Λ. Μισαλάκης (Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ): Σε περιόδους κρίσης ο καταναλωτής στρέφεται στις αναγνωρισμένες αξίες

Λ. Μισαλάκης (Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ):  Σε περιόδους κρίσης ο καταναλωτής στρέφεται στις αναγνωρισμένες αξίες

Την ηλεκτροκίνηση ως στρατηγική προτεραιότητά της έχει θέσει η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, επίσημος εισαγωγέας αυτοκινήτων Jaguar Land Rover στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Jaguar Land Rover, Λεωνίδας Μισαλάκης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μισαλάκη, έως το τέλος της δεκαετίας όλα τα αυτοκίνητα Range Rover, Defender και Discovery θα διατίθενται και ως αμιγώς ηλεκτρικά, ενώ από το 2025 η Jaguar θα μετατραπεί σε αμιγώς ηλεκτρικό brand.

Αναφορικά με την πορεία των πολυτελών αυτοκινήτων στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης ο ίδιος αναφέρει πως σε τέτοιες περιόδους ο καταναλωτής στρέφεται στις αναγνωρισμένες αξίες κι όπως χαρακτηριστικά σημειώνει "στην περίπτωση του αυτοκινήτου, έδειξε εμπιστοσύνη στα brands που έχουν παράδοση, έχουν διάρκεια στον χρόνο και είναι σαφώς premium". 

- Δεδομένου ότι οι πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης είχαν "χτυπηθεί" από την ευρύτερη κατάσταση στην Ελλάδα, ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα της κατηγορίας; Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης;

Mετά την οικονομική κρίση που είχαμε στη χώρα μας, ακολούθησε η πανδημία που τάραξε συθέμελα και σε παγκόσμιο επίπεδο, όσα γνωρίζαμε σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η εμπειρία όμως μας έδειξε, κι εν συνεχεία μας το πιστοποίησαν και οι αριθμοί, πως σε περιόδους κρίσης ο καταναλωτής στρέφεται στις αναγνωρισμένες αξίες. Στην περίπτωση του αυτοκινήτου, έδειξε εμπιστοσύνη στα brands που έχουν παράδοση, έχουν διάρκεια στον χρόνο, είναι σαφώς premium με όλη την έννοια της λέξης και, το κυριότερο, αντανακλούν βαθύτερες αξίες που εκφράζουν τον βαθιά συνειδητοποιημένο καταναλωτή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατάσταση στην αγορά αποκαθίσταται ταχύτερα όσον αφορά στις premium προτάσεις. Σε αυτό να σημειώσουμε ωστόσο πως συνέβαλε σημαντικά και μια σειρά νομοθετικών αλλαγών που έγιναν στη χώρα μας και, βεβαίως, η σταθερότητα στην οικονομία που δημιούργησε μία άλλη προοπτική σε όλα τα επίπεδα. Μια σειρά αλλαγών, όπως η κατάργηση του φόρου πολυτελείας, ο επαναπροσδιορισμός των δεδομένων για φορολόγηση αυτοκινήτων εταιρικής χρήσης, συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία ενός πιο ξεκάθαρου και πολύ πιο ευοίωνου περιβάλλοντος για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων. 

- Ποια είναι η θέση και ποια μοντέλα αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα στον τομέα της ηλεκτροκίνησης από τις μάρκες Jaguar και Land Rover το προσεχές διάστημα;

Η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, εταιρεία με ιστορία άνω των 100 ετών, η οποία κατέχει ηγετική θέση στους τομείς διανομής και υποστήριξης προϊόντων της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ελληνική αγορά, συμπεριλαμβάνει την ηλεκτροκίνηση ως στρατηγική προτεραιότητά της. Δεν είναι τυχαίο ότι, η εταιρεία μας, επίσημος Εισαγωγέας της Jaguar Land Rover (JLR) στη χώρα, είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με την JLR στην επίτευξη των επιμέρους στόχων αναφορικά με την  ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Η JLR έχει δώσει, χρόνια τώρα, το δικό της, ιδιαίτερο, στίγμα στον τομέα αυτό. Θα τολμούσα να πω πως καθορίζει, σε έναν μεγάλο βαθμό, και τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης αναφορικά με τα premium brands. Να σας θυμίσω πως η I-PACE ήταν το πρώτο premium αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ενώ από το 2025 η Jaguar θα είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό brand που θα επανασυστηθεί στο κοινό και θα ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχυ στην κατηγορία. Η JLR επαναπροσδιορίζει εδώ και καιρό την ηγετική της θέση σε διεθνές επίπεδο, ώστε τα τέσσερα brands (Range Rover, Defender, Discovery, Jaguar), με τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, να ανταποκρίνονται στις υψηλές προσδοκίες και του πιο απαιτητικού κοινού.

Στόχος είναι, όλα τα αυτοκίνητα Range Rover, Defender και Discovery να γίνουν έως το τέλος της δεκαετίας αμιγώς ηλεκτρικά, κάνοντας την αρχή με το Range Rover το 2024 κι ακολουθώντας με άλλα 5 πλήρως εξηλεκτρισμένα μοντέλα έως το 2026. Οι στόχοι, άλλωστε, που έχουν τεθεί από την JLR διεθνώς, ταυτίζονται με τις πιο φιλόδοξες επιστημονικές απαιτήσεις για μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η μείωση των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2030 σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και λειτουργίας της JLR κατά 54% σε σύγκριση με το 2019 μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στον στόχο να έχουμε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2039. 

- Πώς κινείται από πλευράς πωλήσεων το νέο LandRover Defender, το οποίο βλέπουμε αρκετά στους αθηναϊκούς – κυρίως – δρόμους;

Η ανταπόκριση του ιδιαίτερα απαιτητικού κοινού στο οποίο απευθύνεται το Defender είναι ήδη εξαιρετικά υψηλή. Όσοι είχαν την ευκαιρία να το οδηγήσουν ή το έχουν ήδη αποκτήσει, μας μεταφέρουν εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που απευθύνεται σε κάθε οδηγό, άνδρα ή γυναίκα, σε κάθε συνθήκη, εντός ή εκτός πόλης, πετυχαίνοντας να έχει διαμορφώσει μια δική του, ιδιαίτερη, κατηγορία. Ένα premium αυτοκίνητο με μοναδική ιστορία εδώ και 75 χρόνια, το οποίο ωστόσο, αξιοποιώντας τα στοιχεία από το παρελθόν, όρισε το όχημα του μέλλοντος. Το Defender είναι ένα αυτοκίνητο με μοναδικές ικανότητες, πρωτοπόρες τεχνολογίες και λειτουργίες που το καθιστούν το πιο δυνατό και ικανό Defender που κατασκευάστηκε ποτέ. Μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε δυσκολία, σε οποιοδήποτε τερέν, υπό οποιαδήποτε ακραία καιρική συνθήκη, τις οποίες δυστυχώς με την κλιματική αλλαγή βλέπουμε ολοένα και συχνότερα. Το αυτοκίνητο του μέλλοντος είναι εδώ, έχει διακριτική και υψηλού επιπέδου πολυτέλεια και μοναδικές ικανότητες που θα εκπλήξουν όποιον το οδηγήσει. 

- Ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος προσέγγισης των υποψήφιων ιδιοκτητών πολυτελών αυτοκινήτων σήμερα;

Κατά τη γνώμη μας, η απόκτηση ενός πολυτελούς αυτοκινήτου σημαίνει πολλά περισσότερα από μία μοναδική καθημερινή οδηγική εμπειρία. Ο υποψήφιος ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου της JLR έχει την ευκαιρία να γίνει ένα ξεχωριστό μέλος μίας οικογένειας που έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και, ταυτόχρονα, παραμένει μοναδικός. Γι’ αυτό και επιμένουμε τόσο στο να δίνουμε στον υποψήφιο ιδιοκτήτη την ευκαιρία να διαμορφώσει το αυτοκίνητο που εκφράζει τη μοναδική του προσωπικότητα και τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες από τη μια και, από την άλλη, να έχει την ευκαιρία να απολαύσει όλα όσα προσδιορίζουν τις αξίες του κάθε μας brand. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες ενός Range Rover Sport, του πιο επιτυχημένου εμπορικά αυτοκινήτου μας, εκτός από το υψηλό επίπεδο εξατομίκευσης που απολαμβάνουν, νιώθουν μέσω των δράσεων που οργανώνουμε πως είναι και μέλη μιας ξεχωριστής οικογένειας που έχει τις δικές της εμπειρίες, προσδοκίες, απαιτήσεις και standards. 

- Έχετε δει σημάδια εξομάλυνσης ως προς τη διαθεσιμότητα και τον χρόνο παράδοσης των παραγγελιών προς τους πελάτες σας;

Κάθε κύτταρο, να μου επιτραπεί η έκφραση, των αυτοκινήτων της JLR είναι και ένας υπολογιστής, ένα microchip. Η αλήθεια είναι πως τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως λόγω της πανδημίας, δημιουργήθηκαν δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσαν καθυστερήσεις σε καθετί που καθορίζεται από την υψηλή τεχνολογία. Σε διεθνές επίπεδο, η κατάσταση βελτιώνεται διαρκώς, χωρίς να έχει πλήρως εξομαλυνθεί, όμως έχουμε ήδη ενδείξεις πως επανερχόμαστε σταδιακά στα προ Covid επίπεδα κατά το εξάμηνο που διανύουμε. Όπως σας προανέφερα, τα αυτοκίνητά μας έχουν μεγάλο βαθμό εξατομίκευσης κι επομένως θα υπάρχει πάντοτε ένας εύλογος χρόνος αναμονής. Το κοινό μας μάς έχει δείξει πως είναι πρόθυμο να περιμένει για ένα αυτοκίνητο που ταιριάζει απόλυτα στις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις.  

- Η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε ένας οργανισμός να εξασφαλίσει ακόμα και χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον. Πόσο έχετε προετοιμαστεί στο πλαίσιο αυτό και πόσο έχει επηρεαστεί το μοντέλο διοίκησης του δικού σας οργανισμού;

Η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) από το 1999. Αναπτύσσει δε δράσεις και πρακτικές ωφέλιμες για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση  (ΕSG), ακόμη πριν την ένταξή της στο ΧΑ και συμμετέχει ήδη στον σχετικό δείκτη "ATHEX ESG". Για την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, η συμμετοχή της στον "ATHEX ESG" αποτελεί την πλέον επίσημη αναγνώριση των ενεργειών και των δράσεων της, οι οποίες αντανακλούν τη δέσμευσή της στην επίτευξη μιας σειράς στόχων που αφορούν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

* O Λεωνίδας Μισαλάκης είναι μέλος του CEO Clubs Greece

Περισσότερα από Forbes

Schneider Electric και BSS παρουσιάζουν στο Forum του CEO Clubs Greece τη συν-δημιουργία στην πράξη

Η πρακτική η οποία συζητείται και αναλύεται ενδελεχώς στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα και σταδιακά εφαρμόζεται με όλο και σημαντικότερα θετικά αποτελέσματα είναι αυτή της συν-δημιουργίας.

Β. Μπαλάνης (ΟΔΙΠΥ): Σημαντικός ο ρόλος του Οργανισμού στην προσπάθεια μείωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Η προσπάθεια που έχει κάνει έχει ο ΟΔΙΠΥ την τελευταία διετία έχει ήδη αναγνωριστεί από τον Πρωθυπουργό, αναφέρει ο CEO του Οργανισμού Βασίλης Μπαλάνης.

Η συν-δημιουργία ως η κυριότερη βάση ανάπτυξης στη νέα εποχή

Tο CEO Clubs Greece, γνωστό για τον πρωτοποριακό τρόπο σκέψης του, διοργανώνει το 2ο καθιερωμένο του ετήσιο Forum, εστιάζοντας αποκλειστικά στη Συν-Δημιουργία.

Γ. Μελάς (Zoetis): Με γνώμονα την καινοτομία σε πολλά επίπεδα

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον Γ. Μελά, γενικό διευθυντή της Zoetis Hellas, είναι η μεγάλη στροφή της εταιρείας στα εμβόλια εδώ και πολλά χρόνια, περιορίζοντας έτσι τη χρήση αντιβιοτικών δραστικά.

Αναστάσιος Σπανίδης (GPA): Αποστολή μας να βοηθήσουμε τους πελάτες μας στη διαδρομή που λέγεται "ανάπτυξη"

Ο Όμιλος GPA δεν διαθέτει απλά διεθνή επιχειρηματική οπτική. Λειτουργεί, αναπτύσσεται, και ουσιαστικά "αναπνέει" μέσα από το παγκοσμίου βεληνεκούς DNA του, λέει ο πρόεδρός του.

Κ. Τσοβίλης (Stellar Travels): "Η συνεργασία είναι το κλειδί της επιτυχίας"

Η δραστηριοποίηση σε διαφορετικούς κλάδους είναι ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία, εκτιμά ο Κωνσταντίνος Τσοβίλης, διευθύνων σύμβουλος της Stellar Travels.

Γ. Λεβεντάκης (Gruppo Cucine): Επενδύουμε στην καινοτομία, με βιώσιμα χαρακτηριστικά

Στις σημερινές τάσεις που κυριαρχούν στην αγορά που δραστηριοποιείται η Gruppo Cucine αναφέρεται μεταξύ άλλων ο CEO της εταιρείας Γ. Λεβεντάκης.

CEO Clubs Greece: ClubHouse, Ένας χρόνος μετά

"Όταν πριν έναν χρόνο ανοίξαμε τις πόρτες του ClubHouse," σχολιάζει η πρόεδρος και ιδρύτρια Γεωργία Καρτσάνη, "πιστεύαμε ακράδαντα στη δυναμική και τις δυνατότητες του εγχειρήματος. Τα αποτελέσματα όμως ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας".

Αντ. Παπαγιαννακόπουλος (Arval): Στόχος μας έως το 2025 να είναι συνδεδεμένο το 100% του στόλου μας

Περαιτέρω διείσδυση του leasing στην ελληνική αγορά βλέπει ο γενικός διευθυντής της Arval, Αντώνης Παπαγιαννακόπουλος.

Χαρ. Λάμπρου (Astellas): Συνεχίζουμε το ερευνητικό μας έργο μέσω της επιστήμης αιχμής

Παράλληλα, η Astellas εξερευνά νέες θεραπείες μέσω της γενετικής ιατρικής, όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της εταιρείας.

Anita Sabarwal (Marks & Spencer): Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο πεδίο του Retail

Η Anita Sabarwal Country Manager των Marks & Spencer Ελλάδος τονίζει μεταξύ άλλων πως βασική προτεραιότητα της εταιρείας είναι η επένδυση στους ανθρώπους της.

Ηγεσία και Διαχείριση Εταιρικής Φήμης στο επίκεντρο του School of Leadership Practice του CEO Clubs

Η συγκεκριμένη θεματική έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η διαχείριση της εταιρικής φήμης αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου.