Του David Hambling
Στις 6 Οκτωβρίου η Χαμάς εξαπέλυσε τη σφοδρότερη επίθεσή της στο Ισραήλ, σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους και παίρνοντας ομήρους. Η επιχείρηση της παλαιστινιακής οργάνωσης, που συγκρίνεται με το Περλ Χάρμπορ, αιφνιδίασε τους Ισραηλινούς, με τους μαχητές της Χαμάς να εξουδετερώνουν ακόμη και τανκς με τη χρήση μικρών drones. Πώς, όμως, κατάφερε μία υπο-χρηματοδοτούμενη δύναμη να αιφνιδιάσει έναν από τους πιο προηγμένους στρατούς στον κόσμο;
Αυτοσχέδιοι πύραυλοι
Το παραδοσιακό όπλο της Χαμάς είναι ο πύραυλος Qassam: με πολύ χαμηλό κόστος, αφού κατασκευάζεται σε γκαράζ, τα εξαρτήματά του προέρχονται από βιομηχανικές σωληνώσεις, "τροφοδοτείται" με αυτοσχέδια καύσιμα και είναι εξοπλισμένος με εκρηκτικές ύλες του εμπορίου. Ο Qassam είναι ένα "πρωτόγονος", αναποτελεσματικός πύραυλος, αρκετά μικρός όμως για να τον τοποθετήσουν δύο μαχητές της Χαμάς σε μια ράγα εκτόξευσης, να βάλλουν κατά του στόχου και να διαφύγουν από την περιοχή προτού μπουν στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων.
Εκτός από τους Qassam, η Χαμάς διαθέτει και ρουκέτες 12mm Grad: ρωσική κατασκευής, μεγαλύτερου μεγέθους, πιο ακριβείς στον στόχο και πιο καταστροφικές, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι εντοπίζονται πιο εύκολα.
Οι επιθέσεις με τους πυραύλους Qassam είναι ουσιαστικά "παρενοχλητικές". Προσγειώνονται σε τυχαίο σημείο και επομένως είναι απίθανο να προκαλέσουν θύματα, αλλά δυνητικά είναι θανατηφόρες. Για να αποτρέπει την είσοδό τους στην επικράτειά του, το Ισραήλ εγκατέστησε το περίφημο σύστημα αεράμυνας Iron Dome. Το αντιπυραυλικό τείχος του Ισραήλ αποτελείται από ραντάρ και πυραύλους που μπορούν να εντοπίσουν και να καταρρίψουν εκατοντάδες εισερχόμενες ρουκέτες και πυραύλους με ποσοστό επιτυχίας 90%. Αυτή ήταν η επίδοσή του απέναντι στις 4.500 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τους Παλαιστίνιους στη σύγκρουση του 2021.
Ακόμη και το προηγμένο Iron Dome, όμως, έχει τα όριά του. Η Χαμάς προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγματα στο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ εκτοξεύοντας περισσότερες ρουκέτες από όσες θεωρητικά μπορούσε να χειριστεί. Σύμφωνα με αναφορές, η παλαιστινιακή οργάνωση εκτόξευσε έως και 5.000 ρουκέτες μέσα σε 20 λεπτά, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να τρυπήσουν τον "σιδερένιο θόλο" του Ισραήλ.
Τυφλώνοντας τις κάμερες με drones-βόμβες
Ο καταιγισμός πυραύλων που εκτόξευσε η Χαμάς είχε ως επιπλέον στόχο να αποσπάσει την προσοχή του Ισραήλ από την επίθεση δια ξηράς.
Η Γάζα περιβάλλεται από έναν φράχτη ασφαλείας με πύργους CCTV, αισθητήρες κίνησης και άλλα συστήματα παρακολούθησης που προειδοποιούν για οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής. Οι κάμερες των σημείων ελέγχου συνδέονται με συστήματα αναγνώρισης προσώπου και η περιοχή λέγεται ότι διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης στον κόσμο.
Η Χαμάς φαίνεται πως είχε χαρτογραφήσει τις θέσεις του συστήματος επιτήρησης και ανέπτυξε όπλα για να τα "παρακάμψει", ουσιαστικά "τυφλώνοντας" τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες όσον αφορά το τι ακριβώς συνέβαινε και πού.
Εμπειρογνώμονες της Dronesec συγκέντρωσαν βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς και τα οποία δείχνουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη να ρίχνουν εκρηκτικά σε ισραηλινούς πύργους ασφαλείας, συνοριακούς σταθμούς και πύργους επικοινωνίας. Ο αριθμός των βίντεο υποδηλώνει ότι ήταν μια συντονισμένη επιχείρηση που άνοιξε τον δρόμο σε εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς να περάσουν στο επόμενο στάδιο της επιχείρησης χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Η απώλεια των αισθητήρων θα δυσχέραινε οποιαδήποτε αποτελεσματική αντίδραση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς δεν θα είχαν ακριβή εικόνα για το πού εξελίσσονταν οι επιθέσεις.
Drones-καμικάζι
Στο μεταξύ, η Χαμάς υποστηρίζει ότι εκτόξευσε 35 drones-καμικάζι Al-Zawari εναντίον ισραηλινών στόχων. Το Al-Zawari είναι ένα φορητό drone, στο μέγεθος του ρωσικού Lancet, που πήρε το όνομά του από τον Τυνήσιο κατασκευαστή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Mohammed Al-Zawari, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2016. Θεωρούνταν αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ωστόσο πλέον έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να συμμετέχει σε επιθετικές επιχειρήσεις.
Το 2021 η Χαμάς υποστήριζε ότι το μικρό επιθετικό αεροσκάφος Shabab ήταν ικανό να ξεφύγει από το Iron Dome. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίζονται πολύ πιο δύσκολα από τους βαλλιστικούς πυραύλους του Iron Dome που διαγράφουν υψηλή καμπύλη.
Σύμφωνα με βίντεο, τα Zawari φαίνεται πως εκτοξεύτηκαν ταυτόχρονα σε μια προσπάθεια να κάμψουν την αναχαιτιστική ικανότητα της ισραηλινής αεράμυνας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να περάσουν κάποια από αυτό.
Οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει το Lancet, που επιχειρεί σε εμβέλεια άνω των 40 χιλιομέτρων και φέρει κεφαλή βάρους έντεκα κιλών, με κάποια επιτυχία εναντίον της ουκρανικής αεράμυνας, του πυροβολικού και των ραντάρ. Δεν είναι γνωστό ποιο σύστημα πλοήγησης χρησιμοποιούν τα Zawari - πιθανόν να προκαθορίζεται η πορεία τους με βάση τις συντεταγμένες GPS του στόχου και ως εκ τούτου να επιχειρεί εναντίον σταθερών στόχων. Τέτοιοι στόχοι μπορεί να ήταν στρατώνες και κέντρα διοίκησης για να παρεμποδιστεί η αντίδραση - ή μπορεί να εκτοξεύτηκαν εναντίον πολιτικών στόχων για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά και τρόμο.
⚡️Hamas publishes scenes of the "Al-Zawari" suicide drone that entered service and participated in the crossing of the troops into occupied territories pic.twitter.com/LQNlunhhUh
— War Monitor (@WarMonitors) October 8, 2023
Αντιαρματικά drones
Η Χαμάς δεν σκότωσε μόνο αμάχους. Οι εικόνες από την επίθεση δείχνουν ότι πολλά στρατιωτικά οχήματα του Ισραήλ καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, συμπεριλαμβανομένων πολλών αρμάτων μάχης Merkava Mk4. Το Merkava είναι ειδικά κατασκευασμένο για να "επιβιώνει" από τις επιθέσεις με όπλων που έχουν στη διάθεσή τους ομάδες ανταρτών, όπως RPG και πυραύλους από εκτοξευτήρα ώμου. Διαθέτει το σύστημα ενεργητικής προστασίας Trophy, το οποίο καταρρίπτει τα βλήματα του αντιπάλου και θεωρείται από τα κορυφαία στην κατηγορία του παγκοσμίως.
Βίντεο της Χαμάς δείχνει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πλήττει ένα Merkava. Το μέγεθος του πυρομαχικού είναι μεγαλύτερο από αυτά που χτύπησαν τους πύργους ασφαλείας. Το Dronesec επισημαίνει ότι η "Ταξιαρχία Al-Nasir Salah al-Din" της Χαμάς εμφάνισε ένα μεγάλο επιθετικό drone, που μοιάζει με τα βαριά μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά που χρησιμοποιεί η Ουκρανία. Το drone φαίνεται να χτυπά το Merkava και να πυροδοτείται - το αποτέλεσμα της έκρηξης είναι αδύνατο να εκτιμηθεί, αλλά μετά από λίγα δευτερόλεπτα φαίνεται να ξεσπά πυρκαγιά από το δεξί μπροστινό τμήμα του άρματος.
Gaza |
— Younis Tirawi | يونس (@ytirawi) October 7, 2023
Hamas published footage showing their aerial attack on a merkava tank near the border, all soldiers inside were eliminated. pic.twitter.com/TIW0IibtZ4
Σύμφωνα με πηγές που δεν έχουν διασταυρωθεί, το Ισραήλ φέρεται να έχει χάσει έως και έξι Merkava και δεκαεπτά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον ένα από τα άρματα μάχης που κατέλαβε είχε εξουδετερωθεί από drone. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για το ίδιο με αυτό που φαίνεται στο βίντεο.
Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό που προκάλεσε στις ισραηλινές δυνάμεις, η Χαμάς βρίσκεται σε άμυνα και πιθανόν θα υποστεί εξαιρετικά μεγάλες απώλειες. Ενδέχεται να έχει εξαντλήσει το οπλοστάσιό της σε ρουκέτες και drones-καμικάζι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να διεξάγει μια επίθεση διαρκείας. Ωστόσο το σοκ για το μέγεθος της ζημιάς που θα μπορούσε να επιφέρει σε μια πολύ καλά προετοιμασμένη στρατιωτική μηχανή θα εγείρει ερωτήματα για πολύ καιρό ακόμη.