Πάνος Μαρτίνης (SOFTONE): Οδηγώντας τις επιχειρήσεις στη νέα ψηφιακή εποχή

Πάνος Μαρτίνης (SOFTONE): Οδηγώντας τις επιχειρήσεις στη νέα ψηφιακή εποχή

Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, οφείλουν να περάσουν από την απλή εναρμόνιση με τις ελάχιστες ψηφιακές απαιτήσεις, στην πραγματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους μέσα από τις λύσεις τεχνολογίας, αναφέρει ο CEO του ομίλου SOFTONE Πάνος Μαρτίνης. O ίδιος αναφέρεται στις θετικές προοπτικές του κλάδου της τεχνολογίας και της πληροφορικής, υπογραμμίζοντας πως ο όμιλος προσεγγίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων μέσα από την πραγματοποίηση αυτόνομων και απολύτως εφικτών βημάτων, που παράγουν σημαντική αξία για κάθε επιχείρηση από την πρώτη κιόλας ημέρα.

- Ποιες είναι οι προοπτικές που ανοίγονται στον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής και πώς έχει συμβάλλει σε αυτές η συγκυρία του Ταμείου Ανάκαμψης;

Τα τελευταία 5 χρόνια, βλέπουμε μία αλματώδη αύξηση στην αγορά της τεχνολογίας και ειδικότερα, σε αυτήν του business software. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει σίγουρα παίξει καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω ενίσχυση αυτών των προοπτικών, μέσα από τη διάθεση πόρων που χρηματοδοτούν τoν εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, αλλά και την εκπόνηση στοχευμένων προγραμμάτων για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, και κυρίως την αποφασιστική ψηφιοποίηση των συναλλαγών του κράτους με τις εταιρείες (myDATA, Ergani, B2G, einvoicing κλπ.). Μία παράπλευρη αρνητική επίδραση αυτής της εξέλιξης είναι η "υπερθέρμανση" της αγοράς εργασίας για θέσεις υψηλής τεχνογνωσίας και εμπειρίας, που δημιουργεί ελλείψεις προσωπικού και αδυναμία εκτέλεσης έργων κυρίως για τις μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας αλλά και αυτές που εστιάζουν σε direct μοντέλα. Ο Όμιλος SOFTONE, αντιμετωπίζει αυτήν την πρόκληση αποτελεσματικά, χάρη στο μεγαλύτερο δίκτυο συνεργατών και επενδύοντας συστηματικά σε τεχνολογίες αιχμής όπως το Cloud και το ΑΙ που δημιουργούν δυνατότητες κλιμάκωσης και απελευθερώνουν ανθρώπινους πόρους. 

- Τι άλλες αλλαγές πρέπει να γίνουν για να θεωρήσουμε ότι οι εταιρείες πλέον είναι σε καλό δρόμο αναφορικά με τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό; Πώς μπορεί να συμβάλει σε αυτό ο Όμιλος SOFTONE;

Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, οφείλουν να περάσουν από την απλή εναρμόνιση με τις ελάχιστες ψηφιακές απαιτήσεις, στην πραγματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους μέσα από τις λύσεις τεχνολογίας. Για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, που ενδεχομένως να μην έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε εξωτερικούς συμβούλους τεχνολογίας, το ψηφιακό χάσμα είναι πάνω απ’ όλα χάσμα κατανόησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Αυτό αναδεικνύει και μία σημαντική πρόκληση για εμάς, τις εταιρείες τεχνολογίας, στο να βοηθήσουμε ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να απελευθερώσουν την ψηφιακή τους δυναμική, μέσα από απλές και προσιτές λύσεις. Από εκεί και πέρα, το πρώτο θεμέλιο για οποιονδήποτε μετασχηματισμό, είναι η ύπαρξη σωστών δομών πάνω στις οποίες μία εταιρεία μπορεί να χτίσει το μέλλον της. Αυτές περιλαμβάνουν ένα αποκεντρωμένο οργανόγραμμα, που ευνοεί την ανάληψη πρωτοβουλιών και την εξέλιξη των στελεχών, ένα επιχειρηματικό πλάνο με ορίζοντα άνω του ενός έτους, διαδικασίες αξιοκρατίας και διαφάνειας κλπ. Εμείς ως Όμιλος SOFTONE, με 600 συνεργάτες και 4.500 εξειδικευμένους τεχνικούς συμβούλους, που αξιοποιούν στο έπακρο τη δυναμική των λύσεών μας, προσθέτοντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους, προσεγγίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων μέσα από την πραγματοποίηση αυτόνομων και απολύτως εφικτών βημάτων, που παράγουν σημαντική αξία για κάθε επιχείρηση από την πρώτη κιόλας ημέρα.

- Ποια είναι η προστιθέμενη αξία που προσφέρει το Cloud Business Software στις επιχειρήσεις;

Το Cloud απελευθερώνει τις δυνατότητες των επιχειρηματιών και τους δίνει μία ευελιξία που είναι απαραίτητη στο σύγχρονο περιβάλλον. Αυτό το αναγνωρίζουν και οι επιχειρήσεις, εάν κρίνω από την αυξημένη υιοθέτηση των Cloud-based business λύσεων τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα στα οφέλη που προσφέρει το Cloud έναντι των "συμβατικών" μοντέλων μηχανογράφησης περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση κόστους και πόρων, η ευελιξία και η κλιμακούμενη πρόσβαση σε υπολογιστικούς πόρους, η ενισχυμένη ασφάλεια, η δυνατότητα επιχειρησιακής φορητότητας (mobility), η απρόσκοπτη συνδεσιμότητα με οποιοδήποτε τρίτο σύστημα ή εφαρμογή, αλλά και η δυνατότητα λήψης αυτόματων ενημερώσεων και άμεσης εναρμόνισης με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Ως οργανισμός, από το 2007 επενδύουμε σταθερά στο Cloud και στο μοντέλο SaaS (Software as a Service). Σήμερα, ως Όμιλος κατέχουμε την ηγετική θέση στην αγορά του Cloud business software, με πάνω από 50.000 πελάτες στο Cloud και τη συμμετοχή των αντίστοιχων υπηρεσιών να αναμένεται να ξεπεράσει το 57% του συνολικού κύκλου εργασιών, για το 2023. 

- Ποια ευκαιρία είδατε στην AppSoft, η οποία εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης και πρόσφατα προχωρήσατε στην εξαγορά της;

Η αγορά της Κρήτης είναι μία εξαιρετικά σημαντική αγορά, που παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού και των σημαντικών έργων που υλοποιούνται ή αναμένεται να υλοποιηθούν σε αυτή σύντομα. Σηματοδοτώντας (και) τη δημιουργία σχετικού υποκαταστήματος της SoftOne στην περιοχή, η εξαγορά της AppSoft εδραιώνει την απόλυτα ηγετική θέση του Ομίλου μας στην Κρήτη. Αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία των στελεχών της AppSoft, η κίνηση αυτή θα αναπτύξει περαιτέρω το τοπικό οικοσύστημα των συνεργατών της SoftOne, ενώ παράλληλα εγγυάται την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υποστήριξης και λύσεων στις επιχειρήσεις του νησιού.

- Ποια είναι τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας και ποια τα μεγάλα έργα που τρέχουν αυτή τη στιγμή;

Στον Όμιλο SOFTONE, γνωρίζουμε ότι η προσήλωση σε μία στρατηγική που προάγει την καινοτομία, απαιτεί επένδυση. Τους επόμενους μήνες, θα ανακοινώσουμε μία σειρά από σημαντικές επενδυτικές κινήσεις, που περιλαμβάνουν τόσο την εσωτερική ανάπτυξη και εξέλιξη των προϊόντων μας, όσο και τη στοχευμένη επένδυση σε άλλες εταιρείες. Όλα αυτά, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού που δημιουργεί εμπορική και προϊοντική υπεραξία για το οικοσύστημα του Ομίλου SoftOne. Όραμα μας είναι τα προϊόντα μας να λειτουργούν ως διασυνδεδεμένες, ανοικτές και επεκτάσιμες πλατφόρμες. Με τη στήριξη των συνεργατών μας, και αξιοποιώντας τις πλατφόρμες αυτές, οι εταιρείες μπορούν να μετασχηματίσουν τις πιο σημαντικές λειτουργίες τους και να κάνουν ένα ή πολλά βήματα μπροστά, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.  

- Πριν από δύο περίπου χρόνια, αναλάβατε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στον Όμιλο SOFTONE. Εκτιμάτε ότι επαληθεύτηκαν οι τότε προσδοκίες σας για τις δυνατότητες και τα αποτελέσματα του Ομίλου;

Από τις αρχές του 2021, που ανέλαβα τη θέση, οι προσδοκίες μου έχουν ξεπεραστεί σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο. Στο ποσοτικό επίπεδο, ο Όμιλος SOFTONE έχει υπερδιπλασιάσει τον κύκλο εργασιών του, και φέτος εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας και τη δραστηριότητα των συνεργατών, η συνολική αξία των προϊόντων του Ομίλου SOFTONE που θα διακινηθούν φέτος στην ελληνική αγορά, θα ξεπεράσει τα 120εκ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό υποδεικνύει την ηγετική θέση μας στην αγορά business software. Το πιο σημαντικό όμως σημείο υπέρ-απόδοσης έχει να κάνει με τους ποιοτικούς στόχους πίσω από τα μεγέθη. Συγκεκριμένα, φέτος πάνω από 57% των εσόδων μας θα είναι από προϊόντα που λειτουργούν στο Cloud. Ταυτόχρονα με τη σταθερή αύξηση στο ERP, μεγάλο μέρος της αύξησης των εσόδων μας έρχεται από νέα προϊόντα του Ομίλου σε τομείς όπως ηλεκτρονική τιμολόγηση, EDI, HR και μισθοδοσία, ηλεκτρονικές προμήθειες, eCommerce, λύσεις λιανικής στο Cloud, σουίτες λογιστικής και άλλα. Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει τη στρατηγική της εταιρείας μας να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της και το ισχυρό της δίκτυο συνεργατών, για να προσφέρει εύρος λύσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.  

Ο Πάνος Μαρτίνης είναι μέλος του CEO Clubs Greece

Περισσότερα από Forbes

Αναπτύσσοντας γόνιμο διάλογο μεταξύ του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και των μελών του CEO Clubs Greece

Ως μέρος κύκλου ομιλιών, υπό τον ευρύτερο τίτλο "On the Frontline", που διοργανώνει το CEO Clubs Greece πραγματοποιήθηκε στο ClubHouse, παρουσίαση του Διοικητή της ΤτΕ, κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, με θέμα τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας.

Μ. Τόμπρα: H Sephora Greece είναι από τα μεγαλύτερα success stories στην Ευρώπη

Σε μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές αγορές στην Αττική σχεδιάζει να ανοίξει κατάστημα έως το τέλος του έτους η αλυσίδα Sephora, όπως αναφέρει η Μαρίλια Τόμπρα Country Director της εταιρείας.

Φ. Κωστόπουλος (Arkas Hellas): Μονόδρομος η διατήρηση των βασικών αξιών μας

Στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας στον ναυτιλιακό κλάδο αναφέρεται μεταξύ άλλων ο κ. Φίλιππος Κωστόπουλος Managing Director της Arkas Hellas.

Κων. Μαντούδης (Rollex): Γνωρίζουμε καλά τις ανάγκες της αγοράς με όχημα την 65ετή πείρα μας

"Στόχος είναι να διευρύνουμε την γκάμα μας με καινούργια προϊόντα" όπως αναφέρει ο CEO της εταιρείας Rollex Κωνσταντίνος Μαντούδης.

Αποκλειστική συνεργασία CEO Clubs Greece με το CEO Clubs Network

Μοναδική ευκαιρία πρόσβασης στις αναπτυσσόμενες αγορές μέσα από την αποκλειστική του συνεργασία με το CEO Clubs Network προσφέρει στα μέλη του το CEO Clubs Greece.

Σχολή Ηγετικής Πρακτικής του CEO Clubs Greece - Από το όραμα στην πράξη με νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

H Σχολή Ηγετικής Πρακτικής του CEO Clubs Greece το 2024 εισάγει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει πάνω στο Leadership Development.

Επιτυχές παράδειγμα συν-δημιουργίας από τον Όμιλο SOFTONE και την Global Sustain στο CEO Clubs Greece Forum

O Όμιλος SOFTONE και η Global Sustain ένωσαν τις δυνάμεις τους και συν-δημιούργησαν ένα νέο προϊόν που υποστηρίζει τις εταιρείες και τις διοικητικές τους ομάδες στην απαραίτητη πλέον συμμόρφωση (compliance) με δείκτες ESG.

Α. Ιατρίδης (Κτήμα ΑΛΦΑ): Εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών άνω του 30% το 2023

Τη δημιουργία μονάδας φιλοξενίας και οινοτουρισμού προετοιμάζει το Κτήμα ΑΛΦΑ, με στόχο τη λειτουργία της στο τέλος του 2025, όπως αναφέρει ο κ. Αγγελος Ιατρίδης CEO της εταιρείας.

Χάρης Ακζώτης (Πήγασος ΑΕ): Θα κατασκευάσουμε νέο logistics center - επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ

Xώρο για την κατασκευή νέου logistics center, αλλά και των κεντρικών της γραφείων αναζητά η "Πήγασος", όπως αναφέρει ο CEO της εταιρείας Χάρης Ακζώτης.

Schneider Electric και BSS παρουσιάζουν στο Forum του CEO Clubs Greece τη συν-δημιουργία στην πράξη

Η πρακτική η οποία συζητείται και αναλύεται ενδελεχώς στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα και σταδιακά εφαρμόζεται με όλο και σημαντικότερα θετικά αποτελέσματα είναι αυτή της συν-δημιουργίας.

Β. Μπαλάνης (ΟΔΙΠΥ): Σημαντικός ο ρόλος του Οργανισμού στην προσπάθεια μείωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Η προσπάθεια που έχει κάνει έχει ο ΟΔΙΠΥ την τελευταία διετία έχει ήδη αναγνωριστεί από τον Πρωθυπουργό, αναφέρει ο CEO του Οργανισμού Βασίλης Μπαλάνης.

Λ. Μισαλάκης (Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ): Σε περιόδους κρίσης ο καταναλωτής στρέφεται στις αναγνωρισμένες αξίες

Έως το 2030, όλα τα αυτοκίνητα Range Rover, Defender και Discovery θα διατίθενται και ως αμιγώς ηλεκτρικά, αναφέρει ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Jaguar Land Rover στην Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, Λεωνίδας Μισαλάκης.