Η συν-δημιουργία ως η κυριότερη βάση ανάπτυξης στη νέα εποχή

Η συν-δημιουργία ως η κυριότερη βάση ανάπτυξης στη νέα εποχή

Η πολυπλοκότητα των σημερινών προκλήσεων και η πρωτοφανής ταχύτητα με την οποία αυτές εξελίσσονται ωθούν άτομα, εταιρίες, και ευρύτερα κοινωνικά σύνολα σε έναν εκ βάθρων μετασχηματισμό, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο στρατηγικές, απορρέουσες πολιτικές και πρακτικές, αλλά, κυρίως προκαλεί αλλαγές στις μέχρι σήμερα υπερισχύουσες νοοτροπίες, προσφέροντας μία χροιά πολύ  πιο ανθρωποκεντρική από αυτήν που υποστήριζε έως τώρα το παραδοσιακό οικονομικό σύστημα. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι μεμονωμένες μονάδες, ανεξαρτήτως του μεγέθους και των πόρων τους, δεν μπορούν να βρουν αποσπασματικά και βάσει μόνο ιδίων προσπαθειών αποτελεσματικές λύσεις στα κυριότερα προβλήματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη, την εξέλιξη ή, ακόμα, και τη βιωσιμότητά τους. Η ανάγκη να εργαστούμε συλλογικά, ως οικοσύστημα, λαμβάνοντας υπόψιν τις προτεραιότητες, γνώσεις και συμβολή όλων των ενδιαφερομένων μερών, θέτει τις βάσεις για μία πρωτοφανή διαδικασία συν-δημιουργίας η οποία υπόσχεται να αποτελέσει το κυριότερο και πλέον ελπιδοφόρο θεμέλιο ανάπτυξης στη νέα εποχή.

Αναγνωρίζοντας και σφυγμομετρώντας τις εξελίξεις αυτές, το CEO Clubs Greece, γνωστό για τον πρωτοποριακό τρόπο σκέψης του, τη διαύγεια με την οποία διακρίνει τις αλλαγές που πραγματοποιούνται σε ατομικό, επιχειρηματικό, και κοινωνικό επίπεδο και τη δημιουργικότητά του στην ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών, διοργανώνει το 2ο καθιερωμένο του ετήσιο Forum, την 1η Νοεμβρίου στον ιστορικό χώρο του Ωδείου Αθηνών, εστιάζοντας αποκλειστικά στη Συν-Δημιουργία. Ο τίτλος του Forum, "Co-Creating the New Era", είναι πλήρως εναρμονισμένος με την ευρύτερη θεματική του Club για το 2023, καθώς από την αρχή της χρονιάς ο οργανισμός έθεσε συνειδητά τη συν-δημιουργία στο επίκεντρο όλων των δράσεών του, αναγνωρίζοντάς την ως την πλέον σημαντική κινητήριο δύναμη για συλλογική ανάπτυξη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Με το Forum αυτό, το CEO Clubs Greece καλεί τους συμμετέχοντες – τα μέλη του Club και τις διοικητικές ομάδες  των οργανισμών τους – να γεφυρώσουν το παρελθόν και το παρόν με το μέλλον, δημιουργώντας το πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, συναθροίζοντας τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τις ιδέες και τους πόρους τους. Στηριζόμενοι πάνω σε αυτή τη συλλογική δυναμική, θα μπορέσουν να συν-δημιουργήσουν κάτι μοναδικό, ρηξικέλευθο και μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορούσαν να επιτύχουν ο καθένας ξεχωριστά ή από αυτό που θα αντιπροσώπευε η απλή άθροιση των διαθέσιμων πόρων. Επιπλέον, η εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μερών (και όχι μόνο μερικών) σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα, καταλληλότητα και βιωσιμότητα της τελικής προτεινόμενης λύσης.

Με τη συμβολή των διακεκριμένων ομιλητών του: Γιάννη Μαστρογεωργίου Ειδικού Γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης (Foresight), Πέτρου Οικονομίδη, Brand Strategist, FelixBNI και του Δρ. Νικόλαου Δημητριάδη, Head of Neuro Services, Optimal Group, το CEO Clubs κατά τη διάρκεια του Forum θα συμπληρώσει όπως πάντα, τη θεωρία με την πράξη. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με την ανάλυση τεσσάρων διαφορετικών παραδειγμάτων (case studies), τα οποία θα παρουσιαστούν από μέλη του Club, δίνοντας την αφορμή για περαιτέρω γόνιμο διάλογο ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Το πρώτο παράδειγμα θα παρουσιαστεί από τον κ. Κώστα Πετρούτσο, Γενικό Διευθυντή της ALD Automotive/Leaseplan Ελλάδος, με τίτλο "Driving Forward Together: ALD Automotive and Lease Plan Journey to the Future".

Το δεύτερο παράδειγμα θα παρουσιάσει η κα. Χριστίνα Αντωνίου, Γενική Διευθύντρια και Αντιπρόεδρος της DAIKIN Hellas με τον κ. Γεώργιο Καρακούση, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή και μέλος ΔΣ της ΔΕΗ, υπό τον τίτλο "PPC-Daikin: Making energy transition a reality for all".

Το τρίτο case study θα παρουσιαστεί από τον κ. Σπύρο Ράπτη, Γενικό Διευθυντή Ελλάδος και Κύπρου της Schneider Electric και τον κ. Ευστάθιο Λιακόπουλο, Ιδρυτή και Γενικό Διευθυντή της BSS, με τίτλο "Schneider Electric-BSS: Building the Future: Joint Sustainability Initiative", και το τέταρτο, υπό τον τίτλο "Global Sustain-SoftOne: Mainstreaming ESG with Technology, Innovation, and Digitilization" θα παρουσιαστεί από τους κ.κ. Μιχάλη Σπανό, Ιδρυτή και Γενικό Διευθυντή της Global Sustain και Πάνο Μαρτίνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Softone Technologies. Είναι ήδη προφανές από τους τίτλους των παρουσιάσεων ότι οι μεγαλύτερες εταιρίες στην Ελλάδα – όπως και στο εξωτερικό – αναζητούν αποτελεσματικές συνεργασίες, συνάπτουν συμμαχίες και δημιουργούν συνέργειες, θέτοντας σε κίνηση μία διαδικασία συν-δημιουργίας μέσω της οποίας επιδιώκουν τον πολλαπλασιασμό των θετικών επιδράσεων που αφήνει η κάθε εταιρία ξεχωριστά στους δικούς της stakeholders, αναπτύσσοντας έτσι μία δυναμική που ξεπερνά τα παραδοσιακά όρια και τους περιορισμούς.

Μία τέτοια αφορμή συν-δημιουργίας εμπνεόμενη από τα ίδια τα μέλη του CEO Clubs Greece και οδηγώντας, μέσα από διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων, ιδεών και προβληματισμών, σε ένα νέο αποτέλεσμα – ένα μικρό, επιπλέον βήμα που στηρίζει την εξέλιξη και διαμόρφωση μίας ανατρεπτικής ηγεσίας στην Ελλάδα σήμερα – δεν είναι καινούριο φαινόμενο στην ιστορία του οργανισμού. Αντίθετα, η διαδικασία αυτή έχει αποτελεί τη βάση των περισσότερων δράσεών από την ίδρυσή του. Η έμφαση όμως στη συνειδητή συν-δημιουργία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από το ανανεωμένο στρατηγικό αφήγημα του οργανισμού, το οποίο, από το 2021,εξελίσσει το Club σε ένα "Σπίτι" συλλογικής σοφίας, αειφόρου ανάπτυξης και μελλοντικής σκέψης που αποτελεί την έμπνευση για συν-δημιουργία από τα μέλη του και φιλοδοξεί να αφήσει τη "σφραγίδα" του στην ανάπτυξη ηγεσίας της νέας εποχής. Απόρροια της εξέλιξης αυτής είναι η ανάδειξη μοναδικών καινούριων πρωτοβουλιών, όπως η Σχολή Ηγετικής Πρακτικής (SchoolofLeadershipPractice), μίας μοναδικής, δηλαδή, εκπαιδευτικής πλατφόρμας προγραμμάτων ειδικά προσαρμοσμένων στις ανάγκες των Ελλήνων CEOs, καθώς και η ίδρυση του ClubHouse, ενός premium ιδιωτικού χώρου υψηλής αισθητικής, το "Σπίτι” Ηγεσίας και Συν-δημιουργίας των μελών του Club. 

Πέρα όμως από πρωτοβουλίες του μεγέθους επίδρασης που προαναφέρθηκαν, η συν-δημιουργία έχει αποτελέσει σημαντική πηγή έμπνευσης του Clubακόμα στα πιο πρόσφατα Forums που έχει οργανώσει ο οργανισμός. Αδιαλείπτως παραχωρείται χώρος και χρόνος στα μέλη, ώστε η φωνή και η εμπειρία τους να εμπλουτίσουν τις κατ’ εξοχήν θεωρητικές ή τυπικά motivational παρουσιάσεις ομιλητών, βοηθώντας τους συμμετέχοντες να τροποποιήσουν, έστω και λίγο, το μέχρι τώρα αφήγημα που καθορίζει τις πράξεις και τις επιλογές τους, δημιουργώντας κυματισμούς αποτελεσματικών αλλαγών. Οι παρουσιάσεις των μελών είναι συνήθως σε "πρώτο πρόσωπο", αποφεύγοντας τις συνήθεις ωραιοποιήσεις και περιλαμβάνοντας, συχνά με ταπεινότητα και αφοπλιστική ειλικρίνεια, φόβους, προκαταλήψεις, επαγγελματικά ή οικονομικά αδιέξοδα, ακόμα και θέματα υγείας, ή προβληματισμούς για την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, και για δραστικές αλλαγές καριέρας. Οι παρουσιάσεις φέρνουν στο προσκήνιο ανησυχίες που συνήθως άτομα σε ηγετικές θέσεις προσπαθούν να καταπνίξουν, προτιμώντας να  υιοθετούν μία περσόνα παραπλανητικά δυνατή αλλά, στην βάση της, εύθραυστη. Ο παραμερισμός του απατηλού αυτού πέπλου δύναμης, του εγώ και της δήθεν παντοδύναμης γνώσης, καθώς και η ειλικρινής αναγνώριση αδυναμιών, προβληματισμών, και ιδιαιτεροτήτων, αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της συν-δημιουργίας. Από το σημείο αυτό ξεκινά η μετατροπή του συστήματος στο οποίο μέχρι τώρα βασίζονταν οι περισσότερες στρατηγικές από εγω-κεντρικό σε οικο-κεντρικό, δίνοντας βαρύτητα στο σύνολο του οικοσυστήματος και στη συν-δημιουργική διαδικασία που, κατ’ εξοχήν, ορίζει την αποτελεσματική λειτουργία κάθε πολύπλοκου συνόλου.

Έτσι, μέσω Forums σαν αυτό που θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου, όσο και των άλλων πρωτοβουλιών του, το CEO Clubs Greece επιχειρεί να μεταφράσει τη θεωρητική έννοια της συν-δημιουργίας σε απτή διαδικασία που θα βοηθήσει τα μέλη και τις ομάδες τους να συνδέσουν αποτελεσματικά το παρελθόν και το παρόν με το μέλλον, αφήνοντας, ατομικά και συλλογικά, ένα ακόμα πιο καταλυτικό αποτύπωμα και παραδίδοντας στις νέες γενιές ένα καλύτερο αύριο.

Περισσότερα από Forbes

Γ. Σπυρόπουλος (OCTANE): Οι προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρείν απαιτούν μια εφαρμοσμένη, ευέλικτη στρατηγική

Στο σημερινό αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον θα επιβιώσουν οι πιο προσαρμοστικοί, εξωστρεφείς και ευέλικτοι οργανισμοί, σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της OCTANE.

Andrea Rotunno (ProntoPegno Ενέχυρο Αγορά Χρυσού): Οι ανάγκες ρευστότητας δεν περιορίζονται σε περιόδους κρίσης

Η ProntoPegno Ενέχυρο Αγορά Χρυσού έχει ήδη συμπληρώσει σχεδόν 2 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.

Σχολή Ηγετικής Πρακτικής του CEO Clubs Greece: Αναβαθμίζοντας τις ικανότητες των μελών ΔΣ στην Ελλάδα στην Πράξη

Εν μέσω των συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθήκων διεθνώς, ο ρόλος του Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται όλο και πιο απαιτητικός.

Πόλυ Λεονταρίδη (ITF Hellas): Καινοτομίες, Υψηλοί Στόχοι και Ανάπτυξη Ταλέντων

Έχοντας συμπληρώσει 25 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η ITF Hellas θέτει νέους στόχους με μια διαρκώς εμπλουτιζόμενη γκάμα πρωτότυπων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Αλέξης Δούκας (Optimal): Αυτό που ξεχωρίζει μια πετυχημένη επιχείρηση από μια αποτυχημένη είναι το ανθρώπινο δυναμικό

Με πολυετή πορεία στο χώρο των Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού η Optimal έχει φτάσει σήμερα να προσφέρει 360 εξειδικευμένες ποιοτικές και προσωποποιημένες υπηρεσίες, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξης Δούκας.

Gabor Bognar (TotalEnergies): Η Ελλάδα αποτελεί καλό παράδειγμα για την στρατηγική των πολλαπλών ενεργειών μας

Αλλά και την ισορροπημένη ενεργειακή μετάβαση, αναφέρει ο Gabor Bognar, Managing Director της TotalEnergies Marketing Hellas.

CEO Clubs Greece: Χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με τους ηγέτες του μέλλοντος

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα βιωματικής μάθησης που εστιάζει σε τρεις βασικές θεματικές.

Γιάννης Δημαράκης (Scotwork): Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι "τέχνη"

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύγχρονο επιχειρείν είναι αναρίθμητες και στην πλειονότητά τους απαιτούν καλές διαπραγματευτικές δεξιότητες για να αντιμετωπιστούν.

Αντώνης Αυγερόπουλος (Nespresso): Στόχος μας η συνεχής βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη

Το 2023 ήταν η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης για τις πωλήσεις της Nespresso που προσβλέπει σε μια ακόμη καλή χρονιά το 2024.

Ανδρέας Πετρόπουλος (Convert Group): Ανάπτυξη εντός και εκτός Ευρώπης με στρατηγική, μέθοδο και κατάλληλη εταιρική κουλτούρα

Ο CEO της Convert Group αποκαλύπτει τους στόχους της εταιρείας για το τρέχον έτος, με αιχμή του δόρατος την καινοτόμο ΑΙ πλατφόρμα της που έχει ήδη παρουσία σε 21 χώρες και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ποια είναι η BayWa r.e. και ποια η παρουσία της στη διεθνή αγορά της πράσινης ενέργειας;

Στην BayWa r.e. we r.e.think energy, δηλαδή επαναπροσδιορίζουμε πώς παράγεται, πώς αποθηκεύεται και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ενέργεια.