ρωσική επίθεση στο Μπαχμούτ την περασμένη άνοιξη. Αυτή η μάχη κόστισε επίσης στους Ρώσους χιλιάδες απώλειες. Αλλά επέμειναν και τελικά κατέλαβαν τα ερείπια της πόλης.

Όμως η πολεμική δύναμη που διέθεσε το Κρεμλίνο στο Μπαχμούτ ήταν αυτή που δεν μπορούσε να αναπτύξει αλλού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι υπεράριθμοι Ουκρανοί κατάφεραν να διασπάσουν την ρωσική άμυνα στα νότια αυτό το καλοκαίρι και να απελευθερώσουν αρκετούς σημαντικούς οικισμούς. Οι ρωσικές οχυρώσεις ήταν παντού αποθαρρυντικές, αλλά το ρωσικό ανθρώπινο δυναμικό ήταν άνισα κατανεμημένο.

Ομοίως, δεν είναι άνευ λόγου ότι το ουκρανικό σώμα πεζοναυτών μπόρεσε να διασχίσει τον ποταμό Δνείπερο στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας την ίδια στιγμή που οι Ρώσοι έχαναν ολόκληρα τάγματα σε καταδικασμένες επιθέσεις στην Αβντίεβκα. Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να είχαν ενισχύσει τη γραμμή του μετώπου στο Δνείπερο. 

Αλλά ήταν απασχολημένοι με το να πεθαίνουν έξω από την Αβντίεβκα.

Απόδοση - Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Περισσότερα από Forbes

Η Ουκρανία θέλει Mirage 2000 της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας

Γιατί οι Γάλλοι δεν έχουν πει ακόμη το "ναι" και γιατί μπορεί να μην το πουν τελικά ποτέ.

Ο ρωσικός στρατός άφησε "ξεκλείδωτες" τις αποθήκες και τα ουκρανικά drones δεν έχασαν την ευκαιρία

Πλέον οι Ρώσοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τα δεδομένα όταν θελήσουν να "κρύψουν" ξανά τανκ σε αποθήκες.

Ο Πούτιν είναι απίθανο να σταματήσει στη Ρωσία και την Ουκρανία

"Ο Πούτιν δεν κατανοεί ότι η Ουκρανία αποτελείται από πατριώτες αποφασισμένους να υπερασπιστούν τη χώρα τους".

Μετά από δύο χρόνια πολέμου η Ουκρανία παραμένει με χίλια τανκς

Μετά από δύο χρόνια πολέμου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τόσα ενεργά άρματα μάχης όσα είχαν πριν από την επίθεση της Ρωσίας.

Τρία εκατ. οβίδες: Τόσα επιπλέον πυρομαχικά πιστεύει η Ρωσία ότι χρειάζεται για να νικήσει την Ουκρανία

15.000 οβίδες την ημέρα. Τόσα πυρομαχικά πυροβολικού πιστεύει το Κρεμλίνο ότι χρειάζεται.

Πώς να νικήσετε τη Ρωσία χωρίς τη βοήθεια της Αμερικής

Η Μόσχα παράγει πλέον 4.500 στρατιωτικά οχήματα τον χρόνο.

Οι Ουκρανοί εξόντωσαν τον πιο επικίνδυνο Ρώσο στο Κρίνκι

Η εξουδετέρωση του "Μωυσή" άλλαξε το momentum στη μάχη για την κωμόπολη στον Δνείπερο.

Μόνο ένας μπορεί να νικήσει τους Ουκρανούς στο πυρηνικό καταφύγιο της Αβντίβκα: το Κογκρέσο

Αν πέσει το καταφύγιο Ζενίτ, θα πέσει και η Αβντίβκα - σε μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για τον Πούτιν.

Το μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού ναυτικού παραμένει καθηλωμένο λόγω συντήρησης

Τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 ξεκίνησαν να πολεμούν στην Ουκρανία.

Πώς παγίδευσαν οι Ουκρανοί τα "ιπτάμενα ραντάρ" των Ρώσων

Η Μόσχα θα πρέπει μάλλον να συμβιβαστεί με ένα νέο μειονέκτημα: τα ραντάρ της δεν ελέγχουν όλη την Κριμαία.

Το εσωτερικό του μυστικού όπλου που επεκτείνει την εμβέλεια των FPV Drones της Ρωσίας

Τα FPV φωτογραφίζονται συνέχεια άθικτα, αλλά μια ματιά στο εσωτερικό ενός αναμεταδότη είναι ένα σπάνιο πλεονέκτημα.